Lütfen bize bir akıl verin siz olsaydınız ne yapardınız?

e_ve_e

allahım yavrularımın acısını gösterme...
Kayıtlı Üye
26 Mayıs 2015
423
296
103
Bundan 2 ay önce eşimle bir miktar birikimimiz vardı altın olarak sonra babam bize 3 kardeşiz hepimize eşit olarak biriktirdiği dövizi olduğunu ve vermek istediğini söyledi sağolsun.. bizde eşimle dövizde biraz artmaya başlayınca evimiz ve arabamiz var çok şükür yatırım amaçlı ev bakmaya başladık..Nedendir bilmiyorum elimizi her attığımız kurudu resmen ya satılmış oldu ya ev sahibi vazgeçti yada bekletip bekletip sonra fiyat arttırılarak devam etti bu en son geçen hafta artik evlerin yavaş yavaş tüketilmeye başlanmasiyla yeri çok güzel olan fakat üst kat ve 2 odası bağımlı kiracılı olan bi ev bulduk zaten amaç kiraya vermek olduğu için cazip geldi fiyatida digerlerine oranla iyiydi ve karar kılıp kapora verdik 3000 tl emlakçiya evin sahibi şehir dışında oldugu için haftaya tapu için gün alindi..Sorunda burda başladı..Döviz ve altın artıp öyle bi hale geldiki neredeyse evi başa baş alacaktik sadece 20.000 borçlanıp almış olacaktik ama biraz daha yükselir tapu gününe kadar derken herşey tepetaklak oldu döviz düşüşe geçince biz şuan 150.000 kadar borçla alabiliyoruz ve okadar borç nasil ödenir döviz ya artarsa borç dahada büyüyecek bunları düşünür olduk...Şimdi sizden ricam bana bi akıl verin siz olsaydıniź kapora yansin 3.000 ev almayayim mı derdiniz yoksa bidaha bu kadar uyguna ev bulamam kaporamda boşa gitmesin deyip bu borcu göze alıp devam mı ederdiniz ?Eşimle kara kara düşünür olduk Allah can sağlıgı versin diyoruz ama bi türlüde çikamiyoruz içinden...Teşekkürler şimdiden

Bundan 2 ay önce eşimle bir miktar birikimimiz vardı altın olarak sonra babam bize 3 kardeşiz hepimize eşit olarak biriktirdiği dövizi olduğunu ve vermek istediğini söyledi sağolsun.. bizde eşimle dövizde biraz artmaya başlayınca evimiz ve arabamiz var çok şükür yatırım amaçlı ev bakmaya başladık..Nedendir bilmiyorum elimizi her attığımız kurudu resmen ya satılmış oldu ya ev sahibi vazgeçti yada bekletip bekletip sonra fiyat arttırılarak devam etti bu en son geçen hafta artik evlerin yavaş yavaş tüketilmeye başlanmasiyla yeri çok güzel olan fakat üst kat ve 2 odası bağımlı kiracılı olan bi ev bulduk zaten amaç kiraya vermek olduğu için cazip geldi fiyatida digerlerine oranla iyiydi ve karar kılıp kapora verdik 3000 tl emlakçiya evin sahibi şehir dışında oldugu için haftaya tapu için gün alindi..Sorunda burda başladı..Döviz ve altın artıp öyle bi hale geldiki neredeyse evi başa baş alacaktik sadece 20.000 borçlanıp almış olacaktik ama biraz daha yükselir tapu gününe kadar derken herşey tepetaklak oldu döviz düşüşe geçince biz şuan 150.000 kadar borçla alabiliyoruz ve okadar borç nasil ödenir döviz ya artarsa borç dahada büyüyecek bunları düşünür olduk...Şimdi sizden ricam bana bi akıl verin siz olsaydıniź kapora yansin 3.000 ev almayayim mı derdiniz yoksa bidaha bu kadar uyguna ev bulamam kaporamda boşa gitmesin deyip bu borcu göze alıp devam mı ederdiniz ?Eşimle kara kara düşünür olduk Allah can sağlıgı versin diyoruz ama bi türlüde çikamiyoruz içinden...Teşekkürler şimdiden
oyle bır soru sordunuz kı sıze ne akıl versek sızı zarara sokabılır keske ekonomıst prof olsaydı aramızda :)
5 dk sonramızın ne olacagını kestıremıyorum, dolar pınar bası burma burma yar yar aman olmus

150bin borç az değil. Ödeyebilecek misiniz geliriniz ne? Gerçi kiraya verecekmişsiniz onunla taksit verirsiniz heralde ama bilemedim

İlk başta ne kadar kredi çekecektiniz? Dolar ve altın yüksek iken bozdursaydınız çok karlı olacaktınız ama daha çok artacak diye beklediniz sanırım. Ev çok içinize sinmiyorsa vazgeçin bence. İçinize siniyorsa alın zaten şu andaki kur bile yüksek hala. Normalde en fazla 8,5’du.

