Kulakta uğultu hissine dikkat!

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.142
596.074
42
kadin-kulak-kbb-isitme.jpg


Kulak uğultusu olarak bilinen durum dış kaynaklı olmayan seslerin duyulmasıdır. Sürekli olarak veya periyodik olarak gerçekleşebilir. Ayrıca kulak uğultusu kulaklarınızın birisinde veya ikisinde birden ortaya çıkabilir. Buna sebep olacak birçok durum bulunur. Kulak uğultusundan kurtulmak için yapılabilecek belli yollar mevcuttur.


SEBEPLERİ NEDİR?
Araştırmalar çok fazla olsa da tam nedeni belli değil. Viral etkenlerin, genetik yapının üzerinde duruluyor ama net bir şey yok.

NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?
Kulak içindeki basıncı düşüren ilaçlar kullanıyoruz. Bu ilaçların içinde tıpkı tansiyon hastalarında olduğu gibi idrar söktürücüler kullanıyoruz. İlaç tedavisinde başarılı olamadıysak ameliyata başvurabiliyoruz.

Kulak Uğultusunun Sebepleri Nelerdir?

Yüksek şiddetli sese maruz kalınması durumunda kulağın işleyişi geçici veya kalıcı olarak hasar görebilir. Yüksek şiddetli ses kulağa ulaştığı zaman buraya etkileyerek kulakta uğultu oluşumuna sebep olabilir. Bu uğultular çevrede var olmayıp bireyin kendiliğinden duyduğu seslerdir. Ateşli silahlar veya gürültülü makineler gibi yüksek şiddetli ses üreten kaynaklardan gelen sesler kulağa ulaştığı zaman burada bulunan kulak sinirlerine zarar verir ve uğultu gibi kulak sorunlarının oluşmasına yol açar.
Vücutta gerçekleşebilecek olan bazı hastalıklar kulak uğultularına sebep olabilir. Bazı alerjik hastalıklar ve kulak enfeksiyonları kulakta uğultulara yol açabilir. Bunların dışında kulak bölgesinde oluşan enfeksiyon, kulak zarında yırtılma, kulak içerisinde mum birikimi, bazı kalp durumları, tümör oluşumları veya kafada görülebilen sakatlıklar kulakta uğultuya sebep olabilir. Kulakta uğultu oluşumu anevrizma veya tümör gibi ciddi durumlar için önceden haber verebilir. Bu sebeple kulak uğultusunun oluşum sebebini doğru bir şekilde tespit etmek oldukça önemlidir.
Kulak uğultusunun bir başka sebebi ise kullanılan ilaçlardır. Bazı ilaçlar ve beraberinde alkol kullanımı kulak uğultusuna sebep olabilir. Bu ilaçlar arasında aspirin, antibiyotikler, sakinleştiriciler, antidepresanlar, antienflamatuarlar ve uyarıcılar yer alır. Bu ilaçların yan etkileri olarak kulak bölgesinde uğultu oluşabilir.
Bunların dışında kulak uğultusuna sebep olacak birçok etkenler bulunabilir. Bunlar sağlık temelli etkenler, çevresel etkenler ve kullanılan ilaçlardır. Bu etkenlerden herhangi birisine maruz kalmanız durumunda kulak uğultusu oluşabilir.

kulak-çınlaması.jpg


1. Kulak Uğultusuna Sebep olan Çevresel Etkenler Nelerdir?
  • İnşaat makineleri
  • Çim biçme makineleri
  • Ağaç kesme makineleri
  • Patlamalar
  • Silah sesleri
  • Yüksek sesli müzikler
  • Ateşli silahlar
  • Elektrikli aletler
2. Kulak Uğultusuna Sebep Olan Sağlık Sorunları Nelerdir?
  • Alerji
  • Diyabet
  • Tümör
  • Anksiyete
  • Kalp hastalıkları
  • Kulak rahatsızlıkları
  • Kafa veya boyun travmaları
  • Tiroid sıkıntıları


