Limonluşeker'in sinema günlüğü

limonluseker

. . .
Kayıtlı Üye
31 Ocak 2011
662
389
323
Ankara
selam kızlar :126:

bir dergide film eleştirmenliği yapıyorum yani o derginin sinema köşesi bana ait :1:

ama ülkemizdeki dergi bolluğuna bakarsak ve benim yazdığım dergininde ulaştığı küçük kitleye bakarsak çok da önemli bir yazar sayılmam :9:

sinema sadece benim için bir tutku ve izlediğim filmleri başkalarına anlatmaktan, çok beğendiklerimi sevdiklerimin de izlemesi için baskı :1: yapmaktan hoşlanıyorum :1:

herkesin çok beğendiği fight club, sil baştan... gibi filmleri nedense ben bir türlü beğenemiyorum :51:

biraz farklı bir zevkim var galiba kıyıda köşede kalmış benim içimde bir şeyleri harekete geçirecek daha samimi filmleri daha çok seviyorum ama tabiki her türden film izlemeye çalışıyorum sonuçta ben eleştirmenlik yapıyorum :10:

sadece bir tane izlemediğim tür var o da korku :53:

öyle uzun bir izlemem gereken filmler listem varki -her geçen gün de o filmlerin sayısı gittikçe artıyor- acaba ömrüm yetermi bunları bitirmeye diyorum bazen :52:

burda sizinle kendi yorumlarımı, sevdiklerimi-sevmediklerimi, önerilerimi paylaşmak istiyorum :68:

umarım faydalı bir başlık olur bende sizlerden yararlanıp kendimi geliştirmeyi çok isterim :16:

Not: 6.sayfa Cemal Şan’ın 8 Gün Üçlemesi ile ilgili kritik..

yerli film listem:

kötü

aşk tutulması
aşk geliyorum demez
güz sancısı
yazı tura
gece 11:45
sonsuz
acı aşk
polis
gölgeler ve suretler
tabutta rövaşata
aşkın ikinci yarısı
bir avuç deniz
bu son olsun
berlin kaplanı
osmanlı cumhuriyeti
pandoranın kutusu
alinin 8 günü

vasat

iki dil bir bavul
7 kocalı hürmüz
anlat istanbul
takva
bana şans dile
beş şehir
eşrefpaşalılar
ejder kapanı
hayattan korkma
son osmanlı yandım ali
karanlıktakiler
romantik komedi
zeynepin 8 günü
aşk tesadüfleri sever
incir reçeli
ya sonra
çınar ağacı
cenneti beklerken
sinyora enrica ile italyan olmak
beni unutma
incir çekirdeği
mutlu aile defteri
başka semtin çocukları
celal ile ceren
kıskanmak
pazarları hiç sevmem

iyi

babam ve oğlum--
sınav
kabadayı
o kadın--
başka dilde aşk
kalbin zamanı--
uzak ihtimal
hoşçakal güzin--
sıfır dediğimde--
deli deli olma
mommo kız kardeşim--
mustafa hakkında her şey
dilberin 8 günü--
ateşin düştüğü yer
eyvah eyvah serisi
girdap
güneşin oğlu--
nokta
kağıt--
nefes vatan sağolsun
celal tan ve ailesinin aşırı acıklı hikayesi
dedemin insanları
ulak
labirent
dilekler zamanı--
almanyaya hoşgeldiniz--
uzun hikaye--
gişe memuru
cennet

Son düzenleme:
Sevdiğiniz filmlerden birkaç örnek verebilir misiniz? Ortak beğenilerimiz var mı, anlamak için örnek istiyorum...
:34: Ben de dün gece film listesi çıkarmıştım, izlemede sıralamayı yorumlarınıza göre değiştirebilirim.

Güzel bir konu olmuş, kendi adıma mutlu oldum.
Bir şeyler öğrenebileceğim heyacanı şimdiden sardı desem yeridir.

Öncelikle sormak istediğim, filmlerdeki beğeni kıstaslarınız nelerdir?
Ya da bir filmi değerlendirirken eleştirilerinizi hangi yönleri ele alarak yapıyorsunuz (teknik, kurgu, senaryo, inandırıcılık, sinemasal etki vb)?
Ve bunları da yönetmen ve filmlerden verdiğiniz örneklerle açıklarsanız çok memnun olurum.

