- 2 Nisan 2012
- 7.893
- 4.823
- 248
- Konu Sahibi hadibeyaaa
-
Merhaba hanimlar,
bugün kizimla iletisimim hakkinda yardimlariniza ihtiyacim var. Bende careler tükendi. Ailemde bu konuda yardimci olmuyor bakis acimi anlayamiyorlar.
Kizim cok sinirli bi cocuk, cok inat. Bebekliginden beridir bu böyle. Derseniz ki bebek nasil inat oluyor, oluyordu valla.
Simdi 5 yasinda. Hic bir lafimi dinlemiyor. Hep kendi bildigini yapmaya calisiyor, ödül, ceza, tatli dil, kizmak, herseyi aciklayarak konusmak falan hic fayda etmiyor. Ben biseyi yasaklayinca direkt babasina gidiyor ve malesef en büyük sorun onun hep herseye evet demesinden kaynaklaniyor. Cok sükür sanirim babasininda akli basina geldi de artik oda annen hayir dediyse hayirdir demeye basladi.
Bu bir dönemmidir yoksa biz mi biseyleri yanlis yapiyoruz. (Lafimizin bir olmamasi zaten en büyük hata biliyorum bunu malesef. Ama babasiyla konusmak fayda etmiyor. Anlamiyor, cocuk ne olacak ki diyor, anlamiyor agac yasken egilir)
Artik yuvadaki arkadaslariyla da arasi pek iyi degil bu hircinligi yüzünden, seneye okula baslicak bu durum mutlaka derslerine de yansicak.
En büyük sorunda inat olsun diye tuvaletini tutuyor affedersiniz, yada yemek yemiyor. Zaten bi deri bi kemik.
Karisik oldu kusura bakmayin rica ederim. Yardimlariniz icin cok tesekkürler.
ne kadar duyarli ögretmensiniz, sanki cocuk degil bahsettiginiz kisi nefret duyulacak bi yaratikmis gibi bahsetmissiniz.
En büyük hata evet ebeveyn arası tutarsızlık. Çocuklarda sızacaklaru yerleri iyi bilirler.Merhaba hanimlar,
bugün kizimla iletisimim hakkinda yardimlariniza ihtiyacim var. Bende careler tükendi. Ailemde bu konuda yardimci olmuyor bakis acimi anlayamiyorlar.
Kizim cok sinirli bi cocuk, cok inat. Bebekliginden beridir bu böyle. Derseniz ki bebek nasil inat oluyor, oluyordu valla.
Simdi 5 yasinda. Hic bir lafimi dinlemiyor. Hep kendi bildigini yapmaya calisiyor, ödül, ceza, tatli dil, kizmak, herseyi aciklayarak konusmak falan hic fayda etmiyor. Ben biseyi yasaklayinca direkt babasina gidiyor ve malesef en büyük sorun onun hep herseye evet demesinden kaynaklaniyor. Cok sükür sanirim babasininda akli basina geldi de artik oda annen hayir dediyse hayirdir demeye basladi.
Bu bir dönemmidir yoksa biz mi biseyleri yanlis yapiyoruz. (Lafimizin bir olmamasi zaten en büyük hata biliyorum bunu malesef. Ama babasiyla konusmak fayda etmiyor. Anlamiyor, cocuk ne olacak ki diyor, anlamiyor agac yasken egilir)
Artik yuvadaki arkadaslariyla da arasi pek iyi degil bu hircinligi yüzünden, seneye okula baslicak bu durum mutlaka derslerine de yansicak.
En büyük sorunda inat olsun diye tuvaletini tutuyor affedersiniz, yada yemek yemiyor. Zaten bi deri bi kemik.
Resmen çocukla iyi polis kötü polis oynamissiniz. O da haklı olarak iyi polisi seviyor. Eşiniz ile her şekilde uzlaşmanız gerekirdi. Yani sizin hayır dediğinize o evet diyorsa cocuk için tehlikeli veya zaralı şeyler değildir diye düşünüyorum. Evet denebilecek şeylere siz disiplinli olmak adına hayır mi diyorsunuz acaba? Bu acidan kendi davrabisinizi degerlendirin derim. Kocanız sizin koyduğunuz kurallara karşı ise onun işbirliği olmadan siz bu işi tek basiniza yapamazsınız. O zaman siz kocanızin koyduğu kurallarda uzlaşın.
