Kızlar yok mu şöyle doğumu en ayrıntısına kadar anlatacak?

erkflz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
25 Ağustos 2009
883
0
96
Diğer
Kızlar, sanırım kova burçu özelliği ne yaşayacağım en ince detayına kadar bilmek istiyorum. CADIARZU Çevremde çok doğum yapan var ama insan tam soramıyor işte herşeyi.
Ablam filan olsa en ince ayrıntısını bile anlatıracam ama oda yok. Ne olur sizler anlatın.

Normal doğum düşünüyorum ama tabi sezeryanada her zaman hazırlıklı olmak lazım.

Mesela biz o netteki videolar gibi üstümüzde kıyafetimiz bir yatağın üstünde öyle alt tamamen açık yatmıyoruzdur ins. Üzerimize bir hastane geceliği, örtü oluyordur değil mi?

Doktoruma sordum, normal doğumdan sonra ilk bölmelerde odalarımız var orada refekatçıyla kalıyorsunuz 3 saat sonrada 7-8 kişilik odalarda tek başınıza bir üç saat daha kalıyorsunuz ve taburcu ediyoruz dedi. İstermezseniz 7-8 kişilik odada kalmak özel odada tutabilirsiniz dedi. Nedir bu bölmelerin olduğu odalar hiç anlamadım.:uhm:

Yani kızlar hiç uzatmyım, neler yaşayacağız en ince detayına kadar anlatın ne olur? Adım adım bilmeden rahat edemiyor. Normal doğum, sezeryan, spinal, genel tüm doğum yöntemlerini anlatın.

canım ben epidural sezaryen oldum.
sana detayları anlatayım. sabah hastaneye gittim. aç karnına. sabah 4 ten sonra bir şey yemedim. 8:30 da hastanedeydim. neyse detay derken bunları kastetmemiş olabilirsin :)) doğuma geçeyim. arkası tümden açık bir şey giydim ama aferdersin külot kalıyor :) bir hemşire karın bölgesini jiletle tıraş etti bir şey yoktu ama bu şartmış öyle dedi. sonra bir de bone giydim. ameliyathaneye alındım anestezi uzmanı geldi hemşirede vardı. bir damar yolu açtı. beni sağa dönük cenin modeli yatırdı belimden bir kateterle iğneyi yapmak için biraz bacaklarında karıncalanma olacak dedi. bu arada iğne hiç acıtmıyor. ilacı veriyorum dedi. sonra çok az karıncalanma oldu. sırt üstü yattım. kollarımı bağladılar. korkmayın kaçamam dedim :)) sana sakinleştirci vurmayacağım çünkü çok sakinsin dedi. 20 dakika içinde anestezi etkisini gösterdi. bir perde gerildi önüme. doktorum geldi. 5 dakika içinde bebişim çıktı.sol tarafa geldi çocuk doktoru muayene etti. biraz ağladı bebiş. sonra öptüm onu mis gibi kokuyordu. bebişim aşağıya indi. ben de 20 dakika sonra indim. tabi o sırada neler oldu bilmiyorum. acı falan hiç yoktu. biraz tıkırtı falan geldi o kadar.

odama alındım. 20 dakika içinde ağrı kesici vurdular. onun acısı hiç duymadım hala anestezi vardı ben de. bulantıı baş ağrısı falan olmadı. yaklaşık 2 saat sonra koridorda yürüdüm. biraz ayağa kalkmak zor oldu bir de idrar yapmamın gerekli olduğunu okumuştum. ayağa kalkınca tuvalete gittim. idrarla vucüttaki anesteziyi atmam hızlanmış oldu.sorun varsa sor canım.

canim anlattigin icin tesekkürler gercekten insan düsünüyo aceba nasil olcak zormu kolaymi ilk defa basina gelince insanin daha cok bilgiye ihtiyaci oluyo biri anlatsada dinlesem diyosun ama kimseden düzgün soramiyosun birde normal dogum yapan arkadaslar varsa lütfen yazsinlar yaa cok ihtiyacimiz var bilgi ve fikirlere allahim benim gibi bircok arkadaslarima yardimci olsun

