• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kızı olan anneler bakabilir mi?

Amcamin kızım doğduğunda bana ettiği nasihati sizlerlede paylaşmak istedim.şuan benim kızımda 11 yaşında ve bu sözü hala kulağımdadır.çocuğuna kitap oku deme sen okursan zaten okuyacak.Dişini fırçala deme sen düzenli fırçalarsan zaten fırçalayacak demişti.sizde onunla oturup okusanız daha hevesli okur eminim.Inanın kızım doğduğündan ikincisi sınıfa kadar hep ona kitap okudum.oda okumayı iyice sökünce okuma saati yapıp ikimizde kitabımızı alıp otururduk.şuan 5.sınıfı bitirdi ve artık oku demiyorum.kendisi artık ben okumasamda başından kalkmıyor.Bu alışkanlık malesef kitap oku demeyle olmuyor insanın yıllarını alıyor oturtabilmek için.Sizde okuma satti yapın mutlaka hoşuna gidecektir.

Kitap oku demek yerine kitap okuma saatimiz geldi deseniz mesela.. sizi nekadar kitap okurken görüyor ki çocuk ? Sizden görmediği bişeyi çocuktan beklemeniz doğru mu ? Sonucundada ceza ile tehdit..
dışarıya tek başına çıkamayacağını ama isterse beraber biraz dolaşabileceğiniz söyleyin. Hava sıcak ve tatil,sıkılıyordur çocuk..

Kızınız pek bir asi gibi Her şeyde fazla zorlamayin belli ki sizin inadiniza yapıyor
Mesela siz güneşte dışarı çıkmanın zararlarını anlatın çıkıp çıkmamak onun tercihi olsun
Kitap konusunda da çocuğun kendi içinden gelmeli çocuğa çok zor geliyordur istemiyorsa, zaten kitapta bambaska bir dünya olduğunu anlayınca kendisi isteyecektir Kitapların içeriği de önemli onun istediği konular olsun, o seçsin

Merhabalar benim kızım 11 yaşında sürekli benimle bağırarak konuşuyor,mesela kitap oku dediğimde inatla okumuyor kızım okumazsan ceza vermek zorunda kalacagım diyorum bak sadece 10 sayfa, yok inatla başka seyler peşinde.Asıl sorunum şu şimdi sıcak diyelim dışarı çıkacam diyor zaralı oldugunu söylüyorum veya akşam 9 olmuş çıkacam diyor etrafta kötü insanların olduğunu anlatıyorum ama nafile ısrar ediyor defalarca ağlıyor, sızlıyor belki 20 defa belki 50 hiç vazgeçmiyor.Sabrım kalmıyor haliyle.Nasıl bir yol izleme lazım ne yapmalıyım psikolojik destek almalı mıyım?
Benimde 9 yaşında kızım var sanki benim kızımdan bahsetmişsiniz. Benden bu konudan dertliyim RABBİM yardımcınız olsun.
Merhabalar benim kızım 11 yaşında sürekli benimle bağırarak konuşuyor,mesela kitap oku dediğimde inatla okumuyor kızım okumazsan ceza vermek zorunda kalacagım diyorum bak sadece 10 sayfa, yok inatla başka seyler peşinde.Asıl sorunum şu şimdi sıcak diyelim dışarı çıkacam diyor zaralı oldugunu söylüyorum veya akşam 9 olmuş çıkacam diyor etrafta kötü insanların olduğunu anlatıyorum ama nafile ısrar ediyor defalarca ağlıyor, sızlıyor belki 20 defa belki 50 hiç vazgeçmiyor.Sabrım kalmıyor haliyle.Nasıl bir yol izleme lazım ne yapmalıyım psikolojik destek almalı mıyım?

Lutfen ama lutfen kitap okumayan cocugunuza ceza vermeyin
Şok oldum rica ediyorum boyle bir hataya dusmeyin
Cezayla kitap okutulmaz omru boyunca nefret edee cocuk kitaplardan yapmayin nolur boyle seyler

Sizin ona baskı yaptığınızı düşünüyor. Şuan ergenlik çağına girmek üzere ve kendine bir yer edinme telaşı içerisinde. Onunla ortak planlar yapmaya çalışsanız. Mesela kitap oku yerine, beraber çikolatalı süt içelim mi kızım? Birbirimize kitap okuyalım mı? Ya da siz ona örnek olun. Şuan şekil verebilirsiniz çocuğunuza. Geç olmadan ona söz hakkı tanıyın. Bu konuda ne düşünüyorsun? Kızım senin fikirlerin bizim için değerli. Ya da kızım bugünün nasıl geçti? Anne baba ilk kendi uygulamalı, dayatmamalı ki çocuk da inat yapmasın. Ben tecrübelerimi aktarıyorum çünkü benzer sorunları ben de yaşadım. Elbet henüz bir anne olarak değil, evlat olarak.

