Lösemi hastası oldum, psikolojim çok bozuk

Okuduklarıma çok üzüldüm.Ama google den baktım okuduklarım okadar kötü değil.Yani lösemisiniz bu olay değil.Ancak tedaviyede tamamen cevapsız değil sanırım.Moralinizi yüksek tutun hayata tutunun nolur.Bakın bulduklarımı kopyalıyayım
KML Nedir? Nasıl ortaya çıkar?

Dünyada, KML hastalığının nasıl oluştuğuna dair bilgiler oldukça sınırlıdır. Araştırmalar, KML hastalığının kemik iliğinin kan hücrelerini oluşturan ana hücrelerinde, genetik yapının bozulması ile başladığını göstermektedir. Bu bozuk yapılanma, kemik iliği hücrelerinin aşırı ve kontrolsüz çoğalmasına neden olarak hastalarda bir kemik iliği kanseri gelişmesine yol açar. Kalıtsal bir geçişi olmadığı kesinlikle bilinmekle birlikte, radyoaktif maddeler veya benzen gibi bazı kimyasallara maruz kalınmasının KML oluşumunda rol oynayabileceği düşünülmektedir.

Türkiye’de ve dünyada görülme sıklığı nedir?

Batılı ülkelerde görülme oranı yüz binde birdir. Bu oran, erişkin lösemi olgularının yüzde 15-20’sini oluşturmaktadır. Genellikle orta-yaş hastalığı olan ve erkeklerde kadınlara göre 1,5/1 oranında daha sık rastlanan KML’nin, Türkiye’de görülme sıklığı bilinmemektedir.

Hangi yaş aralığında daha sık rastlanır?

KML bir erişkin hastalığıdır ve en sık görüldüğü yaş grubu 30-60 yaş arasıdır. Çocuklarda ve 25 yaş altında çok nadir görülmektedir.

Hangi belirtilerle ortaya çıkar?

Bütün kan kanserleri arasında en yavaş ve belirtisiz seyredeni olan KML, hastalığın herhangi bir bulgusu olmasa bile, basit birtakım tahliller sırasında da yakalanabilir. Hastaların hemen hemen yarısına, bu şekilde teşhis koyulmaktadır. Hastaların yüzde 10-30’unda ise rutin muayene sırasında dalak büyüklüğü tespit edilir ve teşhise yönelinir. Hasta şikayetlerinin, kemik iliğinin kan hücrelerini oluşturan ana hücrelerinde, genetik yapının bozulmasından yaklaşık 2-3 sene kadar sonra ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Hastalığın en temel bulgusu belirgin ve kimi zaman aşırı boyutlara ulaşabilen dalak büyümesidir. En erken ve sık ortaya çıkan belirtiler ise dalak büyümesinin yol açtığı karın ve sindirim sistemiyle ilgili olan yakınmalardır. Bunlar, sindirim güçlüğü, karında gerginlik ve dolgunluk duygusu, kimi zaman karnın sol yanında ağırlık duygusu ve ağrı şeklinde kendisini gösterir.

Sistemik (genel) ya da karın ve sindirim sistemine ilişkin belirtiler daha geç ortaya çıkar. Hastalarda görülen diğer belirtiler, kansızlıktan kaynaklanan halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi gibi yakınmalar ya da metabolizmanın hızlanmasına bağlı olarak, kilo yitimiyle birlikte genel durumun bozulmasıdır.

Hastalığın Evreleri Nelerdir?

Evreleri;

Kronik faz

KML hastalarının pekçoğunun şikayetleri kronik fazda ortaya çıktığından bu dönemde doktora başvuruları artar. İlk genetik yapı bozulmasından hastaların şikayetlerinin gelişmesine kadar geçen sürenin yaklaşık altı yıl olduğu düşünülmektedir.

Akselere faz ve blast krizi

Hastaların sadece yüzde 20’si geç dönemde tanı alırlar.

KML Nasıl Teşhis Edilir?

