Lohusalar kulübü

selam canlar,
canımmm ben de özledim buraları hatta nete girmeyi. Cebimden kaçak göçek face'i açıyorum arada :))

Şekercim pırasayı ısırdı valla şak diye. Ağzı leşş gibi soğan koktu çok komik :))))))))))

Yazdıklarınızı okudum bu arada..

Öncelikle,

Şekercim, devam sütünün 2 numarasından başlayacaksın...Çünkü içerikleri ve besin değerleri farklı. 1 numara şuan senin kuzunun ihtiyacını karşılamaz.Marka öneremem ama piyasanın en iyisi ve wheey oranı en iiyi olanı sma.Biz aptamile alıştığımız için ona devam edicez ama sen ilkkez başlayacaksan sma ile başla derim...

Arzummert Başın saolsun.. Mekanı cennet olsun dedenin..

Vuslatcım demek Ankara'ya geliyosun sen de :) ne gusel... inşallah tayın konusu da düşündüğünüz gibi olur hakkınızda hayırlısı olsun...

Unuttuğum gözden kaçan önemli bi hadise varsa söyleyin :)

Kuzular yaaaa bizim topik, saolsun ek gıda konusunda beni üzmedi maşallah.. dişleri de 2 tane birden çıktı şükür...uzattığımızda kafasını ve belini çok rahat kaldırıp oturur pozisyona geliyor , desteksiz 3-5 dk. oturuyor. AMAAAAAAAAAAAA dönmüyor yahu dönmüyor bu bebek :)))))))

Annem diyor ki, ben 8 aylıkken hiç emeklemeden pat diye kalkıp yürümüşüm. sanırım bu da benden anlamadım ama dönsün beeeee..

Bu arada kızlar, her doktor farklı önerilerde bulunuyor ama bizimki sadece herhangibir alerji vs varmı diye 15 gun tattır yiyecekleri tam 6 ayı dolunca da normal günlük başla demişti.

Şimdiye kadar elma armut püreleri ve yoğurtla tattırma yaptık.muhallebi ve sebze çorbası da yapıcaz

Ama anlamıyorum doktorun verdiği listede direkt, sabah yumurta vs var ben anlayamadım daha küçük değillermi yahu ? VUSLATCIM sen vermişsin ireme sanırım nasıl oldu anlamıyorum ben nasıl yutuyor ezmek mi lazım ?
Bir günlük mönünüzü bana yazın kızlar yahu idrak yollarım tıkandı uykusuzluktan :))
Bu arada bu dişler başa bela göğsümü nasıl ısırıyor çığlık atıyorum resmennn...

Ay çok yazdım ben gidip sızayım biraz :))

tebrikler dişiniz çıkmış :34:

Günaydınn canlarr:52::52::52:nasılsınız bakalım bugün

iste tamda bunu sorcaktım hala kuzuya bişey veremedim cünkü evde bir devam sütüyle mama var ama ikiside prebiyotik olandan bense 1 veya 2 numaralı devam sütü alıp onla yogurt mayalayayım ilk önce onla baslıyım diyorum vee sma düsünüyorum bende aptamill de iyi gibi fiyatları hemen hemen aynı ama sma sanırım ondan daha iyi 1 numaralı kücük olandan alırım bebek onla tadına alıssın sonra büyügünden 2 numaraya gecmeyi planlıyorum bidee burdan bebislere emzirmeden mama veren annelere sesleniyorum sizi tebrik ediyorum gercekten bebek bir yandan aglarken acıkmısken mamayı hazırlamak ona yetistirmek emek ister hani meme hazır bişey ama mamanın ısısını tutturacaksın tam vaktinde vereceksin falan simdi onu düsündümde gercekten takdir etmek lazım:40::40: simdi bende normal zamanda anne sütü aksam 9 gibi tahıllı mama yogurt yada muhallebi falan veriyim diyorum söyle yarım kase falan tekrardan sütle takviye yapıp böyle böyle alıstırırım meyveler icinde cam rendesi almalıyım :31::31:

bende henüz düzenli beslenmeye başlamadım, neden devam sütü? muhallebi çorba vs. değil de. ahh bu konular ne kadar karışık ve zor. işin içinden çıkamayacağim gibi geliyor. anne sütü ne kolaydı:31:

Günaydın güzelim :34: küçük küçücük nacizene bir önerim olacak sana. önerim mama seçimi konusunda değil verme konusunda. az evvel hemşiremizle konuştum da aşı hatırlatması için aradı, seni de sordum. bebek 6 aylık mama ya başlayacak kaç numarayla başlasın diye. normalde 1 numara bebeğin ihtiyacını karşılamaz direk 2 numarayla başlaması lazım ama birden 2 yide almaya bilir. alsa da bağırsakları zorlanabilir. 1 numaranın en küçük boyunu alsın o biter bitmez 2 ile devam etsin dedi. zaten bağırsağın mamaya alışması ortalama 7 gün sürüyor malumun. kakasında olabilecek değişikliklere hazırlıklı ol. önerim bu değildi onu şimdi yazıyorum :9: bebek açken ağlarken mama yapmak ısısını tutturmaktan bahsetmişsin. malum mama yapılacak su kaynamış su olması lazım. dediğin gibi onu kaynatıp soğutmak bebek açken ağlarken zahmetli iş. o yüzden ben ireme cam sürahi tahsis ettim :9: orada sürekli kaynamış ve soğumuş su bulunur. azaldıkça üstüne ilave ederim. mama yapacağım zaman soğutulmuş sudan koyarım biraz, çaycıda zaten sürekli sıcak su bulunur hemen hazır olur mama. soğumasını beklemekten daha kestirme oluyor. bir kenarda sürekli kaynamış ve soğumuş suyun bulunsun işin kolaylaşır :34: ben atıyorum 100 cc lik mama yapıyorsam. 80 i soğutulmuş 20 si sıcak koyuyorum 2,5-3 ölçekte mama tamamdır. mamayıda kendi kapında bekletmiyorum cam saklama kabında tezgahın üzerinde duruyor sürekli, kapağı tek elle açıp kapamaya müsait olan bir saklama kabı tercih ettim çünkü çoğunlukla irem kucağımdayken mutfağa gidiyor mamayı yapıp çıkıyorum hemen. eşim içinde kolaylık oluyor, geceleri evdeyse mama ona ait çünkü, ben uyanmayayım diye çocukla gidiyor mutfağa tek elle hallediyor pratik olunca :34:

ben akrabalarda yeni doğum yapan yakınımızda gördüm kızlar bana çok pratik geldi belki size de fikir olur. Termosa belli bir ısıda suyu koymuş, hemen ordan hazırlıyor. gece gündüz bana çok pratik bi durum gibi geldi. aklımızda bulunmasında fayda var.
Herkese gunaydin hanimlarrr.malesef kotu bi gun geciriyorum kayinvalide yuzunden.malum okula basladim annem cenazeye gittigi cin k.v de kiza bakiyo.dun gece esimle sakalasiyoruz tatli tatli atisiyoruz her zamanki halimiz yani.bi baktim bizim k.v de asmis suratini.anlamadim tabi neoldugunu benim yuzume bile bakmiyo.sabah oldu kahvaltiya cagirdim gelmiyo,hastamisin anne diyorum cevap yok sonra mutfakta k.pedere sordum da soyledi.yok efendim biz aksam takismisizda her zamanmi aramiz boyleymis de onlar hic alisik degilmis boyle seylere de agir gelmismis bu durum.
Tabi ben soookkk..5 yillik evliyiz daha 1 kere kavga denilecek bisey yasamadik laf atariz sadece birbirimize.hatta sabah esimi aradim aksam kavgami ettik biz dedim yok askim ne kavgasi ne diyosun filan dedi.
Bide hanim efendi evde de durmak istemedi arabayla dolasmaya gitti.hayatim da kendimi bu kadar kotu hissetmemistim.sanki ben kotu gelin ogullarini eziyorum.sinirlerim zipladi yine

Eşinle ikiniz durumu tekrar kotarırsınız canım, o da anlayacaktır bunun şakalaşmalar olduğunu. gönlünü ferah tut.

kötüyümben kötüyüm kötüyüm kötüyüm diyesim geldi nedense :9::9::9: bırak canım yaaa niye güzelim gününü mahvediyorsun boşver. o tatlı atışmalar olmasa olmaz, bırak kim nasıl görüyorsa görsün :34:

heççç salla gitsinnn takma bile ..
selamkuzucuklarrr
Mutlu sevgililer günleriniz olsun... Allah hem büyük hem küçük sevgililerimizi ayırmasın bizden...

ooo şekercimmmm sen ki tek başına bebeğinleee nerelere giden kadınsın bunu mu yapamıycaksın :) prof. oluyosun valla ben tek elle bizimkini tutup kettle ile su kaynatıp mamayı yaparım, üstüne şehriye çorbası yaptığımı hatırlarım :)))))) ama ağlarken panik oluyosun cidden bi yandan zıp zıp yapıp oyalamak lazım.. Alışırsınnn senden kaçmazzz.. tahıllı mama benım aklımda deniycem bende...
canımm yaaa sagolasın basarıcam inşallah ta tecrübelerden faydalanıyorum simdi senin erkekte alıstı demekki ek gdaların tadına ayırmadı ya massallah önemli olan o bi zaman sonra biberon maması bitecekti zaten ya bende biberon alıcamda cam mı alayım yoksa digerlerindenmi sizler neler kullanıyosunuz mesela sunlardan hangisi sizce http://www.civcivbebe.com/uploads/prod_images/500x500/civcivbebe_blue_rose_mavi_2.jpg
http://www.e-bebek.com/i/p/300/96/mNUB-84696_1.jpg
http://img.akakce.com/bebedor/bebedor-ergonomik-genis-agiz-kulplu-260-ml.-l.jpg
selam canlar,