Ben size akıl veremiyorum çünkü kendim de kötü durumdayim. Sorun şu ki biz ev sahipleri cayiyor diye 50 bin cayma bedeli koydurduk şu an biz cayamiyoruz . Ödemeler bizi çok zorlayacak çünkü zarardayiz . Kredi cekicez ama nasıl ödenecek bilmiyorum .

Sizin durumunuzda olsam kesin cayardim ,borctan korkan biri olarak . Zorlansak da öderiz diyorsanız alın . Mali durumunuzu en iyi siz bilirsiniz .

Merhabalar. Sizin x birim altın/dolar yatırımınız vardı ve hala x birim altın/dolar yatırımınız var. Şu an ülkemizde yeni bir ekonomik sistem oturtulmaya çalıştığı için altın ve dolarınızın tl değeri ani bir değişim yaşandı. Uzunca bir süre dolar bu bantta kalabilir veya yeni yılda yine artışa geçebilir. Kriz zamanları en çok zarar edenler her zaman düşünmeden ani hareket edenler olur bunu unutmayın. Kendi adıma şu an ani hareket etmiyorum. Eğer ev değerlenebilecek bir semtteyse ve evin yaşı küçükse mantıklı bir yatırım olabilir ancak 150bin borç küçümsenecek bir borç değil. Ben olsam 3bini yakar, yeni yıla kadar herhangi bir harekette bulunmazdım. Yani yeni ekonomik sisteme dahil olup parayı tl faizinde tutmak veya hala dolar yatırımında kalmak harici başka bir hareketi doğru bulmuyorum. Ancak sizi etkilemek istemem karar size ait.

Ben olsam dolar dusukken bozmazdim 3 bini yakardim ulkede olaylar bitmez illaki cikacaktir ciktiktan sonra tlye cevirip o sekilde yoluma bakardim

Ev hangi şehirde? Değer kazanabilecek bir semtte mi? Uzun vadeli bir kredi ile gücünüz varsa vazgeçmeyin. Ödeyemeyecek durumda kalırsanız devredersiniz başkasına.
Ankara da merkez bir noktada caddeye 1 bina var karşısinda kültür merkezi caddeye bakiyor hastane ve okullara yakin tek cazip nokatsi bunalr ama eski bir bina gelirimizde ben kamudayim esim özel sektör ortalama 9 10 bin gb.maddi durumumuz var bilmiyorum gerçekten ne vazgeçebiliyorum ne devam edebiliyorum

130.000 tl tahmininizden fazla ödeyeceksiniz yani.

birincisi 130.000 tl sizin için ne kadar önemli bir para.1-2-3 yıllık geliriniz mi? alacağınız evi kaç tl kiraya vereceksiniz kaç yılda borcu kapatır.

ikincisi zaten ev almaya karar vermişsiniz, yani bu evi almayacaksanız başka ev alacaksınız yanlış mı anladım?

üçüncüsü bi daha bu kadar uyguna ev bulamam demişsiniz orayı tam anlamadım. piyasa değerlerini siz biliyorsunuz alacağınız evin. madem bulamayacaksınız ve illa bir ev alacaksanız bunu almak en akıllısı değil mi?

dördüncüsü, dolarla ilgili ekonomi haberlerini takip ediyor musunuz, her ağızdan bir laf çıkıyor ama ocak-şubatı görmez 20 tl görür diyenler de var. yalnız şunu unutmayın ki dolar artmaya başlar başlamaz ev araba hemen ardından 1 hafta içince zaten fiyatlar artmaya başlıyor. yani doların artmasını beklemek ve o artıştaki bir hafta içinde evi bulup satışı gerçekleştirmek çooook büyük bir şans olmaz mı sizce? satacak kişiler böyle durumlarda vazgeçtim fiyat arttırdım diyor genelde.