ve bu siteyi düsünüp acan arkadasada tesekkürler

canim bende normal olsun istemiştim ama sana sezeyan dogummumu anlatayım detaylı..sabah mutlaka aç oluyorsun.geceden de dahil birşey yemeden..sabah gitmiştim ben..hemen hemşire geldi üzerimi tamamen soydu yani kilot falanda kalmadi bende..sonra arkası tamamen açık bir giysi giydirdi..tam bana lavman yapacakken ameliyathaneden dr çagirdi lavman yapılmadi..ama korkma korkulacak bişi degil..daha sonra çıkardılar beni ameliyat haneye..eger seninkide sezeryan olursa yüzüne 1 grm makya yapma canim hepsini siliyorlar benimkini sildilerde:))sonra tamamen üztümdekinide çıkarıp masaya yaıtırdılar..afedersin çıplak bir vaziyette..ellerimi bagladilar ayaklarimi bagladilar..hamile göbişle sırt üstü yatmak ve o masaya yatmak eziyet oldu benim için ama saolsunlar yardim ediyorlar..daha sonra damar yolu açtılar..ben soruyourm bumu narkoz bumu narkoz diye oysa başka igneler yapıyorlarmiş..en son beyaz birtane şırınganın içinde bişi gördüm bumu dedim evet deiler sonra agzimda bir ilac tadı gerisini hatırlamıyorum bile..uyandirdilar beni..ilk başta nefes alamdim sanirim ameliyat yaparken rahat nefes alinsin diye baogazına hortum takıyorlar onu çıkarinca 5 6 saniye alamdim ama sonra düzeldim..hep kızımı sordum şükür iyiydi..odama indim..beni yerime alirken narkozun etkisiyle afedersin biraz kustum..sonra yerime yattım ama hiç agrim sizim yok..bu arada dogum yapmanin rahatlıgını anlatamam sana..ameliyatlı yerimin üstüne kum torbası koymuşlardı sanırım agriyi azaltmak için..dahasonra geldiler sonda taktılar ama oda korkulacak bişi degil inan..ufacık bir yanma hissediyorsun takarken..sonra igneler falan agrin olmasin diye..ben akşam yürümeye başlamiştim..ayrıca sondaya gerek kalmasin kendim tuvalet ihtiyacımı karşılasayım diye bol bol sıvı aldim..ertesi sabahsondayı çıkardılar ilk tuvaletini yaparken biraz yanman ve acın oluyor ama oda geçiyor..ve akşama bebegimide alip evimin yolunu tuttum..sende hep sogukkanlı ol canim vede bebegini kucagin alacagın anı hayal et çünkü hiçbirşeye benzemiyor..herkesin korkutmalı dogum hikayesini pek dikkate alma..çünkü her insanin bünyesi farklidir..belkide sen çok rahat ve kolay bir dogum yapacaksin ve böyle olmsınıda umuyorum..inşallah saglıcakla alirsin yavrunu kucagina..biraz uzattim galiba:)sevgiyle kal

canim bölmelerden bahsetmişsin bu arada sigortaya gidiyorsan eger o hastanelerde böyle bir uygulama var ama ben özelde yaptım dogumumu..kendime aitti herşey o yüzden o konuda pek yardımcı olamicam canim

Elleride bağlıyorlar heeyvahedigeldismile
Ben de merak ediyorum bekarım ama :)
Normal doğumlar nasıl oluyor acaba?Acı falan??Ben de merak ettimsempatiksalakcinni

Canım sağol. Jiletle karın bölgesinin temizlendiğini hiç duymamıştım. Ve tabi ellerin bağlanması.

Esin58cim sanada teşekkürler, makyaj olayı çok ilginç. Bende süslenipte gitmeyi planlıyordum sorma. En azından ruj, allık sürerim diye düşünüyordum. Doğumdan sonra biraz iyi görünürüm diye. bayanssulusmile

