köpek!

yanlıs anlamayın korku bu tabiki rahatsız olabilirsiniz. ama sahibini bir şekilde uyarmaya calısın polise sikayet edin vb. sert cıkmak degildi amacım ama köpek üzerinden bir şikayette bulunmayın rica ederim. cünkü bu tarz durumlarda yakın ilgilenen biri olarak biliyorum, tehlikeli görüldüğü için önce barınaga ilerlerse de iğneyle öldürüyorlar. yeni yasa bunu serbest kıldı cunku

Bazı arkadaşlar bence çok duygusal düşünüyor. Hiçbir canlıya zulüm edilmesi taraftarı değilim. Yalnız hayvanlara insanımsı özellikler yükleyerek durumun dramatize edilmesini de komik buluyorum.
Bir kere hayvanların hissetme duyguları yoktur. Eğer öyle olsa, insana dünyayı dar ederler. Kesilen bir dananın kardeşi, annesi; siz nasıl benim kardeşimi-yavrumu kesersiniz, diye tepki gösterebilir mi? Gösteremez; çünkü ne aklı vardır ne de hissi. Yaratan öyle yaratmış. Zaten var olan her şey insanla anlamlıdır. İnsanın olmadığı bir yerde hiçbir şeyin anlamı yoktur. Hiçbir şey de insan yaşamını önceleyemez. Bugün sözde demokrasi havarisi kesilen azgın kapitalizm dünyanın dört bir tarafında oluk oluk insan kanı akıtırken, katliamlarını balina kurtarma operasyonlarıyla filan perdelemeye çalışıyor! Ne kadar sevecen ve merhametli olduğunu gösteriyor! Ülkemizde de sokaklarda yatan insanlar var. Karanlık bastığında çöplerden bir şeyler toplamaya çalışan insanlar var. Bu insanlar için barınak oluşturmadan, açlar doyurulmadan en modern köpek barınakları yapsanız da, köpekleri göz yakmayan şampuanlarla bıcı bıcı yapsanız da, ithal mamalarla doyursanız da, insanlık adına, insanlığınızı gösterme adına bir şey yapmış sayılamazsınız. O evlerde beslenen köpeklere yapılan masraflarla bir çocuk okutulabilir. Bir fakirin geçim yükü hafifletilebilir. Afrika’da tel örgü içine alınmış insanlara onlarca ekmek parası gönderilebilir…
Köpek düşmanlığı yapmıyorum. Başta yazdığım gibi hiçbir canlıya kıyamam. Ama insana hiç kıyamam. İnsan yaşamı kutsaldır. Konu sahibi arkadaşın yaşadıklarına çok üzüldüm. Fodul komşuları yaşattıklarına hakları varmış gibi bir de “Köpekten korkacağına Allah’tan kork,” demişler ya, Allah’tan kendileri korksalardı, kızcağıza bunları yaşatmazlardı. Komşusu kötülüğünden emin olmayan kimse, cennete giremez, diyor Peygamberimiz.

hiç köpek beslemediniz sanırım. size tavsiyem, köpek sahibi bir arkadaşınızla köpeğininin ilişkisini inceleyin.

kurbanda veya kesimhanelerde hayvanlar boşuna mı kaçmaya çalışıyorlar, hepsi kesilmek için hemen yatıveriyorlar sanki. onların hassasiyeti bir köpeğe göre oldukça az olmasına rağmen, yine her insana karşı aynı şekilde davranmazlar. ben yaralı güvercin de çok iyileştirdim, uzun süre kaldıklarında onlar bile sokaktakilerden farklı davranmaya başlıyorlar.
o hayvanların aklı olmasaydı, sokaktaki yaşama nasıl uyum sağlayacaktılar, sadece içgüdülerle zor, hepsinde içgüdü var ama daha uyanık olanlar daha uzun sağ kalabiliyor.
ayrıca hiç ağlayan bir köpek veya kediye denk gelmediniz herhalde.

hayvanları insanlaştırmak değildir sizin söylediğiniz. onlar da birer canlı, ona göre davranmalıyız. onlar da acı çekiyorlar. yorumunuz, hayvanları sadece uzaktan gören birinin değerlendirmeleridir benim gözümde...

insan, yaradılış gereği diğer canlılardan üstündür. bu ona, diğer canlılara istediği gibi hükmedebilme hakkını vermiyor. Allah her canlıyı farklı amaçla yaratmış.
öncelik insan yaşamındadır tabii, buna kimsenin karşı olduğu bir durum yok. ama sadece önyargılardan, korkulardan, tahammülsüzlükten dolayı hayvanları dünyadan yok edilmemeli.