:34:

bende henüz düzenli beslenmeye başlamadım, neden devam sütü? muhallebi çorba vs. değil de. ahh bu konular ne kadar karışık ve zor. işin içinden çıkamayacağim gibi geliyor. anne sütü ne kolaydı:31:

.
evet canım ne kolaydıhemen tut emzir simdi farklı tatları tatma zamanı ama yine anne sütünü bırakmadan ben devam sütünü yogurt mayalamak icin kullancam canım ara ara da biberon maması olarak vercem anne sütünden uzaklasmaması adına ara ara da ek gıdalardan tattırmayı düsünüyorum:8::8:

selamkuzucuklarrr
Mutlu sevgililer günleriniz olsun... Allah hem büyük hem küçük sevgililerimizi ayırmasın bizden...

saolsun eşim uzaklarda unutmamış beni güzel çiçeklerim geldi sevindiirk oldum :)) 13 yıldır sevgilimm olan adam hala sevgilim o benim :)

Kızlarrrrrrrr deliricemmm

bizimki bugun kardeşim yumurta yıyodu sarısını parmak ucumla ezdim minicikkk serçe parmağımla tattırdım sevdi

öğlen annem kestane yiyodu minik koydu ağzına sevdi

sonra kuzenim tadelle yiyodu tahmin edeceğiniz gibi sevdi :))))))

tabi bunlar böyle tattırmak bile sayılmazzz:)) o derece az

gelgelelim ne anne sütü ne mama bugun yemiyor offffffffffff halaaa diş iştahsızlığımı anlamadım sanırım sıkıldı bizimki mamadan. 2 numaraya geçicem bende.. VUSLATCIM sen geçtin mi 2'ye ?

kaşık şeklinde biberon var onu denıycem alıp. sanırım bu ek gıda esnasında kaşığa alıştı ve biberonla minik minik damlamasına tahammülü yok..

Maşallah canım yesın de buyusun irem kuzusu...

kavanoz hipp vs onlara mesafeliydim ben ama herkes yesın dıyo bakalım tattırcaz mecburrrr
muhallebiyi gece vermeyı dusunuyorum ben tok tutsun dıye

şu tam tahıllı mamalar vs oluyo denedın mı ?

maaşallah teyzoşuma :nazar: birden bire her şeyi tadar oluyorlar ne tuhaf değil mi, 1 günde ya sadece 1 günde şaşırtıcı bir şekilde ne verirsem yemeye başlamıştı irem şok olmuştum, deliricem yazmışsın ya hani, bende çok önemli tarihi bir iş yapmış gibi hissetmiştim kendimi :9: elimde 1 numara mama var hayatım, tahminen 2 güne biter, o zaman başlicam 2 numaraya. tahıllı mamayı sevmemişti bizimki ama o zaman hemen hemen hiç birşey yemediği bir dönemdi. tekrar denemedim, şimdi yer mi bilmiyorum. işin aslı unuttum ben onu normal şeyler yemeye başlayınca :9: yarın denerim ve yazarım sonucu :34:

şekercim bunu tavsiye etmişlerdi bana ama ben avent almıştım gayette memnunum. diğerleri hakkında fikrim yok. ama tutacaklı almanı tavsiye ederim, bizimkinin keyfi yerindeyse veriyorum eline saplarından tutup kendi kendine yiyor. doyuncada fırlatıyor yere o ayrı :9:

geldim geldim günaydınn canımmm:21::21::21:

hoşgeldin bacım :54:

sevilenolmak; hayatım dün tahıllı mamayı sormuştun denedim az evvel. 120 cc lik mama hazırladım içine 2 yemek kaşığı tahıllı mamadan koydum karıştırdım iyice baktım yemiyor azcık tatlandırayım dedim yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar pekmez koydum afiyetle yedi sildi süpürdü maaşallah :nazar:

merhabalar kızlar bugün misafirim geldi eski komsum arkadasım hem oturduk bayagı sohbet ettik giremedim buralara..bizimki bu aralar bana cok düskünlesti yabancılarıda seviyor ama bi süre sonra beni arıyor aynımı sizin bebişlerde:24::24:

slm kızlar nasılsınız bakalım, hafta sonu ya yine kayboldunuz di miiii :9: biz sabahtan çıktık dışarıya hava çok güzel bu gün. sahilde kahvaltımızı yaptık, uzun bir yürüyüş oldu, birazdan alışveriş yaptık gezdik az evvel geldik yorulmuşum. İrem hanımın keyfi yerinde şükür, bir sürü değişik mamalar aldım hepsini denicem sırayla. şimdi babasına laf yetiştirmeye çalışıyor egıngı egıngı dedde deddeee diye bişeler diyor :9::nazar:
şekercim dediğin gibi yabancılardan huzursuz olmaya başladı bu aralar, kimisine bir süre sonra alışıyor kimisini görür görmez ağlamaya başlıyor. bu sanırım benden de kaynaklı oluyor. hani görmekten pek haz almadığınız olsa da oluuur olmasa da dediğiniz insanlar vardır ya. öyle dediklerimi görünce ağlamaya başlıyor sevdirmiyor kendini, ama benim sevdiğim biri olursa kucağında epey duruyor hatta uyuyor bile bunu bu gün daha çok anladım :9:

kızlar selam..lohusalıgımın sonuna dogru yaklasıyorum artık. yanımda ilk 30 gün annem vardı.simdide kayınvalıdem.carsamba gunu kırkımız cıkacak.sureklı yanımda bırılerı oldugundan annelıgımden hıcbısey anlamadım.yalnız kalınca bebegıme esıme evıme kendıme yetebılecekmıyım cok merak edıyorrm.zaten ılk 15 gün depresyondaydım.kayınvalıdem dogumda gelmıstı sorun cıkardı bırsuru ya koskoca kadın el kadar cocugu kıskandı annemden.sonucta amelıyat olmusum annem daha cok ılgılencek tabı benle dimi? yok cocugu sevdırmedınız elletmedınız baktrmadınız bır suru laf söyledi anneme.sabah kalktı bes karıs surat.herseye karısmalar.herseyı bı o bılıyo zaten.annem gece daha rahat benle ılgılenmek ıcın bebek ben annem oturma odasında yattık ılk zamanlar.63 yasında ılk defa torunu oluyo kayınvalıdemın.anneme söylediği laflardan dolayı ve benım en cok ılgıye sevgıye muhtac oldugum zamanlarda yaptgından dolayı ıcımde bı sogukluk var.benım dogumda kayınpederım de vardı ayrıca.10 gun kadar kaldılar.ılk gunler hıc rahat edemedım.depresyona grdım su an bıle yazarken içim sıkılıyo.unutamıyorum.annnem bosver yaslılıgına ver saygıda kusur etme dıyo ama ıcımdekı soguklugu atamıyorum.eşim de annesıne cok duskun asla laf söyletmio.böyle içimde tut tut..cok sogudum ya..zaten otekı gelınıyle küs.. napcam bılmıom kızlar..

Canım aynı sorunları ben de yaşadım. Benim kv bi de bana ya da anneme değil eşimin başında pıt pıt etti annemin çocuğu ona vermediğini benim onlara surat astığımı ve eşimin kardeşlerini hiç aramadığını onlara soğuk olduğunu iddia etti. İnanılır gibi değil söyledikleri ve 2saat boyunca benim evimde eşimin tepesinde konuştu ve en güzel zamanımızda eşimle aramızı bozdu. Psikolojim gerçekten bozulmuştu benimde ve lohusalıkta yaşadığın şeyler normalden daha fazla psikolojini etkiler oyüzden hiç takmamaya calış eşinle de bozma aranı boşver bi süre sonra herkes evine gider ve sen de rahat edersin canım cunku takınca sonra üstünden atması daha zor oluyo ben hala ısınamadım onlara yaptıklarını unutamıyorum. En güzel zamanlarının tadını cıkar boşver

selamlar olsun hepinizeeee.uzun zaman oldu uzak kaldım buralardan.pek hoş şeyler olmadı malesef.dedemi kaybettik annemler izmire cenazeye gittiler.bu gün okula başladım normalde annem gelip bakıcaktı.hal böyle olunca kayınvalidem geldi sağolsun ama kadın yaşlı hastada biraz zor idare ediyo ama yapacak bişey yok.kız da çok huysuz bu ara.atak evresimidir nedir.ama her gün yeni bişey öğreniyo.durmadan çığlık atıyo ayaklarını ağzına alıyo yürümeye çalışıyo:))
uzun zaman sonra çalışmak çok ağır geldi.allahtan ders programım çok kalabalık değil öğleden sonralarım boş.çoğu zaman evde olucam.
benden haberler böyle inşallah sizlerde iyisinizdir

Başın sağolsun canım Allah rahmet eylesin

Günaydın güzeller :16:
Bir yaramazlık yok çok şükür irem hanımın günlük mızırdanması dışında :9: Sizin kuzucuklarda iyidir inşallah :nazar:
Hadin kahveye eşim ısmarlıyor :9: pazarları evdeyse kahveler ondan buyruun :42:

bebişlerin cogu düzene girdi artık cok sükürrr varmı düzeni oturtmaya calısan;
Elizabeth PANTLEY in no -cry sleep solutions (ağlatmadan uyku problemi çözümleri) kitabını bir sitede önermişler alıntı yapıyorum kızlar okuyun.bu arada gece bezini değiştiriyor musunuz_nasıl yapıyorsunuz uyandırarak mı???

