Makrosefali (Bebegin bas buyuklugu) sorunu ile karsilasan var mi?

youngmom

Bebisim seni bekliyoruz..
Kayıtlı Üye
3 Mart 2011
591
3
46
Ankara
Hamisler veya doguranlar!
34+2 gunluk hamileyim. Dun yapilan ayrintili ultrason olcumlerinde oglusumun BPD (kafatasi capi) 3 hafta onde cikti. Ayrintili ultrason uzmani ve doktorum bu durumun beni sezaryene yonlendirebilecegini, normal dogumun zor olabilecegini soylediler. Ben normal dogum yapmak istiyorum.
Bu sorunla karsilasan var mi? Bebeginin basi buyuk olup da normal dogum yapan var mi?

bebek başının çapı ile annenin pelvis kemiği çapı eşittir. ikiside yaklaşık 10 cm dir. birbiri içinden kolayca geçebilirler. ama kafanın normalden büyük olması doğum esnasında bebek başının anne pelvisine çakılıp çıkmasını engelleyebilir. böyle bir durum da hem anne için hem bebek için sıkıntı çıkarabilir. zor doğum, doğum eyleminin uzaması, bebeğin susuz ve oksijensiz kalması, bebek başında deformasyon vs... bence riske atma doktorun sezaryen diyorsa öyle yap. sonra allah korusun bir sıkıntıyla karşılaşma derim ben. tabi karar senin. hayırlı doğumlar.

Cevabin ve verdigin bilgiler icin tesekkurler!
Bebegin basinin capi su anda 9,2 cm. Doktor 9,9 gectiginde sezaryen dedi. Basi daha da buyuyebilir ya da belli bir zaman sonra buyumesi de durabilir dedi. Bakalim, bekleyecegiz ve gorecegiz. Umarim daha da buyumez. Daha once normal dogum yaptigim icin yine normal olsun istiyorum.

canim bu hesaplar net olmuyorn yanilma payi yuksek. keyif icin degil, bebegin sagligi icin sezeryan olman gerekiyorsa normal dogum diye diretmemeni tavsiye ederim.

canim bu hesaplar net olmuyorn yanilma payi yuksek. keyif icin degil, bebegin sagligi icin sezeryan olman gerekiyorsa normal dogum diye diretmemeni tavsiye ederim.

Evet! Ne yazik ki ultrason da yanilabiliyor. Ilk gebeligimde de, doktorum, "Eh, iste! 3 kilo olmus." demisti. Kizim 3600 dogdu, normal dogumla. Bu seferki bebisim de erkek. Gelisimi hep onde gitti simdiye kadar. Simdi de bas gelisimi 3 hafta onde. Ve ben normal dogum yapmak istiyorum. Sezaryenden daha cok korkuyorum. Ama, illa ki, sezaryen olacaksin derlersen, mecburen olacagiz tabii:)

canım makrosefali genetik bir anomali durumu özelliklerinden biri de kafanın büyük olması ama her kafası büyük olan bebek makrosefali olamaz canım benim kuzenim genel cerrah o da temmuzda doğum yapacak kafa çapı biraz büyükmüş onun da sezeryan olma ihtimali varmış o yüzden sen rahat ol canım doktorundan başkasını dinleme

Ayrintili ultrason raporunda "makrosefali" diye yazdigi icin, ben de baslikta "makrosefali" ifadesini kullandim. "Makrosefali" bas buyuklugu demek. Sebebi, senin de soyledigin gibi, "hidrosefali" gibi bazi hastaliklar olabiliyor ama hicbir sebebi de olmayabilir. Doktor beyninde herhangi bir kist, odem veya kist olmadigini soyledi. Bu durumun genetik olabilecegini soyledi. Babamiz da iri yapili ve kafasi biraz buyuk. Herhalde babasina cekti
Bakalim ne olacak? Belki de sonraki gidisimizde kafa gelisimi durmus olabilir.

temmuz annelerine yazdım ama buraya da yazayım canım.