Çocuğunuzun tuvalet tutması ve yemek yemeyi reddetmesi ile ilgili olarak pedagog ile görüşmeniz gerekiyor bence.
Bende o yüzden tepkili davrandim zaten, ben cözüm ariyorum. Durumun ve bunun daha da fenasi geleceginin farkindaydim. Bi dövmedigi kaldi yaniNe yapsın kadıncağız, söylemiş zaten anne baba kendi arasında anlaşamıyor diye çocuk hırçın olmuş. Ana sınıfında 2 tane daha yanına gelince çete olup milletin çocuğuna eziyet ediyorlar. Öğretmen hanım bence hepsine degil ama bu tur çocuklara gıcık oluyor. Gerçi bende kendisine biraz kızdım. Konu sahibi buraya çözüm aramaya gelmiş. O kalkmış işin zor diyor. Eğitimci madem bir öneride bulunuversin diyeceğim ama onunda bu konuda çok bilgisi yok galiba.
En büyük hata evet ebeveyn arası tutarsızlık. Çocuklarda sızacaklaru yerleri iyi bilirler.
Şu çok net: Çocuklarda kusurlu gördüğümüz her davranış malesef bizim eserimizdir.
Daha önceyi düşünün. 2 yaş nasıldı, tuvalet eğitimine geçiş nasıl oldu, çok titiz misiniz ya da düzenli mi? Hayatında değişikler oldu mu? Bulunur bir cevap.
Sizin genel olarak yorumlarınızı beğeniyorum. Aklı başında birisisiniz. Destek almanız da faydalı olabilir.
Hep kendi bildiğini yapmaya çalışıyor dediniz ya neler mesela?
Eğitimci olarak yazıyorum. Sorduğum sorularla amacım yargılamak değil
Pedagog veya çocuk psikoloğuyla görüşürseniz daha sağlıklı tavsiyeler alabilirsiniz. Burada yazdığınız bilgiler çok kısıtlı sırf burada yazdıklarınıza göre yorum yapılamaz. Çünkü sadece olaya sizin bakış açınızdan bakıyorum, kızınızla konuşsam belki kızınız sizin davranışlarınıza tepki olarak böyle yapıyordur.
Çocukları ödül ya da cezayla terbiye edemezsiniz. Çocuk mantığı şu şekildedir: "Ha annem/babam bunun için beni ödüllendiriyorsa demek ki bu o kadar da sevilecek bir iş değil ki yapayım diye ödül veriyorlar bana" ya da ceza veriyorsanız çocuğu o işi yapması için daha da tetikleyebilirsiniz. Bunun için Dr. Özgür Bolat'ın Beni Ödülle Cezalandırma diye bir kitabı var onu tavsiye edebilirim. Onun dışında uzman yardımı kızınızla daha sağlıklı iletişim kurmanızı sağlayacaktır.
Aklıma direk süper dadı geldi orada farklı teknikler var.Cok tesekküler.
Yok yargilayici gelmedi zaten, tesekkür ederim.
Tuvalet egitimi cok kolay oldu, yuvadan geldi annecim sen büyüdün artik bezini takmayalim dedim tamam anne dedi. Bir kac kez gece altina kacirdi oda cok normal, bizde zaten cok normal karsiladik, kendisi korkmustu ilk anda ama biz kötü tepki vermeyince oda fark etti büyük bi sorun olmadigini. Ama bide su var, ben tuvalete otturtmasam tüm gün tuttu. Yada yuvada birileri hadi tuvalet zamani demedigi sürece tuttu. Halada ayni, tüm gün gitmese ben götürmesem sikistim demez. Hatta bazen fark ediyorum artik karni sismis, kivraniyor sirf ben hadi kizim tuvalete gidelim dedigim halde cisim yok diye inatlasir taaaa ki son ana gelene kadar. Inatlastigi bi durum bu mesela
Yada diyorum sabahlari mesela hadi ayakkabilari ceketi giyme vakti, o diyor hayir gelemem resmi bitirmem lazim. Yada sacma sapan biseyle oyalaniyor. Kendi hadi tamam demeden evden cikmayalim istiyor. Ben öncesinden de uyariyorum diyorum saat su su oldu mu cikmamiz lazim oda bakiyor anliyor.
Su anda odasi savas alani gibi, toplamiyor sen topla diyor, bende artik kabul etmiyorum toplayi cünkü onuda inat olarak yapiyor. Istersen cöpe at toplamam ki diye cevap veriyor. Sonuc birazdan gidip gercekden cöpe aticam sanirim ki ciddiyetimi anlasin.
