Kızımla başım dertte... Bana bir yol gösterin ne olur

arzudeniz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
23 Aralık 2008
14
0
86
44
Ankara
arkadaşlar ben 33 yaşında 2 çocuk annesiyim
.kızım 14 yaşında lise 1 öğrencisi.ilk okulda çok başarılıydı sınıfın en zeki ve çalışkan çocuğuydu ama 6. sınıftan itibaren giderek derslerine ilgisizleşmeye başldı.şu an lise 1.sınıfta ve karnesinde 6 tane zayıf var.

tabi öğretmenleriyle ,rehber öğretmenle görüştüm onların önerilerini uyguluyorum ama ben burda tecrübeli annelerden ve bu konuda bana fikir verecek arkadaşlardanda yardım almak isiyorum.
nasıl bi yol izlemeliyim sizce?şu an tatilde ,ders çalışmasını söylediğim zaman bana karşı çıkıyo 'tatildeyim herkes gibi tatil yapıyım' diyo.
sizce tatilde ve tatil sonrasında nasıl bi yöntem uygulayım.kısada olsa fikirlerinizi yazın lütfen.gerçekten zor bi durum.çünkü kızımı çok seviyorum ve onu sıkıp üzmekte istemiyorum çok serbest bırakırsam ona kötülükmü yapmış olurum diyede düşünüyorum.

Bence herşeyden önce rahat olmalısın ve kızına anlatmalısınki şuanda yapacağı herşey onun ilerideki hayat kalitesini belirleyecek.Bunu kavraya bilirse sorun aşılabilir.Ayrıca zaman zaman böyle durumlar olabilir insan hayatı inişlerle çıkışlarka doludur.Sen ne olursa olsun ona sevgi ve anlayışla yaklaş bu onun hayatı ona baskı yaparsan kavga edersen seni anlamayacak daha ciddi sıkıntılar olucak zamanla senden uzaklaşacaktır.Senin annelik içgüdüsüyle tamamen iyi niyetle yaklaşımı değerlendiremiyecek yaşlarda.Kızını en iyi sen tanırsın belkide onunla daha fazla vakit geçirmen gerekiyordur mesela şimdi tatilde derslerden ve okuldan bahsetme bu konuda stres yapma tatilde evde olabilir dışarıda olabilir eğlenceli ve rahatlatıcı aktiviteler yapın sinema olabilir,evde resim yapmak beraber kitap okumak sonra okuduğunuz kitabı tartışmak gibi vs...O sizin kızınız onu dünyaya siz getirdiniz ancak o kendi içinde sizden bağımsız bir insan onun kendine özgü kişiği var belki okulda başarısız olabilir şimdilik ama başarılı olabileceği kimbilir ne alanlar vardır.Annelik sınırsız fedakarlık sorumluluk oluyor.Bakalım ben neler yaşıcam.Tek bildiğim üzülsemde hayallerime uymasada oğlum bir kere hayat yaşıyacak ve yaşamak istediği hayatı yaşasın.

çocuklara sömestrde ders çalış demeyin..sınavlar bitti bırakın rahat etsin,gezsin,eğlensin..
arkadaş olmaya çalışın..birşey anlattığında korumacı ve yargılayıcı tavır sergilemeyin..böylece çocuk yaşadıklarını anlatır,devamı gelir ve sizde ne yaptığından haberdar olup rahatça ve ona farkettirmeden onu koruyabilirsiniz..
birde anneler bilmeliki hayat okuldan derslerden ibaret değil..herkes çok başarılı,doktor mühendis olmak zorunda değil.sevdi ve mutlu olduğu yerde olsun..onun mutluluğu sizide mutlu edecektir..

bi şey söylemek istiyorum basarılı öğrenci olamnın tek yolu ne cocugun içinden gelmesi içinde yoksa yaopacak bi şey yok bana göre..

ablacım kızında kendimi gördüm diyebilirim.

aynı dönemlerde aynı şeyleri bende yaşadım.öğrencilik hayatında insanın başarısı bazen dibe vurabiliyor.kimbilir kendine ufak tefek neleri dert ediyordur veya nelere tepki gösteriyordur.

bunun geçici bir durum olduğunu düşünüyorum.çünkü ilkokulda başarılı ve çalışkan olan bir çocugun temeli zaten sağlamdır.ve o bilinci küçük yaşta almıştır.şimdi geçici olarak bir değişim yaşıyor tabi ergenlik filan.bence ikinizde üzülmeyin.yakında tekrar asılacaktır derslerine.sömestrda da tatilini yapsın ama belki ikinci dönemde onu içten içe gaza getirebilirsin derslerine çalışması için.nasıl heveslendiğini biliyorsundur o yöntemle üniversiteden,sınavdan,gelecekten filan bahset.o da böylece anlar ve geçirir bu evreyi.
kolay gelsin iyi haberleri bekliyorum:1hug:

'çalışması gerektiğini' söylemeyin
'çalışması gerektiğini farketmesini' sağlayın..
konuşun kızınız ile.. ne yapmak istediğini/düşündüğünü sorun.. çalışma planlarını anlatmasını isteyin paylaşmak adına,,
size anlatırken plan düşünmesini de sağlarsınız hem..

