Kızım özet çıkaramıyor

Benim oğlum da 2.sınıf okuduklarını çok iyi anlatıyor anlıyor sesli özet süper ama yazmaya gelince maalesef yok.

Ama ablası yapabiliyordu.
Maalesef hepsi aynı olmuyo işte
Bazı çocuklar çok çabuk kavrayabiliyor bazıları ise tam tersi
Bence bu dönemler ödevlerini yaparken beraber olmalısın
İlk okul çok önemli ne kadar temel sağlam olursa ilerde faydasını göreceksin eminim

Bir anda hepsini okuyup özet çıkarması kolay değil.Örneğin 20 sayfalık bir kitap,önce tamamını okutun.Sonra başa dönüp 5 sayfasını okutup aklında kalanları yazdırın,bir 5 sayfa okutup özetletin. Bu şekilde parçalara bölerek yaptırın.

7 yaşındaki bir çocuk için ağır bir ödev değil mi
Soru sorarak anlatması teşvik edilebilir
katılıyorum neyi ozetlesin cocuk, sorularla kitabi pekistirsin daha iyi

konu sahibi günlük hayatta ozeti nasil peki?
mesela anneannesine soyleyin telefonda ona birsey anlatsin uzun uzun
kapatınca "ne soyledi" diyin, aklinda kalanlari anlatsin "iyi özetledin" diye takdir edin.
ya da sevdigi bir cizgifilmi izledi. "ne oldu bu bölüm?" diye sorun, anlatinca "iyi özetledin" diyin
boylece ozetin zaten günlük hayatta yaptigi birsey oldugunu anlar

İngilizceciyim ben. İyi hoş da bu özet bir hafta sürer böyle.
Her çocuk farklıdır. Bir Öğretmene de bunu anlatmayım..

Sabırla yaklaşmalısınız. Bu bir süreç zaten bu tarz etkinlikler daha iyi anlayıp öğrenmeleri için yapılıyor en son Orta okulda oturuyor..

O konuya gelince çalışmayı daha dikkat çekici hale getirin dediğim canlandırma işi iyi oluyor.

Zaten sınavıı kitabı iyi Okuduysa yapıyorlar..

2.sınıf özet için erken değil mi ya?Türkçe öğretmeni yim sınıfçı değilim ama o yaştaki çocuk özet olayını algılayamaz gibi geliyor bana.Ortaokulda görev yapıyorum.Özet çıkaramayan öğrencilerim var.Okumuş olmak için anlamadan okuyorsa aklında bir şey kalmaz.Çocuğun derse karşı ya da okumaya karşı ilgisi yoksa odaklanamıyor da olabilir.Sessiz okuma ile aklında kalmıyorsa sesli okuma yaptırın.

çok sıkıcı degil mi?
bu sekilde zorla böle böle ayni şeyleri okuyan cocuk kitap okumayi sever mi?
eğitim sistemine bak ya cocuklari tesvik etmek yerine ezbere oku- yaz sacma sacma seyler
2000 yilinda ilkokulu bitirdim, o zaman da ayni sacmaliklardi bugün teknoloji cagi cocuklari hala ayni sacmaliklar

Bu gerçek mi? Öğretmenle bunu konuştunuz mu?
Vallahi gerçek, hayır konuşmadım tabiki hatta bazı yazışmalarda ben "öğle" "değil" tarzı şeyler yazdığımda kendisi "öyle" yazmaya devam ettiği için kendimi sorgulayıp yahu acaba değiştimi yada ben mi yanliş biliyorum diyerek TDK ya bakmışlığım var

Onu yapıyor ama yazmaya gelince ben yanında durayım yardımcı olayım istiyor. Az önce anlattığını kağıda dökemiyor
Bağımsız ödev yapma becerisi mi zayıf çok mu yardım ediyorsunuz ödevlerinde
Okuduğunu anlıyor mu anlıyor
Anlatabiliyor mu anlatıyor ise yazamıyor demek ki
Hayattan olayları yazmasını isteyim
Mesela arkadaşları ile olan bir olayı
Markette neler yaşadığını
Parkta olan bir olayı
Olayları zihinde canlandırma ve aktarma becerisi gelişir
Olay zaten bu değil mi

