• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mal ayrılığı sözleşmesi ve evlilik planlarımız...

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
O da sizin kuzeninizin yaptığı gibi yapalım diyor zaten, ben her ay belirli miktarlarda ortak hesaba para atayım senin olsun...

Ayriyeten avukat arkadaşım varlıklı insanlar bu tarz şeyler yapıyorlar normal, imzayı attığın an nafaka, tazminat gibi hakların korunacak dedi... çok kararsız kaldım hanımlar...
Onu demiyor neden ısrarla ortak hesap diye soruyor, atsın sizin hesabınıza geçsin bu kadar varlıklı biri de karısına vereceği üçün beşin ardına düşmesin demek istiyor.

Benim sadece bildiğim, erkek arkadaşımın babası ona İstanbul da ufak bir dükkan hibe etti. ( yeni öğrendim, vergi işlerini hallediyordu ) Bu dükkandan alınan malda benim payım da mı var diyeceğim adama? Evet ya, ben buna da ortak olacağım banane dersem sizin gibi nasıl bir kadın durumuna düşerim? Benim de aklımda şüpheler var ama kendisinden başka bu şekilde evlenen yok etrafımızda fazla diye..

Nafaka ve tazminat hakkını kastetmiştim, avukat arkadaşımın bana dediği gibi... Medeni Kanun olayı..
Aileden gelen mallarda hakkınız yok zaten.
Evlilik birliği kurulduğunda diyelim ki ortak emek ile ( sizin de emeğiniz, onun da emeği) olan bir şey olduğunda sizin de hakkınız olmalı. Mal ayrılığında hiçbir hakkınız olmayacak.

Aileden kalan bir şey evlilik birliğinde bile olsa size geçmez zaten. Yani sevgilinizin endişeleri yersiz. Adamın aileden olan şeyleri kendisinin zaten.

Sizi ortak etmek istemediği durum şu, ortak para ile alınan hiçbir şeyde payınız olmayacak. Kimin üstüne ise sadece onun olacak. Yani ortak emek bile olsa aileden gelmese de hakkınız yok demek. Tehlike bu. Altınları bozdunuz araba alındı, sevgilinizin üstüne oldu. Mal ayrılığı durumunda sizin hiç hakkınız yok demek. Yoksa Aileden gelen mallarda zaten sizin hakkınız olmaz.

Avukat değilim ama tazminat kusur olduğunda verilen bir şey. Öyle nafaka vs gibi değil. Tazminat mi belirleyecek olası bir durumda? O zaman sözleşmede yapacaksınız?

Bu sözleşmeye imza atacaksaniz size tek tavsiyem paranızı maaşınızı hiç harcamayın. Biriktirin. Başka türlü olası kötü senaryoda tüm düzeninizden vazgeçeceksiniz. Madem mal ayrılığı oluyor, tüm evin tüm maddi yükü onda olsun. Bari maaşınız komple size kalsın.

Müstakbel eşiniz size hiç güvenmiyor. Bilginiz olsun..

Aileden gelen mallarda hakkınız yok zaten.
Evlilik birliği kurulduğunda diyelim ki ortak emek ile ( sizinde emeğiniz, onunda emegi) olan bir şey olduğunda sizinde hakkınız olmalı.

Aileden kalan bir şey evlilik birliğinde bile olsa size geçmez zaten. Yani endişeleri yersiz. Adamın aileden olan şeyleri kendisinin olacak.

Sizi ortak etmek istemediği durum şu, ortak para ile alınan hiçbir şeyde payınız olmayacak. Kimin üstüne ise sadece onun olacak. Yani ortak emek bile olsa Aileden gelmese de hakkınız yok demek. Tehlike bu. Yoksa Aileden gelen mallarda zaten sizin hakkınız olmaz.

Avukat değilim ama tazminat kusur olduğunda verilen bir şey. Öyle nafaka vs gibi değil. Tazminat mi belirleyecek olası bir durumda? O zaman sözleşmede yapacaksınız?

Bu sözleşmeye imza atacaksaniz size tek tavsiyem paranızı maaşınızı hiç harcamayın. Biriktirin. Başka türlü olası kötü senaryoda tüm düzeninizden vazgeçeceksiniz. Madem mal ayrılığı oluyor, tüm evin tüm maddi yükü onda olsun. Bari maaşınız komple size kalsın.

Size hiç güvenmiyor. Bilginiz olsun..
Okuduğunuzu hiç anlamıyorsunuz, o yüzden örtüşemiyoruz...
Berna(avukat arkadaşım) ile konuştuğumda kişisel malının getirisi istisna durumlar harici edinilmiş maldır dedi. Yani şöyle söyleyeyim, bir dükkandan 70 bin TL gelir elde ediliyor( veya birden fazla kiradan ) ve bu dükkan kendisine miras. Mirastan elde edilen gelir ve gelirle alınan mal edinilmiş oluyor.