Daha sormak istediğim nice soru var, şimdilik gözünüzü korkutmayayım, bunlarla yetinmeye çalışayım.:49:

Cok guzel bir fikir. Ben de sinemaya bayilirim. Ama son yillarda vakit bulup dogru durust film izleyemedim. Simdi, aksamlari cocuklar uyuyunca dinlendigim zamanlarda tekrar film izlemek istiyorum. Fikirlerimi seve seve paylasirim. Ayrica fikir istediginiz filmin ismini de yazarsaniz arada bir, yine seve seve izlerim cunku hangi filmi izlesem acaba diye uzun uzun dusunmem boylece.

bu başlığı zevkle takip edeceğime dair bir his uyandı içimde. benim film zevkim de tartışmalıdır nedense, herkes için süper olan filmler bana göre vasatın üstüne çıkamıyor. umarım film zevkimiz benziyordur,böylece fikir alışverişine girebileceğim biri olur.
merakla bekliyorum.

Güzel...çok güzel...

Bazen sinema eleştirmenleri ile acayip çakışıyorum , Allahım ya diyorum ille o hasılatı yaptı diye mi bu yıldızlar bu filme:52:

Bir iki eleştirmen var , sanki ben yazmışım gibi değerlendiriyorlar .

Sizin derginizi merak ettim.

Bu arada Dövüş Kulübü ; David Fincher sevmeme rağmen benim de enler listeme giremedi hiçbir zaman:51:

Benimde sormak istedigim bir kac soru var aslında :)
Ne zamandan beri film eleştirmenliği yapiyorsun ve nasil başladı bu süreç detayları ile anlatabilir misin ?

Dövüş kulübü ve sil baştani neden begenmediginizi kısaca nedenleri ile açıklayabilir misiniz ?

:) sinema topige hoşgeldin ayrıca .telden uzun yazamıyorum .
Daha soracaklarim var .

'Dövüş Kulübü ' filmini severim.Ancak 'Sil Baştan' filmini sevemeyenlerdenim ben de .Filmi izlerken içim kıyıldı ,boğuldum adeta .İtici ,kapalı bir enerjisi var.Aslında fikir güzel ama işlenme tarzımı dır ,senaryo mudur, çekim midir renk midir bilemedim , bir şeyler eksik ya da fazla. sinema zevkime hitap etmedi.TV de rastlar rastlamaz zaplıyorum.

Sevdiğiniz filmlerden birkaç örnek verebilir misiniz? Ortak beğenilerimiz var mı, anlamak için örnek istiyorum...
:34: Ben de dün gece film listesi çıkarmıştım, izlemede sıralamayı yorumlarınıza göre değiştirebilirim.

the help
julie ve julia
amelie
taare zameen par
kelebek etkisi
dikey limit
hoşçakal güzin
celda 211
mary ve max
if only
anestezi
zindan adası
truman show
koro
kağıt
çizgi pijamalı çocuk
koş lola koş
sıradışı
bugün aslında dündü
almanyaya hoşgeldiniz
dilekler zamanı

şimdilik aklıma gelenler bunlar aslında daha çok var :34:

Bende çok iyi bir film izleyicisiyim , eleştiri kısmını arkadaşlarımla ve eşimle tartışmalar olarak yapıyoruz . Imdb top250 izlemeye başlamanızı öneririm herkese ordaki 250 filmde ayrı ayrı birer kült film , ufacık ayrıntılara bile öyle anlamlar yüklenmişki tahmin dahi edemezsiniz :52::52::52:

Son düzenleme:
Güzel bir konu olmuş, kendi adıma mutlu oldum.
Bir şeyler öğrenebileceğim heyacanı şimdiden sardı desem yeridir.

Öncelikle sormak istediğim, filmlerdeki beğeni kıstaslarınız nelerdir?
Ya da bir filmi değerlendirirken eleştirilerinizi hangi yönleri ele alarak yapıyorsunuz (teknik, kurgu, senaryo, inandırıcılık, sinemasal etki vb)?
Ve bunları da yönetmen ve filmlerden verdiğiniz örneklerle açıklarsanız çok memnun olurum.