Saçma sapan ödevler, böyle yapınca ne oluyo şimdi kitap kurdu mu olacakmış çocuklar. Okudukça hayal gücünü katacak okurken zihninde sahneleyemediği için aklında bir şey kalmıyor. Kitap okumaktan nefret ettirmek yerine daha çok okumaya teşvik etmeleri gerekmez mi? Kitap okumak bi ödev olmamalı ya aileden okuma alışkanlığı gelmedi, yemek yemek, uyumak gibi sıradan ve olağan akışta olmalı. O yüzden ben olsam kitap bitince hakkında konuşur hikayeleştirmeye devam ederdim. Hazır sorular vardı diye hatırlıyorum (çocuk kitaplarında) kitap nerede geçiyor ana karakter ne yaptı vs gibi özeti kolaylaştıracak oradan ilerleyebilirsiniz.

93 dogumluyum. Benim okudugum okulda da ezber, özet okudugunu anlama vardi. Okumayi, yazmayi söktüğümüz gibi okul kutuphanesinden ince cocuk kitaplari dagitilirdi ve tabi ki özet ve anlatim yaptirilirdi ozet kitabi ezberlemek degil ki okudugunu anlamak ve bence önemli.
Hic bir kitabi 2 defa okudugumu hatirlamiyorum. Kendim özel ve super zeka cocuk oldugumdan degil okudugunu anlatamayan yazamayan bir kaç arkadasimiz vardi ama bu sinif genelini kapsamiyordu hemen hemen cogu cocukta vardi bu beceri.
Burada yazanlari okuyunca yeni nesilde bir sıkıntı olabilir diye dusunmustum ben acikcasi. Belki tvye bilgisayara telefona maruz kaliyorlar diyedir.

Maalesef ki bu tarz ödevlerde amaç sevmesi olmuyor.Bana kalırsada çok sıkıcı ve o kadar gereksiz ödevler,kötü seçilmiş kitaplar var ki.Oğlumun kitap sınavı oluyor ona soru sorarken bile benim içim şişiyor, okumaktan soğuyorum.Haklısınız sıkıcı olan kitabı ikinci kere okumak sıkıntı verici ama illa özet çıkaracak diye mecbur tutuluyorsa, tekrar ve parçalara bölmek,özet çıkarmada işini kolaylaştırabilir.

7 yaş çocuğun kitap okuması yeterli,özet çıkarması ve bunun dayatılması sistemin zorbalığı.
Zaten ilerleyen zamanlarda bunu kavrayacak özet çıkaracak hazırbulunuşluğa erecek
Hem öğretmenim hem anneyim.
Kızım 3.sınıf,kitabı önce o okur sonra ben sesli okurum kitap üzerinde konuşuruz.Bu şekilde halediyoruz

7 yaşındaki bir çocuk için özet çıkarmak kolay değil. Okuduğunu anlasada bir süre sonra unutur çocuk.

2.sınıf öğrencisinin okuduğunu anlama düzeyi çok iyi olmuyor. Eğer sesli okuması da çok iyi değilse okuduklarını doğru düzgün anlayıp anlatamaz da. Öğrenciye özet çıkarma ödevi vermemesi gerekiyor. Bu yaş grubunda ancak soru cevap şeklinde okuduğunu anlama düzeyini test etmeli. Öncelikle kitabı siz okuyun ardından çocuğunuza Kitabı bir kere okuttun. Bir süre sonra kitabı 2.kez okutun (bazı yayınların sesli kitap özelliği var onu da açabilirsiniz) sonrasında kitabı size anlatmasını isteyin. En son anlattıklarından yola çıkarak kitabı bölümlere ayırarak yazmasını söyleyin bu aşamada siz çocuğunuzu yönlendirebilirsiniz, kitabın sayfalarına bakıp hatırlamasına yardımcı olaniirsiniz. Kitabın tamamını bir anda yazdırmaya kalkmayın mesela güne nasıl başlamışlardı, sonra ne oldu diyerek kitabın olaylarını bölümlere ayırarak yazdırın.
Okuduğunu özetleme ve yazma bu yaş grubu için üst düzey bir beceri öğretmenle de paylaşmanıza gerek yok çünkü anormal bir durum değil. Okuduklarını sözlü olarak anlatabiliyorsa bu yeterli. Kitap okudukça bu becerisi de gelişir.Çocuklar okumayı geçen sene öğrendi hangi ara özetleme becerisi gelişecek öğretmeni başka bir branşın ücretli öğretmeni olabilir mi?

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…