Kurban Bayramı Sorunsalı ve Eşimin Abisi

Camellia

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
17 Nisan 2013
200
63
123
Kızlar Merhaba,

5 senelik evliyim ve her kurban bayramında yaşadığım sıkıntıyı paylaşmak istiyorum sizinle. Yanlış mı düşünüyorum diye kendimi yiyorum çünkü.
Evlendiğimizden bu yana her yıl kurbanı eşimin ailesiyle kesiyoruz. Kayınpeder, kayınvalide, görümcem, biz ve eşimin abisi 1 hayvana giriliyor ve kurbanın parasını kayınpederim ödüyor. Yani oğulları adına kurban kestirmiş oluyor ama oğulları da bunun karşılığı olarak olmasa da ticari olarak baktıkları bahçe işlerine yardımcı oluyor. Daha doğrusu iki kardeş kayınpederimin bahçe işlerine koşturuyorlar herhangi bir karşılık beklemeden, kayınpederimde bunun karşılığı olarak sayarak niyet ederek oğullarının kurbanını karşılıyor. Araştırdığımız ve bildiğimiz kadarıyla babamın oğulları için kurban karşılamasında bir sakınca yok. Kurban kabul ediliyor. Yoksa hem abisinin hem bizim kurban kesmemiz çok zor. Her sene kurban bayramı yaklaşırken eşimin abisi ve eltime bir haller olmaya başlıyor. Kayınvalidem soruyor kadın bu yıl nasıl yapıcaz diye. Bazen görümcem eşinin ailesiyle kesebiliyor değişiklik olabiliyor ki bu yıl da görümcem eşinin ailesiyle keseceğini söyledi. Biz aynıyız kayınpederim aynı hersene olduğu gibi kaynım biz kesmicez dedi. Sadece ilk evlendiğimiz sene hatırlamam böyle bir muhabbeti onu da muhtemelen yeni gelin olduğum için bana duyurmamışlardır. 2.ve 3.sene gene biz kesmicez demişlerdi kayınvalidemin zoruyla ısrarıyla yalvarmasıyla kestiler. Gecen sene inat ettiler kabul etmediler ve girmediler kurbana, kayınvalidem gene kıyamadı, kurbanda dışarıya dağıtılması gereken etin haricinde hepimizin paylarından koca paylar daha alıp onlara hibe etti eti nerdeyse bizim geri kalan etimiz kadar et birikti gene onlarda. Ve geçen sene bundan dolayı hiçbirimizin eti yetmedi, herkesin düzenini bozmuş oldular yani. 4 kişi girilmesi gereken hayvana 3 kişi girip 3 kişilik payı 4 kişiye paylaştırmış oldular çünkü.

Bu yıl gene ben girmiyorum deyiverdi, kayınvalidem gene başladı neden girmiyorsunda falan fistan, benim gücüm yok büyükbaş hayvana diye tutturdu her seneki gibi, belki küçükbaş bişey keserim diyor (ki asla koyun, keçi eti yemez evine sokmaz kokuyor diye) belki de kızılaya bağışlarım kurban bedeli kadar diyor. Belki de hiç kesmem benim işim belli olmaz beni yok sayın diyor. Görümcem yok, onlarda olmayınca kayınpeder kayınvalide biz kalıyor 3 pay. başka akrabalarıyla büyük hayvanı ortara bölüşücez yüksek ihtimalle ama kayınvalidem bu işin peşini gene bırakmayacak. Aşırı derecede ısrar etmeye onlarda kendilerini naza çekmeye devam ediyorlar ve ben daraldım artık

Eşime de söyledim eve dönerken bu sene de girmicez girmicez deyip kesilen payımızın yarısını gene onlara vereceksek o eti oracıkta orda bırakır gramını bile evime sokmam söyleyeyim dedim. Haksız mıyım kızlar
Karşılaştırdığımız zaman bizim durumumuz onlardan daha zor. Kendi evleri var, bizim eşimle çalıştığımızın toplam maaşı abisinin maaşı kadar nerdeyse ve biz kiradayız birde. Hersene eltim abisini gaza getiriyor kurban kabul olmuyor öyle kurban mı olur diye muhtemelen görümcemden öyle birsey duydum çünkü. Onlar kesmeyecekse bizim yanından bile geçmememiz lazım kurbanın. Ve böyle olunca ben kendimi çok kötü hissediyorum. Onlar bile kurban kesmiyorlar bizim neyimize diye içim içimi yiyor.