KML teşhisi için, fizik muayene ve basit kan tahlilleri dışında, kemik iliği biyopsisi ve kandan yapılan daha yüksek teknolojili tahliller kullanılır. (Örn: karyotip analizi, floresan in situ hibridizasyon (FISH) ya da polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemi gibi.) Yüksek teknolojili bu tahlilllerin temel amacı, Philadelphia kromozomu denilen ve KML’de çok sık görülen bir genetik yapı değişikliğini veya sonuçlarını testlerde göstermektir.

KML Tedavisi Nasıl Yapılır?

KML tedavisinde amaç sayıca çok artmış ancak işlevini yitirmiş kan hücrelerinin sayısını normale döndürmektir. Günümüzde uygulanan tedavileri 3 başlık altında toplayabiliriz;

1. Bilinen kanser ilaçları ile tedavi (konvansiyonel kemoterapi)

2. İmatinib molekülü tedavisi

3. Kemik iliği hücresi nakilleri

Uzun zamandır bilinen ve lösemide kullanılan bazı ilaçlar, hedefe yönelik tedavi keşfedilene kadar sıkça kullanılan tedavilerdi. Günümüzde hedefe yönelik tedavi ile KML tedavisinde yaşanan başarı ve kolaylık nedeniyle, eski kemoterapi tedavileri, özel durumlar veya hedefe yönelik tedaviye başlangıçta destek olması dışında, terk edilmiştir. Üçüncü tedavi şekli ise, uygun kişilerden veya hastanın kendi sağlıklı kemik iliği hücrelerinden alınan örneklerin, kemoterapi sonrası hastaya nakledilmesi (kemik iliği nakli) şeklindedir. Bu üçüncü yöntem hastaya tam tedavi sağlamakla birlikte, uygulama sırasındaki ciddi riskleri nedeniyle son aşamada tercih edilen tedavi şeklidir.

Hedefe yönelik tedavi, kanserli hücrenin bozuk genetik yapısı nedeniyle gelişen kontrolsüz çoğalmayı, bozuk genetik yapının hücreye verdiği aşırı çoğalma sinyalini engelleyerek, tedavi sağlamaktadır. Etki mekanizması kanserli hücreye özel olduğundan, konvansiyonel kemoterapi ajanlarına kıyasla, sağlıklı hücreye verdiği zarar minimum düzeydedir. Hedefe yönelik tedavi, kanserdeki soruna hedefli tedavi mekanizması ile dramatik düzeyde yüksek bir tedavi başarısı sağlamanın yanı sıra, görülen yan etki oranlarının çok az olması nedeniyle ve ağızdan alınan tabletler şeklindeki kullanım kolaylığı sayesinde, hastaların hastaneye bağımlılıklarını azaltmıştır.

Kırmızı ile işaretlediğim bölüm beni ümitlendirdi:)

Allah sizi önce çocuğuna sonra tüm sevdiklerine bağaşlasın çok üzüldüm anlatamam!
Allah bebeğini senin kokunla büyütsün inşallah.
Drnuz belki pembe hayaller kurmanızı istememiştir çünkü!
Gerçekler acıdır mantığından ilerleyerek size daha açık konuşmuş belli.
Belki tam tersi olabilir drunuz haklı çıkabilirdi.
O zaman ne olacaktı bu sefer gebelikten sonraki dönemleriniz kötü geçecekti.
Şahsen bnm başıma böyle birşey gelseydi kendimi en kötüsüne hazırlardım.
Drunda bana açık açık neler olabileceğini söylemesini isterdim.
Allahtan ümit kesilmez siz çok güzel ve çok sağlıklı bir annesiniz.
Allah bebeğinizden ayrılmanızı istemeyecek göreceksiniz.