Daha sormak istediğim nice soru var, şimdilik gözünüzü korkutmayayım, bunlarla yetinmeye çalışayım.:49:

şimdi şöyle cevap vereyim diyelimki aksiyon filmi izliyorum aksiyon filminin sadece aksiyondan ibaret olması beni yoruyor açıkçası o filmin başka şeylerle de harmanlanması gerekir benim için.. filmin bi köşesine sıkıştırılmış aşk yada başka konular bana yetersiz geliyor bu konuda beğenmediklerim ajan salt, kara şövalye, geçmişi olmayan adam, orjinal cinayetler, halk düşmanları beğendiklerim face off, turist, in time, akılalmaz, devlet düşmanı :49: gerçi ben aksiyon türünü çok izlemem ama sadece örnek olması için söyledim bunları...

genel olarak da bir filmi değerlendirirken önceliğim yönetmenin vermek istediği mesaj filmi çekerken ne amaçlamış ne kadarını anlatabilmiş ya da o anlatmış ama bize istediği gibi ulaşabilmiş mi... inandırıcılık da benim için çok önemli bu da en çok oyunculuklarla alakalı... şu sıralar Cemal Şan'ın 8 gün üçlemesini izliyorum dilberin sekiz günündeki oyunculuklar çok iyiydi ben o kadar etkilendim ki benim için ikinci selvi boylum al yazmalım oldu :69: alinin sekiz gününü çok beğenmesemde oyunculuk açısından mükemmeldi bence yani ben bu filmi beğenmedim diyip kestirip atmıyorum bir kaç açıdan ele almaya dikkat ediyorum :34:

Güzel...çok güzel...

Bazen sinema eleştirmenleri ile acayip çakışıyorum , Allahım ya diyorum ille o hasılatı yaptı diye mi bu yıldızlar bu filme:52:

Bir iki eleştirmen var , sanki ben yazmışım gibi değerlendiriyorlar .

Sizin derginizi merak ettim.

Bu arada Dövüş Kulübü ; David Fincher sevmeme rağmen benim de enler listeme giremedi hiçbir zaman:51:

genel olarak eleştirmenler sürekli yani düzenli yazdıkları için gündemdeki dikkat çeken filmleri ele alıyorlar bizim dergimiz aylık değil o yüzden ben vizyondaki filmlerle pek ilgilenmiyorum daha çok kıyıda köşede kalmış filmler ve özellikle de yerli yapımlar benim ilgi alanımda :1:

benim her zaman dediğim bi laf vardır hepsi değil ama genel olarak ödüllü filmler güzel olmayan filmlerdir :52:

mesela bu sene oscarı the artiste verdiler ama bana göre the help almalıydı :34:

şimdi şöyle cevap vereyim diyelimki aksiyon filmi izliyorum aksiyon filminin sadece aksiyondan ibaret olması beni yoruyor açıkçası o filmin başka şeylerle de harmanlanması gerekir benim için.. filmin bi köşesine sıkıştırılmış aşk yada başka konular bana yetersiz geliyor bu konuda beğenmediklerim ajan salt, kara şövalye, geçmişi olmayan adam, orjinal cinayetler, halk düşmanları beğendiklerim face off, turist, in time, akılalmaz, devlet düşmanı :49: gerçi ben aksiyon türünü çok izlemem ama sadece örnek olması için söyledim bunları...

genel olarak da bir filmi değerlendirirken önceliğim yönetmenin vermek istediği mesaj filmi çekerken ne amaçlamış ne kadarını anlatabilmiş ya da o anlatmış ama bize istediği gibi ulaşabilmiş mi... inandırıcılık da benim için çok önemli bu da en çok oyunculuklarla alakalı... şu sıralar Cemal Şan'ın 8 gün üçlemesini izliyorum dilberin sekiz günündeki oyunculuklar çok iyiydi ben o kadar etkilendim ki benim için ikinci selvi boylum al yazmalım oldu :69: alinin sekiz gününü çok beğenmesemde oyunculuk açısından mükemmeldi bence yani ben bu filmi beğenmedim diyip kestirip atmıyorum bir kaç açıdan ele almaya dikkat ediyorum :34:

Bence sen aksiyon filmlerine sadece aksiyon olarak bakıyorsun aslında orda anlatılmak istenen çok şey var:Örneğin Kara Şövalye de sadece aksiyon yoktu insanların korkuları, onlarla yüzleşmeleri gerektiği , tüm dünyanın kötülükle kaplı olduğunda bile birbirinden umudu kesmeyen insanlar olduğunu ve daha bunun gibi bir çok şey vurguluyordu , ama sen bütüne bakıp geçmişsin bence

genel olarak eleştirmenler sürekli yani düzenli yazdıkları için gündemdeki dikkat çeken filmleri ele alıyorlar bizim dergimiz aylık değil o yüzden ben vizyondaki filmlerle pek ilgilenmiyorum daha çok kıyıda köşede kalmış filmler ve özellikle de yerli yapımlar benim ilgi alanımda :1:

benim her zaman dediğim bi laf vardır hepsi değil ama genel olarak ödüllü filmler güzel olmayan filmlerdir :52:

mesela bu sene oscarı the artiste verdiler ama bana göre the help almalıydı :34:

Ödülden kasıt and the Oscar's go to ....ise genellikle evet.