GECE BESLENMESİ HAKKINDA.

BEBEKLER BÜYÜMEK VE İYİ GELİŞMEK İÇİN9 AYLIK OLANA KADAR 1 VEYA 2 GECE BESLENMESİNE SADECE İSTEK DEĞİL İHTİYAÇ DUYARLAR.
BAZI ÇOCUKLAR 12 AYLIK OLDUKLARINDA DAHİ 4-5 SAATLİK BİR UYKUDAN SONRA GERÇEKTEN ACIKABİLİRLER.

bebeğin sistemi olgunlaştıkça geceleri yemeye ihtiyaç duymadan daha uzun periyodlarla uyumaya başlıyacaktır.

0-4 AYLIK BEBEKELR İÇİN AĞLATMADAN UYKU PROBLEMİ ÇÖZÜMLERİ.

YENİ DOĞMUŞ BEBEKLERİN UYKU PROBLEMLERİ YOKTUR.ONLAR YORULDUKLARINDA UYURLAR VE HAZIR OLDUKLARINDA UYANIRLAR.EĞER ZAMANLAMALARI SİZİNKİYLE ÇAKIŞIYORSA BU ONLAR İÇİN BİR PROBLEM DEĞİLDİR,BUNU BİLMEZLER BİLE.

BEBEKLER ANNELERİNİN KOLLARINDA UYUMAK İSTERLER.BURASI ONLAR İÇİN EN RAHAT EN EMİN YERDİR.ANNELERDE BEBEKLERİNİ KOLLARINDA UYUTMAKTAN SON DERECE KEYİF ALIRLAR.BU ÇOK DOĞAL YÖNTEMİ ,EN AZINDAN İLK 2 YIL BOYUNCA DAHİ KULLANMAK GÜNÜMÜZDE ÇOK MÜMKÜN OLAMAYABİLİYOR.EVLE İLGİLENMEK,YİYECEK HAZIRLAMAK,FETURALARI ÖDEMEK GİBİ SORUMLULUKLARIMIZDA VAR.

(EĞER SİZDE 2 YAŞINA KADAR ÇOCUĞUNUZ KUCAĞINIZDA TAŞIYACAK YETERLİ VAKTİNİZİN OLMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORSANIZ)

BEBEĞİNİZİ UYUTTUKTAN SONRA YATAĞINA KOYMALISINIZ.BÖYLECE YATAĞINDA KENDİ BAŞINA UYUYABİLECEĞİNİDE ÖĞRENMİŞ OLACAKTIR.

BURDA ÖNEMLİ OLAN BEBEĞİ ÜZMEDEN,AĞLATMADAN,OLMUŞ YADA OLABİLECEK OLAN MUHTEMEL ALIŞKANLIKLARI MÜMKÜN OLDUĞUNCA ÇOK TEKRARLA YOK ETMEK.TABİKİ ÇOK KISA BİR SÜREÇ DEĞİL AMA SEVGİ ŞEFKAT,İLGİ VE SABIRLA KALICI DEĞİŞİKLİKLER YAPMAYI SAĞLIYOR.

BİBERONLA YADA EMEREK UYUMAK;

BEBEK BU ŞEKİLDE UYUYTULDUĞUNDA ,EMEREK UYUMA ORTAKLIĞINI ÖĞRENECEKTİR,VE BAŞKA TÜRLÜ UYUYAMAYACAKTIR.BÜYÜK BEBEKLERDEKİ UYKUYA DALMA SORUNLARININ PEK ÇOĞUNUN SEBEBİ BU BİRLİKTELİKTİR.

BU SEBEPLE BEBEĞİNİZİN SİZİN YARDIMINIZ OLMAKSIZIN UYUYABİLMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN ZAMAN ZAMAN BEBEĞİNİZİN UYKUSU GELENE KADAR AMA TAMAMEN UYUYANA KADAR DEĞİL EMMESİNE İZİN VERMELİSİNİZ.YAPABİLDİĞİNİZ KADAR SIK BİBERONU YADA MEMEYİ AĞZINDAN ÇEKEREKUYKUYA DALMA SÜRECİNİ AĞZINDA BİR ŞEY OLMADAN TAMAMLAMASINA İZİN VERİN.

BUNU YAPTIĞINIZDA BÜYÜK OLASILIKLA BEBEK BUNU REDDEDİCEKTİR VE MEME ,BİBERON,YADA EMZİĞİNİ GERİ İSTEYECEKTİR.BUNLARI GERİ VERMENİZ TAMAMIYLA NORMALDİR,BİR KAÇ DAKİKA SONRAS YENİDEN DENEYİN.TEKRAR, TEKRAR,TEKRAR.BUNU YETERİ KADAR SIK YAPARSANIZ SONUNDA EMMEDEN UYKUYA DALMAYI ÖĞRENECEKTİR.(ERTESİ GECE TEKRAR...VE SONRAKİNDE VEDE ONDAN SONRA TAKİ UYUMAK İÇİN EMMEYE İHTİYAÇ DUYMAYANA KADAR.)

BİR SONRAKİ ADIMSA BEBEĞİNİZİ YATAĞINA UYUMUŞKEN YERİNE UYKUSU GELMİŞKEN KOYMAK.YORGUN BİR YENİ DOĞMUŞ BEBEK HENÜZ ALIŞKANLIK GELİŞTİRMİŞ OLMAK İÇİN ÇOK KÜÇÜKTÜRVE SIK SIK BEŞİĞİNE VEYA YATAĞINA HENÜZ UYANIKKEN KONMAYI KABUL EDER VE KENDİ KENDİNE UYUYABİLİR.EĞER BEBEĞİNİZ BUNU KABUL ETMEZ,UYUMAK YERİNE HUYSUZLANIRSA ONU SALLAYABİLİR,SIRTINI SIVAZLAYABİLİR VE HATTA ONU ALIP MEME,BİBERON,EMZİK VEREBİLİRİSNİZ.BİRKAÇ DAKİKA SONRA YADA DİĞER ŞEKERLEMESİNDE TEKRAR DENEYİN.

GÖRECEKSİNİZKİ İKL AYLAR BOYUNCA BEBEĞİNİZE SEVGİYLE VE YAVAŞ YAVAŞ SİZİN YARDIMINIZ OLMAKSIZIN UYUMAYI ÖĞRETEBİLİRİSNİZ.VE BUNU GÖZYAŞI OLMADAN YAPABİLİRSİNİZ,(NE SİZİN NEDE ONUN..)

GECE BESLENMESİ İÇİN UYANMAK;

PEK ÇOK ÇOCUK DOKTORU YENİ DOĞMUŞ BİR BEBEĞİN 3-4 SAATTEN FAZLA BESLENMEDEN UYUTULMAMASINI TAVSİYE EDERLER.ZATEN BEBEKLERİN BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUĞUDA BU ZAMAN ARALIKLARINDA UYANIRLAR(BAZI DAHA UZUN UYUYAN İSTİSNAİ BEBEKLER OLABİLİR)BURDA ANAHTAR NE ZAMAN BESLEMEK İÇİN ALMANIZ VE NE ZAMAN KENDİ KENDİNE UYUMASI NI SAĞLAMANIZ GEREKTİĞİNİ ÖĞRENMEKTİR.
BU İÇGÜDÜ VE SEZGİLERİNİZE GERÇEKTEN ÖNEM VERMENİZ GEREKEN BİR ZAMANDIR.

BEBEKLER UYURKEN PEK ÇOK SES ÇIKARTIRLAR,BAĞIRIRLAR,AĞLARLAR,MIZILDANIRLAR,VE TEKRAR UYUMAYA DEVAM EDERLER(TABİ İZİN VERİRSENİZ)BUNLARI GERÇEK UYANMA SESLERİYLE AYIRMAK GEREKİR.

BEBEK GERÇEKTEN UYANDIĞINDA MÜMKÜN OLDUĞUNCA ÇABUKONUNLA İLGİLENMELİ,BESLEMELİ,VE UYUTMALI,BUNU BEBEĞİN İYİCE AĞLAYARAK UYKUSUNUN TÜMÜYLE AÇILMASINA İZİN VERMEDENYAPMALISINIZ(Kİ TEKRAR UYUMASI KOLAY OLSUN). AMA AYNI ZAMANDA SADECE UYKUSUNDA MIZILDANAN ,UYKU SESLERİ ÇIKARTANVE GERÇEKTEN UYANMAYACAK OLAN BİR BEBEĞ MEME YADA MAMA VERMEK ONDA BÖYLE GEREKSİZ BİR ALIŞKANLIĞIN GELİŞMESİNE SEBEP OLABİLİR.

BEBEĞİNİZİN GECE İLE GÜNDÜZÜ AYIRMASINA YARDIMCI OLUN;

BUNU BEBEĞİNİZİN GÜNDÜZ UYKULARINI LOŞ FAKAT GÜNÜN SESLERİNİ DUYABİLECEĞİ BİR YERDE,GECE UYKULARINI İSE KARANLIK VE OLABİLDİĞİNCE SESSİZ BİR YERDE UYUTARAK YAPABİLİRSİNİZ.

