• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kızım okula gitmeden okumayı öğrendi..

endişe duymakta haklısınız kendimden biliyorum, ben de okula gitmeden okumayı sökmüştüm bu yüzden çok kolaydı benim için, hayatım üniversiteyi bitirene kadar tam bir tembellik nasılsa yaparım rahatlığıyla geçmesine neden oldu, eğer azimli olsaydım hayatımda çok şey değişrdi, herkes için aynı olmaz belki ama benim bu konuda yaşadığım tecrübe böyle.

korkmaniza hic gerek yok benim oglum 4 yasinda ingilizce turkce yazmayi sokmustu okumayida 5 yasinda soktu simdi 8 yasina girdi acayip seviyor yazip cizmeyi oyle guzel seyler yapiyorki yaninda yapmayan insan inanmaz bunu onun yapmasi zor derler harika resimler ciziyor renkli renkli hayal gucuyle reklam afisleri hazirliyor bunlari suanda 3 dilde yapabiliyor ayni sekilde kizimda oyle ama kizim cabuk bitti aski yazmakdan nefret etti kolejde surekli yazma var devlet okulunda bilgisayardan dizayn yapip yazicidan cikarma arastirma hepsi bilgisayardan sirf bu yuzden yalvariyor anne okul degistirelim diye yazmamak icin simdi minik kizim 3 yasina henuz girmis degil ama ingilizce butun alfabeyi okuyor ama yazamiyor bilgisayar gibi en az ingilizce 20 tane sarki biliyor :9:bikmadan usanmadan heraksam bize konser verir yuksek sesle allah birde ona dogru bakma dinlemedigimizi eger farkederse aninda mudahale ediyor dinleyin diye :4:heraksam bedava konsere gidiyoruz esimle canli canli:9:eger cocugunuz seviyorsa okumayi yazmayi bikmaz benim oglum acayip seviyor evde tek bir is ver surat yapar koca sayfa tez hazirlat bayila bayila yapar asik resmen yazip cizmeye okumaya gordugu herseyi ama herseyi okur bikmadan usanmadan :34:

benim yeğenimde evvelki sene tek tük okuyordu.geçen sene tamamen söktü okumayı,yazmada az takılıyordu.bu sene 1.sınıfa başladı.tam okulların açılacağı hafta kızkardeşim erken doğum yaptı ve biz şükrettik.annesi hiç ilgilenemedi.yavrum kendi ders yaptı,annesi babası kontrol etti. bizimkinin ana sınıfından okuyan arkadaşlarıyla birlikte ayrı sınıf oluşturdukları için sıkılma durumu olmadı:34:

Hatunlar öncelikle merhaba hepinize.

Başlıkta yazdığı gibi kızım 6 yaşında suan..

Kreşe gidiyor ve okumayı öğrendi..Üzerinde durmamaya gayret ediyorum ama maalesef babamıza söz dinletemiyorum..Sürekli okumasını geliştirmesi için çabalıyor...Ben ise okul vakti bu çabasının sıkılganlığa dönmesinden korkuyorum

Ben nasılsa okumayı biliyorum deyip kendisini derslerine vermemesinden korkuyorum.

Kreş öğretmeniyle konuşmayı düşünüyorum ama önce size sormak istedim..Yoksa bunu gerçekten abartıyor muyum ?

Okumaya geçmeden evvel din dersi aldırıyordum kızıma arapça harfleri okuma ve ezber yapma konusunda da hiç sıkıntı yaşamamıştı..

Fakat bu daha farklı sonuçta direk okula gidecek ve ögrenmiş bir şekilde..Açıkçası endişelerim var..

Merhabalar. 2007 aralık doğumlu bir kızım var, bu sene 1. sınıfa başladı.

Benim kızım da 4.5 yaşından beri hem okuma hemde yazma biliyor.

Aynı zamanda da 4.5. yaşında okulda kuranı kerim dersi verdiler ve kuran okumayı da biliyor.

Size kızımda gördüğüm artı ve eksilerinden bahsetmek istedim.

