kızım öğrenmeyi sevmiyor...

Diğer agustos ta 3 yaşı bitecek okul sezonu açıldığında kredi vereceğim inşaallah şimdiden kreş araştırmaya başladım hatta.
2. yaşını bitirdiğinde de 3 yaşındayken yarım gün oyun gruplarına verebilirsiniz. Sosyalleşmeyi ve evden uzaklaşmayı öğrensin, kreş ve okul zamanı size daha az sorun çıkarır :) Yaşıtlarının ortamında kendini keşfetmesi daha hızlı ve bilinçli olur, oynadığı oyun daha farklı gelir. Siz de daha az sıkıntı çekersiniz :)

Bence hiç korkmayın. Benim yeğenim de aynı sizinki gibiydi birsey öğretip hadi yap bakalım yadà hadi sen söyle dediğimizde hircinlasiyordu. Suyu denizi çok seviyor bir yaz seni yüzme kursuna gönderelim ordaki öğretmen sana yüzmeye öğretin dedik cinnet geçirdi çocuk. Çok korktu okulda sorun çıkartacak diye ama hiç düşündüğümüz gibi olmadı. 2. sınıfa geçti zehir gibi valla çok hırslı yapamadığı ogrenemedigi birsey oldu mu hirslanip üstüne gidiyor yapana kadar. Bence sende hiç korkma

okul öncesi eğitim öğretmeni ve ikiz çocuk annesi olarak (2,5 yaşındalar) inanın beni endişelendirdi tavrınız.biraz sakin olun lütfen.her çocuk farklıdır.öğrenme şekli ve öğrenme hızları da farklıdır.belli ki bilinçli ve her şeyin en iyisini yapmaya çalışan bir annesiniz ama çocuğunuza bu tavrınız zarar verebilir.dengeyi iyi kurmanız gerekir.nacizane bir önerim var.öğretir gibi değilde kendiniz okuyor ya da sayıyor,oynuyor gibi yapın.bir süre sonra o size eşlik etmek isteyecektir.çocuğun ilgisi başka şeyde iken gel kitap okuyalım ya da sayalım çiçekleri derseniz gelmez.çocukların dikkat süreleri çok kısadır zaten.ayrıca sizin endişenizi hissettiğinde daha da umursamaz davranıyordur.

Cocuk daha iki yasinda?
Pembeyi maviyi kitaptan ogrenme yasi degil ki.
Oyunla ona ogretmenlik yapmadan ogretebilirsiniz...
Sanki cocuk okula baslamis da ogrenmeyi reddediyor gibi anlatmissiniz.
Asiri mukemmelliyetci olmayin ilerde cocuk cok sorun yasar...
Yabana atmayin bence dediklerimi...