hayvanlara yapılan masraflar, kişinin kendisini ilgilendirir. insanlar parasını nereye harcarken size veya başkasına sorup akıl alacak değildir. evdeki hayvanlara da bakıyorum, sokaktakilere de bakarım, bir sürü öğrencinin eğitimine, ihtiyaç sahiplerine ciddi katkı sağlamış bir insanım. birçok hayvansever, emin olun sadece hayvanlara karşı bu kadar duyarlı değil. Allahın yarattığı her cana değer veriyor. merhamet sahibi, empati yeteneğine sahip insanlardır. öyle olmasalar, birçok kişinin dediği gibi, hayvan der geçer. ama bunu yap(a)mıyorlar.

hayvanlara harcanan paranın hesabını yapacağınıza, siz de öğrenciler için eğitime veya sokaktakiler için destek verin. nerede eksik görüyorsanız, oraya yardım edin. yapıyorsunuz veya yapmıyorsunuz, bilemem ama kimin nereye ne yaptığı sizi zerre kadar ilgilendirmez. ben 5 liralık şeyi 3 e alıyorsam, aradaki 2 lira farkı istediğim yere istediğim şekilde harcarım.
siz hayvanlara harcanan parayı düşüneceğinize, insanlar için şunu şunu yaptım deyin. alkışlayalım sizi.
reel hayatta bana da bunu söyleyen insanlar var, kendi yakınları dışında bir Allahın kuluna bir bardak su bile vermeyen insanlar, sadece lafta aç kalan insanlardan bahsediyorlar, ama 5 kuruş bile kendi harcamıyor, benim harcamamın hesabını yapıyorlar.

Ayrıca, dini kaynaklarda hayvanlarla ilgili gayet güzel, merhametli yüreklerden gelen hadisler var. ben de onları ve vicdanımı dikkate alıyorum. herkesin algısı farklı işte.

Son düzenleme:
madem hayvanların hissi, aklı yokmuş, kurban bayramlarında o sağa sola kaçan hayvanlar neden kaçıyor?
hadi diyelim beceriksizler ellerinden kaçırdılar, o zaman neden kesilecek hayvanın gözü bağlanıyor? gözüyle zarar veremez her halde! görmesin, anlamasın diye.
insanların içine iyice karıştıkça, kim hayvan kim insan düşünüyor insan. ama kuş bile beslememiş insanlar anlamaz bunu.

burada hayvanseverlerin insanların acımasızlıkları hakkındaki söylemlerine bile takılıp kişiliklerine yorum yapmaya kalkışılıyor bir de.
kendileri o kadar hümanist olduklarını düşünüyorlarsa, hayvanları seven insanlar hakkında bu abuk subuk yorumlar nasıl yazılıyor. kendileriyle çelişiyorlar resmen.
insanlar hayvan seviyor diye yapılan yakıştırmalara hayret ediyorum.

dini yönden hayvanlar için gereken konularda gerekli tüm açıklamalar var. Allahın,peygamberimizin gösterdiği bu hassasiyeti insanlar dikkate almayıp(ya da bilmeyip) bir de dini birkaç cümle yerleştiriyor ya yorumlara, o zaman aynı dine mi mensubuz diye, düşünmüyor değilim.
şimdiye kadar olan yorumlarımda din konusuna özellikle değinmek istemedim ama 'inanan' arkadaşlar bu konuda lütfen dini açıklamalarla düşüncelerini kıyaslasın. ben yanlışsam, bana da yanlışımı gösterin.

hemen evinizin yanında bir köpek var, aşırı büyük ve korkulacak büyüklükte bi köpek,
ve sürekli tasmasını koparıp yola evinizin önüne geliyor,
şikayet ediyorsunuz sahibine, oralı olmuyor,
ne yapardınız?

ablam olsa dışarıya adımını atamazdı ve bende :36::36::36:

Az önce sitede köpek sesleri geliyordu 6-7 köpek toplanmış kedinin birisini ortaya almışlar ısırıyorlar demir sopayı alıp nasıl aşağıya indiğimi bilmiyorum. Annem pencereden bağırdı kovmak için kardeşim de Vileda sopasını almış ayakkabı bile giymeden indi aşağıya. Sitedekiler de hemen gelip köpekleri kovalamamıza yardım ettiler. O kadar köpeğin içine ilk defa daldım. kedi zor kurtuldu ama çok acı çekiyordur karşı blokta merdivenlerin altına saklandı çıkmıyor haber verdik gelip ilgilenecekler. Sonra köpekler parkta oynayan çocuklar tarafa koştular grup halinde. Köpeğin birisi dönüp geldi bisikletli bir çocuğa takıldı, çocuk kaçsaydı yere yıkıp ısıracaktı çocuk soğukkanlı davrandı. Konu sahibi çok haklı bilmediğin köpek her şeyi yapar. Bunun sevmekle sevmemekle alakası yok. Merhamet de zor durumda olana gösterilmeli. Lütfen sizler de dikkat edin ne yapacakları belli olmuyor. Hâlâ titriyorum o kedinin hali gözümün önünde.

Son düzenleme:
Back
X