Bu sene kızımın gittiği okulda iki tane 1. sınıf açıldı, iki öğretmende bir aradayken kayıt döneminde kızımın okuma-yazma bilmesinden bahsettim, öğretmenlerden biri sessiz kalırken diğeri sen hiç merak etme ben kızımızı çok güzel değerlendiririm dedi ve bende bu öğretmeni tercih ettim.

Kızım dediğim gibi hem okuma hemde yazma biliyor ama el yazısı bilmiyordu, şimdi okulda sadece el yazısı öğrendi desem yeridir. Ama kızım sıkılmadı da arka plana atılmadı da, benim en büyük korkum öğretmenin sürekli sen biliyorsun, sen sus diyerek kızımı arka plana atmasıydı. Şanslıyım ki kızımı çok güzel yönlendiren bir öğretmenimiz var.

Mesela öğretmen sıra ile çocuklara yazı okuturken benim kızıma da sende şu, şu, şu arkadaşlarına öğret kızım hadi bakalım diyor. Kızımı o şekilde değerlendirip sıkılmasını engellerken bir taraftan da diğer bir öğrenciye faydalı olmasını sağlıyor.

Birde benim kızımda maşallah sadece okuma yazma değil matematik bilgisi de var, 6 basamaklı sayıları vs. okur, toplama çıkartma vs. de bilir.

Zararlarına gelince bol bol kuruyemiş cezası alıyoruz.:)

Mesela yazılıda öğretmen söylüyor öğrenciler yazıyor, çocuklardan birisi geçen gün öğretmenim ben ana yazamadım demiş, benim kızımda yazılının ortasında ayağa kalkmış aaaa çok basit a-n-a yazacaksın demiş ve yarım kilo kuruyemiş cezasını almış.

Yada öğretmen diğer bir çocuğa 5+3 kaç yapar diyor o cevap vermeden benim zilli 8 diye bağırıyor bir kuruyemiş cezası daha.:52:

Ama kızım şükür ki sıkılmadan severek gidiyor okula.

Öğretmeni de kızımdan çok memnun. İnş. hep böyle devam eder.

korkmaniza hic gerek yok benim oglum 4 yasinda ingilizce turkce yazmayi sokmustu okumayida 5 yasinda soktu simdi 8 yasina girdi acayip seviyor yazip cizmeyi oyle guzel seyler yapiyorki yaninda yapmayan insan inanmaz bunu onun yapmasi zor derler harika resimler ciziyor renkli renkli hayal gucuyle reklam afisleri hazirliyor bunlari suanda 3 dilde yapabiliyor ayni sekilde kizimda oyle ama kizim cabuk bitti aski yazmakdan nefret etti kolejde surekli yazma var devlet okulunda bilgisayardan dizayn yapip yazicidan cikarma arastirma hepsi bilgisayardan sirf bu yuzden yalvariyor anne okul degistirelim diye yazmamak icin simdi minik kizim 3 yasina henuz girmis degil ama ingilizce butun alfabeyi okuyor ama yazamiyor bilgisayar gibi en az ingilizce 20 tane sarki biliyor :9:bikmadan usanmadan heraksam bize konser verir yuksek sesle allah birde ona dogru bakma dinlemedigimizi eger farkederse aninda mudahale ediyor dinleyin diye :4:heraksam bedava konsere gidiyoruz esimle canli canli:9:eger cocugunuz seviyorsa okumayi yazmayi bikmaz benim oglum acayip seviyor evde tek bir is ver surat yapar koca sayfa tez hazirlat bayila bayila yapar asik resmen yazip cizmeye okumaya gordugu herseyi ama herseyi okur bikmadan usanmadan :34:

peki evde ingilizce konuşan varmı yani mutlak vardır ama aktif olarak kullanılan bir dil mi?
bizde değil fakat benim oğlumda türkçe okuyacağına ingilizce 2 kelimelileri okuyor

Kardeşim 5 buçuk yaşındayken, anaokuluna bile gitmiyorken, reklamlardan gazetelerden kendi kendine okumayı öğrendiğinde onu dahi zannetmiştik :32:

Ama yazmayı bilmediği için ilkokula başladığında sıkılmadı :34:

Şimdilerde üniversitede ortalama bir öğrenci.

