• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kızı olan anneler bakabilir mi?

Evet yorumunuz için teşekkür ederim ben de ortayolu bulmaya çalıştığım için konuyu açtım.Bazen eşimle ters düşüyoruz bu konuda o biraz daha baskıcı olabiliyor.Çünkü çocuk konusu gerçekten hassas bir konu.

Eşinizle çocukların olmadığı bir ortamda bu konuyu detaylıca konuşmalısınız, gerekirse ergen psikolojisinden anlayan bir uzmana gidin beraber, eşlerin çocuklar konusunda birlikte hareket etmesi çok önemlidir çünkü, birinizin ak dediğine diğeri kara derse çocuk hanginizin söylediğini yapması gerektiğine şaşırır, kafasındaki anne baba figürüne olan güveni yıkılır ve baskı kuran olmaz hayırcı ebeveyne olan saygısını yitirir, ebeveynlerden birine güven yıkılması demek diğerine de yarı yarıya güvenmek demek çocuklar için, bu da çok tehlikelidir, çocuğu dışarıya iter, anne babadan çok arkadaşlarına güvenmeye ve onlara göre hareket etmeye başlar.

Önceliğiniz anne olmak, anneliği arkadaşlıkla da karıştırmayın asla, size güvenmesi, herşeyi sizle rahatça paylaşması ama anne olduğunuzu unutmaması gerekiyor.

1-2 yıla kalmaz ergenlik iniş çıkışları başlar bu yüzden bir an önce harekete geçmenizde fayda var, ergenliğe girerse ve ağır geçirirse güvenini sağlamak şimdikinden çok daha fazla zor olacaktır.

İnşallah gerekirse bir uzmandan yardım alacağım.Tam da olan şeyi anlatmışsınız.Teşekkür ederim.

Şuan ergenliğe girdiği için sizin olmaz dediğiniz şeyler ona cazip geliyor. Özellikle o yaşlarda insan ailesinden çok arkadaşlarıyla, yaşıtlarıyla vakit geçirmek istiyor. Onu bu konuda çok fazla engellemeyin. Gözünüzün önünde olduktan sonra problem etmeyin. Arkadaşlarıyla akşam size gelip otursunlar. Ya da sizin görebileceğiniz bir yerde dışarda otursunlar.
Ders çalışma konusunda da kesinlikle ısrar etmeyin. Benim babam o konuda çok baskıcıydı, benim için ders çalışmak zulümdü. Ama ne zaman beni serbest bıraktılar o zaman kendi isteğimle çalışmaya başladım. Siz de bir süre ders konusunu hiç açmayın.

2. Donem ortası gibi bir velim uğradı öğle arasında. "Ben artık ders çalış, ödevini bitir demekten çok yoruldum. Ne yapacağımı bilmiyorum, nasıl bir yol izlesem?" Diye dertlendi. Bu ödevlerin öğrenciye verildiğini, kendisinin neden kaygıya kapildiğini sordum. Cevap yok :) eve gidince çocukla bir konuşma yapmış anne. "Bundan sonra seni ödev konusunda uyarmiycam. Öğretmenin bunların senin ödevin olduğunu ve sana bu konuda güvendiğini söyledi. Artık bu konuda ben sana birşey demiycem" demiş. Sonraki hafta yeniden uğradı anne. "Mucize gibi bisey oldu oldu, bu konuşmayı yaptım ve o günden beri hiç ödevini yap demedim." Dedi.

Acaba bizlerin kaygısı çocuklarda ters etki mi yapıyor?

2. Donem ortası gibi bir velim uğradı öğle arasında. "Ben artık ders çalış, ödevini bitir demekten çok yoruldum. Ne yapacağımı bilmiyorum, nasıl bir yol izlesem?" Diye dertlendi. Bu ödevlerin öğrenciye verildiğini, kendisinin neden kaygıya kapildiğini sordum. Cevap yok :) eve gidince çocukla bir konuşma yapmış anne. "Bundan sonra seni ödev konusunda uyarmiycam. Öğretmenin bunların senin ödevin olduğunu ve sana bu konuda güvendiğini söyledi. Artık bu konuda ben sana birşey demiycem" demiş. Sonraki hafta yeniden uğradı anne. "Mucize gibi bisey oldu oldu, bu konuşmayı yaptım ve o günden beri hiç ödevini yap demedim." Dedi.

Acaba bizlerin kaygısı çocuklarda ters etki mi yapıyor?

Siz bir öğretmen olarak güzel bir yaklaşımda bulunmussunuz.Bunu da uyguladım karışmadım yok yapmadı.Ama bizim öğretmenler ilgisizsiniz gibi kelimeler kullanıyorlar.Çocuk ödevini yapmıyorsa sorumlusu sizsiniz diyorlar.İkilemdeyim sürekli nasıl davranacagımı bilemediğim için en güzeli psikolojik yardım almak.