beşincisi, ekonomide ev almak bir yatırım aracı olarak kabul edilmez. ev oturmak için alınır ihtiyaca bianen. sonra para varsa başka yatırım araçlarıyla değerlendirilir. sizin eviniz zaten varmış. yatırım konusunda videolar var izleyebilirsiniz, çevrenizde başarılı insanlar varsa danışabilirsiniz. ama beceremem anlamam diyorsanız riske atıp elinizdekini de eritmeyin ev alın tabi. değerlenecek ev alın ama, madem yatırım amaçlı

ne yapacağınız konusunda fikir vererek bile karmaya girmek istemem normalde ama ben aklıma gelenleri ve bildiklerimi üstten de olsa paylaşmak istedim. bazen kazanır bazen kaybedersin. araştırmak lazım tabi iyi yapmışsınız fikir sormuşsunuz.

Ankara da merkez bir noktada caddeye 1 bina var karşısinda kültür merkezi caddeye bakiyor hastane ve okullara yakin tek cazip nokatsi bunalr ama eski bir bina gelirimizde ben kamudayim esim özel sektör ortalama 9 10 bin gb.maddi durumumuz var bilmiyorum gerçekten ne vazgeçebiliyorum ne devam edebiliyorum
Şehrin içindeyse hiç kaçırmayın. Ailem Ankara’da yaşıyor. 20 sene önce Çayyolu’nda in çin top oynarken şimdi 1 milyon tl az ev bulamıyorsunuz. Eski bina olması önemli değil. Siz m2 alıyorsunuz. Kentsel dönüşüme girer, yıkılır. İyi planlanmış bir banka kredisi ile ödeyebilirsiniz bence. En kötü ihtimal arabanızı satarsınız. Ev arabadan daha iyi bir yatırım.

Şehrin içindeyse hiç kaçırmayın. Ailem Ankara’da yaşıyor. 20 sene önce Çayyolu’nda in çin top oynarken şimdi 1 milyon tl az ev bulamıyorsunuz. Eski bina olması önemli değil. Siz m2 alıyorsunuz. Kentsel dönüşüme girer, yıkılır. İyi planlanmış bir banka kredisi ile ödeyebilirsiniz bence. En kötü ihtimal arabanızı satarsınız. Ev arabadan daha iyi bir yatırım.

Merhabalar,
Birçok konuda haklısınız yorumunuzda ama ek bir şey belirtmek istedim. Hem konu sahibi hem de bu durumda kararsız kalanlar için. Konumu çok iyi ancak eski bir bina alacaklar eğer ki 10 sene içerisinde binaları kentsel dönüşüme girerse aynı m2ye daha iyi bir eve sahip olabilirler ancak böyle olmayan durumlar da var. Kentsel dönüşümdeki evler vaadedilen sürede tamamlanamaz ise, anlaşmadaki aydan daha fazlası için kira ödenmiyor maalesef. Örneğin 24 ayda bitme ve 24 ay boyu kira yardımı garantisi veriliyor, ev 30 ayda bitiyor ancak 30 ay kira ödenmiypr. 24.ayda kira yardımları duruyor. Yüzlerce şikayet var internette bu konu üzerine. Ki aynısı benim kuzenimin başına geldi ekstradan 8 ay boyunca evin tamamlanmasını bekledi ancak o 8 ay kira yardımı gelmedi o arsadaki hiçbir ev sahibine. O süreçte öğrendik biz de, meğer bu tip vakalar sandığımızdan da yaygınmış.
Bir de şu an merkezi konumda olan bir yer 10-20 sene sonra popülerliğini yitirebilir. Bu sebeple de daha şimdiden yaşı çok büyük bir evi 150bin kredi ile satın almak tam bir kumar. Eski evlerin sorunu da çok olabiliyor. Çoğu zaman evdeki bir problemi halledebilmek için kiradan düşmek zorunda kalabiliyor insanlar. Ancak tabi evden aylık 3-5 bin arası kira gelecekse 150bin borcu kira çok kısa sürede kendi kendine kapatabilir tabi ki. Sadece tüm senaryoları düşünüp öyle hareket etmek gerekir. Döviz yatırımını bozup eski bir ev almak zor bir karar ve tamamen şansa diye düşünüyorum.
İyi geceler herkese.