esin58 genel anestezi ile doğum yapmış. benim epiduraldi canım. makyajlıydım. sildirmediler. ben de lavman ve sonda yoktu. ben dayanamam göremem bile diyorsan genel anestezi tercih et. fakat bir şey görmüyorsun gerçi.elleri bağlama nedenleri ani hareket etmeyelim diye galiba. sonuçta kolda serum var. ha bir de ameliyathaneler soğuk oluyor duşunu gece al canım sabah alırsan üşüyebilirsin ameliyathanede.
şimdi aklıma geldi de gözlerim doldu bebişim karnımdan çıkınca nasıl da ağlamıştı. bir gördüm onu mincik bir kafa. yeşillere sarıp getirdiler onu bana öptüm onu kirli kirli. ama o an insanın aklına bile gelmiyor kirlilik. sürekli iyi mi deyip durdum. doktorum çok iyi diyince içim rahatladı. epiduralli ve normal doğumlarda bu avantaj var canım önce sen görüp kokluyorsun onu.
ayrıca arkadaşım epiduralli normal doğum yaptım anlattığı kadarıyla rahim ağzı açılana kadar ağrı çekmiş sonra epidural uygulamışlar. doğumda ağrısı olmamış bası hisstemiş ve sürekli ıkındırmışlar. tabi ki bunu yaşayan birinin anlatması daha mantıklı olur canım.

henüz doğurmadım yaklaşık bir ayımız kaldı bizimde ama daha geçen gün bir doğum belgeseli izlemiştim çok güseldi.

anne adayını 9 ay boyunca takip ediyorlardı kadın en sonunda epidural ile normal doğum yapıyordu bi doktor ve bi hemşire vardı odada sadece birde eşi.kadın sedyede hic acı çekmiyor hatta gülümsüyor ıkınma hissi gelince doktor doğru şekilde ıkınmasını söylüyor adam kollarını birleştirmiş kadının rahmine doğru bakıyor şöle ıkın böle ıkın diye en son evet saçları göründü son bi gayret ıkın dioor vee ddoktor sadece bebeği çıkarıp alıyor baba hemen göbeğini kesiyor ve annenin koynuna veriliyor ki bu yabancı bi ülkede çekilmiş bi belgeseldi doğumun her saniyesini gösterdi sonunda ağladım valla .
çok özendim ne yalan diyim keşke bende bu şekilde doğursam diye çocuk çıktığı an anne eğilip çıkarttı bebeğini doktor sadece yönlendirdi kadını sadece inşallah allah bütün hamişlere böle rahat doğumlar nasip eder.
doğurur doğurmaz kendi doğumumuda yazarım inşallah.

bende sezeryan oldum ama hem epidural aldım 2 doz hemde genel anestezi narkozu :) uyuşmadım çünkü doktorum bana bir gün önceden gaz yapacak şeyler yemememi söyledi ve sadece sıvı beslen dedi bende öyle yaptım gece lavman yaptım ve sabaha kadar hiçbirşey yemedim sabah 8.45 ti ameliyat saatim gece lavmandan sonra sabaha kadar nasıl bir ağrı karnımda gece kalkıp kalkıp durdum gaz sancısı çok fena heralde diye sabah hazırlanmak için kalktığımızda bir baktım ki nişan gelmiş o çektiklerim doğum sancısıymış güle eğlene hastaneye gittik acil bi doğum varmış beklemek zorunda kaldım 9.30 u geçmişti hemşire geldi ameliyat önlüğünü verdi yan taraftan açık bantlanan bişeydi tamamen soyunup giydim çamaşırım falan kalmadı sonra hemşire gelip damar yolu açtı sonra hemşireler ebeler falan bikaç kişi oldu baktılar traş etmek için gerek yok temiz dediler :) sonra sedyeye bindirdiler hadi bakalım gidiyoruz dediler herkes koridorda beni uğurladı eşimide aldılar ameliyathaneye kadar sana eşlik etsin dediler sağolsunlar sonra ameliyathane koridorunda bekletmeye aldılar bütün personel geçip giderken yanıma gelip benimle konuştu beni sakinleştirdi bu çok güzel bi ayrıntıydı sonra anestezi uzmanım yanıma geldi sakın korkma tamam mı derken içerden sezeryan olan bi anne çıktı nasıl gülüyodu yüzü gördün mü bak sende böyle çıkacaksın dedi sonra içeri alındım anestezi doktorunun asistanı beni masada oturttu başımı eğdirip epidural iğnesini yaptılar hiç hissetmedim sonra yatırdılar kollarımı bağladılar şimdi uyuşmaya başlayacaksın dediler ayağını kaldırmaya çalış dedi kaldırdım bi doz daha yapıldı beklendi sonra şimdi karnında bi soğukluk hissedeceksin ama canın yanmayacak dediler ama ben hissediyorum bacaklarımı hala dedim hemen uyutalım dediler bunu hiç istemiyodum ama mecbur uyutuldum uyandığımda odadaydım acıyo diye uyanmışım bebeğimi getirdiler ben başladım ağlamaya sonra hemen emzirdim oğlumu çift anestezi aldığım için ertesi gün yürüdüm sonraki gün eve döndüm umarım açıklayıcı olmuşumdur doğumunuz çok kolay istediğiniz gibi olsun inşallah

