Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
291.014
597.783
43
vaillant-kombi-bakımı.jpg

Kullanmaya başlamadan önce, sonbahar ve yaz aylarının başında yılda iki kere kombilerin bakım yapılmalıdır. Periyodik bakımı yapılan kombiler, yıl boyunca sorunsuz şekilde çalışır.

Kombi bakımı uzman kişilerce yapılmalıdır. Evinize kombi bakımı için gelecek kişilerin yetki belgesi olmalıdır. Kombinin arıza tespitinde, kombi kullanıcısına kombi arızası hakkında bilgi verilmelidir.

Kombi bakımı nasıl yapılır?
Kombi bakımı için gelen yetkili, öncelikle bakım hakkında bilgilendirme yapar. Ardından kombinin kapağını açmadan sıcak su ve kalorifer tesisatı ısıtma testi ile kombinin çalışma verimliliğini kontrol eder.

Hermetik bacalı kombilerde fanın çalışma durumunu kontrol eder ve bacayı temizler. Eğer atık gazı baca yolu ile atan eski tip bir kombiniz varsa, bu kombilerin limit değerleri kontrol edilmelidir. Ek parçalarda oluşan oksitler temizlenmelidir.

Cihazdaki kritik güvenlik elemanları ve diğer aksamlar dikkatle kontrolden geçirilir. Eğer sorun varsa, kullanıcı bu yönde bilgilendirilir. Bu durumda kullanıcının izni varsa, kombi sökülmeden, yerinde müdahale edilir.

Eğer kombi sökülmeden giderilemeyecek bir arıza varsa, yine kullanıcı onayı alınarak kombi sökülerek arıza giderilir.

Kombi bakımında yapılanlar
  • Kombi cihazının sıcak su ve kalorifer yanma durumu kontrol edilir.
  • Kombi cihazının su sızdırmazlık kontrolü yapılır.
  • Kombi cihazı tozlanma kontrolü yapılır ve gerekirse temizlenir.
  • Kombi cihazının yanma odası brülörü temizlenir.
  • Kombi içerisinde ki elektrik ve elektronik bağlantıların kontrolü yapılır.
  • Kombi baca Fanı kontrol edilir ve temizlenir.
  • Genleşme Tankı Kontrol edilir ve bar basınç seviyesi ayarlanır.
  • Kombi kalorifer dönüş hattı pislik tutucu filtresi temizlenir.
  • Eski tip Bacalı ve yeni teknoloji yoğuşmalı kombilerde cihaz farklılığından dolayı ek olarak yapılan işlemler.
  • Bacalı kombilerde baca limit sensörü kontrol edilir.
  • Bacalı kombilerde vacanın çekiş durumu kontrol edilir.
  • Yoğuşmalı kombilerde yoğuşma su haznesi temizliği yapılır.
  • Yoğuşmalı kombilerde lalorifer gidiş hattı yönündeki çamur ayrıştırıcı filtre temizlenir.
Periyodik bakımını yaptırarak kombinizi yıl boyunca sorunsuz ve ve yüksek performansta kullanabilirsiniz.


Kaynak:ev hayat
 
Elektrikli Kombi Bakımı
Tamamen elektrik enerjisi ile çalışan kombiler; gücüne göre içindeki deposuna monte edilen tüp şeklinde rezistanslar ile ısıtma işlemini gerçekleştirir.

Elektrikli kombiler; elektrikle çalışmaları sebebiyle kokusuz, sessiz ve deposuzdurlar. Fakat doğalgazlı kombilere oranla daha maliyetlidirler. Daha çok enerji harcarlar.

Elektrikli kombilerin bakımı ihmal edilmemeli, temizlikleri düzenli olarak yapılmalıdır. Aksi durumda problem yaşayabilirsiniz. Aslında elektrikli kombilerin bakımı kolaydır.

İlk olarak rezistans bakımı yapılmalıdır. Bu işleme başlamadan önce güvenlik koşullarını sağlamanız gerekir. Ev işlerinde güvenliği sağlamak oldukça önemlidir. Güvenlik için elektrik şalterini indirin. Ardından dış kapak açılarak kombinin içindeki su boşaltılmalıdır. Su, tahliye borusundan akıtılır.

Eğer akan su zift rengi gibi koyuysa rezistans ya da kazanda ir sorun olabilir. Akan su normal rengindeyse ikinci aşamaya geçebilirsiniz.

Bir sonraki aşamada suyun ısınmasını sağlayan rezistansın sudan dolayı kireçlenip kireçlenmediğini kontrol etmeniz gerekir. Eğer kireçliyse müdahale etmeniz gerekir. Dolaşım hattına bağlantı kurarak kireç sökücü kimyasal maddeyi vermeniz gerekir. Kireç sökülünceye kadar işleme devam etmelisiniz.

Sonra ısı yalıtım ünitesinin bakımı yapılmalıdır. Su pompasını kontrol ederek biriken kir temizlenmelidir. Eğer zamanında bakım yapmazsanız, kazanda ısınan su dolaşamayacağından kaynamaya ve haşlanmaya başlar. Bu da rezistans ve sistemde dolaşan boruların tıkanmasına sebep olur.

Son olarak dijital kontrol ünitesine bakılmalıdır. Kombinin başlangıç fonksiyonu dahil, çalıştırma düzenleyici kartlarını kontrol edilir.

Bakım işleminin tamamlanmasının ardından kombinin kapağı kapatılır.
 
X