Daha çok büyük bütçeli projeler en iyi film seçiliyor.

Ama festival filmlerini severim ben.

oscar son zamanlarda amacından saptı , eskiden gerçekten iyi filmler alırdı tüm dünyayı gerçekten etkilemiş filmler ama bütçe, siyaset,jüri daha bir çok şey etkileyerek bu seçimleri değiştirdi. Ama artist filmi sence nasıl haketmedi , tamam ben help filmine aşık oldum octavia spencer ve emily nin oyunculukları şaheserdi ama bence zencilerle ilgili onların geçmişini anlatan filmlerin ilki öncüsü değildi belki bu nedenle artist aldı , sessiz filmler uzun zamandır vizyonda değildi , değişik bir soluk kattı sinema ayrıca artist in döneminde hatırlarsanız sinema geçmişine dair çok fazla film yapıldı Hugo mesela onda da gerilere dönüş vardı . Artist in alma nedeni birazda eski filmlere dönüştür bence

Benimde sormak istedigim bir kac soru var aslında :)
Ne zamandan beri film eleştirmenliği yapiyorsun ve nasil başladı bu süreç detayları ile anlatabilir misin ?

Dövüş kulübü ve sil baştani neden begenmediginizi kısaca nedenleri ile açıklayabilir misiniz ?

:) sinema topige hoşgeldin ayrıca .telden uzun yazamıyorum .
Daha soracaklarim var .

ben aslında kendimi eleştirmen olarak görmüyorum çünkü daha yolun başında bile sayılmam diyebilirim 3 yıl önce başladım dergide yazmaya hala da devam ediyorum :ssz: derginin editörü liseden arkadaşım ve dergi fikri çıktığında direk sinemayı sen yaz dedi yani aklında başka isim bile yoktu ben kabul ettim ama sonradan da vazgeçtim cesaret edemedim :9: o da görevi başkasına vermiş görev verdiği kişi de beğendiği filmlerle ilgili internetten yazılar bulup getirmiş bu şekilde olması mümkün olmadığı için de ilk sayıda sinema bölümü olmadı sonradan ben ikna oldum ve yazmaya karar verdim böylece başladı bu süreç :34:

ama dediğim gibi benim yaptığım eleştirmenlik devede kulak bile değil :10:

dövüş kulübünü neden sevmedim ben izlerken çok sıkıldım galiba aksiyon filmi sevmediğim için sonu beni tatmin etmedi aslında ikiside kendisiymiş ee yani dedim napalım :52: biraz da felsefi yönünden dolayı galiba yani eşyayı tamamen reddeden ya da tamamen eşya üzerine kurulu hayat tarzları bana itici gelir her zaman denge en iyisidir bence :34: tabiki de ben beğenmedim diye bu film kötü manasına gelmez dünya çapında en iyi listesinde yer aldığına göre belkide sorun bende bilemiyorum :1:

nedense o listedeki beğendiğim film sayısı nadirdir.. altıncı hissi o kadar övdülerki dedim heralde mükemmel bir film onu da hiç beğenmedim :9: aynı şekilde leon, v for vendetta, sıkıysa yakala bunları da hiç sevemedim..

sil baştanı sevmeme nedenim de şudur benim beğendiğim aşk filmi nadirdir yani o aşkın bana çok ama çok gerçekçi gelmesi lazım hepsi değil ama amerikan yapımı aşk filmleri benim hoşuma gitmiyor özellikle son zamanlarda yapılanlar not seni seviyorumu da hiç sevmem mesela neyi seviyorsun dersen de 50 ilk öpücük olabilir ama tabiki o en beğendiğim aşk filmi değil ordaki adamın her gün yeniden yeniden çabası beni çok etkilemişti :16:

amelie
taare zameen par
zindan adası

Bu filmler benim de favorilerim arasında.
ben de IMDb den izlenecekler listesi çıkarmıştım. ortak olanlar ile izlemeye başlayayım en iyisi.

mizah ve duygusal içerikli filmleri severek izliyorum.
aksiyon filmi de olabilir, ama filmin sonunda 'vay be' dedirtecek sürprizler arıyorum ister istemez.