Akşam çıkma konusuna gelince... Siz çocuğunuza yakınlık kurarak onu kurtarırsınız,ceza vererek, inatlaşarak değil. Şimdi onun karakteri oturuyor.İnanın yakınlık kurunca bu isteklerinden ,tavırlarından vazgeçecektir. Önemli olan ona bir birey olduğunu hissettirmek. Her ceza onun karakterine tehdit. Yakınlık kurmak da size ödüldür. Şimdi kuracağınız yakınlık ileride kızınızla aranızdaki şeffaflığı arttıracak ve kızınız sizden bir şeyler saklamak zorunda kalmayacaktır. Cezalar ise kızınızı sır saklamaya,yalan söylemeye, gizli kapaklı işler yapmaya itecektir. Kızınızı tanıyamaz hale gelmeyin. Ona şans verin.

Seçenek sunmalısınız gibi geldi . Bi de çok mu yanlız hissediyor acaba kendisini ? Dışarı çıkmak istiyorsa beraber çıkın mesela . İstediklerini yapın ama şartlarınız olsun . Bu saatte sadece babanla çıkabiliriz gibi . Kitap oluma hususunda ceza yöntemi doğru bir yöntem değil , kaldı ki annem böyle bir uygulama yapsa kitap başında otururum ama okumam . Hep beraber okuma saati yapmak em güzeli .
Siz okuyan bir anne misiniz mesela ? Eşiniz okuyor mu ? Çocuk sizi örnek alıyor

Bagirarak konusmasi cok normal. Ben essek.kadar bazen sinirlenince ben bile bagirabiliyorum.. kucukken ergenken cok daha beterdim.
Annem de benim disari cikmami istemezdi gunes tepemizde kaynarken. Dinler miydi,,hayir.. bisiklet surcem diye atlardim giderdim. Kizlarla macera yasardik guya asilik yapardik,bisiklet grubumuz vardi..
Annem taslara oturma soguk alirsin derdi,dinledim mi,hayir... otururdum..
Kitap oku demezdi,alir getirirdi ben kendm istersem okurdu. Annem benle hic inatlasmadi. Kendi haline birakti hep. Sonralari ben de baktim catacak kimse yok.. akli selim davranmaya basladim :KK70:
Kitap okumuyorsa okumuyor. 10 sf istemeden sadece gozuyle okuycak. Sevgi boyle de asilanmycagina gore.. zorlamayin. Siz okumuyosaniz o niye okusun..