Daha çok fazla detay vardı, sizin dediğiniz gibi değildi yani ama kafam iyice karıştı açıkçası konu açmasa mıydım keşke diye düşünmeye başladım...

Bu yüzden mal ayrılığı kendisi için mantıklı demişti zaten Berna...

adamin ortak mulkiyet yapariz ortak hesap açarız demesine inanmayin. Evlilik birligi icinde actigi hesaba atilan paranin bile %50sini garantiye almaya calisacak kadar hesap kitap yapmasi bana itici geldi.

Açıkçası sevgilimi seviyorum, para için de birlikte değilim zaten.
Bu konuları hiç düşünmemiştim bile, çünkü bilmiyordum...

Okuduğunuzu hiç anlamıyorsunuz, o yüzden örtüşemiyoruz...
Berna(avukat arkadaşım) ile konuştuğumda kişisel malının getirisi istisna durumlar harici edinilmiş maldır dedi. Yani şöyle söyleyeyim, bir dükkandan 70 bin TL gelir elde ediliyor( veya birden fazla kiradan ) ve bu dükkan kendisine miras. Mirastan elde edilen gelir ve gelirle alınan mal edinilmiş oluyor.

Daha çok fazla detay vardı, sizin dediğiniz gibi değildi yani ama kafam iyice karıştı açıkçası konu açmasa mıydım keşke diye düşünmeye başladım...
Anlıyorum konu sahibi.
Siz lütfen şunu anlayıp yazar mısınız?
Aileden gelen kira gelirini sizinle paylaşmak istiyor mu? Yoksa kira gelirlerinde hiçbir payınız olmasın mı istiyor?

Siz aileden gelen kira gelirini direk yüzde elli olarak paylaşmak ister miydiniz?
Evet istemiyor anlaşıldı:)
Size güvenmeyen biriyle evleniyorsunuz. Kişi kendini de saklamıyor. Bu evlilik ya biter ya da daha kötüsü hakkınız gasp edilir.
Evlilikte sen- ben olayını ömür boyu yaşayacaksınız. Siz olamamışsınız. Varlıklı ama güvensiz biri. Daha da ilginç olan siz de bu duruma razısınız.

Evlenince yazın bari neler oldu, neler yaptı, neler yapmadı.. merak etmeyin biz dedik demeyiz, yol gösteririz yine. Gerçi o saatten sonra çok bir şey yapılmaz. Sadece maaşınızı harcamayın ileride durumlar farklı olduğunda ihtiyacınız olacak. Hakkınızda hayırlısı olsun.

Evet istemiyor anlaşıldı:)
Size güvenmeyen biriyle evleniyorsunuz. Kişi kendini de saklamıyor. Bu evlilik ya biter ya da daha kötüsü hakkınız gasp edilir.
Evlilikte sen- ben olayını ömür boyu yaşayacaksınız. Siz olamamışsınız. Varlıklı ama güvensiz biri. Daha da ilginç olan siz de bu duruma razısınız.

Evlenince yazın bari neler oldu, neler yaptı, neler yapmadı.. merak etmeyin biz dedik demeyiz, yol gösteririz yine. Gerçi o saatten sonra çok bir şey yapılmaz. Sadece maaşınızı harcamayın ileride durumlar farklı olduğunda ihtiyacınız olacak. Hakkınızda hayırlısı olsun.
Çok basit bir soru sordum size ve boşanma aşamasındasınız( umarım hakkınızda hayırlısı olur. ) tersi taraf, erkek arkadaşım yerinde siz olsaydınız koşulsuz böyle bir şeyi kabul eder miydiniz?

Eski eşiniz sizin ailenizin tasarrufu olan maldan alıp götürseydi siz de bu kadar kolay partneriniz size güvenmiyor diyebilir miydiniz? Şu an empati yapmaya çalışıyorum.

Çok basit bir soru sordum size ve boşanma aşamasındasınız( umarım hakkınızda hayırlısı olur. ) tersi taraf, erkek arkadaşım yerinde siz olsaydınız koşulsuz böyle bir şeyi kabul eder miydiniz?

Eski eşiniz sizin ailenizin tasarrufu olan maldan alıp götürseydi siz de bu kadar kolay partneriniz size güvenmiyor diyebilir miydiniz? Şu an empati yapmaya çalışıyorum.
Sorunuza cevap vereyim.