Öncelikle geçmiş olsun.Zordur tahmin ediyorum ama bunu sadece gelip geçecek bir hastalık olarak görmeye çalışın lütfen.Lösemiyi yenen çok kişi var.Neden siz de onlardan olmayasınız ? Mesela Murat Göğebakan ve Açelya Elmas tanınmış örnekler.Nette arama yaparsanız onların hikayelerine ulaşırsınız.Bu tür başarı hikayeleri sizi motive edecektir.
Kanserin sebebinin geçmişte yaşadığımız travmalar olduğunu duymuştum.Siz büyük üzüntüler yaşamışsınız.O üzüntüler düğüm oluşturuyor ve onlara takılı kaldığınız sürece kurtulamıyorsunuz. Artık kendinizi suçlamaktan vazgeçin.Böyle bir durumda hangi anne üzülmezdi ki ? Önce doktorları sonra kendinizi affetmeyi deneyin.Eğer hala okumadıysanız mutlaka Secret kitabını ve R.Şanal'ın kuantumla ilgili kitaplarını okumanızı öneririm.Sürekli pozitif düşünmeye çalışmak dediğiniz gibi yorucu olabilir ama bu tür kitaplar okumak inanın çok destek oluyor.
Ne mutlu ki Allah bebeğinizi dünyaya sağlıklı getirmeyi nasip etmiş.Geçmişe üzülüp durmak yerine buna şükredip dua etmeye devam edin.Doktorların sağlıklı olmaz dediği bebeği sağlıkla veren Allah,mutlaka sizi de iyileştirmeye kadirdir.

çok geçmiş olsun çok üzüldüm ama umudunuzu yitirmeyin gençsiniz ve sizi hayata bağlayacak bi bebeğiniz var, benim bu hastalığı atlatmış bi arkadaşım vardı üniversiteyi de kazanmıştı üzerine, gayet de iyi şimdi iş hayatına da atıldı. kimin ne zaman gideceği belli olmaz ve kötü düşünceyi beyninizde atıp bebeğinizle ve eşinizle geçirdiğiniz zamanın değerini bilin derim ben.

canım kızın da sende çok tatlısınız maşallah ikinizinde yaşama sevinciniz gözlerinizden okunuyor sen hayata bu şekilde sımmsıkı tutunursan allahın izniyle atlatırsın bu hastalığı ben inanıyorm insanlar neler atlatıyor...bence en büyük sebebinde kızın olacak onunla hayattan zevk alarak yaşa hastalık falan kalmaz canım allah ikinizede sağlıklı uzun ömürler versin canım morelini bozma..allah herkese farklı dertler vererek sınıyo ve dayananlara dermanınıda veriyo...

Oncelikle gecmis olsun ... Kanser Allah korusun cok kotu bir illet ama bu genetik ve fiziki gelisen bir hastalik eger kanser olacaksaniz cok mutluysanizda olabilirsiniz mutsuzsanizda gene yakalanabilirsiniz. Sizin uzuntunuzun bu hastaliga yakalanmakla bir alakasi maalesef yok. Ayrica kanser zaten depresyonda yapar. Mesela kolon kanserinin belirtilerinden biride ortaya cikan ani depresyon siskinlik,diskida duzensizliklerdir. Cok fazla uzulmekle kanser olmazsiniz. Olacagi varsa her durumda olacaktir zaten kendinizi bu konuda suclamayi birakin.Cok fazla uzulmekle kanser olunsaydi inanin bende olurdum.Etrafimda yakinlarini kaybettikten sonra ani kalp krizi geciren,aklini yitiren , soka giren psikiyatriste giden cok tanidigim oldu ama kanser bunlar arasinda degil.

Sizin uzuntunuz sizi ancak en uc noktada akil hastasi yapar ama fiziki bir hastaliga uzuntu ile yakanilmaz.Uzuntu ve stres var olan kanseri daha da ilerletir fakat kanserin olusmasi icen once tumorun olusmasi lazim kan kanserinde de ilikteki anormal kanserli hucre artisi olmasi gerekiyor bildigim kadariyla.

Annem 25 yillik hemsire inanin hic uzuntuden kanser olana denk gelmedi ki acil serviste, gogus hastaliklari bolumunde ve devlet hastanelerinin secitli bolumlerinde calisti kanser konusunda da deneyimi var.Bence siz doktoru degistirin eger size uzuntuden oldu dediyse o doktorun doktorlugundan suphe etmek lazim. Gecmis olsun tekrardan umudunuzu yitirmeyin ve doktoru degistirerekten tedavinize devam edin.Kemik iligi nakli olbiliyorsanizada bir an once olun derim.