Neden böyle yapıyorlar anlamıyorum huzur kaçırmaktan ne zevk alıyorlar. Ben nasıl yaklaşmalıyım bu duruma gerçekten çok sinir oluyorum artık. Gerçekten bu sene de dışarı verilen etin harici kayınvalidem kendi öz paylarımızı bir kere daha bölüp onlara pay etmeye kalkarsa etin tamamını al ver deyip bırakıp gidicem

Ay bende dıyorum nerede kaldı bayram klasıklerı dıye
Benım anlamadıgım onlar katılmasa bıle zaten para odemıyorsuuz ne demeye katılmıyorlar.
Ayrıca Allah sıkıntı vermesın ama 1400 tl gırdık bu sene cok bı para degıl kı onca tatıl gezmeyeler yemeler ıcmeler varken ve kayınpederın bence her ıkı aıleyede kesmesıne gerek yok herkesın elı ekmek tutmuyor mu ? Kabul oluyor denmıs ama

Onalr kesmiyosa biz nasil keselim diye dusunmen yanlis. Sen bunu allah rizasi icin yapiyosun. Baskasiyla kiyas yapmana gerek yok. Borcun yoksa kesiceksin. Bu kadar yani.

Kendi payini al cekil kenara. Ana ogul (kaynin) napiyosa yapsinlar. Kendi hakkinizdan vermeyin. Annesi cok istiyosa kendi payini versin.

Bu nasıl şey ya ?

Siz kurban olayını baştan sonra yanlış anlamışsınız.

Kurban demek canlı hayvanı kesip buzluğunu 1 yıl yeticek kadar etle doldurmak demek değil.

Bir baba çocuklarına adar kurbanıda o kesmiş sayılır mı bilemem çok saçma

Keçi koyun yemem kokuyo diyip kesmemekte saçma

Amaç durumu olan insanların bunu yiyemeyecek alamayacak insanlara kesip dağıtması hayvan ölsün dolap dolsun değil

kurban da böle hesaplar yapılmaz ama
içe süphe veya fitne dustu mu o kurban kabul olmaz
ortaklardan biri bana az dustu veya hakszlık oldu dese kurban ıcın sıkıntı

Kp kendi kurbanından ogullarına pay verebilir elbette, ama kurban maddi durumu iyi olan kişilere düşer, yani para ödeyip hisse almak gerekir.Maddi durumunuz iyi degilse güzel dünmüş kp.paylaşımı ama o kurban kp.aittir.

Ve konu sahıbıne para katmıyorsa neden bu hesaba gırıyor

Oyle yani sacma geldi bana. Et yetmiyor ne demek, dolabini mi dolduracaksin hayir mi yapacaksin? Zaten etin belli bir bolumu hayir olarak verilmiyor mu? Veriliyorsa kurban amacina ulasmistir, gerisini mesele yapmaya gerek yok. Yok verilmiyorsa o zaman o kurban degil, kayinpeder cocuklari icin hayvan kesmis oluyor. Ha konu sahibi etlerin hayir olarak verilmedigini dusunuyorsa da kendi parasini verip keser. Olay bastan sona sacmalik.

O şekilde kurban olmaz, kendi geliriniz var eviniz ayrı bütçeniz ayrı.
Her şeyden önce niyet ile olur bu işler, kurban kesmeye niyeti olmayan insanlara zorla kurban kestirilmez.