Siz bir öğretmen olarak güzel bir yaklaşımda bulunmussunuz.Bunu da uyguladım karışmadım yok yapmadı.Ama bizim öğretmenler ilgisizsiniz gibi kelimeler kullanıyorlar.Çocuk ödevini yapmıyorsa sorumlusu sizsiniz diyorlar.İkilemdeyim sürekli nasıl davranacagımı bilemediğim için en güzeli psikolojik yardım almak.
Çocuk büyütmek zor zanaat, annelik zamanla öğrenilen birşey, her çocukla farklı bir boyut kazanıyor, yıllar içerisinde göreceksiniz her çocuğun başka bir birey olduğunu, kızınız için oğlunuz için ayrı ayrı anne metodları geliştirmeniz gerektiğini.
11 yaş ve sonrası aslında en zorlu süreçler, asıl annelik maratonu şimdi başlıyor 20 yaşına gelene kadar hergün başka bir problem için anne taktikleri devreye girecek.

Tabi ki oğlum küçük olduğu için şu an pek anlamıyor ama kişilik olarak tamamen farklı yapıdalar.İlgi alanları daha farklı bende ona göre davranmaya çalışıyorum elimden geldiğince.İnsallah güzel bir şekilde yetiştirmek istiyorum yavrularımı.

Merhaba anaokulu ogretmeniyim 11 yas bana buyuk ama yaz okulunda calistim biraz ordan biraz tam o yastaki yegenimden yola cikarak diyebilirim ki suan o ne istedigini bilemiyo surekli duygu inis cikislariyla mucadele ediyo sizi kizdirabilir ters konusabilir tamda o anlarda ona sımsıkı sarilip opermisiz cok icten ama seni cok seviyorum seni uzmek asla istemiyorum ama gec saatte disari cikmandan buyuk endise duyuyorum seni anliyorum bende boyleydim annem beni anlamiyo sanirdim ama megersem annelik bambaskaymis insan oyle seviyoki oyle korumak istiyoki hep yanibasinda dursun istiyo diyebilirsin...

sevgi kucaklasma en buyuk ilactir acik olun aciz durmayin guclu durun yani size acimasin bunlari soylerken sadece samimi oldugunuzu onu herkesten cok sevdiginizi bilsin. Muhabbet edin onu anladiginizi surekli tekrar edin yanlis arkadasliklar kurmamasi hakkinda sohbet edin. Belli kurallarimiz olucak uyarsan belirli saaerin olucak ama bu guveni yikarsan uymazsan uzgunum ki birdaha izin veremem diyebilirsiniz...

cok agir yanliz mutsuz bi ergenlik gecirdim bu herseyimi etkiledi 17 dimde nisanlanip 18 imde evlendim sevgilim filan degildi gorucu usulu gb ilk isteyene sevdim yani zaten o yasta kim sevse seversin cok sukurki hic pisman olmadim hep kurtuldum iyiki dedim cok buyuk acilar yasadim evlendigimden beri 7 sene evlat hasreti cektim sonra oldu birbucuk yasinda kizimi kaybettim hamileydim yeniden .geriye donupte gitmek isticegim tek bi anim yok cocukluguma gencligime dair bu benim butun hayatimi etkiliyo... babamin varken yoklugu kotu aliskanliklari annemin onun pesinde kaybolup bizi ezmesi suruklemesi tam bi kaus.. beni niye sevmiyosun dedigim de simdi annem ;kucukken cok sevdik en cok sen sevildin der... filancanin cocu kucana oturuyo der ... ben annemin dizine basimi koyamam omzunda aglayamam o kadar uzakki zoraki bi iliski iste ...evladimi kaybettim ikinci gun donduler hayatlarina sansliyim ki esimin ailesi bana aile olmayi ogretti aylarca bizi yanliz birakmadilar 5 aylikta hamileydim gozumun icine baktilar yarami sardilar olurum yasayamam dedim guc verdiler...kendi annem bir kere gelmedi yavrumun toragina cicegine su dokmedi kayinvaldem hala bizimle hep orda ciceklerini sever ozler bizimle aglar...evimizi tasidilar yanlarina yakinlarina elimiz kolumuz oldular simdi kizim birbucuk yasinda bize nefes onlarda en buyuk destekcimiz... gecen annemler geldiginde ahlayarak icimi bosalttim niye hic gelmiyosun kizima su dokup dua etmiyosun hic mi ozlemiyosun hoc mi icin acimiyo kucucuktu minicikti kuzum dedim de yolunun uzerinde yine gelmedi biz bide beraber cikip oraya gitcemiz halde gelmediler... oyle derinki ona onlara ofken hic bir sekilde gecmiyo cocuklugumdaki izler gencligimdeki izler... o bag koptu oda yapamiyo artik bende... artik istemem zaten onanmam zoraki yapmacik gelir...siz oyle olmayin o bagirsada cagirsada cok kotu seyler bile yapsa en kotu oldugu en kizdiginiz zamanlarda surekli ona sarilin dokunun sevin opun cunku annenin boslugu bir omur icinde yara insanin... yegenimde ayni sekilde bi bariyo kiziyo agliyo beden oldugunu anlamiyoruz bazen sacma bi sekilde insanin gulesi geliyo bazen. Ki cok sukur uyumlu bi kiz yegenim oyle disari filan cikmak istemez tuhaf arkadasliklari ozentileri yok. O yaslardaki bzi kizlar o kadar bosluktalarki yada aile sorumluluklarindan uzak kucuk bir kadin gb davrananlar bile var. Benim yegenimin kitaplari farkli sizin saydiklarinizdan ikiye giden cocuk be sıkılir kusura bakmayin. Yegenim en sevdigi kitaplar genc kizlarin gunlukleri tarti, macera tarzi, dergi karikaturu gb kitaplar var onlar, bilim mucit gb ama komik yazilmis enterasan bilgilerin oldugu seri kitaplar var onlar . Benim onerebilecegim sermin cakracinin cirak kitabini hediye edebilirsiniz takp etmenizi diger kitaplarinida kendiniz icin almanizi oneririm . Bide kucuk kardesi var demissiniz aralarindaki bagida kuvvetlendirin lutfen rabbim kolaylik versin hayirli evlat olarak yetistirmeyi nasip etsin