Son düzenleme:

Sizinde b asiniz sagolsun diyeyim...Allah sabir versin...İnşallah Rabbim evlatlarınızı sağsalim kucağınıza alıp büyütmenizi nasip eylesin...Çok zor Rabbim sabır versin hepimizie..ben bu konuyu açmamdaki sebep kimseyi üzmek moralini bozmak deil sadece ben bir nebzede olsa bnm yaptıgım hataları anlatarak Allah korusun aynı hataları yaşamasın kimse ve boşu boşuna yapılan stresin nelere mal olduğunun bilinmesi, keşke denilmemesi ve bir nebzede kendimi rahatlatmak için çünkü bu çok zor...bnm bu zor zamanımda beni dinleyen bana nasihat eden bana yardımcı olan herkesten A llah razı olsun...

çok teşekkür ediyorum güzel dilekleriniz için...Allah razı olsun..Rabbim bütün hastalra şifa versin haklısınız ne zmn ne olacağını Allah bilir takdir O'nda..

Öncelikle çok geçmiş olsun. Ölümcül olarak bilinen hastalıpa yakalandın diye sen de öleceğini düşünüyorsun. Ancak kimin ne zaman ve ne şekilde öleceği belli olmaz. Benim ananem 7-8 yıl önce pankreas kanseri teşisiyle ameliyat edilmek istendi. Ananem ağlayarak izin vermedi. masada kalırım beni ölüme mi göndereceksiniz dedi. Annem ve dayımlarda ameliyatı kabul etmediler. Doktor olacak adam da bir ton kızmış annemlere. Siz ameliyat ettirmeye izin vermediniz 3 ay sonra cesedini getirirsiniz filan diye. O günden sonra ananem gayet sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettiriyor.

Sakın hatasın diye hayattan kopma. Aldığın her bir nefesin hakkını ver. Bak çocuğun var. O bebeği canı pahasına isteyen ve olmayan binlerce kadın var. Çocuğuna üzülüyorsun annesiz kalacak diye ama sen böyle moral bozukluğuyla ona ve kendine daha çok kötülük ediyorsun. Allah acil şifalar versin. Sağlıklı uzun ömürler dilerim.

haklısınız çok teşekkür ederim... Allah razı olsun...kuran mealini okumaya başladım bile...Rabbim herkesin hastasınaşifa versin...

Çok teşekkür ederim mutsuzlugum bunlara seebp olduysa mutlu olmakta birşeyler katacaktır bana bunu biliyorum mutluyum çünkü bebişimle aynı havayı teneffüs ediyorum ve bunun için her uyandığımda şükrediyorum...ALlah razı olsun...

tşk ederim...araştırıyordum Rum tarafına da gidecektik ama sonuç değişmeyecek ne yazıkki bunu biliyorum (( Allah'tan ümidimi kesmiyorum

ahhhhh ahhhh keşke bende bu olsaydı benim atipik kronik miyeloid lösemi... KML de atipik hücre( Ph kromozumu ) mevcut ve miyelositler var dolasımda.... bnmkınde ise gebelikte ve streste artan nötrofil segmentler var...• KML Hastaların % 1’inden azında Ph kromozomu yoktur. Bu Ph(-) KML veya atipik KML olarak adlandırılır, daha agresif seyreder.
-Atipik (Ph-negatif) KML: Dolaşımda segmente nötrofiller hakimdir. Bazofili genellikle yoktur, displazik değişiklikler gözlenir. ...

periferik yaymamada nötrofil segmentler dolaşıma hakimdir atipik hücre mevcut değil değil yazıyor...yani birçok KML çeşidi vr ((

Siz her ne kadar hastalığınızı kabullenmiş görünseniz de bence hala isyan ediyorsunuz. Ve bunda haklısınız, bu insanların herhangi bir hastalıkla karşılaştığında verdiği en doğal tepkidir.Bir insan grip olurken bile 'Hayır şimdi hiç sırası değil,olmamalıyım' der.Hiç kimse sizi bunun için yargılayamaz. Ben hemşireyim,2 yıl lösemili çocuklarla dolu serviste çalıştım. Onlar çocuk olduğu için bizler kadar durumun farkında değillerdi ancak ailelerinin hastalığa tepkisi aynen yaşadığınız durum gibiydi.Bunu yaşamayan bilemez. Durumunuz zor ancak aşılmayacak değil. Bahsettiğiniz lösemi türü ile ilgili tedavi alıyor musunuz onu çıkaramadım yalnız. Eğer almıyorsanız size Türkiye'de iyi bir üniversite hastanesinde tedavi olmanızı öneririm.Bu işin az çok içinde olan biri olarak.
Asla ve asla unutmamanız gereken şey kızınızın kokusu, eşinizin gözlerindeki ışıltı, annenizin umudu...
Bunlar sizi ayakta tutacaktır.
Allah sizi yavrunuza ve ailenize bağışlasın. Acil şifalar diliyorum.

