• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

kucuk kizimin bu davranisi normal mi yasayan varmi

Bu tarz seyler 3 yasindaki bi cocuk icin normal mi bunu merak ediyorum
Kizim 3 yasinda ve asiri konuskan herkesi ayrintisiyla anlatir dun babasiyla sohbet ediyolar bende kulak misafiri oldum
Benim ilkokul 3.sinifta bi kizim var gecen sene yenidunyanin cekirdegini bahceye ekmis ve bu sene o fidana donusmus surekli hevesle bunu anlatiyor kucuk kizimda dun babasina sanki kendi yapmis gibi okulda elif diye arkasdasim var diyo (aslinda ablasinin arkadasi) birlikte tenefuste oynadik diyo yenidunya ektik diyo daha bi suru sey anlatiyo ama anlattigi hersey aslinda ablasinin yasadigi seyler sanki kendi yasamis gibi anlatiyo
Sabahta uyandik tv de izledigi bi cocuk var youtube kanali olan onu sanki arkadasi gibi bana anlatiyo
Birde bunlardan bagimsiz olarak buyuk kizim asla yalan soylemez cpk kozcagimi bilse bile ..
Bu kucuk ise bi suc isleyince kosarak yanima gelir hemen karsidaki sucsuz kisiyi bana soyler kendi yaptigi seyi karsidaki yapmis gibi
Mesela birine vurdu diyelim kosarak gelir anneee o bana vurdu der halbuki asil vuran kendisi
Anlatmaya calisiyorum yanlis yaptigini konusuyorum tabiki
Bu yaslarda bu tarz seyler normal midir onu merak ettim
Sıkıntı etmeyin. Normal bir durum 2,5-3 yaslarinda genelde hayal dunyasi ile gercekleri birbirlerine karistirdiklari dönemdir. Ablasini da kiskaniyor büyük ihtimal. Gecici bir donem

Bir dönem oluyo bu şekilde gerçi herkes yazmış ama geven sene bende yaşadım kızımdan dolayı bu sorunu okula başladı 3.5 yasindaydi eve gelir hayal dünyasında ne varsa anlatırdı okulda da öğretmenlerine annem babam beni dövüyor diyormuş ki mümkün değil eşim çok sakin bi adam bende asla zarar veremem dövmek şöyle dursun kostüm okula öğretmeni güldü hatta bu yaş çocukları hep böyle zamanla gerçeği ayırt etmeye başlar dedi çok şükür bu sene gerçekten çok fark etti değişti yani merak etmeyin ge iyor

Kizim 3 yasinda ve asiri konuskan herkesi ayrintisiyla anlatir dun babasiyla sohbet ediyolar bende kulak misafiri oldum
Benim ilkokul 3.sinifta bi kizim var gecen sene yenidunyanin cekirdegini bahceye ekmis ve bu sene o fidana donusmus surekli hevesle bunu anlatiyor kucuk kizimda dun babasina sanki kendi yapmis gibi okulda elif diye arkasdasim var diyo (aslinda ablasinin arkadasi) birlikte tenefuste oynadik diyo yenidunya ektik diyo daha bi suru sey anlatiyo ama anlattigi hersey aslinda ablasinin yasadigi seyler sanki kendi yasamis gibi anlatiyo
Sabahta uyandik tv de izledigi bi cocuk var youtube kanali olan onu sanki arkadasi gibi bana anlatiyo
Birde bunlardan bagimsiz olarak buyuk kizim asla yalan soylemez cpk kozcagimi bilse bile ..
Bu kucuk ise bi suc isleyince kosarak yanima gelir hemen karsidaki sucsuz kisiyi bana soyler kendi yaptigi seyi karsidaki yapmis gibi
Mesela birine vurdu diyelim kosarak gelir anneee o bana vurdu der halbuki asil vuran kendisi
Yalan olduğunu bilmeden söylüyor olabilir yani benim yeğenim de aynen dediğiniz gibi aynı yaştaşar da hem
Yalanın ne olduğunu bilmiyorlar daha suçluluk psikolojisiyle yaptığı hareketler bunlar