Çok güzel yazmışsınız valla, banada hep zeka testi yaptır dediler ama ben yaptırmadım, çünkü zekilik ayrı şey, çalışmak ve başarmak ap ayrı şey, kızıma zeki etiketi yapıştırıpta ileride tembel olup bir şeyler başaramazsa hayal kırıklığına uğramak istemediğim için test vs. yaptırmadım.

Evet zeki olabilir ama çalışmazsa hiç birşey başaramaz.

Son düzenleme:
peki evde ingilizce konuşan varmı yani mutlak vardır ama aktif olarak kullanılan bir dil mi?
bizde değil fakat benim oğlumda türkçe okuyacağına ingilizce 2 kelimelileri okuyor

canim esimin ve diger cocuklarimin surekli kullandiklari dil ingilizce esimde dahil turkce pek detaya giremiyorlar yurtdisinda dogma buyume olduklari icin ablasi abisi babasi arasira bende ingilizce konusuruz ama ben cogunlukla turkce konusuyorum boylelikle ve turkce okulada gidiyorlar bayagi ilerlettiler turkceyide birde buyukler aktif sekilde arapcada okuyup yazabiliyorlar ve ben ve esim bilmiyoruz arapca cocuklarimiz biliyorlar aralarinda arapca ingilizce turkce konusuyorlar :17:

Yani kısaca şunu söyleyebilirim benim kızım plakalardan başladı, alışveriş merkezlerindeki mağaza isimlerinden devam etti okumaya ve pekiştirdi.

Ben zararını görmediğim için bir daha çocuğum olsa ona da kızım yaşlarında kızım kadar hevesli ve istekli olmasa da kendim öğretirim her halde.

Biz kızımı 9 aylıkken bak, gör, tanı kitapları ile tanıştırıp dikkat geliştirme setleri ile büyüttük, şimdi alışverişe gittiğimizde her çocuk oyuncak isterken benim kızım kitap reyonlarına gider, resim çekip eklesem şaşırırsın evde sanki lise öğrencisi var o derece kitap dolu.

Size tavsiyem çetin özbeyin 7 yaş dikkat geliştirici seti almanız. Ve uyurken yada dinlenme saatlerinde ona hikaye kitapları okumanız, kelime dağarcıkları çok geniş oluyor ve çok seri ve düzgün konuşuyorlar, kendilerini çok daha güzel ifade ediyorlar.

Cumartesi günleri kızım dramaya gidiyor, gruplarında en küçük kızım diğerleri 1-2 yaş büyük ama öğretmeni hiç sıkıntı çekmiyor aksine onları solluyor bile diyor maşallah yani umarım sizde zararını görmezsiniz.

Bu arada öğretmenimiz geçen haftalarda matematikte sınır tanımıyorum daha çok matematiğe yönlendirin dedi. Şimdi ödevleri haricinde ders yapmak isterse matematiğe yönlendiriyorum.

Geçenlerde kendisi 1. sınıf tüm dersler kitabı aldı, önce matematikten başlattım.

2 şer, 5 er, 10 ar saymayı biliyordu öğretmenimizin önerisi ile şimdi 3 er 4 er li saymalara başladık.

Ama dikkat geliştirme setini kesinlikle tavsiye ederim ve hikaye kitabı alırken el yazısı ile yazılmış olanları tercih etmenizi öneririm.

canim esimin ve diger cocuklarimin surekli kullandiklari dil ingilizce esimde dahil turkce pek detaya giremiyorlar yurtdisinda dogma buyume olduklari icin ablasi abisi babasi arasira bende ingilizce konusuruz ama ben cogunlukla turkce konusuyorum boylelikle ve turkce okulada gidiyorlar bayagi ilerlettiler turkceyide birde buyukler aktif sekilde arapcada okuyup yazabiliyorlar ve ben ve esim bilmiyoruz arapca cocuklarimiz biliyorlar aralarinda arapca ingilizce turkce konusuyorlar :17:

ben çok zor öğrendiğim için bunu hafifleme olarak görüyorum yani ama türkçe okuma yazmadan bahsediyorum
sizin ortamıda varmış cocukların bizde ingilzice evde konuşulmuyor ana dilimiz türkçe ama sistematik olarak okuyor ingilizce olarak benden daha düzgün vede