benimde iki doğumumda sezeryanla gerçekleşti bu arada bende kova burcuyum canım ayrıntılara çok önem veririm:)
ilk doğumumu sskda yaptım tam bir rezaletti geceden hiçbirşey yemedim sabaha kadar sonra hastaneye gittim doktorum acil birini sezeryana aldı benden önce ilk olarak sondamı taktılar acımıyor hissetmiyorsun bile sonra üzerime ameliyat önlüğü giydirdiler ve ameliyathaneye gittik hemen hazırlıklar başladı damar yolu açıldı ardından göbek bölgesine ilaç sürüldü son hazırlıklar tamamdı ve narkozu damardan verdiler hatırladığım garip bir sıcaklıktı sonra uyandım odama aldılar bebeğim gelmişti bile annemin kucağında masum masum bakıyordu ardından ağrı kesiciler yapıldı kanım çok düşük olduğu için iki ünite kan verdiler hemşire damarımı bulana kadar canımı çok yaktı ilgi desen hiç yoktu iki gün ayağa kalkamadım
ikinci doğumum özelde oldu çok rahat geçti aynı gün ayağa kalktım doğumum saat 14:00 de oldu lavman falan yapılmadı direk ameliyat önlüğümü giydim ameliyathaneye gittik sondam takıldı narkoz verildi uyandığımda ağlıyordum hıçkıra hıçkıra ameliyata girdiğin psikoloji çok önemli ben çok duygusal girmiştim korkularım vardı ameliyat bitti odama aldılar bu sefer karnımda kum torbası vardı hemşireler yarım saat arayla karnıma bastırdılar bu yönü çok acı vericiydi içirideki kan pıhtılaşmasını önlemek ve pislik kalmaması içinmiş aynı gün ayağa kalktım

Son düzenleme:
bende yaklasık 6 ay önce spinal sezeryan oldum. sabah 9 gibi hastanedeki odama yerleştim.. ohh ne rahattı...yatağı indirip kaldırdım çocuklar gibi... sonra doğumuma girecek olan bebek hemşiresi geldi.. hoş sohbet muhabbet.. göbek ismi ne koymak istediğimi sordu.. bende elif dedim.. kızımın adı defne olacak ama göbek adı elif olsun istedim.. sonra diğer hemşire geldii ve giyinmem için ameliyat kıyafetini verdi.. yatağa kurulup kızımla birlikte keyif sürerken doktorcum ziyarete geldi ve hemşireye damar yolu acmasını söledi.. eyvahhhh iğneden acayip korkarım.... kız biraz acemi miydi ne.. bir kaç denemeden sonra anca bulabildi damarı. doktorum öğlen 1de demişti ama sürpriz yaparaktan beni 11 de ameliyathaneye götürdüler. karnımın üzerine eğildim ve belden bir iğne yaptılar. hiç bişey hissetmedim. ortam cok rahattı.yanımda benimle konusan bi hemşire vardı. uyuştuktan sonra sonda taktılar.derken bebiş çıktı. ne muhteşem bi andı.. onun sesini duyunca kendime hakim olamadım.. yanıma getirip öptürdüler kokladım.. canım kızım benim...gözyaşlarım sel olmustu.. kızımdan yarım saat sonra ben cıktım.. zaten uyusuklugun gecmesi 4-5 saat sürüyo. sonra 2 kere agrı kesici verdiler o kadar. akşam ayaklandım ve yatmadım. hiç korkulduğu gibi değilmiş... herkese tavsiye ederim...