Benim 3.5yasinda kizimda kendi yaptığı suçu kardesine atar. Kardeş yaptı der (kardeşi 2 ye girecek ama yeni doğduğunda da o yaptı diyordu) :KK70:
Kundaklı bebeğe de suç atılmaz ki :KK70:

Tabi ki bir uzmana danışın ama etraftan duyduğum kadarıyla o yaş grubunda bu tip davranışlara sık rastlanıyor. Örneğin benim 2.5 yaşındaki yeğenim geçen gün 45 dakika boyunca son ses, annesiyle nasıl karpuz suyu sıkıp içtiklerini anlattı. Meğer öyle bir şey yokmuş, tv'den izlemiş.

Yalan değil de genel olarak rüyalarında gördüklerini gerçek zannedip aynen o şekilde ifade ediyor bazı çocuklar.Belki ablasından dinledikleri bilinçaltına yerleşmiş olaylar, rüyada bilinç yüzeye çıkıyor ve sanki kendi yaşamış gibi hissedip anlatıyor , veya o çocuk rüyasında ona vurmuştur da onu kastediyor ama ne kendi ne siz anlayabiliyorsunuz.Bu yaş çocukları neler anlatır neler, hepsini uyduruyor zannederiz lakin rüya olarak gördüklerini bilemeyiz. İşin garibi kendi de bilmiyor.Gerçek sanıyor.Bence çok üstelemeyin, akışına bırakın biraz daha gözlemleyin.Farklı somut durumlarla karşılaşırsanız o zaman belki işin uzmanına başvurarak halledersiniz ama daha çok küçük.

Bana da normal geldi aslında kızınız yalan söylemiyor uyduruyor o yaşta öyle olur diye biliyorum ben

Gelişim psikolojisine göre de normal olmayan şeyler var. Çocuğunuz kendi kendine büyümez ona sosyal ortam vermelisiniz. Çocuğu youtube kanalları buyutuyorsa az slime izlesin ben işimi yapayım diyorsanız zaten kaybetmissinizdir çocuğu çünkü çocuğunuz bilişsel zeka gelişiminde kritik çağda. Yine sosyal ortami olmadığı için ablasının kimliğine bürünüyor. Yalan söylemesi de yaşı için normal henüz yalanın yanlış olduğunu anlatan bir youtube kanalına denk gelmemiştir. Bir de 9 yaşındaki kızınızla 3 yaşındakini karşılaştırmamalısınız.

Krese gonderin arkadas edinsin bence cevrede ablasi disinda arkadaslik edebilecegi yasitlari olmali benim tavsiyem

"Başının derde gireceğini bilsen bile yalan söylememelisin" diye anlattınız mı?

Normal mi emin olamadım. Hayali arkadaşı olsa vs hayal gücü zenginliğinden de birine vurunca, o bana vurdu demesi hayal gücünden değil de başı derde girmesin diye. Bence iyi bir çocuk psikoloğu bulup danışın. Ağaç yaşken eğilir, ihmal etmeyin.

[/QUOTE]
çok üzerinde durup bilinç altına yerleşmesine sebep olmayın
benim de kızlarım var bu durumlarla çok karşılaştım hepsi gelip geçici oldu
oyunları konuşmaları davranışları bu yaşlarda hep taklit ederek uyguluyorlar
bir de uzman pedogog dan şu cümleyi duymuştum YALAN söyleme kelimesini çocuklara kullanmamak gerekirmiş yalana başvurmadan konuşmayı ögrenenmeleri için neler oldugunu nasıl oldugunu yada siz ama ben bu şekilde gördüm diyip dogruyu görmesini saglamak lazım mış.
onların hayal dünyaları çok güzel çok da güzel oynuyorlar orda

hayali arkadas bana ürkütücü geliyor ben hiç saglıklı bulmuyorum
bu huyundan vazgecirin fazla hayal kurmasıda bir cocugun iyi degil
bence bir uzmana gidin o sizin nasıl davranmanız ne yapmanız konusunda en dogru yönlendirmeyi yapacaktır

Back
X