BİBERONLA GECE BESLENMESİ;

EĞER BEBEĞİNİZİ BİBERONLA BESLİYORSANIZ GECE GEREKEBİLECEK HERŞEYİ ELİNİZİNALTINDA BULUNDURMAYA VE EN KISA SÜREDE MAMAYI HAZIRLAMAYA ÇALIŞIN.ÇÜNKÜ BUNU BEBEĞİNİZ AĞLAYARAK KENDİNİ İYİCE UYANDIRMADAN YAPMALISINIZ.

GECE BEZ DEĞİŞTİRMEK;

EĞER GECE BEZİNİ DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA İSENİZ BUN KARANLIKTA MÜMKÜN OLDUĞUNCA ÇABUK VE SESSİZCE YAPIN.

GECE SÖZCÜKLERİ;

BİR RUTİN OLARAK SÖYLENECEK YATMA ZAMANININ GELDİĞİNİ BELİRTEN SÖZLER FAYDALI OLUR.UYKU ZAMANINDAN EN AZ 30 DAKİKA ÖNCE BAŞLAYAN YATMA ZAMANI RİTÜELLERİ BEBEĞİN GÜNDÜZ/GECE UYKULARININ DÜZENLENMESİNE YARDIMCI OLUR.

BEBEĞİNİZİN GÜNDÜZ ÇOK UZUN SÜRE UYUMASINA MÜSADE ETMEYİN;

GÜNDÜZ UYKUSUNU DAHA AYDINLIK VE BİRAZ SES OLAN BİR ODADA GECE İSE TAMAMEN KARANLIK VE SESSİZ BİR ORTAMDA YAPTIRMAK BUNA YARDIMCI OLUR.

BEBEĞİNİZİN YORGUNLUK İŞARETLERİNİ İZLEYİN;

BEBEĞİNİZİN YORGUN OLDUĞUNU GÖSTEREN İŞARETLERE ALIŞIP ONLARI GÖRÜR GÖRMEZ BEBEĞİNİZİ UYUTMALISINIZ.BEBEK KENDİNİN YORGUN OLDUĞUNU ANLAYAMAZ VE YORGUN OLDUĞUNDA KENDİNİ UYUTAMAZDA,BUNU ONUN İÇİN SİZ YAPMALISINIZ.YORGUN BİR BEBEĞİ UYANIK KALMAYA ZORLAMAK ONU MUTSUZ EDERVE UYKU DÜZENİNİN OLUŞMASINA ENGEL OLUR
EN İYİSİ BEBEĞİN YORGUN (AMA AŞIRI YORGUN DEĞİL) OLDUĞU O SİHİRLİ ANI YAKALAMAKTIR.

BUNUN BAZI İŞARETLERİ ŞUNLARDIR VE BUNLARIN 1-2 TANESİNİ GÖZLEMENİZ BİLE YETERLİDİR(BEBEĞİN UYUMASI GEREKTİĞİNE KARAR VERMEK İÇİN)

HAREKETLERDE YAVAŞLAMA
SESSİZLEŞMEK
İNSANLARA VE OYUNCAKLARA OLAN İLGİNİN KAYBOLMASI
HUYSUZLAŞMAK
GÖZLERİNİ OVALAMAK
ESNEMEK

BEBEĞİNİZİ RAHATLATIN;

BBEKLER RAHİM İÇİNDE SIKIŞIK BİR VAZİYETTE OLDUKLARI İÇİN YATAK GİBİ DÜZ BİR ZEMİNDE YATMAK ONLAR İÇİN OLDUKÇA YABANCI BİR DURUMDUR.BEBEKLERİ HAFİFÇE KUNDAKLAMAK,DAHA KÜÇÜK BİR BEŞİKTE YATIRMAK,ANA KUCAĞI GİBİ YANLARDAN DESTEKLERİ OLAN ARAÇLAR KULLANMAK,BEBEĞİN ANNE KARNINDA DUYMAYA ALIŞTIĞI SESLER GİBİ(KALP ATIŞLARI VS.) RİYMİK SESLER KULLANMAK,ANNESİNİN KOKUSUNU DUYMASINI SAĞLAMAK(TİŞÖRTÜNÜZÜ KULLANABİLİRSİNİZ)VE BEBEĞİ SOĞUK DEĞİLDE ILITILMIŞ(SICAK SU TORBASI KULLANILABİLİR) BİR YATAĞA YATIRMAK ONUN RAHAT OLAMASINI SAĞLAYABİLİR.

(TABİİ TÜM BUNLARI YAPARKEN "ANİ BEBEK ÖLÜM-SIDS" RİSKİNİ UNUTMAYIPÇOK DİKKATLİ OLMALI VE BEBEĞİ SIK SIK KONTROL ETMELİSİNİZ.)

(ODA ÇOK SICAKSA BEBEĞİNİZİ KUNDAKLAMAMALISINIZ AŞIRI SICAK SIDS RİSKİNİ ARTTIRI.BEBEKLERİN DÜZ BİR ZEMİNDE SIRT ÜSTÜ YATMALARI İSE SIDS RİSKİNİ AZALTIR,HERNE KADAR PEK ÇOK BEBEK KENDİLERİNİ HERYÖNDEN SARAN ANAKUCAĞI GİBİ,OTO KOLTUĞU GİBİ ARAÇLARDA ÇOK RAHAT UYUSALARDA...)

YATMA ZAMANI ADETLERİ GELİŞTİRİN;

SÜREKLİ TEKRARLANAN UYKU ZAMANI ADETLERİ,BEBEĞİNİZE YATMA VAKTİNİN GELDİĞİNİN İŞARETLERİNİ VERİR.
UYKU ZAMANININ 1 SAAT ÖNCESİNDEN BAŞLAYAN RUTİNLER BEBEĞİNİZİ RAHATLATIR VE ONU UYKUYA HAZIRLAR.

ŞUNLARDAN BEĞENDİKELERİNİZİ DAHİL EDEBİLİRSİNİZ;
ILIK VE RAHATLATICI BİR BANYO,
MASAJ,
KİTAP OKUMA,
ŞARKI (NİNNİ) SÖYLEME,
HAFİF VE YUMUŞAK BİR MÜZİK ÇALMA,
YÜRÜYÜŞE ÇIKMA,
SALLAMAK,
EMZİRMEK,
BİBERONLA BESLEMEK

YATMAYA GİTMEDEN ÖNCEKİ 1 SAATİN OLABİLDİĞİNCE SAKİN OLMASI VE UYKU ALIŞKANLIKLARININ LOŞ BİR ODADA YAPILARAK SON ADIMIN KARANLIK VE SESSİZ YATAK ODASINDA AZ KONUŞMA VE HERZAMANKİ UYUTMA TEKNİĞİYLE SONLANMASI GEREKİR.

AYNI RUTİNİ HR GECE TEKRARLAMAYA ÖZEN GÖSTERİN.VAKTİNİZ OLMADIĞINDA ADIMLARI KISALTARAKTA OLSA MUTLAKA TEKRARLAYIN.

BEBEĞİNİZ İ HER GÜN AYNI SAATLERDE ÖĞLEN VE GECE UYKUSUNA YATIRMANIZ ONUN BİYOLOJİK SAATİNİDE AYARLAYARAK DAHA ÇABUK BAŞARILI OLMANIZI SAĞLIYACAKTIR.

BEBEĞİNİZİN DÜZENLİ ÖĞLEN UYKULARI UYUMASINI SAĞLAYIN;

UYKU ARAŞTIRMALARINA VE ANNESEL DENEYİMLERİME GÖRE ÖĞLEN UYKULARININN KALİTESİ VE UZUNLUĞU GECE UYKULARINIDA ETKİLER.1SAATTEN KISA UYKULAR ÇOK ETKİLİ DEĞİLDİR.ÇOK KISA UYUKLAMALAR İSE GERGİNLİĞİ AZALTIYOR GİBİ GÖRÜNSEDE UZUN VADEDE BEBEĞİN DAHA HUZURSUZ OLMASINA SEBEP OLABİLİR.
BEBEKLERİN UYKU İHTİYAÇLARI DA BEBEĞE GÖRE DEĞİŞİR.AMA AŞAĞIDA ORTALAMA UYKU MİKTARLARI VARDIR.
gündüz için;
YAŞ UYKU SAYISI TOPLAM SAAT
4 AY 3 4-6
6 AY 2 3-4
9 AY 2 2,5-4
12 AY 1-2 2-3
2 YAŞ 1 1-2
3YAŞ 1 1-1,5
4 YAŞ 0 0
5 YAŞ 0 0

BEBEĞİNİZ NE ZAMAN ÖĞLEN UYKUSU UYUMALI?