Tamamen güvendiğim biri ise, evet kira gelirimin / gelirlerimin peşine düşmezdim. Zaten bizim olacak der ikimizin tasarrufu gibi değerlendirirdim.

Eğer karşı tarafa hiç güvenmeyip mantık evliliği yapıyor isem mal ayrılığı yapardım. Müstakbel eşimin maaşı için sizin sevgiliniz gibi ortak hesap yapalım diye gene de demezdim. O kadar değil.

Sevgiliniz size güvenmeden evleniyor. Bunu kabul edin etmeyin sizin sorununuz. Boşanma aşamasındayım diye erkek düşmanı değilim. Sadece insanların çirkinleşmelerini bütün halleriyle görmüş biri olarak kendimi detaylı açıklayabilmek için o bilgiyi eklemiştim.

Dediğim gibi ben diyeceğimi dedim. Mal ayrılığı yaparak sevgilinizle evlenirsiniz veya evlenmezsiniz karar sizin. Ama sizin maaşınızı bile ortak hesaba koyalım diyecek kadar anasının gözü.. belki maaşınız onun için çerez parası bile değil ama hala aklı ortak hesapta. Buradan pay biçin..

Bir üye çok güzel yazmış. Erkekler evlenmeden yok şöyle yaparız yok böyle yaparız der. Sözle her şey denir maksat eylemdir. Ben dediklerini yapacağını sanmıyorum. Şimdiden bu konudan mideniz bulanmış. Evlilikte kimbilir daha ne konular olacak.. bunu bir düşünün bence.

Son düzenleme:

Bu kadar gözlerinizi kapatıp kulaklarınızı tikayacaktiniz madem ne diye konu açtınız ki?

Arkadaşlar ne güzel açıklıyorlar daha hala acaba haklılık payları var mi ki diyemiyorsunuz. Sizin iyiliginiz için sizin haklarıniz için sayfa sayfa yazmışlar. Hala mustakbel eşle empatiden başka bişeye odaklanamiyorsunuz. Empatiyi de doğru düzgün yapamiyorsunuz. Eğer tam bir empati yapsanız ne yapmaya çalıştığını anlarsınız ve bu kadar hak veremezsiniz.

Zaten evlenmeden önce edinilen malda hakkınız yok, sözleşme ile evlendikten sonra edinilende de olmayacak neden farkı anlamıyorsunuz?

Nafaka Tazminat hakkı saklı duracak diyorsunuz bir de.

Yok bi de o da olmasaydı, lütuf sanki.

Hanımlar merhabalar, şimdiden cevaplar için çok teşekkürlerr

Biraz durumumuzdan bahsedeyim, 28 yaşında yeminli bir devlet memuruyum, erkek arkadaşım 32 yaşında Türkiye'nin en büyük şirketlerinin birisinde yönetici pozisyonunda çalışan bir mühendis. 2 yıldan biraz fazla oldu görüşüyoruz ve güzel zamanlarımız geçti. İlişkimden memnunum ve evlenmeyi düşünüyoruz.

Erkek arkadaşım ailesinin tek çocuğu, müstakbel kayınpederimin özellikle büyükşehirlerde olmak üzere seneler önce yapılmış büyük yatırımları var ve anladığım kadarıyla bunlardan gelir elde ediyorlar epey bir. Zaten kendi memleketlerinde de güzel pozisyonda olan bir aileler. Sevgilim de Türkiye'nin en iyi okullarından mezun olmuş kültürlü, kendini yetiştirmiş birisi. Kayınpederim 70'li yaşlarında olduğu için işlerinden elini eteğini oğluna devretmiş ve haliyle işleriyle artık tamamen sevgilim ilgileniyor. Kendisi beni birkaç gün önce bir yemeğe çıkarttı ve gayet dürüst ve açık olduğuna inandığım bir şekilde aile malvarlığından elde ettiği geliri tekrar yatırıma dönüştürdüğünü söyledi. Biraz aile şirketine sonra da tamamen kendi üzerine mal varlığı aldığını söyledi bu sayede işleri devam ettiriyor. Bunları anlattıktan sonra kendisiyle tanışmadan önce de bu tarz şeyleri zaten hukuk danışmanları aracılığıyla bildiğini söyleyip, eşler arasında "mal ayrılığı sözleşmesinden" bahsetti. Durumunub iyi olduğunu biliyordum zaten ama kendi pozisyonu da iyi oldugu icin aileden bu derece olduğunu bilmiyordum. Ertesi gün bir avukata gittik danışmak amacıyla, avukat Türkiye'de evlilik sözleşmelerinin bulunmadığını, mal ayrılığı sözleşmelerinin olduğunu ve Medeni Kanunun aralarından seçmeye izin verdiğini söyledi ve ayrıca Erkek arkadaşımın durumunda ki birisinin mal ayrılığı rejimini tercih etmesinin kendisi için hukuki anlamda en iyisi olacağından bahsetti. Ayrıca, Medeni Kanun gereği bu şekilde her iki tarafın da haklarının doğru bir şekilde korunduğundan, eğer herhangi bir şey olursa bile kadının nafaka, tazminat gibi haklarının olduğundan bahsetti. Ayriyeten, ben avukat arkadaşımla bu konuyu konuştuğumda eksik yok söylediklerinin fazlası bile var diyerek onayladı. Hukuk danışmanı erkek arkadaşımın bu şekilde ortak alınacak malları ortak mülkiyet altına da alınabileceğinden bahsetti.
Erkek arkadaşım kendi işyerinde de gayet sevilen, sayılan birisi ve yakın zamanda kendi şirketini de kurmayı düşünüyor iş hayatına girdiğinden beri, bahsetmişti.