Benim ablamda epidural sezeryan oldu Özel Çapa'da , ama elini bağlamamışlar.ılk defa duydum . :))

Bende yaklaşık 11 ay önce genel anestezi ile sezaryen doğum yaptım. Doğum yapacağım günün bir gün öncesi blenderdan geçirilmiş kayısı kompostosu içtim sürekli. Bu sayede içimde dışımda ne varsa çıkmış oldu kaydirigubbakcemile3

Akşam 9'dan sonra ise hiçbirşey yemedim. Sabah kalktım duşumu aldım, makyajımı yaptım ve 8:30 gibi hastaneye gittim yatışım yapıldı. Saat 9 gibi doktorum, anestezi uzmanı ve bebek hemşiresi gelip tüm bilgileri verdiler. Başka bir hemşire üzerime yeşil önlük giydirdi. Arka kısmında çıtçıtlar vardı. Açıkta falan değildim yani. İç çamaşır dahil herşeyi çıkarttılar. Sonra doğum fotoğrafçım geldi. Resimlerimizi çekti ve saat 10'a doğru hastabakıcı ve bebek hemşiresi gelip beni sedyeye yatırdılar.

Güle konuşa ameliyathaneye indik. Üzerimdeki önlüğün arkasını açarak ameliyat masasına yatırdılar beni. Kollarımı masaya bağladılar ve tansiyon cihazını bağladılar. Üzerime başka bir örtü daha örterek alttaki önlüğü karnımın üzerine kadar çektiler. Hiçbir yerim açıkta değildi yani. Doğum fotoğrafçım yine resimlerimi çekti. Doktorum geldi. Hemşire şimdi uyuyacaksın tatlım dedi ve iğne yaptı. Ağzımda nane tadı hissettim ve uyumuşum.

Uyandığımda hiç ağrım sızım yoktu. Hatta sabah evimde uyanmış gibi hissettim. Doktoruma ben doğurmaya gelmiştim doğurdum mu dedim kaydirigubbakcemile3 Güle konuşa odama çıktım. Eşim dahil herkes şaşırdı beni o halde görünce. Yine başka bir yeşil önlükle yatağıma yatırdılar. Ne sondam nede karnımda torba falan yoktu.

Sonra hemen kızımı getirdiler. Gülerek ellerimi açarak karşıladım kızımı. 2 saat sonra üstümü giyindim. Kalkıp tuvalete gittim. Akşamında duşumu aldım. Duştan sonra ameliyat yerimdeki su geçirmez bandı değiştirdiler o kadar. Hiç ağrım olmadı, hiç ağrı kesici almadım. O saatten sonrada kızımın herşeyiyle ben ilgilendim ve hiç yatmadım.

1 hafta sonrada ameliyat yerimdeki bantı kendim çıkardım. Zaten lazerle dikildiği için dikiş alma problemide yoktu.

Allah herkese benimki gibi kolay ve acısız bi sezaryen doğum nasip etsin a.s.

merhaba ben normal doğum yaptım.Benim suyum azaldıgı için 3 cm olunca suni sancı verdiler.üstünde yeşil bi arkadan düğmeli bi elbise giydiriyolar bol.Yaklasık 2 saat suni sancı verdiler belli aralıklarla acılmaya baktılar 8 cm olunca acılıklık ve tabi ıkınmanı istiyolar zatne o an sürekli bi ıkınma isteği geliyo.çocucugun basına dokunana kadar sürekli ıkınmamı istediler dogum anı yaklasınca ıkınmayı kestirip o çatala aldılar ben çatala otururken cok zorladım Doğumun en kolay anı cocugun cıktıgı kısım bence anlamadım bile acıyı sıcak bişeyler aktı gibi :) Çocuk cıkana kadar sürekli ıkınıyosun . Çocuk cıkar cıkmaz cinsiyetini gösterdiler devlet hastanesinde yapmam dolayısıyla sanırım karısıklık olmasına ihtimal vermemk için sonra bagı kestiler tabi bunları hiç hissetmedim.benım ve kızımın koluna aynı bileklikten takıldı.sonra bebişimi götürdüler cıkar cıkmaz bebiş ağlamaya basladı.sonra karnıma biraz daha bastırıp cocugun bulundugu keseyide cıkardılar. sonrada dikim işi başladı.bi 10 dk kadar ben hep tiksinirdim öyle diklmelerine dayanamam derdim ama hissetmedim.Bu arada oldugum yer bi bölmeydi oda değildi sırayla perdelerle kapatılmıs bölmeler vardı.Dikiş ve kanama kontrol edildikten sonra bebişimide verip odama gönderdiler özel odada kaldım sabah 10:30 da dogurdum ertesi gün 10 da cıktım özel odada zaten sürekli kontrole geldiler vs böylece bitti.

