Mutfak Püf Noktaları Kızlar bildiğiniz yemek tüyolarını paylaşır mısınız?

GOLDFLAY

ders,ders,ders..... :(
Kayıtlı Üye
1 Ocak 2012
2.334
95
108
36
Muğla
Arkadaşlar ben daha evli değilim yemek işlerinde biraz pasifim de ama ilgiliyim.. Mesela bazen duyuyorum evli bayanlardan, bilmedkleri şey yok... İşte şu yemeğe şu baharatı katarsan, şu yemeğe şunununla yaparsan daha lezzetli olur vs. gibi .... mesela bi yerde duydum barbunya yemeğine tarçın koymak lezzet verrmş.. Şu yemeği şu yağla pişirrsen lezetli olur vs... gibi.... Bu gibi farklı tüyolar istyorum Yılların ev hanımları cevaplarınızı bekliyorum

ilk cevabı ben yazayım güzelim,,barbunyaya tarçın konduğunu ilk defa duyuyorum bence tadını bozar tabi zevk meselesi.
bazısı barbunyayı önce haşlar ve suyunu süzüp ondan sonra yapar(siyah suyu çıkar onun çünki) ama ben soğanı yağda kavurduktan ve bolca domat ilave ettikten sonra haşlamadan atarım barbunyaları ve çok kısık ateşte yavaş,yavaş pişer zevkine göre havuç ve biberde ilave edebilirsin yalnız pişmekte olan yemeğin kapağını fazla açıp kapatma 1 tatlı kaşığı şekerde ilave edebilirsin,,bu şekilde rengide lezzetide çok güzel oluyor..
yemeğe lezzet veren en büyük unsurlardan biride baharattır evet ama hangi yemeğe hangi baharatı koyacağını iyi bileceksin her yemeğe her baharat gitmez tadını bozar,, ben mesela birçok yemeğe yapılış aşamasında karabiber ve kekik azda olsa koyarım ,tabi yine dediğim gibi zevk meselesi....

bazı temel şeyler vardır.mesela zeytinyağlılara azcık şeker atarsan ve soğuk yersen daha lezztli olur...yazın domates varken yemeklere domates salçasını çok az atarım ben..birde yemekleri kısık ateşte pişririsen daha lezzetli olur..hem sen hangi yemek hakkında fikir almak istiyosan onu söyle yazarız püf noktalarını:))mesela barbunyada tarçın hiç denemedim denememde .galiba şeker yerine konulmuş ama ben tarçını birtek tatlılarda severim..yemeklere genelde karabiber kimyon pul biber kekik kullanırım tabi değişir yemeğine göre....

ha bide hangi yemeğe hangi yağ olayına gelirsek ,, ben pilav ve makarna türü yemeklere kesinlikle tereyağ (kaymak yağ olarakta geçer) ..
yemek yapımındada kesinlikle zeytinyağından başka yağ kullanmam hem sağlıklı hemde lezzetli olması açısından önerim bu yönde..
kızartmalarda ise çiçek yağı kullanırım çünki ısıya daha dayanıklıdır hemen yanmaz zeytin yağı hemen yanar,,kızartma yağınıda ikinci defa kullanmam..

cnm ilk yorum için teşekkürler
vet havuç güzel olur barbunyada demi Evet baharatlar önemli cnm kesnlkle

Cnm bi yerde duydum barbunyada tarçın çok güzel oluyor diye ama hiç denemedm... Cnm farketmio istedğin yemek hakkında kendi bildğn pif noktalarını vereblrsn Yakında evlenrsem ez biraz bişeyler bileym rezil olmayayım... Benm yaptığım yemekler çok lezzettli olmuyor bazen o yüzden böyle şeyler istyorum birazda...

Ewet cnm biz evdede zeytn yağ kullanrz köyde zeytn ağaçlarmz var saf zeytn yağla yapılan yemekler çok lezzetli oluyor gerçekten.. kızartmalarda mısır yağıda kulllanablrz demi ben bi yerde duymuştum keklere mısır yağı koyunca daha iyi olurmuş die duydum....

kızartmada mısır yağıda kullanabilirsinde oda yanıyor ısıya dayanıklı değil cnm, en iyisi çiçek yağı.

evt keklerde ve poğaçalarda mısır yağı kullanabilirsin daha yumuşak olur,margarinle fifty,fifty olarakta kullanabilirsin onu...

bir kaç öneri da benden olsun istedim....

Mutlaka düdüklü tencere kullanmanı öneririm işini çok kolaylaştırcak emin olabilirsin.

Etli dolma yaparsan harcına dereotu koymanı öneririrm çok yakışır lezzet verir.

Zeytinyağlı dolma da ise vazgeçilmezim kuru nane ve yenibahar.

Barbunyayı düdüklü tencere de herşeyini çiğden koyarak yaparım.

Zeytinyağlı yemekleri mutlaka zeytinyağ ile pişiririrm ve 2 kesme şeker atarım.

Yemeklerimi pişirirken çok su koymam, gözüme az gelirse sıcak su eklerim.

Pişmeyen inatçı etleri de suyuna attığım 2 kesme şeker yardımı ile pişiririm.

Makarna yada mantı pişirdiğim suyu atmam özellikle domates çorbası tarhana çorbası yaparken kullanırım.

