- 26 Mart 2018
- 28.477
- 128.090
- 598
- Konu Sahibi Capanin Gururu Teyom
-
Aslinda haklisiniz da ben ogrenciyken yurda getiriyorlardi.Yurttakiler iyi ilgilenmiyordu bir sekilde kokutup telef ediyorlardi.O yüzden bir önyargı oluşmuş zihnimdekesim dağıtım işi ile neden ilgileniyorsunuz ki? bi yardım kuruluşu ile anlaşın.
diyanetin önerdiği kurumlara bakabilirsiniz. lösev olabilir mesela. ben hala canlı kanlı kurban kesilmesine tanık olup onu da pay edip komşu komşu dağıtan insanlar olmasına hayret ediyorum. yani sonuçta niyet de önemli. kurumu dikkatle seçersiniz içinize siner, vekalet mi veriliyor her neyse onları halldersiniz. gerisi artık allahın takdiri.Aslinda haklisiniz da ben ogrenciyken yurda getiriyorlardi.Yurttakiler iyi ilgilenmiyordu bir sekilde kokutup telef ediyorlardi.O yüzden bir önyargı oluşmuş zihnimde
Ayri ayri kesmeyin kurbani ilk kez duyuyorum desem yeridir kadinin ayri yerde kocanin ayri yerde kurban kesme olayini.Daha çok var diyeceksiniz ama önerilerinize ihtiyacım var arkadaşlar.
3, 5 yıllık evliyiz ve ikimizde kamuda çalışıyoruz. Bu sebeple eşim de ben de bekarlığımızda olduğu gibi ayrı ayrı kurbanlarımızı kesiyoruz. Ben hep büyükbaşa ortak oluyorum şehir merkezinde, eşim ise
kendi köyünde (ilçenin köyü, yani şehir merkezine yaklaşık 2 saat mesafe) kayınbabam ile küçükbaş kesiyor. Yani orda da 2 tane kesiliyor. Biri eşimim, diğeri babasının.Sorunuma gelince eşimin kurbanı köyde olunca doğal olarak ayrı kalıyoruz ve ben kendi kurban işlerimle uğraşmak da zorluk çekiyorum. Kesimevinde kesildiği ve ortaklı olduğu için de gününe maalesef ben karar veremiyorum. Kayınbabam da ilk gün namazdan sonra kesilmesini istediği için eşim bana yardımcı olamıyor. Seninki de köyde olsun diyebilirsiniz. Ancak ben dağıtımının bereketli olması açısından büyükbaştan yanayım. Onlar da büyükbaş istemiyor. Ayrıca köyde çoğunluğun kurbanı olduğu için çok dağıtma imkanları yok diye ev halkına (yani çocuklara, hepimize) paylaştırmak üzere kavurma yapıyorlar. Yaz mevsimi, mesafe de olacağı için ikimizin de köyde olsa dağıtılmayıp kavurma olacak. (bana kalsa şehre gelip dağıtıp dönebiliriz, ama eşim gitmişken gelip dönme fikrine sıcak bakmıyor) Bu da benim kurban anlayışıma ters düşüyor. Çünkü bizim ihtiyacımız yok ben kendiminkinin nerdeyse tamamını dağıtıyorum. Eşim gitmeden kurbanı köyde olsa da babası zorlanacağı için beni beklemek istemiyor. Ben de 2. gün ilçeye giden minibüsle gidiyorum. Aslında arabam var ama eşim biraz tutumlu 2 araba gitmeye gerek yok diyerek izin vermiyor arabamla gitmeme.Yolda iniyorum gelip beni alıyor. Ayrıca eşimin ailesiyle de hiçbir sorunumuz yok. Onları seviyorum onlar da beni seviyor. Bu konuda onları da incitmeyecek bir çözüm ne olabilir?
Cimri biri değilim, bu konuda yanlış anlaşılmam inşallah. Sadece bayan olarak bu işle uğraşmak çok zor. Babam da kendinin ve bekar kızkardeşiminkiyle uğraşıyor. Ben de olunca 3 kişi zor oluyor. Erkek kardeşim de yok.
Vereceğiniz fikirler için şimdiden hepinize teşekkür ederim.
Teşekkur ederim cevabiniz icin.2.gun dönmuyoruz.ben esimin yanina gidiyor tatil boyunca köyde kaliyoruz.Önerinizi dikkate alacağımAyri ayri kesmeyin kurbani ilk kez duyuyorum desem yeridir kadinin ayri yerde kocanin ayri yerde kurban kesme olayini.
Siz zaten ilk gun koyde olup 2.gun sehire donuyor mussunuz,siz de koyde koyun,keci kesin 2.gunu donerken yaninizda getirin pay edip dagitin,esinizin kullandigi arabayida siz alin esiniz otobusle donsun.
Yada siz bagis yapin esiniz kessin kurbani.
Bilmeden fetva vermeyelim rica ederimyahu kesmeyin şu hayvanları
biryere bağış neyin yapın maksat ibadet isse bağışta aynı işi görür
Kurban kesilmeden sadece para yardimi yapmak o ibadeti yerine getirmemek demektir sadaka vermis olursun.Kurumlara verince de kurbani kesiyorlar mi onu da tam bilmiyoruz.Merak ettim hic et,balik yemiyor musunuz?Inanmasakta ibadete saygi gosterelim.yahu kesmeyin şu hayvanları
biryere bağış neyin yapın maksat ibadet isse bağışta aynı işi görür
her adım başı bir hocanın olduğu hergün fetva üzerine fetvanın döndüğü bir ortamda inanca göre ters olsada bu fetvadan benden olsun kuzuBilmeden fetva vermeyelim rica ederim
bu çok çatallı bir konu sonu senide benide banlar o yüzden konu sahibi gene bildiğini yapacak diye varsayıyorum ve konuyu burada kapatıyorumKurban kesilmeden sadece para yardimi yapmak o ibadeti yerine getirmemek demektir sadaka vermis olursun.Kurumlara verince de kurbani kesiyorlar mi onu da tam bilmiyoruz.Merak ettim hic et,balik yemiyor musunuz?Inanmasakta ibadete saygi gosterelim.
Haca neden kurban bayraminda gidiliyo senenin farkli zamanlari gidilsin:) diyen hocalar gibi geldin bana simdi:)) ama olmuyo bebegim.. kurban yerine gecmiyo..digeride hac olmuyo umre oluyo o sekilde zaten.. hayir olurda kurban olmaz ne yazikkiher adım başı bir hocanın olduğu hergün fetva üzerine fetvanın döndüğü bir ortamda inanca göre ters olsada bu fetvadan benden olsun kuzu
üç günde bu kadar kan akıtmayın maksat yardımlaşma ise yardımın başka yollarıda var
nacizane tavsiyem fetva değil tavsiye
Aynen yedigimiz tavuklar etler tarlada yetismiyo yani..Kurban kesilmeden sadece para yardimi yapmak o ibadeti yerine getirmemek demektir sadaka vermis olursun.Kurumlara verince de kurbani kesiyorlar mi onu da tam bilmiyoruz.Merak ettim hic et,balik yemiyor musunuz?Inanmasakta ibadete saygi gosterelim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?