Hint filmlerine karşı eskiden çok ön yargılıydım ama Amir Khan' ın 2 filmini izledim(diğeri 3 idiots idi), çok beğendim.
Bollywood filmlerine merak saldım şimdi...

topiğinizin takibinde olacağım.

Herkesten bir ricam var; filmlerin detaylarından bahsetmeyelim lütfen. :34:

Son düzenleme:
Bence sen aksiyon filmlerine sadece aksiyon olarak bakıyorsun aslında orda anlatılmak istenen çok şey var:Örneğin Kara Şövalye de sadece aksiyon yoktu insanların korkuları, onlarla yüzleşmeleri gerektiği , tüm dünyanın kötülükle kaplı olduğunda bile birbirinden umudu kesmeyen insanlar olduğunu ve daha bunun gibi bir çok şey vurguluyordu , ama sen bütüne bakıp geçmişsin bence

oscar son zamanlarda amacından saptı , eskiden gerçekten iyi filmler alırdı tüm dünyayı gerçekten etkilemiş filmler ama bütçe, siyaset,jüri daha bir çok şey etkileyerek bu seçimleri değiştirdi. Ama artist filmi sence nasıl haketmedi , tamam ben help filmine aşık oldum octavia spencer ve emily nin oyunculukları şaheserdi ama bence zencilerle ilgili onların geçmişini anlatan filmlerin ilki öncüsü değildi belki bu nedenle artist aldı , sessiz filmler uzun zamandır vizyonda değildi , değişik bir soluk kattı sinema ayrıca artist in döneminde hatırlarsanız sinema geçmişine dair çok fazla film yapıldı Hugo mesela onda da gerilere dönüş vardı . Artist in alma nedeni birazda eski filmlere dönüştür bence

bilemiyorum öyle duygular varsa da ben alamadım dediğim gibi herkesten farkı biraz film beğenilerim :ssz: face off da aksiyondur ama ben ondan vermek istediği diğer duyguları da almıştım belki biraz benim tarzımla biraz da yönetmenin tarzıyla alakalıdır...

the helpe vermeyecekleri kesindi kendi geçmişleriyle yüzleşmişler ama the artistin de hakettiğini düşünmüyorum sessiz film yapılıyosa o zaman oyunculukların en üst düzeyde olması gerekirdi ki duyguyu ordan alalım ben ne duygu aldım ne güldüm ne hüzünlendim eskiye dönüşe ihtiyaç varmıydı bence yoktu... mesela bizim yeşilçam klasiklerimiz evet harika filmler değil ama o dönemin güzelliğini yansıttığı için hala bile zevkle izlenir ama son dönemde aşk geliyorum demez diye bir film çektiler yeşilçam benzeri olsun diye yani eskiye dönüş yaptılar ama bence berbattı the artistte bu verdiğim örnek gibi eski güzel ama eskideki haliyle...

:14: dövüş kulübünü izlemeyi düşünüyordum ben ama.

çoğu sinema topiğini bu yüzden okumaktan vazgeçtim. lütfen, önemli noktaları paylaşmayalım, lütfeeen....

bilemiyorum öyle duygular varsa da ben alamadım dediğim gibi herkesten farkı biraz film beğenilerim :ssz: face off da aksiyondur ama ben ondan vermek istediği diğer duyguları da almıştım belki biraz benim tarzımla biraz da yönetmenin tarzıyla alakalıdır...

the helpe vermeyecekleri kesindi kendi geçmişleriyle yüzleşmişler ama the artistin de hakettiğini düşünmüyorum sessiz film yapılıyosa o zaman oyunculukların en üst düzeyde olması gerekirdi ki duyguyu ordan alalım ben ne duygu aldım ne güldüm ne hüzünlendim eskiye dönüşe ihtiyaç varmıydı bence yoktu... mesela bizim yeşilçam klasiklerimiz evet harika filmler değil ama o dönemin güzelliğini yansıttığı için hala bile zevkle izlenir ama son dönemde aşk geliyorum demez diye bir film çektiler yeşilçam benzeri olsun diye yani eskiye dönüş yaptılar ama bence berbattı the artistte bu verdiğim örnek gibi eski güzel ama eskideki haliyle...

daha ne kadar oyunculuk harika olabilir, konuşmadan mimiklerle vücud diliyle herşeyi anlattılar bunun üstünde birşey olabilir mi ???

Son düzenleme:
Back
X