Köfte harcına birkaç damla sirke koyarım etin kararmaması için, azıcıkda tozşeker koyarım ki mayalansın lezzetlensn diye.

Patates haşlarken patatesler dağılmasın parçalanmasın diye haşlama suyuna sirke koyarım.

Taze börülce, brokoli, bürüksel lahanası vb. gibi salata yapılacak sebzelerin yemyeşil gözükmeleri için, mutlaka çok bol tuzlu kaynar suya koyarak kısa süreli pişirmelisin. Piştikten sonra sebzeleri hemen soğuk suya koymalısın ki yeşil görüntüsünü kaybetmesin.

Şimdilik aklıma geliverenler bunlar.

Hayatın mululukla , mutfağın damak tadıyla dolsun.

Sevgilerimle.....

köfte harcına şeker konulduğunu bilmiyordum lezzetli mi yapıyor:26:

bende asagi yukari bu sekilde yapiyorum diyebilirim. Benim tereyag kullandigim sadece pilavdir, haricinde pek birseye katmam…

Zeytinyagi ozellikle salatalarda super oluyor…yogurtlu mezelerin uzerinde harika bir goruntu sagliyor…

Barbunya pilakime bende cok az miktarda goz karari seker atarim…daha lezzetli oluyor…

Koftelerimede…azicik ince bulgur, bayat ekmek ya da etimek filan katarim…

Kullandigim ana baharatlar kirmizi toz biber, kara biber ve kirmizi toz biberdir…

Bende bi kaç bişey yazayım

Makarnayı çok haşlamam hamur gibi, hafif dişe gelir şekilde pişiririm pişen makarnayı asla sudan geçirmemki lezzeti kaçmasın.
Pilavıda aynı şekilde 1 e 1,5 ölçü şeklinde pişiririm bazıları 1, e 2 ölçüsünde pişiriyor ama pirinçler yapışıyo. Tane tane olması için kavurarak pişiririm pişince güzelce sarıp dinlendiririm. Bulyon kullanmam hem zararlı hemde pilavın tadını bozuyor eğer normal haşlanmış tavuk suyu varsa onla pişiririm çokda güzel olur. Mutlaka teflon tencerede yaparım pilavı.
Zeytinyağlı yemekleri mutlaka zeytinyağıyla pişiririm içine 1,2 tane şeker atarım daha lezzetli olur.
Kızartma için çiçek yağı tercih ediyorum onun dışında bende zeytinyağı tercih ediyorum herşeye. Margarin kullanmam zaten çok zararlı.
Sebze yemeği pişirirken çok fazla su boca etmem oda yemeğin lezzetini bozuyor kararında koyulmalı.
Yemek yaparken tuzunu fazla atmam istenirse sonradan eklenebilir. Ama fazla kaçınca çaresi olmuyor.
Makarna haşlarken suyundan bir iki kaşık makarna sosuna eklerim lezzet versin diye.
Tavada tavuk pişireceksem önce biraz tavuk baharatına bularım daha lezzetli oluyor.
yeşil salata veya çoban salata yapacaksam en son yaparım sosunuda en son eklerim önceden yapılınca salata diriliğini kaybediyor.
Makarna ve pilavıda mutlaka en son yemeğe oturmaya yakın pişiririm taze taze yenilsin diye.
Yemeklerime baharat fazla kullanmam kararında koyarım.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar

Ben pilav yaparken mutlaka varsa yarım çay kaşığı bal yoksa 1 küp kesme şeker koyarım suyunu koyduğumda.
Hele bir de tavuk suyuyla yapmışsam nasıl lezzetli bir şey oluyor o pilav anlatamam:)))

Et ve tavuk yemeklerine ilk önce kısık ateşte uzun süre pişirip daha sonra yüksek ateşte kavurma işlemini uyguluyorum genelde, pamuk gibi etler çıkıyor ortaya, ya da bir gün önceden soslar ve buz dolabında dinlendiririm.
Bir de et ve tavuk yemeklerine olmazsa olmaz baharatım kimyondur.
Tabi diğer baharatları da koyarım ama kimyonu eksik ise tadı olmuyor benim içim.

Fırın yemeklerinde ise mutlaka fırını en az 20 dakika önceden maksimum seviyede ısıtırım, içine yemeği koymadan önce normal derecesine düşürürüm.
Bu yemeğin adeta ilk anda şoklanması ve çiğ yerinin kalmamasını daha sonra ise ağır ağır eşit derecede pişmesini sağlıyor.

Genelde evimizde fındık yağı bulunur, zeytinyağının ağır geleceği yemekleri fındık yağı kullanırım kızartmalar dahil, inanın çok hafif oluyor.

Yemeğin tuzu fazla ise hemen bir patatesi soyup içine dilimler atarım, patates fazla tuzu emer.

Çorbalarda harcı dökmeden önce mutlaka kaynamış sudan harca koyar, topaklanmasın diye ılınmasını sağlarım.

Son düzenleme:
bende prınc pilavına mutlaka 1 tane kup seker atarım

zeytınyaglı taze fasulye ve barbunya yada 3-4 tane kup seker atarım

kuru fasulye pıserken ıcıne 1 tane kup seker atarım kı gazını alsın:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…