herkese çok teşekkür ederim...hastalığımın ne kdr tedavi şansı olmasada bnm en büyük tedavim kızım aslında...onunla geçirdiğim her ana soludğum her havaya için Rabbime şükrediyorum..Secret ı okudum şimdi kuran mealine başladım...zmn zmn istemedende olsa üzülüyorum kolay deil ama bunu biliyorum sizde dahil olmak üzre herkesin duasıyla atlatacağım bu illeti...keşke toxo zamanında bu siteye üye olsaydım diyorum şimdi...ama herşeyde hayır var bugune kısmetmiş... Allah hepinizden razı olsun... bu arada kemik iliği nakli olmuyor daha önce yapılmış bir hastaya maalesef sonuç değişmemiş...stres kaynaklı çünkü nötrofiller streste ve gebelikte çok artıyor...bnm kan değerlerim toxoyu öğrendiğim gün kan sayımıda yapılmıştı o zmn değerler normaldi ama Allah'tan ümit kesilmez herşeye rağmen hayat yaşamaya değer...çok şükür Allah'ıma

çok tşk ederim Alklah razı olsun...tedavi yk ne yazıkki gerek duyulmuyor... Rum tarafına gidecektm vazgeçtik çünkü yine hayal kırıklığı boşuna umut olacak...aslında bana en büyük tedavi kızımın varlığı çok şükürki onu şu an kucağımda tutabiliyorum :)))

canım neden bu kadar kesin konuşuyorsun bir kaç doktor değiştir bakalım
lütfen bu kadar karamsar olma ama seni çok taktir ettim biliyormusun
çok güçlüsün ben olsam asla senin kadar güçlü olamazdım heralde yavrun çok
tatlı maşallah dualarım senin için canm inş bu illetten kurtulacaksın ve burda hep beraber sevincimizi kutlicaz inş ben inanıyorum sende inan lütfen

canım ben bu msj ından önce yazmıştım kusura bakma yaa bilmiyordum bu kadar kesin olduğunu

Masallah gene herseye ragmen cok guzel basa cikiyorsun durumunla. Ben olsam kendimi yerden yere atardim kabulenemezdim en buyuk korkum kanser acikcasi cok korkarim. Her doktora gittigimde sorun ciktiginda kanser miyim diye soran pimpirikli bir insanim. Ins Allah bana vermez bu hastaligi senin kadar guclu olamam cunku . Gercekten olayi kabullenisine ve hala yasama tutunmana hayran kaldim ben olsam hergun agayarak 3 ay yasicaksam kendimi yari zamaninda stresten oldururdum . AllAH ACIL SIFANI versin durumunu duzeltsin ins.

çok gecmiş olsun öncelikle sakın ama sakın hayat mücadelenizi kaybetmeyin
kızınız ve aileniz için ayakta durmak zorundasınız benimde babam KML hastasıydı
tedavisi yok diye bişey yok benim babam bu hastalıga yakalandıgında 4 sene ilaçlarla tedavi gördü ve tedaviye yanıt verdi bence olumsuz düşünceleri kafanızdan cıkarttıp
iyi bi dr ve iyi bi tedaviye baslayın ben inanıyorumki bu hayattaki sınavınız allahın izniyle basaracaksınız
sakınnnnnn ama sakın umutsuzzlağa kapılmayın umut bu hastalığın en büyük ilacı
bence sen biran önce hem cok iyi bi hemotolog ve psikolog bul ve kızın için cabala
allahımmmm seni cocguna bagıslasın dualarım seninle

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…