calistigim zamanlar yuzde otuzunu ayirirdim
su an hic maaşım yok, ayiramiyorum:) nisanlim da yuzde otuzunu doviz hesabina atip kalani maasi gibi dusunur. yani sanki 10x degil de 7x maasi varmis gibi. o yuzden ayagini yorganina gore uzatiyor
cocugun gelecegi icin birikim yapmayi da ben cok mantikli bulmuyorum. anne babanin görevi cocugu okutmak. kalaninda esek kadar adam calissin yapsin ne yapacaksa
havadan gelen hicbir seyin asla kiymeti bilinmez. mesala bakin genc yasta babasinin arabasini aldigi genclere ve tum maasini krediye verip yillar sonra araba alan genclere birinin umru bile olmuyor hoyratca kullaniyor, digeri kaldirim kapiyi cizse ici ciz eder:) ya da evlenmeden ailenin evi verdigi esyasini dizdigi evler. kim "aman ailem bana ev verdi, kira oder gibi birikim yapayim da ikinci evi alayim yatirimim olsun" diyor ki? bakin kkda hic es ailesi ev verdi diye kitmet bilen geljn var mi:)
yurtdisina gidiste bile benim cevremde cok vardi ekonomi daha iyiyken. ailesinin maddi yardim saglamadiklari hep calisti okul cikisi benzincide calistilar, festivallerde calistilar, vizelerini uzatmak icin derslerine calistilar, ya da is ile gittilerse ise sıkı sıkı tutundular.
ama aile parasiyla gidenler hayatini tatil gibi geçiriyorlar, cogu is begenmiyor cikiyor vs. ailenin malina guveniyorlar.
bence gerek yok
siz alin tabii evinizi, arsanizi yatirimlik kalsin. siz kari koca öldükten sonra elbet evlatlariniz hayrini görürler.
bence olmasi gereken de bu :)
ben de tam takir kuru bakir ölmek istemem, ben ölünce cocuklarima birseyler kalsin, acinin yaninda biraz da maddi destek olsun ölümüm, icim rahat etsin modundayim. ama yasarken de o kadar desteklemem. kendi sirtini kendi kaşisin, daha tatli
*aaa bir de simdi yatirim yaparken hepsini bozdurdum ama normalde ayda 20 dolar falan acil seylere butce ayirirdim. acil hastalik, kedinin saglik sorunlari vs. şükür hic dokunmadim ama 20-20 epey bir birikti zamaninda. simdi nisanlimla yilda 1er ceyrek cruise kumbaramiza atiyoruz her eylulden eylule. 40. yildonumumuzde uzun bir cruise turuna cikmak icin:)
calismaya baslayayim yine 20 dolar - 40 dolar falan kendime estetik ameliyati parasi ayiracagim coluk cocuk emzirip memem sarkarsa onlari kaldirtmak icin - çünkü küçük goguslerin sarkmasi berbat oluyor genetigim musait

siz de boyle boyle kendinize bir fon olusturabilirsiniz