canım dün gittim doktoruma, 36. haftam. başı iki hafta öndeydi hep. normalmiş bu ama değerleri seninki gibi olunca çatına bağlı doğum dedi doktorum benimki de 93.4 çıktı. aynı şeyi dedi doktorum. ama tek bi farkla son hafta çatı muayenesi yapacak çatına bağlı doğum şekli dedi. dar bi yapısı varsa sezeryana alırız çünkü ne kadar açılsada bebeğin başı sıkıntı yapabilir dedi. eğer sorunsuz bi çatıysa değeri aşsa bile normal olur dedi. herşeye hazırlıklı olun diye söylüyorum dedi. son değerlerimi de yazayım canım senin için:

BPD: 93.4
AC: 323
FL: 72.1

sıkma canını sakın tatlım. eğer doktorundan şüphe duyduysan başka bi doktora görün ben çok güveniyorum doktoruma, dünde yazdım onunla ilgili bişeyler, bu bence çok önemli, hem daha önce normal yapmışsın, benim doktorum ikinci doğumlarda kafa büyüklüğü çok sıkıntı olmaz demişti benimki ilk malesef.... umarım normal olur çok istiyorum senin için de dua edeceğim.

canım bugun benim de doktorumla randevum vardı, 36+5 gunluk hamileyim, aynı sende oldugu gibi benim de bebeğimin baş ölçümleri 3 hafta önde, 39 haftalık olarak görünüyor. deger 95.68. yorum aynı sende oldugu gibi, normal dogum olursa zorluk cekebilecegimi söyledi doktor. hadi dr sezeryan yanlısı, işine öyle geliyor diyecegim ama bugun ben son haftalarımda oldugumdan bakalım bir başka dr ne diyecek dogum ve cocugun durumu için diye kendi doktorumdan başka bir doktora gitmiştim. ona da acık acık söyledim sadece yorum almak için geldiğimi. yani işine geliyor diye sezeryan önermiş olamaz çünkü onunla doğum yapmayacagımı biliyor. persembe günü kendi doktorumla randevum var, o da aynı seyi söylerse ben de hiç normal doğumu bekleyip kendimi ve oğlumu riske atmak istemiyorum.

Canım seninle hafta ve günlerimiz bire bir aynı. Bugün ben de 34+6. günümdeyim. 34+1. günüme ait değerleri yazayım sana ama benim doktorum şuana kadar kızımla ilgili şurası bu kadar hafta büyük, önde vb. şeyleri hiç söylemedi, herşey olması gerektiği kadar dedi. Değerleri yazayım, fikir edin sen. Yalnız için rahat değilse başka bi doktora daha görün acabalarla boğuşmaktansa:

BPD : 85.8 mm
AC : 300 mm
FL : 68.8 mm

Umarim doktorunun dedigi gibi olur ve 2. dogumumda kafa buyuklugu sorun olmaz. Aslinda doktoruma guveniyorum. Hatta bu olcumleri yapan baska bir doktordu, ayrintili ultrason uzmaniydi. Yani rapor sonuclarini 2 doktor gordu. Ama ben sanirim kendimi normal doguma cok hazirladigim icin, sezaryen gercegini pek kabullenmek istemiyorum. Ama daha once de yazdigim gibi 36+1'de gittigimde de kafasi buyuk derse, yine de baska bir dogum uzmanina daha gorunecegim, icimi rahatlatmak icin.
Bana daha onceki gebeligimde cati muayenesi yapilmamisti. Belki de bu dogumda yapilir ve ona gore karar veririz biz de. Gerci bir kadinin pelvis kemigi 10 cm aciliyormus. Bebegin kafasi 10 cm gecince, normal dogum zor olurmus. Bakalim, bizim oglusun kafasi ne olacak?

Seninle de ayni dertten muzdaribiz o zaman. Ben de oglusu riske atmak istemiyorum, kendi normal dogum istegim icin. Benim de senin gibi, baska bir doktora gorunup, icimi rahatlatmam lazim.