Evet 24 aylık kızım öğrenmeyi sevmiyor. Ama biraz farklı. Nasıl anlatsam... Öğrenme kapasitesinde sıkıntı yok çok şükür. Fakat birseyi oturup öğretmeye kalktigimda sıkılıyor. Hemen kitabı vs (hangi materyalden öğretmeye calisiyorsam) eline kendi alıp kendi bana öğretiyor anlatıyor gibi yapıyor. Ha dediğim gibi öğrenme kapasitesinde sıkıntı cidden yok. Konusmasi da iyi 100-150 arasinda kelime kullanip 'anne ama oynuyooomm' tarzi cumle kurabiluyor.Mesela 1.5 ay kadar önce memlekete gitmiştim. 2 yaşını doldurmamisti daha. Epey kalabaliktik da. Daha gittiğim ilk gün evde bulunan 10 cep telefonunun müziğini ve sahiplerini kendince öğrenmiş kimin telefonu çalsa hemen gidip telefonun sahibine haber veriyor. Ya da çocuk parkın yolunu eve 5 dk mesafede, arkadaşımın evinin yolunu 3-5 sokak kala tanıyor ve beni o götürüyor. Yemeklerden sonra dış fırçalamasi gerektirigini, yemeğini odada yiyecekse sofra bezini sermesi gerektiğini biliyor. Cisinı değil de Kakasi geldiğinde bana söylemesi gerektiğini biliyor. Ama bunlar hep kendi öğrendiği şeyler. Kendi kendine çok hızlı öğreniyor çevremdeki insanları ve bizi şaşırtıyor. Ama gel gelelim oturup birsey öğretmeye çalışsam benim kızım hemen sıkılıyor ya kalkıyor ya da kitabı alıp kendi öğretmeye çalışıyor. Eğer isterse çok hızlı öğreniyor ama genelde istemiyor. Geçen sadece 3-4 kere tekrarladım ve yaşının iki olduğunu öğrendi biri kaç yasindasin dese iki diyor artık. Ama genelde öğrenmek istemiyor. Geçen yarım saat ugrastim. Pembe ve mavi rengi öğretmek için. Kalmak istedi öğrenmek istemedi. Bir baktım 2 gün sonra koltuğu gösterip bembe bembe diyor.
Çok uzattım kısaca endişem ileride okula başladığında ya bu huyu devam ederse... okulda birseyler öğrenmek istemezse. Yani ona birseyler öğrettiği farkettigi an bana yan yan bakıp öfff diyip kalkıp gidiyor. Acaba yaşından dolayi mi buyud7gunde geçer mi? Yoksa bu onda karakteristik bir özellik mi ? Çünki ben de boyleymisim. Derslerin hep çok iyiydi ama bir sınava oturup 10 dk çalışmazdim. 15 yaşımdan sonra ders çalışma alışkanlığı kazandım.
Sizinde bebekleriniz bu yaşta böyle miydi. Etrafında kiyaslayabilecegim örnek yok. Dedigim gibi hep böyle devam etmesinden ufak ufak endişe duyuyorum o_O
Sorumlu anne böyle oluyor demek :) bende anne olsam heralde böyle olurdum. Canım bence gereksiz endişeleniyorsun. İnsanlar farklı farklı kızın da demek sana çekmiş demek annesi gibi derslerinde çalışmadan da başarılı olabilecek. Biraz oluruna bırak bence

Kızınızın öğrenmeyi değil ders çalışmayı sevmiyor 2 yaşında olduğu içinde çok normal bu. Aynı şekilde Sizinde 15 yaşına kadar zaten anladığınız derslere çalışmamanız normal. Insan zaten bîldiği birşeyi ezberleyerek neden zaman harcasın ki sırf daha çocuk ve büyükleri öyle istiyor diye.

Buarada saydığınız davranışların hepsi -adres öğrenme, eşyaların sahiplerini öğrenme, yemek temizlik konusunda bazı rutinleri ezberleyip uygulama ya da uygulanmasını talep etme, yetişkin davranışlarını taklit etme, 2-3 kelimelik cümleler kurabilme, kakasını söyleme vs- 2 yaşa yaklaşırken yeğenimin yapabildiği şeylerdi. Ablam her ay düzenli pedagoga götürür yaş grubunun ilerisinde ya da dahi gibi bir yorumda bulunmadı pedagogları. Bunu özellikle yazıyorum ki seviyesine göre basit şeyler öğretmeye çalıştığım için sıkılıyor gibi bir fikre kapılmayın.

Kitapları bırakın o anlatsın size istediği gibi yeni yeni başladığı rol oyunlarının parçası yapsın. Öğretmek istediğiniz kavramları gündelik yaşam sırasında karşılaştığınızda göstererek verin. Rol oyunlarının, inşa oyunlarının, kumla oynamanın, atlamalı zıplamalı, atmalı tutmalı oyunların gelişim için en az yeni kelimeler öğrenmek kadar gerekli olduğunu unutmayın.