canm bende okumayı 3.5 yaşındayken öğrenmiştim..benm büyüğüm ilk okula başlamıştı evde ona öğretmeye çalışırlarken bende öğrendim..anaokulunda arkadaşlarıma masal okuyodum düşün..ama sonra çok zorlandım 1. sınıfta herkes okumaya çalışıyo öğretmen soru soruyodu ben parmak kaldırıyodum öğretmen bana sen ztn biliyosun sen cevap verme arkadaşlarına öğret diyodu..böyle olunca ben okula gitmeyi hiç istemedim..okul yönetimi aileme 1 üst sınıfa atlatmayı teklif etmişlerdi ama ona da ailem sıcak bakmadı..sonra şubem değişti fln filan ama çok zorlandım aytıntılara girip uzatmıyım şimdi:)

Hemen hemen ayni seyleri yasamisiz . Bende 5 yasinda ogrendim sinifta ogretmen hep sustururdu beni okuldan nefret etmistim cok skliyirdum . Ust sinifada babam izin vermemisti 3. sinifta okulu sevmeye baslamistim .

o benimmmmmmm:27::27::27:
bende okula başlamadan öğrenmiştim hey gidi heyy:27::27:
Ama hiç sıkılma falan olmadı bide düz çizgi yatay çizgi yaptırıyorlardı:27: hiç isyan etmemiştim:27:
endişe etmeyin:16::16:

ben çok zor öğrendiğim için bunu hafifleme olarak görüyorum yani ama türkçe okuma yazmadan bahsediyorum
sizin ortamıda varmış cocukların bizde ingilzice evde konuşulmuyor ana dilimiz türkçe ama sistematik olarak okuyor ingilizce olarak benden daha düzgün vede

bence cok guzel iki dili ogrenmesi gelistirin onun okumasi icin cocuk kitaplari cizgi filmler izlettirin cogu seyleride siz tanitabilirsiniz resimlerle boylelikle ilerler gider kucuk kizima ben soyluyorum ingilizce turkce cogu seyi ona tekrar ettiriyorum cok isimize yaradi bide cocuklar daha cabuk ogreniyorlar biraz uzerinde durun :34:turkcede oglum cok iyi ama kizim bazi seyleri tam diyemiyor kapI yerine kapi istanbul yerine Istanbol liste uzar gider yavas yavas duzeltmeye basladi bende fark ediyorum zorlaniyor 3 dili ayni anda kullanmada ama cok cabuk gelistirdiler :nazar:insallah senin oglunda soker ingilizceyi:46:

kizlar bide aklima geldi dayimin son dakika diyeyim artik 40 yaslarina yakin bir cocuklari daha oldu yengem tekne kazintisi takmisdi adini cocuk acayip birseydi daha 3 yasinda 3 tekerli bisikleti tek tekeri havaya kaldirip kullanirdi o yasda bilmis bilmis konusurdu :52:bide kucucuk gozluk takardi birgun abla nereye gidiyon bende okula dedim ellerini saklatarak aaaaa buda etegini kiviriyor dedi daha minicik birseydi sonra okuma yazmasi superdi daha 4 yasindaydi sizin siniftaki kizlara ver bunu deyip mektup bide resmini koymusdu kim begenirse ona vercekmisim hic unutmuyorum anneme donup demistimki ayyy cok tatli bu ya minik gozluklu gene buyuyunce kesin profosor olur bu heee demisdim :27:simdi dekanlik yapiyor :52::52:annem dediginde hic sasirmadim onun oyle olacagi daha 2 yasindan belliydi zaten kimi cocuklar acayip zeki oluyor

Benim oglanda cok istekliydi, kresten uyarildim frenlemek icin, cocuk yasina göre ögrensin diye... Bu sene birinci sinifta ve simdiden okumayi söktü aksamlari o okumak istiyor masal kitaplarini... Fazla evde calistirmamaya bakiyorum, yasina göre ögrensin ve yasasin diye... Türkiyede nasil bilmiyorum ama burda sinif atlamasini öneriyorlar bu tür durumlarda, iyi güzel ama buseferde yasitlariyla büyümiycek... Üstün zeka olmadigi sürece, biraz frenleyin derim ki cocuk herseyi yasina göre yasasin, üstün zekaysa zaten siz napsaniz o illaki ilerletir... Herseydeki gibi bununda positiv ve negativ yönleri var, önemli olan cocugun ögrenirken zevk almasi, isteyerek yapmasi, yani esiniz hala evde pratik yapiyormusya insallah zorlamayla degildir gercekten cocukta istedigi icin yapiyordur...