Tek şeyi anlamadım zaten siz para vermiyorsunuz ki ?
Niye bukadar geriliyorsunuz kv de elinden geldiğince bölüştürüyor sizlere
zaten para vermiyorsunuz bu durumda girseniz ne olur girmeseniz ne olur
Szde girmeyin kv de size gönlünden çıkan eti versin

Öncelikle aranızda bu yaptığınız uygulama kurban olmuyor onu belirteyim, dolap doldurmak için yapılan bir eylem sadece
İkincisi baba evladının hayrı için kurban kesebilir ancak bu uygulama o kişinin kurbanı değil, babanın hayrıdır
Kurbanı durumu olan parası kendi parası ile keser ve Allah rızası için dağıtılır, mübareğin eti evde de pişmiş olsun diye küçük bir pay evde bırakılır ve bayramda yenir hepsi budur.
Sonuncusu zaten para vermediğiniz bir payın üzerine neden bu kadar hesap yapıyorsunuz ?

kurban ne zamandir et icin kesiliyor?

Malesef son zamanlarda anlamını yitirdi çoğu kişi bu şekilde kesiyo .
Heryıl kurbabin kesip annesi kardeşi dışında kimseye vermeyen , başkasından kurban eti alan sığmıyo diye dondurucu alan insanlar biliyorum

Bunun adı kurban değil yemek için hayvan kesmek.

Kasaplar et dolu kokmayanını alın hayvanlara kurban adı altında eziyet etmeyin

kaynın bahce işlerine girişmesin diye koyuna girmiyor ama payını alıp cukkalayıp evine götürmeyi biliyor ,

kurban kesilir kesilmez ben payımı alayım anne verecek yerlere ancak yetiyor , 3-4 paya ayırma mumkunse de

Biz ucu ucuna yaşıyoruz nerdeyse. Borcumuz yok Allaha şükür ama ekstra bir harcama yapmadan yaşıyoruz nerdeyse. Tatilimiz vs miz yok malesef Elimiz ekmek tutuyor çok şükür ama bu kadar işte. Bahsettiğim bahçe işlerine oğulları olmasa dışardan işçi çağırmak zorundalar. Onlarada ek iş gibi oluyor işte bahçe işi. Bizde onun niyetine kabul ediyoruz diyoruz ama hersene böyle bir olay çıktığı için ikileme düşüyoruz, yanlış mı oluyor bizde girmesek mi diyoruz.

Et yetmedi derken neye yetmiyor mesela?
et yetmiyor derdi değil aslında bu cümleyi yazarken kastım. Ama bu da yaptıkları huzursuzluğun bir sonucu olduğu için yazdım sadece. Bayramdan 4 ay önce kayınvalidemin eti tükendi mesela asıl pay sahibi olarak benimki gene geçen aya kadar yetti görümceminki 2 ay once tükenmiş. Kayınvalidem asla kasaptan et alıp yiyen biri olmadığı için etsiz de kalamadığı için bir küçükbaş daha kesitrdi arada.Bu şekilde işi zorlaştırmasalar hayvandan alınacak pay ona göre bölünecek kimseye sıkıntı yaratmayacaklar.

konu sahibi siz para vermiyorsunuz ki neden kızıyorsunuz??
velev ki onlar kendi adına bağış yaptı kurban parasını bir kuruma. bir anne olarak kayınvalidenin gönlü razı gelmediyse elbette ki evladına pay çıkarabilir. sizi bağlayan durum değil bu. ha herkes para verip ortak kurban işine girer o zaman çok haklısınız şu durumda haklı değilsiniz.

diğer arkadaşlara not olarak şunu söyleyim. kurban etinin 1/3 ü dağıtılır, 1/3 eş dost ile yenilir, 1/3 de sadece kendin içn saklanır. ama durumun yoksa ve sadece kurban zamanları et yemek kısmet oluyorsa hiç dağıtmayıp dolabına koyabilirsin. dinimiz böyle diyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…