Hersey cok normal benimde iki kizim var 2 yas sendromu diye bisey var ustelemeyin inatlasmayin huyuna gitmeye isi inada bindirmeme calisin ogrenmek istemiyosa birakin zamani gelmemis demek ki demekki suan istemiyor bu 2 yas doneminde kendi kararlarini kendi vermek saygi gormek istiyor biraz kendi halina birakip bolca ilgi ve sevgi verin yeterli

O yaşta normal bunlar. Benim oglum o yaşlarda okuma kitaplarını yırtıp atıyordu bile. şimdi 7 yaşında kitap delisi oldu :))

Cocuk kitaptan hoşlanmıyorsa zorlamayın. O yaşa uygun metaryel oyuncaklardan renkleri, sayıları ògretin.

Yigenime annesi daha ilk doğdunda ayni sizinki gibi kitaplar almıştı. Annecim bak bu kuş bu kedi mivay mivay der anlatirdi ki bunu yapmasını ona doktor söylemiş. Siz daha küçük anlamaz diye düşünmeyin o herseyi anlar alin onunla normal insan gibi konuşun demiş. Simdi 1.5 yaşında annesi doğduğundan beri onunla konuşur maşallah herseyi biliyor manavda marul nerde domates nerde diyoruz ordaaa diyip eliyle gösteriyor.bir sey istiyoruz getiriyor herseyi anliyor.Simdi biraz o da itiraz etmeye başladı bazi seylere sanırım 2 yaş sendorumuna giriyor. Sizinki de 2 yaş sendromu olabilir bi arastirin derim. Soylenenin askine ben kitap alip onunla konusmanizi dogru buldum gerçekten etkisi oluyor :)

Öğrenme yaşı kaçta başlar komik bir soru :)
Öğrenme doğduğu andan itibaren başlar hatta belki anne karnında. . :)

Ama anneden öğrenme, gizli öğrenme, sosyal öğrenme, okulda öğrenme gibi türlü türlü öğrenme çeşitleri var.

Kızınız gayet akıllı almaya açık bir çocuk.
Ancak sıraya oturtup uzun uzun dinleme zamanı da gelmemis bir çocuk.
Aceleniz niye?

Oturup, tüm dikkat ile sizi ve öğretmenini dinlediği zamanlar da gelecek ama o zaman bu zaman değil. .

Ayrıca siz onun sizi dinlemedigini düşünürsünüz, isteksiz görünür ama çocuk onu almıştır. Ummadik zamanda söylemesine bakarak aslında dinlemiş olduğunu görürsünüz. Tıpkı koltuğun pembe renk olduğunu öğrenmesi gibi..

Korkacak bir durum yok yani..

Öğrenme yaşı kaçta başlar komik bir soru :)
Öğrenme doğduğu andan itibaren başlar hatta belki anne karnında. . :)

Ama anneden öğrenme, gizli öğrenme, sosyal öğrenme, okulda öğrenme gibi türlü türlü öğrenme çeşitleri var.

Kızınız gayet akıllı almaya açık bir çocuk.
Ancak sıraya oturtup uzun uzun dinleme zamanı da gelmemis bir çocuk.
Aceleniz niye?

Oturup, tüm dikkat ile sizi ve öğretmenini dinlediği zamanlar da gelecek ama o zaman bu zaman değil. .

Ayrıca siz onun sizi dinlemedigini düşünürsünüz, isteksiz görünür ama çocuk onu almıştır. Ummadik zamanda söylemesine bakarak aslında dinlemiş olduğunu görürsünüz. Tıpkı koltuğun pembe renk olduğunu öğrenmesi gibi..

Korkacak bir durum yok yani..
Etrafında kiyaslayacak pek çocuk yok. İnternette bazı yazılar gördüm. İşte 2 yaşındaki çocuğu şu kadar sürede şunu öğrenmiş bu kadar sürede bunu 9grenmis gibi. Onları okuyunca biraz endişelendim fakat yorumları okudukça geçti çok şükür :)

Back
X