bende normal doğum yaptım canım devlet hastanesinde.3 cm açılmam vardı ama sancım yoktu doğumhanedeki istirahat odasına alıp suni sancı verdiler.ben üzerimizi açık bırakırlar diye rahatsız oluyordum ama iç çamaşırını çıkar sadece etek giy altına dediler ara ara gelip bebeğin kalp atışlarına ve benim sancı durumuma baktılar sancılarım başlayıncada açılmaya baktılar.6 cm olunca açıklık doğumu hızlandırmak için su kesesini açtılar .(çubuk gibi bir aletleaçtılar hiç canım acımadı)sonra tekrar bebeğin kalp atışlarına bakıldı.1 saate yakın sancı çektim sancı belimden başlıyor kasıklarıma kadar iniyordu o sürede nefes dahi alamıyordum.açıklık 8 cm oluncada doğum için masaya alındım.ilk doğumu olan herkese epizyotomi kesisi açtıklarını söylediler önce uyuşsun diye iğne yapıp arkasından hemen kesiyi açtılar çok acıdı desem yalan olur çünkü doğum sancısı çekerken onu hissetmedim bile.bir ebe doğumu yaptırırken diğer ebede karnıma bastırıyordu yukarıdan aşağıya doğru bana sürekli ıkınmamı söylediler.çok zaman geçmeden prensesim doğdu.bebeğimi yan tarafıma koyup gözümün önünde silip giydirdiler .kızımın vebenim elime pembe numaralık taktılar.ebe benim dikişlerimi hallederken kızımda babasının ve anneannesinin karşısına çıktısonra beni ve kızımı doğumhanenin içindeki müşahade odasına aldılar yarım saat kadar orda kaldım sürekli gelip karnımı kontor ettiler rahmin toparlanmasına bakıyorlarmış ben bu arada bir ebenin yardımıyla bebeğimi ilk kez emzirdim doğumhaneye refakatçi almıyorlar çünkü.çok muhteşem bir duyguydu.herşeyin yolunda olduğunu görünce beni servise aldılar.ertesi günde taburcu oldum.yalnız benim dikişlerim biraz fazlaydı ve yatmayı sevmeyen birisi olarak fazla hareket ettiğim için 1 ay dikiş ağrısı çektim düzgün oturamadım dikişlerim iyileşmedi hemen.devlet hastanesinde olmasına rağmen çok güzel ve rahat bir doğum geçirdim.doğumdan önce inanılmaz korkularım vardı bana nasıl davranacaklar devlette olacak diye ilgilenmezler öyle üstüm açık masada kalırım gelen geçer beni görür daha bir sürü kötü şey düşünmüştüm ama hiç biri olmadı çok şükür.herhangi bir rahatsızlığım olmazsa 2. bebeğimide normal doğurmayı düşünüyrum.allah sanada kolay bir doğum nasip etsin canım.hayırlısıyla bebeğini kucağına alırsın inşallah:)

Kızlar, hepinize çok teşekkürler. Demekki hastaneden hastaneye bile uygulamada farklılıklar var. Zaman yaklaştıkça sürekli heyecan artıyor. eyvahedigeldismile

ayy bende aynı sekılde olayı tum detayları ıle bılmek ıstıyuorum. 33+3 haftalık hamıleyım, az kaldı sayılır.. normal dogum ıstıyorum epiduralle.. bakalım ıns. oyle olur...sımdı mesela evde sancı geldı anladık kı dogum baslıyor, hastaneye gıttıgımızde hemen dogumhaneye almıyorlar anladıgım kadarıyla.. acılmaya gore dogum baslıyor..doktorum 3cm acılmadan sonra epidural dedı.. birde o catal benı korkutuyor yaa. herkesın ıcnde ıkın falan.. yanı lavman yapılmazsA ya ıkınrken tuvaletımız gelırse ne olcak.. ve hadı lavman yapıldı dıyelım.. lavman tam olarak nasıl yapılıyor... ?? of offf bunları dusunmek bıle garıp gelıyor..

Canım, ins Rabbim gönlümüze göre verir ve normal doğum yaparız. Canım ben lavman olayını bile tam olarak bilmiyorum.:uhm:
Kızlar, nedir bu lavman?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…