Birisi bana cezayla korkutarak kitap okutsaydı ben de okumazdım. Dışarı çıkarken de sınır koymaya çalışsan mesela hava kararmadan önce 1 saat beraber çıkacağız arkadaşlarınla oynayacaksın 1 saat dolduğunda evimize gireceğiz. İtiraz edip sokakta kalmak için tutturursan sonrasında hiç çıkamazsın şeklinde

Ben vermedim kendisi istedi okuldan yaz için verilen kitaplar adınıu da yazım hatta. Yanlız Efe,Dede korkut hikayeleri,Keloglan masalları ve Küçük Prens daha eğlenceli dergiler de vardı trt cocuk dergileri Daha önce de levent türkiyeyi geziyor diye kitapları vardı.Aslında ceza değilde türkçesi gelişsin diye kitap okumasını istedik.
Bu kitaplar onbiryas için çok basit bence. Benim ki 3. Sınıf başında okudu bunları. Daha eglenceli, maceralı, karton kapak, serisi olan kitapları tercih edin. Piyasada çok var. Biz okuma saatleri yapmıştık çok işe yaradı. Şimdi kendisi gelip kitap talebinde bulunuyor. Dörde geçti ama şimdiden kitaplarını kitaplığına sigdiramiyorum. Akşam vakti dışarı çıkmasın istiyorsanız ona daha cazip şeyler sunmaniz lazım. Kutu oyunları mesela. Puzzle alıp önüne koyarsaniz yapmaz. Mısır patlatıp ortaya puzzle i serin heyecanla bulmaya çalışın merak edip hemen yanınıza gelir zaten.

Benimde aynı yaşlarda kızım var . Ergenlik başlangıçları bunlar :( Kurallar koyun , dışarı çıkma saatı , kitap okuma saatı gibi . Allah yardımcımız olsun.

Kitap okumak keyifli bir yolculuktur.Asla ceza yada görev gibi göstermeyin çocuğa.Ayrıca HuMa nın dediği gibi bu kitaplar ön ergenliği yaşayan bir genç kız için çok basit.ilgisini çekmez onda kendinden birşeyler bulmaz.Benim kızım da 12 yaşında.bu tepkiler hepsinde aynı.Ani sinirlenip öfke patlamaları yaşıyor.biz sesimizi çıkarmıyoruz öfke dindikten sonra konuşuyoruz.:cry:Geçen haftaya kadar serbest bıraktım.Bu hafta hadi seninle çalışma planı yapalım dedim kendisi olan ihtiyaçlarını beliledi tekrar için test çözmeliyim ama 11:00/14:00 arası olsun dedi.Kitap okumayı da 18:00/19:00 arası koyduk ama kitap okuma hassas benim için isterse yarım saat okur isterse 2 saate çıkar.bu konuda sıkmak istemiyorum.ben elime kahvemi alır rahat bir yere geçerim öyle okurum.:KK14:''Ona da sütlü çikolatanı yap sakin rahat olacağın bir yerde oku derim.bu senin keyif zamanın nasıl istersen öyle yap.''inanın benden çok okur kitap dayandıramıyorum şimdi aynı kitapları okuyoruz.eğer anne baba kitap okumuyorsa alışkanlık kazandırmak çok zor.benimkinin de kötü yanı cep telefonuyla fazla haşır neşir :KK43:

benim kızımda 10 yaşında.
Bizimde inatlaşma durumumuz var. Ergenliğe geçiş belirtisi bunlar bence.
Arkadaşlarımızında aynı yaş çocuklarında da hep böyle sorunlar var.
Sinirden ağlamışlığım vardır yani benim de.
Şİmdiki çocuklarda özgüven tavan. Her şeyi bildiklerini sanıyorlar.

anne değilim ama bir cezalandırma yöntemi olarak "kitap okuyacaksın" şeklinde bir ebeveyn duruşu çocuğu okumaktan soğutur diye düşünüyorum.
ergenliğe giriyor olabilir, sizden kaynaklanan herhangi bir şey yüzünden hırçınlık ediyor olabilir.

Bu kitaplar onbiryas için çok basit bence. Benim ki 3. Sınıf başında okudu bunları. Daha eglenceli, maceralı, karton kapak, serisi olan kitapları tercih edin. Piyasada çok var. Biz okuma saatleri yapmıştık çok işe yaradı. Şimdi kendisi gelip kitap talebinde bulunuyor. Dörde geçti ama şimdiden kitaplarını kitaplığına sigdiramiyorum. Akşam vakti dışarı çıkmasın istiyorsanız ona daha cazip şeyler sunmaniz lazım. Kutu oyunları mesela. Puzzle alıp önüne koyarsaniz yapmaz. Mısır patlatıp ortaya puzzle i serin heyecanla bulmaya çalışın merak edip hemen yanınıza gelir zaten.

puzzlen her biri bir yerde sevmiyor dedi konu sahibi.

siz hayır dedikçe inatlaşacak.. dışarı çıkarın ama süre verin.. diğer kızlar oynuyor ama szin dışrıya güveneemediğinizi anlayamıyor anlam veremiyordur. evde kitap ookuma saati belirleyin ve sizde başka bir kitpla eşlik edin ona..

Merhabalar benim kızım 11 yaşında sürekli benimle bağırarak konuşuyor,mesela kitap oku dediğimde inatla okumuyor kızım okumazsan ceza vermek zorunda kalacagım diyorum bak sadece 10 sayfa, yok inatla başka seyler peşinde.Asıl sorunum şu şimdi sıcak diyelim dışarı çıkacam diyor zaralı oldugunu söylüyorum veya akşam 9 olmuş çıkacam diyor etrafta kötü insanların olduğunu anlatıyorum ama nafile ısrar ediyor defalarca ağlıyor, sızlıyor belki 20 defa belki 50 hiç vazgeçmiyor.Sabrım kalmıyor haliyle.Nasıl bir yol izleme lazım ne yapmalıyım psikolojik destek almalı mıyım?

merhaba,

benimde 11 yaşında kızım var .... o da kitap okumayı sevmezdi, beraber oturduk beraber okuduk... ceza vermedim yani... kendisine vakit ayırdım... sonra baktı kitaptan keyif alıyor... o alışkanlığına devam etti...

kızımın dışarı çıkması mı? asla öyle bir dünya yok... dışarı çıkacaksa bende onunla beraber çıkıyorum, kenarda oturuyorum ve bekliyorum.... gündüz hadi sizin izninize ok veriyorum da gece çıkması ne demekmiş yaaa....
siz taviz vermişsiniz...
istediği kadar ağlasın.... bu ilişkide PATRON sizsiniz... Sizin lafınızı dinlemek zorunda...

11 yaşındaki çocuğu oyalamak diye bir şey yok... gece çıkması için...

Direkt "HAYIR" diyeceksiniz...
nokta..

11 yaşındaki çocuğun birden bire aksam 9 da dışarı çıkacağım demesi ilginç.Bunun bir öncesi olmalı.Daha yakın saatlerde yalnız cikiyormuydu mesela ? Birde iletişimde net olun ve başka seçenekler sunun."Şu şu sebeplerden dolayı dışarı yalniz cikman doğru olmaz,ama istersen şunu şunu yapabiliriz" gibi...O yaş grubu kutu oyunlarına bayılıyor,bir kaç tane alıp dönüşümlü oynayabilirsiniz.Kitabi da ceza olarak değil aksine ödül olarak sunun.Kitaplarin değerli olduğu işlensin beynine.Ona Kitap aldığınızda her seferinde hediye paketi yaptirin örneğin.

Back
X