Hanımlar mesajlarınızı tek tek okudum elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım.Aslında biraz da yanlış ifade ettim sanırım ceza vermiyorum ben zaten sadece uyardım ceza vermek zorıunda kalacagım demiştim. Eğer ki ceza diyorsanız o da matematik çalışlmasıydı .Okullar tatil oldugundan beridir ,ders çalıştırmadım sürekli ve kesinlikle zorlamadım bu konuda.Çogu kişi siz kitap okuyormusunuz diye sormuş ,cevap verdim evet ben okuyorum bunu da kızım görüyor zaten.Hatta şaşırıyor nasıl okuyorsun çok kalın değil mi diyerek, ona da çok zevkli oldugunu anlatıyorum.Maalesef ben çevremde kitap okuyan anne de görmedim burası böyle kız olsun erkek olsun sabah erken satten gece 11 lere kadar çocuklar sokakta abartmıyorum gece 1 de bile çocuk görmüşlügüm olmuştu.Haliyle aynısını istiyor.Bu akşam beraber kitap okumayı denedim öncesinde de okuduk ama uzun süreli olmamıştı sürekli dikkati dagılıyor yine okumadı :( Etkinliklerden bahsedilmiş ,onu da yazdım kendisi şu an 2 kursa gidiyor tatilini bu şekilde değerlendirmek istedik.Biz zaten uzak değiliz birbirimize ,arada kek yaparız beraber, ya da beraber ev toplarız ,sinemaya gideriz ayrıca benim 2.5 yaşında bir de oglum var ,yine de koşturmaya çaışıyorum elimden geldiğince.Yasadığım yer bir ilçe her şey mevcut değil maalesef çok isterdim tiyatroya götürmek,daha farklı etkinlikler bulmak ama kısıtlı.Ama hep bir tatminsizlik seziyorum ,benim sorum da buydu aslında aşırı ısrarcı ,sesini yükselterek konuşmalar ve şıpsevdi sanırım ne kadar istediğini yapmaya çalışsam da memnuniyetsizlik var.Elde edene kadar günlerce sızlar ,elde edince bozgazımdan keserek aldım şeyin kıymeti kalmaz hemen yeni bir şey bulur onu ister.Örnek olarak, geçen sene bisiklet istedi dogumgününde aldık yanlız bir şey var benim eşim işinden istifa etti 1.5 yıl işssiz kaldı günübirlik kazanıyordu durumu kızım da biliyordu ,çünkü evimiz dahi yoktu annemlerde kalıyorduk.Sırf istedi diye dogum gününde iyi bir bisiklet aldık zar zor ödedik, her neyse aldıgımız gün sevindi ertesi gün ee ben paten istiyorum diye dolaştı ortada ayrıca bisikleti kırdı bozdu :(Çocuklarımız bizim için özeldir tek sorum buydu acaba ergenlikten dolayı mı oluyor?, yaşı küçük mü daha, psikologa götürmeli miyim?diye ama çogu kişi cezada takılı kalmış belki hata yaptım bu konuda bilemiyorum.Uzun oldu kusura bakmayın yorumlarınızdan dolayı da hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

Benimde 11 yaşında kızım var sizi anlıyorum.Benim kızım sakin tabiatlı ve uyumludur.Birde 13 yaşında kızım var , ilk çocuklar biraz kaprisli olabiliyor benimde büyük kızım kaprislidir.Kardeşiyle arasında bayağı yaş farkı var sanırım, dikkat çekmeyede çalışıyor olabilir.Bu ara hiç bir görev vermeden sadece birebir takılın belkide sadece sizin ilginiz yetecektir.Ergenlikte yakın onunda etkisi var.Çevresindeki akranlarıda çok önemli zira onlar ne yapıyorsa aynısını bizim çocuklarımızda istiyor malesef.Allah kolaylık versin.

Ah ah cocuk büyütmek o kadar zorki sen daha yolun başındasın benimde 3 kızım var. Kızınızla inatlaşmadan dediginizi yaptırın cok zor ama sabır gerekli cok.

Matematik dersi de ceza olmamalı bence, "zorunluluk" hissi vermemeye çalışın olabildiğince hayatında gerekli olan işe yaracağı şeylerde, öğrenmek yerine yapıp geçebilir o zaman, beni zorunluluk hissi hep itmiştir o şeyden bu yüzden böyle düşünüyorum.
Yorumlarınızı okudum bence önce siz ve eşiniz gidin pedagoga/psikologa, nasıl davranmalıyız, böyle böyle davranıyor, bu dönemi nasıl daha iyi atlatırız diye, gerekli görülürse çocuğu öyle götürülmesi daha uygun diye düşünüyorum şahsen.

su alem su alem ,
son mesajınızı okudum, ergenlikte ani öfke patlamaları olur ama son yazdıklarınızı da göz önünde bulundurarak iletişim probleminiz olduğunu yinelemek istiyorum, kızınızla doğru iletişimi yakalamalısınız, bunu nasıl yapacağınızı siz keşfetmelisiniz çünkü her aile yapısı, çocukların karakteri farklıdır, bir annenin metodu diğerine uymayabilir ama şunu yapabilirsiniz birgün alın karşınıza memnun olduğu ve olmadığı şeyleri anlatmasını isteyin, neler istiyor neler hayal ediyor, sizde memnun olduğunuz ve olmadığınız şeyleri anlatın, sorgulama gibi değil, sohbet tarzında yürümeli konuşma.