ÖĞLEN UYKULARININN ZAMANLAMASI ÇOK ÖNEMLİDİR.GÜNÜN ÇOK GEÇ SAATLERİNDE UYUNAN BİR ÖĞLEN UYKUSU GECE UYKUSUNU NEGATİF YÖNDE ETKİLER.GÜNÜN BELLİ SATTLERİNDE UYUMASI BEBEĞİN BİYOLOJİK SAATİNEDE UYUMLU OLACAĞI İÇİN;EN İYİ ZAMANLARDAKİ DENGELİ UYUMA VE UYANMA SAATLERİ GECE UYKUSUNUDA EN OLUMLU YÖNDE ETKİLEYECEKTİR.BÜTÜN BEBEKLER FARKLIDIR AMA GENEDE GENEL OLARAK ENİYİ UYUMA VAKİTLERİ ŞÖYLEDİR;

EĞER BEBEĞİNİZ 3 KEZ UYUYORSA;SABAH ORTASINDA,ÖĞLEDEN SONRA VE AKŞAMÜSTÜ
EĞER BEBEĞİNİZ 2 KEZ UYUYORSA;SABAH ORTASINDA VE ÖĞLEDEN SONRA
EĞER BEBEK 1 KEZ UYUYORSA;ÖĞLEDEN SONRA

BEBEĞİNİZ YORGUN OLDUĞUNUN BELİRTİLERİNİ GÖSTERİR GÖSTERMEZ ONU UYUTMALISINIZ AKSİ TAKDİRDE ÇOK FAZLA YORGUN OLACAK VE UYKUYA DALMAKTA VE UYUMAKTA ZORLANACAKTIR.

YORGUNLUK BELİRTİLERİNİ ÇOK DİKKATLİ İZLEMELİ VE BUNLARDAN 1-2 SİNİ GÖRDÜĞÜNÜZDE UYUTMALISINIZ;
HAREKETLİLİKTE AZALMA
SESSİZLEŞME
İNSANLARA VE OYUNCAKLARA OLAN İLGİYİ KAYBETME
GÖZLERİ OVALAMA
MIZMIZLANMA
ESNEME
YERE VEYA KOLTUĞA UZANMA
AYISINI(UYKUYA GİDERKEN YANINDA OLAN HERHANGİ BİR ŞEY),EMZİĞİNİ YADA BİBERONUNU İSTEME VEYA EMZİRİLMEK İSTEME

ZAMANLAMA ÇOK ÖNEMLİDİR.MUHTEMELEN ŞU SENARYOYA HEPİMİZ AŞİNAYIZDIR;BEBEK UYKULU GÖRÜNÜR,VE SİZ UYKU VAKTİ GELDİ DİYE DÜŞÜNÜRSÜNÜZ,ELLERİNİ VE YÜZÜNÜ YIKARSINIZ,BEZİNİ DEĞİŞTİRİRSİNİZ,TELEFONA CEVAP VERİRSİNİZ,KÖPEĞİ DIŞARI ÇIKARIRSINIZ VE BEBEĞİN BEŞİĞİNE DÖNDÜĞÜNÜZDE ONU SON DERECE UYANIK VE OYNAMAYA HAZIR HALDE BULURSUNUZ.ŞİMDİ TEKRAR YORULUP UYKUSU GELENE KADAR 2 SAATİN DAHA GEÇMESİ GEREKLİDİR.VE BEBEĞİNİZİ AKŞAM YEMEĞİ VAKTİNE KADAR UZAYAN BİR ÖĞLE UYKUSUNA YATIRMANIZ GEREKEBİLİR.TÜM BUNLARLA KARŞILAŞMAK YERİNE ONUN YORGUNLUK BELİRTİLERİNE EN KISA ZAMNADA CEVAP VERMELİSİNİZ VE DOĞRU ZAMANDA UYUTMALISINIZ.

GÜNDÜZ İYİ DİNLENMİŞ BİR BEBEK GECEDE DAHA RAHAT UYUR.

KISA UYUYAN BİR BEBEĞİN DAHA UZUN SÜRE UYUMASINI SAĞLAMAK;

BAZI BEBEKLER YORULUR,KOLAYCA UYKUYA DALAR AMA ÇOK KISA BİR SÜRE SONRA,20 DAKİKA GİBİ TEKRAR UYANIRLAR VE ARTIK OYNAMAYA HAZIRDIRLAR.BU BEBEĞİNİZİN UYKU DÖNGÜSÜNDE OLAN KISA UYANIKLIK DÖNEMLERİNDEN İLKİNE GİRDİĞİNDE UYANIYOR OLDUĞUNU GÖSTERİR.KISA UYKULARI UAZATMAK İÇİN NE YAPMALI?
BEBEĞİNİZİ UYUTUN.BİR TİMER AYARLAYIN YADA GÖZÜNÜZÜ SATTİN ÜZERİNDE TUTUN.BEBEĞİNİZ HERZAMANKİ GİBİ UYANMADAMN 5-10 DAKİKA EVVEL ODASININ KAPISINA GELİN VE ORDA BEKLEYİN,ÇOK DİKKATLİCA DİNLEYİN.BU ARADA KİTAP OKUYABİLİR,ÖRGÜ ÖREBİLİR YADA FATURALARINIZI GÖZDEN GEÇİREBİLİRSİNİZ,HERHANGİ BİR SESSİZ UĞRAŞLA VAKİT GEÇİREBİLİRSİNİZ.BEBEĞİNİZ SES YAPAR YAPMAZ,YADA KIPIRDANIR KIPIRDANMAZ YANINA GİDİN ONU HENÜZ UYANMAMIŞ VAZİYETTE BULACAKSINIZ VE UYANMASINA MÜSADE ETMEDEN ONU NASIL UYUTUYORSANIZ AYNINI YAPIN,EMZİRİN,SALLAYIN,EMZİĞİNİ VERİN YADA BİBERONLA BESLEYİN..EĞER YETERİ KADAR ERKEN DAVRANABİLİRSENİZ TEKRAR UYKUYA DALACAKTIR.1 HAFTA YADA BİR ÜRE SONRA BEBEĞİNİZ SİZİN YARDIMINIZ OLMADAN ÖĞLENLERİ DAHA UZUN UYUYOR OLACAKTIR.

BEBEĞİNİZE SİZİN YARDIMINIZ OLMADAN UYKUYA DALMAYI ÖĞRETİN

DAHA EVVEL DE SÖYLEDİĞİMİZ GİBİ HER KEZ GECELERİ UYANIR.EĞER BEBEĞİNİZ GECE ÇOK SIK UYANIYORSA SORUN UYANMALARDA DEĞİL ,YENİDEN KENDİ BAŞINA UYKUYA DALMASINDADIR.

BENİM YATAĞIM İYİ BİR YER

İLK FİKİR ,BEBEĞİNİZİN YATAĞININ GÜVENLİ VE EMİN BİR YER OLDUĞUNU ÖĞRENMESİNE YARDIM EDİCEKTİR.
BEBEĞİNİZİN GECE UYUMASINI İSTEDİĞİNİZ YERDE GÜNDÜZLERİDE BİRAZ HOŞ VE SAKİN ZAMAN GEÇİRMESİNİ SAĞLAYIN.KİTAP OKUYUN,ŞARKI SÖYLEYİN,KONUŞUN,OYNAYIN.GÜN BOYUNCA 2-3 KEZ BEBEĞİNİZİN UYUMASINI İSTEDİĞİNİZ YERDE BU ÇOK HOŞ DİNLENME ARALARINI VERİN.EĞER BEBEĞİNİZ BUNA OLUMLU YANIT VERİRSE,KENDİNİZ GERİ PLANDA ONUN YANIDAKİ BİR SANDALYAYE OTURARAK ONU İZLERKEN,BEBEĞİNİZİN BİR DÖNENCEYİ İZLEMESİNİ YADA BİR OYUNCAKLA OYNAMASINI SAĞLAMAYA ÇALIŞIN.
BU ADIMLARI İZLEDİKÇE BEBEĞİNİZ BEŞİĞİNİN GÜVENLİ,RAHAT VE SAMİMİ BİR YER OLDUĞUNU BİLECEKTİR.BÖYLECE GECE BOYUNCA BURDA UYANDIĞINDADA KENDİSİNİ TANIDIK BİR YERDE RAHAT HİSSEDİCEK VE UYKUYA GERİ DÖNMESİ DAHA KOLAY OLACAKTIR.( BU ÖZELLİKLE EĞER DAHA EVVEL BEBEĞİNİZİ BURDA AĞLATARAK UYUTMAYI DENEDİYSENİZ ÖNEMLİDİR.ONUN AKLINADAKİ OLUMSUZ ETKİNİN VE HATIRALARIN YERİNİ BEŞİKTE OLMANIN HUZURLU OLDUĞU DUYGUSUYLA DEĞİŞTİRMENİZE YARDIM EDER.)