Aklıma direk süper dadı geldi orada farklı teknikler var.
Ödül sistemi bir davranışın yerleşmesi için önemli. Sticker yapıştırmakta ödül.
Orada onun için resmi bitirmesi daha önemli kıyamam ben ona:)
Bir de yemek olayı nasıl?
Belki bir kan değeri eksik olup sinirlilik yapabilir mi bilmiyorum
Aklıma direk süper dadı geldi orada farklı teknikler var.
Ödül sistemi bir davranışın yerleşmesi için önemli. Sticker yapıştırmakta ödül.
Orada onun için resmi bitirmesi daha önemli kıyamam ben ona:)
Bir de yemek olayı nasıl?
Belki bir kan değeri eksik olup sinirlilik yapabilir mi bilmiyorum
Ödül sistemi aslında doğru bir terbiye etme stili değil. Konu sahibine de açıklamıştım üstteki mesajlarda siz de okuyabilirsiniz. Ha bu şekilde yerleşik bir sistem var mı, bilişsel davranışçı bir sistem olarak var ama doğru bulmuyorum ben.
Mesela Stickeri da söyle düsündüm aceba dogru mu; hadi odani beraber toplayalim gidip Sticker alalim, yada Sticker defterine bakalim, yapistiralim... yada yemegini bitirince, dislerini fircalayinca anlatabildim mi bilemiyorum.
Merhaba hanimlar,
Ne yapsın kadıncağız, söylemiş zaten anne baba kendi arasında anlaşamıyor diye çocuk hırçın olmuş. Ana sınıfında 2 tane daha yanına gelince çete olup milletin çocuğuna eziyet ediyorlar. Öğretmen hanım bence hepsine degil ama bu tur çocuklara gıcık oluyor. Gerçi bende kendisine biraz kızdım. Konu sahibi buraya çözüm aramaya gelmiş. O kalkmış işin zor diyor. Eğitimci madem bir öneride bulunuversin diyeceğim ama onunda bu konuda çok bilgisi yok galiba.
Nereye kadar bunu sürdüreceksiniz mesela? Şu an yaşı küçük ama stickerlar bir süre sonra yetmeyecek ona yani nasıl diyeyim çocukça kalacak yaşı büyüdükçe. O zaman "ne vererek" terbiye edeceksiniz? Bu şekilde terbiye vermek, bir alışkanlık kazandırmak zor olur bana kalırsa ben doğru bulmuyorum. Özelden ben size daha detaylı yazayım, mantığınıza yatarsa uygularsınız :)
Kizim inat demissiniz ama
Inatlasmak icin iki kisiye ihtiyac var. Taraflardan biri siz biri kiziniz olmus.
Simdi kizinizda bu durumu degistirmek icin once sabir karalilik ve zaman gerekli.
Inatlastigi konularda orng yemek yemiyor. Tamam senin kararin kizim aciktiginda yersin. Yemek mi seciyor ayni sekilde inatlasmadan secenekler sunun ve tercih yapmasina imkan verin.
Tuvlte gitmiyor mu sen bilirsin ancak bunun sonunda hastalanabilirsin karnin agriyabilir vs konusup onu zorlamamak.
Kiziniza secenekler sunun kendisi kara versin. Tabi ki disiplin gerek ama bunu onlarin fikirlerini isteklerini goz onune alarakda yapabiliriz.
Hatalı olduklarını ve böyle devam ederse okulda nasıl sorunlar yaşanacağını anlattığım halde beni direk
suçlama yoluna giden bir veliye hiç bir öneride bulunmam ben hanımefendi.
Anlayacağına inancım olmadığından..
Çok gördük de artık çözdük.
İşi zor evet bu yaklaşımla.
Ya evet ben de bundan korkuyorum işte ne önerirsiniz diye soracaktı o zaman hanım hanım.
Ama sizi de kendisine benzettim ben.
O yüzden birbirinize daha güzel önerilerde bulunursunuz.
İyi akşamlar.
Zaten öneri almak icin yazdim ben buraya hanim efendi, hadi beni suclayin, yada cocuguma ve diger hircin cocuklara tiksinc varliklar gibi davranin diye yazmadim.
Söyle yapalim, siz haklisiniz, süüüüpppper ötesi bi ögretmen oldugunuzuda kanitladiniz. Harika yorumlarda bulundunuz, hadi iyi geceler cikin konudan.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?