Birşeyi çok istediğinde imkanınız yoksa almayın, neden alamayacağınızı anlatın, oynamak istediğinde sizin uygun bulduğunuz saatlerde oynasın ama daha fazlasının olamayacağını bilmeli, kurallarınız olsun mutlaka ama kurallara tüm aile fertleri uymalı, kızınıza değilde evin genel kuralları şeklinde yaklaşımlarınız olsun, babayla kızınız hakkında tartışmaları onun yanında yapmayın ve ikinizde kızınıza aynı tavrı sergileyin, birinizin olur dediğine diğeri olmaz dememeli, yaşı karakterinin oturma yaşları eğer hemen müdahale etmezseniz ergenlik dönemi çok daha ağır geçer sonrasında bir takım sorunlar yaşarsınız.

Benim kızımda 11 yaşında. Arada ters düştüğümüz oluyor bunu da ergenligin yaklaşmasına bağlıyorum. Ancak ders çalışmak, kitap okumak vs gibi konularda tartışmayız. Hatta ben hiç uyarmam diyebilirim. Okul zamanında da yormaz beni.
İstediği şeyin neden olmayacağını anlatırım. Zarar göreceğine ya da gereksiz olduğuna sohbetle ikna ederim. Ama benim kızım bebekliginden beri sakin yapılıydı.

Uzlaşin onunla kızım yok ama bende kız çocuklarıyla çok iyi anlaşirım Allah var .mesala ben olsam ona 10 sayfa kitap okuyalım beraber dışarı cikacaz diyin severek okur .sonra yavaş yavaş suyuna gidin .evinizde balkon varsa balkona çıkarın orda onunla oynayin sürekli uzlaşmaya çalışın bir süre sonra inadı kırılır sizi dinlemeye başlar diye düşünüyorum.

su alem su alem ,
son mesajınızı okudum, ergenlikte ani öfke patlamaları olur ama son yazdıklarınızı da göz önünde bulundurarak iletişim probleminiz olduğunu yinelemek istiyorum, kızınızla doğru iletişimi yakalamalısınız, bunu nasıl yapacağınızı siz keşfetmelisiniz çünkü her aile yapısı, çocukların karakteri farklıdır, bir annenin metodu diğerine uymayabilir ama şunu yapabilirsiniz birgün alın karşınıza memnun olduğu ve olmadığı şeyleri anlatmasını isteyin, neler istiyor neler hayal ediyor, sizde memnun olduğunuz ve olmadığınız şeyleri anlatın, sorgulama gibi değil, sohbet tarzında yürümeli konuşma.

Birşeyi çok istediğinde imkanınız yoksa almayın, neden alamayacağınızı anlatın, oynamak istediğinde sizin uygun bulduğunuz saatlerde oynasın ama daha fazlasının olamayacağını bilmeli, kurallarınız olsun mutlaka ama kurallara tüm aile fertleri uymalı, kızınıza değilde evin genel kuralları şeklinde yaklaşımlarınız olsun, babayla kızınız hakkında tartışmaları onun yanında yapmayın ve ikinizde kızınıza aynı tavrı sergileyin, birinizin olur dediğine diğeri olmaz dememeli, yaşı karakterinin oturma yaşları eğer hemen müdahale etmezseniz ergenlik dönemi çok daha ağır geçer sonrasında bir takım sorunlar yaşarsınız.

Evet yorumunuz için teşekkür ederim ben de ortayolu bulmaya çalıştığım için konuyu açtım.Bazen eşimle ters düşüyoruz bu konuda o biraz daha baskıcı olabiliyor.Çünkü çocuk konusu gerçekten hassas bir konu.

Benim kızımda 11 yaşında. Arada ters düştüğümüz oluyor bunu da ergenligin yaklaşmasına bağlıyorum. Ancak ders çalışmak, kitap okumak vs gibi konularda tartışmayız. Hatta ben hiç uyarmam diyebilirim. Okul zamanında da yormaz beni.
İstediği şeyin neden olmayacağını anlatırım. Zarar göreceğine ya da gereksiz olduğuna sohbetle ikna ederim. Ama benim kızım bebekliginden beri sakin yapılıydı.

Benim kızımın bebekliği de sakindi biraz da cevresel oldugunu düşünyorum dışarı çıkmak konusunda.Normalde okul zamanında,ders konusunda da sürekli şunun annesi karışmıyor ,ders çalış demiyor diye örneklendiriyor.

Back
X