DEĞİŞİK ŞEKİLLERDE UYKUYA DALMAK

ŞU ANDA BEBEĞİNİZ SADECE BİR ŞEKİLDE UYKUYA DALIYOR OLABİLİR,SALLANARAK,BİBERONLA BESLENEREK YADA EMZİREREK OLABİLİR.BU HAREKETİN BEBEĞİNİZİN UYKUYA DALMA YARDIMCISI OALRAK ÇOK KUVVETLİ BİR ÇAĞRIŞIMI VARDIR.BU AYNI ZAMANDA BEBEĞİNİZİN UYUYABİLECEĞİNİ SANDIĞI TEK ŞEKİL OLARAKDA BİR SİNYAL VERİR.
BEBEĞİNİZ SADECE BİR ŞEKİLDE UYUYABİLCEĞİNE GÜVENİYORSA,ONA BU UYKU ORTAKLIĞINI DEĞİŞTİRMESİ VE DEĞİŞİK ŞEKİLLERDE UYKUYA DALMASINI ÖĞRENEBİLMESİ İÇİN YARDIM EDEBİLİRSİNİZ.
DAHA EVVEL BAHSETTİĞİMİZ UYUMA ÖNCESİ ADIMLARINI AYNEN UYGULAYIP,SADECE SON ADIMI FARKLI ATICAZ.BEBEĞİNİZ,BEBEK ARABASINDA DOLAŞTIRILARAK,YADA SALLANARAKMI UYUYOR VEYA BAŞKA BİR ŞEKİLDE...BEBEĞİNİZİ UYUTMAK İÇİN(ÖĞLEN UYKULARIYLA BAŞLAMAK DAHA İYİ OLACAKTIR) FARKLI YÖNTEMLER BULUN VE KULLANIN.BİR GÜN ARABADA GEZDİREREK,ERTESİ GÜN BEŞİĞİNDE SALLAYARAK VE SONRAKİ GÜN BAŞKA BİR ŞEKİLDE SALAYARAK (VEYA GEZDİREREK)UYUTUN.BUNU BİR HAFTA YADA DAHA FAZLA DEVAM EDİN.BUNDAN SONRA DEĞİŞİK BİR YÖNTEM DAHA DENEYEREK ONU ÇOK UYUMAK ÜZERE OLDUĞU ANDA SESSİZCE YATAĞINA YATIRIN.
BU NOKTADA BEBEĞİNİZİN YANINDA KALIN,VE RAHATLATICI BİR ŞEKİLDE DOKUNUN(SIRTINI OVALAMAK,YADA HAFİFÇE VURMAK GİBİ)EĞER DÜZENLİ ÖĞLEN UYKUSU RUTİNLERİNİ UYGULUYORSANIZ VE İŞARETLERİNİ (UYKUSUNUN GELSDİĞİNİ GÖSTEREN)İYİ İZLİYORSANIZ BU İŞE YARAYACAK VE KENDİ KENDİNE UYUYACAKTIR.EĞER UYUMAZSA EN İŞE YARAYAN UYUTMA METODUNU ŞEÇİN VE BU ŞEKİLDE UYUTUN.DÜZENLİ ÖĞLEN VE AKŞAM UYKUSU SAATLERİNE KAVUŞUNCA,DİĞER BÜTÜN UYUTMA ŞEKİLLERİNİ ELEYİP SİZE EN UYGUN OLANINDA KARAR KILABİLİRSİNİZ.

GECE UYANMALARININ FİZİKSEL NEDENLERİ;

BEBEĞİNİZ AÇ OLABİLİR
KÜÇÜK BEBEKLERİN KÜÇÜK MİĞDELERİ VARDIR,KÜÇÜK YUMRUKLARININ BOYUNDA.BİR BEBEĞİN SİNDİRİM SİSTEMİ KÜÇÜK ÖĞÜNLER VE SIK BESLENMEYE UYGUNDUR.BU YÜZDEN İLK BİR KAÇ AY BOYUNCA BEBEĞİNİZİN EN AZINDAN HER 3-4 SAATTE BİR BESLENMEK İSTEMESİ NORMALDİR.

BEBEĞİN ALTI ISLAK OLABİLİR

BEBEK ÇOK SICAKLAMIŞ YADA ÜŞÜMÜŞ OLABİLİR
BU KONUDAKİ GENEL KURAL,BEBEĞİNİZİ KENDİ GİYİNDİĞİNİZ KADAR GİYDİRİNVE KENDİ ÖRTÜNDÜĞÜNÜZ KADAR ÖRTÜN.SADECE PEMATÜRE,DÜŞÜK AĞIRLIKLI VE VÜCUDUNDA AZ YAĞ TABAKASI OLAN BEBEKLERİ BİR KAT DAHA ÖRTEBİLİRİSNİZ.PAMUKLU LAR HAVA SİRKÜLASYONUNU SAĞLADIĞI VE NEMİ EMDİKLERİ İÇİN EN İYİDİR.KIYAFETLER HAREKETE MANİ OLMAYACAK ŞEKİLDE GENİŞ OLMALIDIR.BEBEĞİN PATİKLERİNİNDE SIKI OLMADIĞINI SIK SIK KONTROL EDİN.BEZI KÜÇÜK BEBEKLERİN AYAKLARI SOĞUK OLUR VE GECE YATARKENDE ÇORAP GİYMELERİ GEREKEBİLİR.

BEBEĞİNİZ DİŞ ÇIKARTIYOR OLABİLİR
DİŞ AĞRILARI DAHA EVVEL İYİ UYUYAN 5-7 AY ARASI BEBEKLERDE SIK UYANMALARIN BAŞLICA SEBEPLERİDİR.SİZ 6-8 AYLIK OLANA KADAR DİŞİ GÖRMESENİZ YADA HİSSETMESENİZDE RAHATSIZLIK VE BUNA EŞLİK EDEN BOL SALYA AKMASI BEBEK 4 AYLIKKEN BAŞLAYABİLİR.DİŞ ÇIKARTMA 2 YAŞ CİVARI TÜM DİŞLER TAMAMLANANA KADAR BİR PROBLEM OLMAYI SÜRDÜRÜR.(DAHA DETAYLI ANLATICAM BUNU)

GELİŞMENİN KİLOMETRE TAŞLARI
BEBEĞİNİZ YENİ GÖSTERDİĞİ GELİŞİMSEL HÜNERİNİ UYKUSUNDADA TEKRAR EDİYOR OLABİLİR.EMEKLEMEK,TUTMAK (ELLERLE BİŞEY TUTMAK),YUVARLANMAK VE AYAĞA KALKMAYA ÇALIŞMAK ONU UYKUSUNDAN UYANDIRIYOR OLABİLİR.

ÇEVRESEL SEBEPLER

ISI ÇOK YÜKSEK YADA DÜŞÜK OLABİLİR
PREMATURE VE DÜŞÜK DOĞUM AĞIRLIKLI BEBEKLER KENDİ ISI DÜZENLEYİCİ SİSTEMLERİNİN GELİŞİMİNİ DOĞUM ANINA DEK TAMAMLAYAMADIKLARI İÇİN ,SOĞUK STRESİNE ENGEL OLMAK İÇİN DEVAMLI OLARAK UYGUN ISIYA İHTİYAÇLARI VARDIR.SAĞLILKLI VE 3,5 KİLONUN ÜZERİNDEKİ BEBEKLER YETERİ KADAR YAĞA VE OLGUNLAŞMIŞ BİR ISI AYARLAMA SİSTEMİNE SAHİPTİRLER VEYETİŞKİNLERİN RAHAT HİSSETTİKLERİ ORTAM ONLAR İÇİNDE UYGUNDUR.ORTALAMA 21 DERECE UYGUNDUR.
BEBEKLER HAVA SİRKÜLASYONU OLAN VE EN AZ %50 NEM ORANINA SAHİP BİR ORTAMDA RAHAT EDERLER.KURU,NEMDEN YOKSUN HAVA BEBEĞİN ZATEN DAR OLAN BURUN KANALLARININ TAHRİŞ OLMASINA SEBEP OLABİLİR.

HAVADAKİ TAHRİŞ EDİCİ MADDELER
HAVADAKİ TAHRİŞ EDİCİ MADDELER BEBEĞİN SOLUNUM YOLLARININ TIKANMASINA VE UYANMASINA SEBEP OLABİLRİLER.ÖRNEĞİN;SİGARA DUMANI,BEBEK PUDRASI,BOYA KOKULARI,PARFÜMLER,SAÇ SPREYİ,KUMAŞ TÜYLERİ.BEBEĞİN GİYİSLERİNİ VE YATAK ÇARŞAFLARINI KULLANMADAN EVVEL YIKAYIN.EN KUVVETLİ SOLUNUM YOLU TAHRİŞ EDİCİ MADDE SİGARA DUMANIDIR.

SESLER
İLK AYLAR BOYUNCA BEKLER IŞIKTAN VE DOKUNMADAN UYANMALARINDAN DAHA ÇOK SESLER YÜZÜNDEN UYANIRLAR.BEBEĞİN İLK AYLARDAKI UYKU-UYANIKLIK ÇECRİMİ ÇOK DAHA KISA ARALIKLARA SAHİP OLDUĞU İÇİN ÇEVRESEL SESLERDEN DAHA FAZLA ETKİLENİR.GENEL BİR KURAL OLARAK EN DEVAMLI SES ENAZ UYANDIRACAK OLANIDIR. 4.AYDAN İTİBAREN BEBEĞİN ÇEVREDEN GELEN SESLERDEN DOLAYI UYANMASI AZALICAKTIR.

TIBBİ SEBEPLER

BURUN TIKANIKLIĞI
(SOĞUK ALGINLIĞI)
BEBEĞİNİZ ÇOKKÜÇÜK OLDUĞU İÇİN HENÜZ KENDİ BURNUNU SÜMKÜREMEZ.1/4 ÇAY KAŞIĞI TUZU BİR BARDAK SUYA KARIŞTIRARAK YAPACAĞINIZ BİR BURUN DAMLASI BURNUNU TEMİZLEMEYE YARDIMCI OLABİLİR.PLASTİK BİR DAMLALIKLA HER BİR BURUN DELİĞİNE BİR KAÇ DAMLA OLACAK ŞEKİLDE DAMLATIN.BU DAMLA KENDİ NEFES YOLLARINI TEMİZLEMESİ İÇİN GEREKLİ BİR SAVUNMMA SİSTEMİ OLAN SALGIYI GEVŞETEREK BEBEĞİNİZİN ÖKSÜRMESİNE YADA AKSIRMASINA SEBEP OLABİLİR.GEVŞEMİŞ,ÇÖZÜLMÜŞ OLAN BURUN SALGISINI ÇOK NAZİKÇE BİR BURUN ASPİRATÖRİ İLE(ECZANELERDE SATILAN) ALIN.SOLUNUM YOLLARININ TAHRİŞ OLMASINA VE ALLERJENLERE KARŞI NEMLENDİRİCİ BİR BUHAR MAKİNASI KULLANBİLİRİSNİZ.