Son düzenleme:
Ben bu olayı kendimde ve kardeşimde yaşadım.
5 yaşında okula gittim ve okuma yazma biliyordum. Hiç sıkılmadım aksine çok eğlenceliydi.
Kardeşim de hemen hemen 5 yaşına geldiğinde okuma yazma öğrendi. O da eğlenceli buldu. Kardeşimi kreş ya da anaokuluna göndermedik direkt 7 yaşında birinci sınıfa başladı o arada okuma yazma konusunda hız kazandı.
Ama sonuç olarak okulda bir sorun yaşamadı. Zaten son bir kaç yıldır birinci sınıfa başlayanların çoğu okumayı ve yazmayı bilerek başlıyor.

Bende once ogrenmistim. Kimse ozel olarak bir calisma da yaptirmamisti herkes sasirmisti :) dersler konusunda hic sikilmadim ben sahsen ama 1. sinifi bosa okudum mesela, ogretmenin asistanligini yapiyordum resmen, hafif geliyordu dersler. Ama bir sikinti yasamadim istegim ilgim azalmadi bence kiziniz boool booool okusun zarar gelmez

Ben de anaokulunda okumayi bilen tek kisiydim. Hatta degisik bir okuma stilim de varmis. :) Ilkokul ögretmenleri ileride düzgün cümle kuramayacagimi ve kompozisyon olusturamayacagimi söylemisler ve "derhal bunu durdurun" demisler aileme. Fakat gelin görün ki tam tersine okulda hep basarili oldugum gibi, kompozisyon derslerinde de benden yüksek alan cikmazdi.

Fakat kötü bir örnek de verebilirim; erkek kuzenim. O da 6 yasindayken okuyabiliyordu hatta cok zeki bu cocuk diyorlardi, sonra okuldan cok bunaldi. Zorla bitirdi okulu.

Ama bence ailede bitiyor hersey. Onun ailesi cok egitiminin üzerine düsmezken, annem benim her zaman yanimdaydi.

Son düzenleme:
Her okumayı erken öğrenen yüksek zekalı olmayabilir ki bence yaşı da müsait ben ve abim 5 yaşına girerken öğrenmişiz
Ben hep sınıfımda çalışkan öğrencilerdendim üniversiteyi de bitirdim
Ama abim liseyi bile zorla bitirdi
3 yaşındaki bir çocuk üstünde durulduğunda öğrenebiliyor istisnalar dışında.
üstünde durmayın derim okulda el yazısı olacak zorlanabilir

Son düzenleme:
Benim oğlumun okulunda da daha 1 sınıfa başlamadan 6 yaş grubu çocuklarının hepsi okumayı nerdeyse sökmüş durumda.

4 yaş çocuklarına alfabe öğretiyorlar. Tek ses olarak okumaya başlama provaları aslında.

Seneye belki burda devam ettirmem diyorum bu nedenle.

çünkü okula başlamadan önce ben de yanlış buluyorum okumayı.

Belki spor, sanatın bir dalı bunlara yönlendirirseniz onlara heves eder.

Bıkkınlık olacak herşeyi sakıncalı buluyorum.

Çocukluk çağında en önemli şey oyun. Gerisi teferruat.

uzmanlar ezber yaptırmanın 2-3 ve 4 yaş grubu için yanlış olduğunu söylüyorlar.

eğlenerek, oynayarak bir şeyler görüldüğünde zaten ezberliyorlar.

3,5 yaş kuran eğitimi için erken geldi bana.

Ah ögrendikleri şeylere şahit oldukça bir anne olarak gurur duyacaksın onunla..

2,5 yasında ezber yaptırıyordum ona ben kısa ayetler,dualar..

Sonrası ise 25.cüzde suan maşallah su gibi okuyabiliyor..Hatim edecek yakında :))

Back
X