kendinizi üzmeyin lütfen.., çalışası olmayan çocuk ça-lış-maaz...
çalışasının gelmesi sağlanabilir ama..
ve lütfen çalış,çalış,çalış diye yavrunuzu güdmeyin..
sizin dürtmeniz ile sadece çalışması gerektiği zannı ile geçirir zamanını, anlamadan,bilmeden,sanarak..
yani bir nevi, balık vermeyin.. olta ile balık tutmasını öğretin..
herkesin oltası, kendisi.. birikimleri.. yetişmesi, yetiştirmesi..
kızınız ergenlik döneminin gel-gitlerini, çalkantılarını da kimbilir nasıl yaşıyordur.. bunu da gözardı etmemelisiniz..

aynı yaşlarda benim de kızım var canım ergenlik diyor kime sorduysam aman valla yoruldum bende yolun basında bir asilik hırçınlık ama bence tatil dönemi serbest bırak biraz ama tatil bitince sıkı tut birde arkadaşalarını tanı bu dönemde arkladaş etkisi cok oluyor al kızını gez dolas arkadaş olmayı dene bizde o yöntem işe biraz olsun yaradı birde sık sık okuluna git sansın bol olsun

aynı yasta benımde tam 5 tane zayıfım vardı...tek yapmanız gereken onu gaza getirmek.. önünde 2 seçenek var. ya 2. dönem çalışıp derslerini kurtaracak ya seneye aynı yolu baştan yürüyecek.. kendi arkadaşları 2. sınıftayken o 1. sınıfta olup 1 yıl yitirecek... ben çalıştım gectım.ama inanın tamamen yaşıyla ilgili...baskı yapmassanız düzeliyor. yani bana öyle olmuştu tecrübeyle sabittir...kimse çalış diye zorlamadı sadece 2 seçenek sundular. eminim o da görecektir doğruyu..

ergenlik dönemi elbette biraz sorunlu geçecek.ama bu kadar derslere ilgisizlğin altında bazı problemler arayın.evde bir huzursuzlu var mı? okulunu ya da arkadaşlarını sevmiyor olabilir.öğretmenleri içinde hoşlanmadığı kendisini üzenler olmuş olabilir.ben böyle bir sorun yaşamıştım ve o derslerimde başarısız olmuştum.
evinizi aile hayatınızı bilemem ama genel olarak aile kendi içinde dağınıksa böyle sorunlar yaşanıyor.akşamları ailece beraber yemekler yer misiniz? haftasonları anne baba ve çocuklar birşeyler yapar mısınız? gününüzün nasıl geçtiğiyle ilgili sohbetler yapar mısınız?bunlar çok önemli.sorumluluk sahibi bir aile ortamında oda sorumluluğunu bilir.
bunları sizin aileniz böyle demek için yazmıyorum yanlış anlamayın sadece bilgimi ve deneyimimi paylaşıyorum.
kızınızla arkadaş olun.onunla alışverişe çıkın fikirlerine saygı duyun.bir birey olduğunu kararlarına saygı duyulduğunu hissetsin.onunla sinamaya gidin film hakkında konuşun.dinlediği müziğe sizde eşlik edin.onunla beraber yemek yapın.ama sakın öğretmeye kalkmayın bırakın kendine güveni gelsin.
asla kızıp bağırmayın.gerekirse küsün.elbette cezalandırabilirsiniz ama nazi kampı gibi değil.kibarca uyararak ve açıklayarak..

13 yaşımda babamı kaybettim.mükemmel bir aileydik.bende ablamda çok başarılı öğrencilerdik.bende o dönem annemle böyle sorunlar yaşadım.2 sene kayıp zamanın ardından bunlar annemin uyguladığı taktiklerdir.umarım siz ve kızınız içinde bir faydası olur.

bu ergenlik donemi cok hassas bir donemdir .benimde sizin kizinizla yasit kizim var
gercekten baski bile olmasa en kucuk kelimeleri dahi kaldiramiyorlar bunun sebebini bende diyorum hormonlari degisiyor buyuyor
arkadasalrin yazdiklari gibi siz onu en iyi taniyansiniz
uzuerine fazla dusmeyin bu tatilde dinlensin
konusmayi deneyin tatilden sonra en azinda derslerine calismak icin moral depolasin

ay canım çok zor bir durum....
ama buradakı egıtmen arkadaşlardan ve annelerden yardım alabılırsınız...
inşallah başarılı bır ogrencı olur...
kızınıza bır şeyı sormanızı ıstesem yapabılırmısınız acaba...
ona göre başarı nedır dıye sorabılırmısınız...
ve neye sahıp olmak ıstedıgını sorun...
ama bunu anne gıbı degılde bır arkadaş gıbı yada roportaj yapar gıbı...
ve cevabı buraya yazarsanız yorum yazacagım...
sevgılerımle...

aynısından bendede var.denemediğimiz hiçbirşey kalmadı.siz siz olun çocuğunuzla arkadaş olmayın.onun zaten birçok arkadaşı vardır.annesi olduğunuzu bilmesi şart.fazla yüz vermeye gerek yok.biraz disiplin...iyi niyetinizi herzaman kullanıyorlar.söylediklerim biraz sert olmuş olabilir..ama öyle....

Kızın liseyi bitirdi mi :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…