ALLERJİLER
ÇEVRESEL TAHRİŞ EDİCİLER,ALLERJİLER,ÖZELLİKLE BEBEĞİN UYUDUĞU BÖLGEDEKİ MADDELER,BURUN SALGISINI ARTTIRARAK SOLUK ALMAYI GÜÇLEŞTİRİR VE BEBEĞİ UYANDIRIR.
EN SIK RASTLANAN ALLERJİLER;SİGARA DUMANI,EV TOZU,İNEK SÜTÜ ÜRÜNLERİ,PARFUMLER,SAÇ SPREYLERİ,HAYVANLAR(BEBEĞİN YATAK ODASINDAN UZAK TUTUN),BİTKİLER,KUMAŞLAR(ÖZELLİKLE YÜN)DOLDURULMUŞ HAYVANLAR,TÜYLÜ YASTIKLAR,BATTANİYELER,VE TOZ TOPLAYABİLECEK TÜYLÜ OYUNCAKLAR.
BEBEĞİNİZİN UYUDUĞU ALANDA ALLERJİK BİRŞEYLERİN OLDUĞUNU ONUN AKAN (BERRAK BİR RENKTE) BURNU,GÖZLERİNDEN,BURNUNU ÇEKMESİNDEN,VEYA UYANIKKEN BURNUNUN TIKANMASINDAN ANLAYABİLİRSİNİZ.POTANSİYEL ALLERJENLERİ BEBEĞİNİZİN ODASINDAN ÇIKARTARAK ONUN DAHA İYİ UYUMASINI SAĞLAYABİLİRSİNİZ.
yemek ALLERJİLERİDE GECELERİ SIK UYANMAYA SEBEP OLUR.GECENİN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ HUZURSUZ GEÇİREN YADA ANİDEN KOLİK GİBİ BİR AĞRIYLA YADA GERGİN GAZ DOLU BİR KARINLA UYANAN BİR BEBEĞİN ONU EMZİREN ANNESİNİN YADA KENDİNİN BESİNLERİNE GÖZ ATMAKTA FAYDA VARDIR.BU BEBEK BAŞKA ALLERJİ SEMPTOMLARINIDA GÖSTERİYOR OLABİLİR,KOLİK,HUYSUZLUK,KIZARIKLIKLAR,VE KRONİK KULAK ENFEKSİYONU VEYA SOLUNUMLA İLGİLİ SEMPTOMLAR.ANNENİN BESİNLERİNDEKİ SUÇLULARI ELEMESİNE İHTİYAÇ VARDIR.EN SIK RASTLANAN SUÇLU İNEK SÜTÜDÜR.SÜT VE SÜT PROTEİNLERİNİ İÇEREN TÜM MADDELEDEN UZAK DURMALIDIR.ETİKETLERİ DİKKATLİCE OKUMALIDIR.BAZI BEBEKLER OLDUKÇA HASSASTIRLAR.DİĞER ALLERJENLER İSE,YUMURTA,BUĞDAY,TURUNÇGİLLER,MISIR,SOĞAN,BALIK, FISTIK,LAHANA,ÇİKOLATA,VE FINDIKLAR.

GER(GASTROESOPHAGEAL REFLÜ)
MİDE ASİTLERİNİN yemek BORUSUNA KAÇMASIYLA OLUŞAN BİR RAHATSIZLIKTIR.BEBEKLERDE ÇOK AĞRIYA SEBEP OLABİLİR,YETİŞKİNLERDEKİ MİDE YANMASINA BENZER.BEBEK YATAY POZİSYONDAYKEN DAHA KOLAY OLUR VE BEBEĞİ UYANDIRIR.GER İLE BİRLİKTE PEK ÇOK BAŞKA SEMPTOMDA ORTAYA ÇIKAR,SIK SIK AĞRIYLA AĞLAMA,BESLENMEDEN SONRA TÜKÜRME,KARIN AĞRISI,yemek YEDİKTEN SONRA HUYSUZLUK,SIK SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU GİBİ.
BEBEĞİ BESLENDİKTEN SONRA 30 DAK. KADAR DİKEY DURUMDA TUTMAK BELİRTİLERİ AZALTABİLİR.DAHA AZ VE SIK BESLEMDE YARDIM EDER.BEBEĞİNİZ BÜYÜYÜPDE BU SORUNDAN KURTULANA DEK DOKTORUNUZUNDA ÇEŞİTLİ ÖNERİLERİ OLABİLİR.

ATEŞ

KULAK ENFEKSİYONU

KIL KURTLARI

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU

GECE AĞRILARI
GENEL BİR KURAL OLARAK ,BEBEKLERİ GECE UYANDIRAN AĞRILAR,GÜNDÜZ ORTAYA ÇIKAN AĞRILARDAN DAHA ENDİŞELENDİRİCİDİRLER VE TIBBİ TETKİK GEREKTİREBİLİRER.EBEVEYNLER GECE AĞRILARININ GÜNDÜZ AĞRILARI KADAR PSİKOLOJİK SEBEPLERE DAYALI OLMAYACAĞINA DİKKAT ETMELİDİLER.AĞRI VÜCUTTA BİRŞEYLERİN YOLUNDA GİTMEDİĞİNİN GÖSTERGESİDİR.

Son düzenleme:
Tıbbi sebeplere kadar okudum kahvem buz olduuuuuuuuuu :27: Neyse kaldığım yerden devam ederim :ssz:
Gece bezini değiştiriyorum şekercim şöyle ki, gece biz yatmadan önce ki mamasını saat 1 de yiyor, mamadan önce altını değiştiriyorum mutlaka, bazen daha uyanmamış oluyor, yavaş yavaş hallediyorum o farkına varıp mızırdanmaya başlayana kadar ben işimi bitirmiş ve biberonunu ağzına dayamış oluyorum teslim oluyor mecburen. bazende uyanmış ve ağlamaya başlamış oluyor o zaman alıyorum kucağıma şarkı söylüyorum kısık sesle sakinleşince yatağa yatırıp söylemeye devam ediyor ve olabildiğince çabuk hallediyorum değişme işini. her ikisinde de karanlıkta oluyoruz içeri kapıdan sızan koridorun ışığı yetiyor. (doğduğundan beri ninni niyetine söylediğim bir şey, aramızda bir şifre varmışcasına her duyduğunda sakinleşir sihir gibi. daha eğlenceli söylediğimde gülücükler saçar, daha sakin ve kısık söylediğimde uykuya dalar.)

günaydın hanımlarrrr.valla evde oturmayı özledim daha ilk haftadan.çok yorucu hem çalışıp hem de eve yetişmek.küçük hanım geceleri kırk kere uyanmasa belki daha kolay olur işim.korkuyorum bir gün derste uyuyup kalıcam diye.:))
bu arada biliyosunuz kaynanayla atışmıştık.çok şükür annem döndü devir teslim yaptılar.ama o tartışmadan sonra daha da konuşmadım kaynanayla.trip öyle atılmaz bööyle atılır dedim.o da anladı kabahatini muhtemelen.
biz artık baya baya ek gıdaya başladık.zaten meme emmek istemiyodu artık hepten bıraktı günde iki defa yese şükür diyorum.uyku sorunumuz hala devam..bizden haberler böyle.

iyi pazarlarrrrrrrr Güzel bayanlar....

Hava kapalı ama bir Avm paklar bizi evde oturmak yok :))

Dün de arkadaşlarımla buluştum. Sabah 10 dan akşam 9'a kadar evde yoktum annem ve kardeşlerim baktı kuzucana.. İlkkezzz buncaaa saat ayrı kaldım ve inanılmazzz özledimmmmm.. ARZUMMERT sen işe başladın nasıl oluyor yaaa Allah yardımcın olsunnn valla ben işe başlamayı düşünemiyorum şuannn...

Kızlarrrr dün arkadaşlarımda söyledi dişi çıkınca memeyi bırakan çok çocuk varmış. Ve bizimki de onlardan oldu. Resmen bıraktı memeyi. sağmakla da çıkmıyor artık kesildim resmen. Allahımaaa şükürler ediyorum 6 ay emdi mmama destekli de olsa birşekilde kursağından anne sütü geçti bu bana yeter. Ama biraz daha emseydi keşke...

Şimdi bizimki memeyi bıraktığına göreee bana düşen kalan 7 kilomu biran önce vermek. 15 kg gitti. Bu inatçı 7 kg gitmiyor.. Doktora gittim bacak ve ayak ağrılarım için.. Adam dedi ki, ''ayak ve bacaklarında ki suyu hissediyorum şuan '' vucutta toplanan su ve ödemi atamadım. Adette görmedim daha...tek umudum adet olmak ve bu ödemden kurtulmak. Ayak şişliğim hala var bacak şişliğim hala var. Ayak numaram 2 numara büyümüştü halaaa eski çizmelerim vs olmuyor çünkü... ve bu rahatsız edici bir durum...

En iyi ödem attırıcı da maydonoz...Bu sebeple VUSLAT bebeğim, bana şu maydonoz reçetesini bi zahmet yazarmısınnn ... Hemen başlayacağım...