Merhabalar,
Birçok konuda haklısınız yorumunuzda ama ek bir şey belirtmek istedim. Hem konu sahibi hem de bu durumda kararsız kalanlar için. Konumu çok iyi ancak eski bir bina alacaklar eğer ki 10 sene içerisinde binaları kentsel dönüşüme girerse aynı m2ye daha iyi bir eve sahip olabilirler ancak böyle olmayan durumlar da var. Kentsel dönüşümdeki evler vaadedilen sürede tamamlanamaz ise, anlaşmadaki aydan daha fazlası için kira ödenmiyor maalesef. Örneğin 24 ayda bitme ve 24 ay boyu kira yardımı garantisi veriliyor, ev 30 ayda bitiyor ancak 30 ay kira ödenmiypr. 24.ayda kira yardımları duruyor. Yüzlerce şikayet var internette bu konu üzerine. Ki aynısı benim kuzenimin başına geldi ekstradan 8 ay boyunca evin tamamlanmasını bekledi ancak o 8 ay kira yardımı gelmedi o arsadaki hiçbir ev sahibine. O süreçte öğrendik biz de, meğer bu tip vakalar sandığımızdan da yaygınmış.
Bir de şu an merkezi konumda olan bir yer 10-20 sene sonra popülerliğini yitirebilir. Bu sebeple de daha şimdiden yaşı çok büyük bir evi 150bin kredi ile satın almak tam bir kumar. Eski evlerin sorunu da çok olabiliyor. Çoğu zaman evdeki bir problemi halledebilmek için kiradan düşmek zorunda kalabiliyor insanlar. Ancak tabi evden aylık 3-5 bin arası kira gelecekse 150bin borcu kira çok kısa sürede kendi kendine kapatabilir tabi ki. Sadece tüm senaryoları düşünüp öyle hareket etmek gerekir. Döviz yatırımını bozup eski bir ev almak zor bir karar ve tamamen şansa diye düşünüyorum.
İyi geceler herkese.
Bende konuyu takipteyim. Gerçekten çok güzel fikirler var. 👍🏻 O süre kısıtlamasını bilmiyordum. Ama popülerliğini yitirme konusu için şehrin için her zaman sabit kalır diye düşünüyorum. Mesela Kızılay, Kavaklıdere, Ulus… bunlar hep merkezde kaldı. Şehir genişledikçe farklı gözde yerler çıkmaya başlıyor. Ankara’da Çayyolu, Eryaman gibi. İstanbul’da Kurtköy Beylikdüzü gibi.
Bir de benim kardeşlerim arsa aldı 3. Havalimanından. Uzun vadede 20 sene kadar iyi bir yatırım olduğunu söylüyorlar.

Ben bu belirsiz ekonomide borca girmek taraftarı değilim. Döviz düştü diye sevinemiyoruz, hiç bir şeyin fiyatı düşmüyor çünkü. Döviz düştü ok ama kalıcı mı bu durum oda belli değil. Düşürme yöntemi kesin çözüm değil çünkü. Benim ekonomiden anlar dediğim tanıdıklarım, oturdukları dışında ev almıyorlar hiç. Paralarını sepet yapıp saklamayı tercih ediyorlar hep. Bi miktar döviz, bir miktar altın, biraz hazine bonosu falan. Hiçte ay çok kötü zarardayız lafını duymadım onlardan.

kendi fikrimce ev bir yatırım değildir. zaten oturduğunuz bir eviniz varmış, parayı ikinci eve bağlı tutmak bana mantıklı gelmiyor. imkan varsa dükkan (tabii dükkanlar uçmuş durumda) ya da arsa almak daha net bir yatırım. biz emlak gayrimenkul işi yapıyoruz. arsalar hiçbir zaman değer kaybetmiyor ve satılmaya kalktığında evden daha çok kar getiriyor, daha çabuk yatırımcısı çıkıyor. bulunduğum şehirden de kaynaklı olabilir bu durum, zaten kendi adıma konuşuyorum. onun dışında anlıyorsanız kripto, anlamıyorsanız altın.. bunlar evden daha iyi yatırım benim gözümde. tabii tercih sizin.

Ben de anlamadım lütfen bir bilen açıklayabilir mi bunu çok merak ettim.

2.odası bağımlı kiracılı ne anlama geliyor?
Bu ne demek anlamadım? “Bağımlı kiracılı olan bi ev”

Konu sahibi "2 odası bağımlı, kiracılı olan bir ev" yazmak istemis sanırım. Eskiden olurdu ya,bazı odaların kapısı salona açılırdı. O odaya gitmek için salondan geçilirdi vs. Son yıllarda hiç böyle bir ev görmedim ama çocukluğumdan "bağımlı oda" diye bir şey anımsıyorum :)

Back
X