Canım, cevabın için teşekkürler! Demek günlerimiz bire bir aynı. Bakalım aynı günde doğurabilecek miyiz?

Benım 34+1 değerlerim de şöyle:

BPD: 92 mm (37+0)
AC: 307mm (34+4)
FL: 66m (34+1)

Önümüzdeki hafta da aynı şekilde önde çıkarsa, başka bir doktora da görüneceğim.

Son düzenleme:
Bakalım, hangimizin bebeği daha aceleci. Arada temmuz annelerine yazarsan takip edebiliriz birbirimizi

Bu konu hakkında öyle ayrıntılı bilgi sahibi değilim ama bence nasıl her hamilenin aynı haftalarda olsalar bile karın büyüklüğü, bebeğinin kilosu vb. farklı oluyorsa bebeklerimizin vücut oranları da farklılık göstercektir mutlaka. Mesela, seninki erkek olacağı için, tabi ki kafası daha büyük olacaktır. Senin veya eşinin ailesinin genel olarak başı büyük olabilir. Yani çok fazla kafanı takıp da canını sıkma. Ben de normal doğumu çok isteyenlerdenim ama doktorumuza da güvenmek zorundayız, bebeğimiz riske girecekse seve seve gireriz sezeryana. Bol dua et, canını sıkma bence. Allah'tan başka kimsenin bilemeyeceği 5 şey içerisinde ana rahmindeki bebek de var unutma, sen dua et, gönlünü ferah tut, Rabbim hepimizin hakkında en hayırlısı ne ise onu nasip etsin hepimize

8 ay normal doğuma kendimi hazırlamışken, benim hissettiğim şaşkınlık ve hayal kırıklığı, maalesef. Ne kadar gönlünü ferah tutmaya çalışsam da, şaşkınım ve üzülüyorum sezaryen olasılığına. Hepimiz hakkında hayırlısı...

Amin, canım, inşallah... Çok iyi anlıyorum seni, ben de çok istiyorum normal olmasını. Sırf bu yüzden acaba direk devlet hastanesine mi gitsem diye düşünüyorum ama bakalım zaman ne gösterirse ona göre hareket edeceğim. Sen de fazla sıkma canını; yazık o stres bebeğine yansır sonra. İyi haberlerini alırız inşallah...

Benim bebiş her yönüyle iri kafa çıksa omuzlar takılacak öyle olunca kesikde büyük olacak.
İşin açıkçası ben bayağı bir korktum.Normal doğumdan.

Birde benim bebiş ultrasonda 4 hafta büyük gözüküyor.

Son düzenleme:

Herseyin hayirlisi hakkimizda. Saglikli olsunlar da..

selam ben 45 gün önce doğum yaptım bebeğimin kafa büyüklüğü üst sınırdaydı rakam olarak bilemicem şuan. doktorum hiç sezeryandan bahsetmedi bile. ama doğum esnasında kafası büyük olduğu için çıkmakta epey zorlandı hatta biraz daha çıkmasaydı vakumla alacaklardı. oksijensiz kalma durumu yaşandı hatta kısa bir süre. bebeğimin kafası orada çok kaldığı için çıktığında biraz şişti. bayaa endişelendim ama doktor kafasının şiş yerinde kan toplandığını ve bir süre sonra o kanın dağılacağını söyledi. öylede oldu zaten. 1 ay sonra kafası düzelmişti. başka bir yönü de doktor kesi yaptığı halde karşı tarafından yırtılmada oldu kafanın büyük olmasına bağlı olarak. bu konuda bayaa muzdaribim anlayacağınız :)

Allah analı babalı büyütsün bebişinizi! Sizinkisi zor bir doğum olmuş.
Ben de en çok oksijensiz kalma durumundan korkuyorum. Umarım böyle birşey yaşamayız.
Yarın çatı muayenesi yapılacak. Bebeğin başına da yeniden bakılacak. Bakalım çatım bebeğin başı içi uygun mu?

Canım ne yaptın? Normal doğum yapabildin mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…