Kulak Uğultusu İçin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kulak uğultusu için kullanılacak olan tedavi yöntemi uğultuya sebep olan etkene göre seçilmelidir. Bu sebeple kulak uğultusu sebebinin tespiti oldukça önemlidir.
Kulak uğultusunu önlenmesinde tuz kullanımının azaltılması önemlidir. Tuz vücuttaki kan sirkülasyonunu yavaşlatır ve bu durum orta kulakta sıvı birikmesine sebep olur. Kahve, kola, çay ve sigara kullanımı kulak da uğultusunun belirtilerini arttırır. Bu sebeple bu tür maddelerin vücuda alınmasının azaltılması önleme açısından oldukça önemlidir.
Günlük olarak yapılan egzersizler ve dinlenmeler kulak uğultusunu azaltıcı etki gösterir. Düzenli olarak yapılan egzersizler kan sirkülasyonunu hızlandırır. Ayrıca stresi azaltır ve kulak uğultusu semptomlarının azalmasını sağlar.
Yüksek şiddetli sese maruz kaldığınız ortamlarda kulağınızı bu seslerden korumak için korucu aletler kullanmanız gerekir. Bu aletlerin kullanılması yüksek şiddetli seslerin kulağınıza ulaşarak hasar vermesini engeller. Ancak dikkat edilmesi gereken bir durum kulak koruyucu olarak pamuk tıkaçlarını kullanmaktan kaçınmanızdır. Pamuk tıkaçlar kulak kanalına yapışabileceği için kullanılmaktan kaçınılmalıdır.
Günlük olarak kullanılan bazı ilaçlar kulak uğultusuna sebep olur. Kulak uğultusuna sebep olabilecek bu ilaçların kullanımından kaçınmanız gerekir. Eğer bu ilaçları kullanmak durumundaysanız ve kullandığınız zaman uğuldama gerçekleşiyor ise doğruca doktorunuza giderek durumu belirtmeniz gerekir. Doktorunuz daha sonrasında gerekli olan uygulamayı gerçekleştirecektir. Ayrıca ilacınızın dozunu tekrardan ayarlayıp uğultunun önlenmesini sağlayabilir.
Kulak uğultusuna maruz kalmak bazı durumlarda işitme kaybına sebep olabilir. Bu sebeple böyle bir riskin altında bulunabilen hastalar için işitme cihazının kullanılması gerekir. İşitme cihazının kullanılması kulak uğultusunun azalmasını veya temelli ortadan kalkmasını sağlayabilir. Ancak işitme cihazının ayarlarını yüksek seviyeye göre ayarlamak kulaktaki uğultunun giderek artmasına sebep olabilir.
Nöroterapi veya rahatlama amacı ile yapılan terapiler kulak uğultusunu ortadan kaldırma amacı için uygulanabilir. Bu terapiler sayesinde kan basıncı düşürülerek kulak uğultusu semptomlarının azaltılması sağlanabilir. Genel olarak bu tedavi yöntemi hastanın kulak uğultusuna sebep olan etkenlere karşı oluşturduğu tepkileri azaltmayı amaçlar.

KİMLERDE RİSK DAHA YÜKSEK?
Migreni olanlarda... Ama hastanın bilinen migreni yoksa dahi annesinde, kardeşlerinde tanı konulmuş migren varsa baş dönmesinin altında vestübiler migrenden şüphelenmek lazım. Bu arada migren bazen sadece baş dönmesi şeklinde de ortaya çıkabiliyor.


SEBEBİ MİGREN DE OLABİLİR
VESTÜBİLER MİGREN NEDİR?

Migreni baş ağrısı olarak biliriz. Ama migren aynı zamanda baş dönmesi de geçici felçler de yapabilen bir hastalık. Örneğin migren atağı sırasında baş ağrısı varken hasta kalemi tutamayabilir, parmaklarında geçici bir felç gelişebilir. Migren atağı sırasında hastanın başının da dönmesine vestübiler migren diyoruz.

ALINTIDIR...
 
X