ŞEKERCİM, yazdıkların süper sağol... Herzamanki gibi paylaştığın bilgilerin müthiş..Çok şükür uyku düzenimiz oturdu bizimde. Amaaa diş sıkıntıları döneminde geceleri 1 saatte bir uyanıyordum. O dönemler çok zorrrr her diş çıkardığında aynı şeyi yaşayacak olma düşüncesi beni delirtiyor.. dentinox jelin çok faydasıını gördüm ama.. 2 diş birden çıktı Allahtan da 2 kere sıkıntı çekmedik :)))

Bakalım Ankara'ya dönünce de şimdiki gibi düzenimiz devam eder mi ? umarım ederrrrrr..çünkü yalnızken düzene daha çok ihtiyaç var...

Şimdilik bu kadar benden canlar. sizi de kuzularınızı da öperim !

Tıbbi sebeplere kadar okudum kahvem buz olduuuuuuuuuu :27: Neyse kaldığım yerden devam ederim :ssz:
Gece bezini değiştiriyorum şekercim şöyle ki, gece biz yatmadan önce ki mamasını saat 1 de yiyor, mamadan önce altını değiştiriyorum mutlaka, bazen daha uyanmamış oluyor, yavaş yavaş hallediyorum o farkına varıp mızırdanmaya başlayana kadar ben işimi bitirmiş ve biberonunu ağzına dayamış oluyorum teslim oluyor mecburen. bazende uyanmış ve ağlamaya başlamış oluyor o zaman alıyorum kucağıma şarkı söylüyorum kısık sesle sakinleşince yatağa yatırıp söylemeye devam ediyor ve olabildiğince çabuk hallediyorum değişme işini. her ikisinde de karanlıkta oluyoruz içeri kapıdan sızan koridorun ışığı yetiyor. (doğduğundan beri ninni niyetine söylediğim bir şey, aramızda bir şifre varmışcasına her duyduğunda sakinleşir sihir gibi. daha eğlenceli söylediğimde gülücükler saçar, daha sakin ve kısık söylediğimde uykuya dalar.)

ayyy neymiss o cok merak ettim yazsana sözlerini :10::10:benimde kendi kendime uydurdugum bi ninni gibi sarkı gibi bişey var cok komik ama benim uyuturken söyledigim baska dandini bizim ninni ama öbür uydurdugum annesinin kuzusu kuzusuda yavrusu bitanecik oglusu canımınta ta ici...yine benim uydurdugum bir melodiylee tabii :1::1::1::1:ona alıstı tamamen dogdugundan beri tanıyor cünkü o melodiyi seninki nasıll:8::8:

Son düzenleme:
Evim evim güzel evim..

Selam sevgili hanımlar, nasılsınız bakalım. Biz çok şükür evimize kavuştuk, 2 haftadan biraz fazla olan tatilimiz bitti. tabi sizlerle rahat rahat irtibata geçme imkanına da sahibim artık :34:

Kızlar, benim bebeğim son 3-4 gündür geceleri çok sık uyanır oldu. uyanırken de normal mızıldanmıyor, bildiğiniz çığlık atarak uyanıyor. Doğdugundan beri 2 kere uyanmasına alışmış olan ben haliyle alışamadım bu duruma. İnş. diştendir diyorum ve bu konuyu geçiyorum.

Bebişlerin motor hareketleri ne kadar ilerledi değil mi, bizim kız bildiğiniz arka arkaya yumruk artıyor ne bulursa. :41: özellikle anneannesinin örtüsünü mutlaka aşağıya indiriyordu kucaktayken. Ve evet dediğiniz gibi, kimde olursa olsun resmen bana atlıyor. ellerini kollarını çırpıyor. hatta bazen bana acaba titriyor mu diye düşündüruyor, sizde de öyle mi ? bide bizim hatun dönmek istediği tarafa artık tam olarak dönüyor maşallah. :nazar:

artık eve döndüğümüze göre ek gıdayı tam olarak uygulamak istiyorum inş. o nedenle sizleri takipteyim hanımlar ama ben mama vermeden devam edeyim diyorum ne dersiniz, çorbalar meyve püreleri ve yoğurtla.

Herkese iyi aksamlar, sevgilerle

günaydın hanımlarrrr.valla evde oturmayı özledim daha ilk haftadan.çok yorucu hem çalışıp hem de eve yetişmek.küçük hanım geceleri kırk kere uyanmasa belki daha kolay olur işim.korkuyorum bir gün derste uyuyup kalıcam diye.:))
bu arada biliyosunuz kaynanayla atışmıştık.çok şükür annem döndü devir teslim yaptılar.ama o tartışmadan sonra daha da konuşmadım kaynanayla.trip öyle atılmaz bööyle atılır dedim.o da anladı kabahatini muhtemelen.
biz artık baya baya ek gıdaya başladık.zaten meme emmek istemiyodu artık hepten bıraktı günde iki defa yese şükür diyorum.uyku sorunumuz hala devam..bizden haberler böyle.

Allah kolaylık versin canım ne diyeyim, inşallah uyku problemide çözülür bir an evvel daha rahat edersin. hoş derste uyumana öğrencilerin üzülmeyecektir ama neyse :9:

En iyi ödem attırıcı da maydonoz...Bu sebeple VUSLAT bebeğim, bana şu maydonoz reçetesini bi zahmet yazarmısınnn ... Hemen başlayacağım...

hımmm ben burayı okumadan direk mesaja bakınca şey oldu :9: emzirmeyi bıraktıysan kullanabilirsin tabiki yazdım mesajda hayatım :34:

ayyy neymiss o cok merak ettim yazsana sözlerini :10::10:benimde kendi kendime uydurdugum bi ninni gibi sarkı gibi bişey var cok komik ama benim uyuturken söyledigim baska dandini bizim ninni ama öbür uydurdugum annesinin kuzusu kuzusuda yavrusu bitanecik oglusu canımınta ta ici...yine benim uydurdugum bir melodiylee tabii :1::1::1::1:ona alıstı tamamen dogdugundan beri tanıyor cünkü o melodiyi seninki nasıll:8::8:

nostalji yapıyorum şekercim çocukken öğrendiğim anneme söylediğim bir çocuk şarkısı :16:

Küçücükken başucumda
Bana ninni söylerdin
Sabahları uyanınca
Beni okşar severdin

Benim annem güzel annem
Beni al kollarına
Kucağında uyut beni
Ninniler söyle yine

Bugün hala kulağımda
Çınlıyor tatlı sesin
Benim annem kalbimin sen
En güzel yerindesin

Benim annem güzel annem
Beni al kollarına
Kucağında uyut beni
Ninniler söyle yine

koluma yatırıp ara vermeden nakaratını söylediğim zaman gözlerini gözlerime dikiyor, elini yüzüme koyuyor hiç hareket etmeden öylece dinliyor ben susana kadar . bitiriyor beni o bakışları :16:

Evim evim güzel evim..

Selam sevgili hanımlar, nasılsınız bakalım. Biz çok şükür evimize kavuştuk, 2 haftadan biraz fazla olan tatilimiz bitti. tabi sizlerle rahat rahat irtibata geçme imkanına da sahibim artık :34:

Kızlar, benim bebeğim son 3-4 gündür geceleri çok sık uyanır oldu. uyanırken de normal mızıldanmıyor, bildiğiniz çığlık atarak uyanıyor. Doğdugundan beri 2 kere uyanmasına alışmış olan ben haliyle alışamadım bu duruma. İnş. diştendir diyorum ve bu konuyu geçiyorum.

Bebişlerin motor hareketleri ne kadar ilerledi değil mi, bizim kız bildiğiniz arka arkaya yumruk artıyor ne bulursa. :41: özellikle anneannesinin örtüsünü mutlaka aşağıya indiriyordu kucaktayken. Ve evet dediğiniz gibi, kimde olursa olsun resmen bana atlıyor. ellerini kollarını çırpıyor. hatta bazen bana acaba titriyor mu diye düşündüruyor, sizde de öyle mi ? bide bizim hatun dönmek istediği tarafa artık tam olarak dönüyor maşallah. :nazar:

artık eve döndüğümüze göre ek gıdayı tam olarak uygulamak istiyorum inş. o nedenle sizleri takipteyim hanımlar ama ben mama vermeden devam edeyim diyorum ne dersiniz, çorbalar meyve püreleri ve yoğurtla.

Herkese iyi aksamlar, sevgilerle

hoş geldiiiinn :34:
çığlık atarak uyanması dişten olabileceği gibi korktuğundan da olabilir canım. öyle kısa bir dönemimiz olmuştu, yanına giydiğim bir şeyi koyuyordum kokumu alsın korkmasın güvende hissetsin diye, sonra o koyduğum şeyi başına çekmeye başladı, e bende giydiğim şeyi yastığına kılıf gibi geçirmeye başladım geçti yavaş yavaş o çığlıkla uyanmaları. gündüz huzursuzsa ve gece uykusuna öyle daldıysa hala aynı şeyi yapıyorum.
mama konusuna gelince ek gıdanın miktarı fazla olmamalı hep diyorlarya günde 2 çay bardağını geçmesin diye, o yüzden mamaya da devam et derim. sabah kahvaltı sonra acıkınca mama, tekrar acıkınca ek besin, tekrar acıkınca mama o şekilde sırayla git. bu 2 çay bardağı olayı 9. ayına kadar geçerliymiş.

Back
X