Bunlardan sonra erkek arkadaşım hangi evde oturmak istersen alırız seninle istediğimiz evi almak için ayrı para ayırmıştım problem yok, zaten ortak hesap açarak oraya güzel miktarda para atacağını söyledi. Yazlık almayı düşünüyordu hep hayalini kuruyorduk, onu da ortak mülkiyet üzerine alırız ve diğer yatırımlar üzerine de ortak mülkiyet alırız diyip bahsetti birazcık. Çalışmayı bırakmanı istemiyorum ama eğer ileride çocuk sahibi olunca çalışmak istemezsem de gelir kaynağı olarak daha farklı çözümler de buluruz sorun yok bu konuda dedi.

Soruma gelirsek ailemle de bu konuyu konuşmak istiyorum ama ailemin tepkisinden korkuyorum... Ben de orta üst maddi duruma sahip bir ailenin kızıyım. Aramızda güven problemi olduğunu da düşünmüyorum partnerimle ama çevremizde bu şekilde evlilik yapan yok denecek kadar az. Onların çevresinde var birkaç örnek ve şu an iyi geçiniyorlar, Hanımlar fikirlerini belirtebilir misinizz??
Diyelim ki yirmi yıl sonra aldattı sizi ayrıldınız. Çocuklarınız da olacaktır.

Biraz durumumuzdan bahsedeyim, 28 yaşında yeminli bir devlet memuruyum, erkek arkadaşım 32 yaşında Türkiye'nin en büyük şirketlerinin birisinde yönetici pozisyonunda çalışan bir mühendis. 2 yıldan biraz fazla oldu görüşüyoruz ve güzel zamanlarımız geçti. İlişkimden memnunum ve evlenmeyi düşünüyoruz.

Erkek arkadaşım ailesinin tek çocuğu, müstakbel kayınpederimin özellikle büyükşehirlerde olmak üzere seneler önce yapılmış büyük yatırımları var ve anladığım kadarıyla bunlardan gelir elde ediyorlar epey bir. Zaten kendi memleketlerinde de güzel pozisyonda olan bir aileler. Sevgilim de Türkiye'nin en iyi okullarından mezun olmuş kültürlü, kendini yetiştirmiş birisi. Kayınpederim 70'li yaşlarında olduğu için işlerinden elini eteğini oğluna devretmiş ve haliyle işleriyle artık tamamen sevgilim ilgileniyor. Kendisi beni birkaç gün önce bir yemeğe çıkarttı ve gayet dürüst ve açık olduğuna inandığım bir şekilde aile malvarlığından elde ettiği geliri tekrar yatırıma dönüştürdüğünü söyledi. Biraz aile şirketine sonra da tamamen kendi üzerine mal varlığı aldığını söyledi bu sayede işleri devam ettiriyor. Bunları anlattıktan sonra kendisiyle tanışmadan önce de bu tarz şeyleri zaten hukuk danışmanları aracılığıyla bildiğini söyleyip, eşler arasında "mal ayrılığı sözleşmesinden" bahsetti. Durumunub iyi olduğunu biliyordum zaten ama kendi pozisyonu da iyi oldugu icin aileden bu derece olduğunu bilmiyordum. Ertesi gün bir avukata gittik danışmak amacıyla, avukat Türkiye'de evlilik sözleşmelerinin bulunmadığını, mal ayrılığı sözleşmelerinin olduğunu ve Medeni Kanunun aralarından seçmeye izin verdiğini söyledi ve ayrıca Erkek arkadaşımın durumunda ki birisinin mal ayrılığı rejimini tercih etmesinin kendisi için hukuki anlamda en iyisi olacağından bahsetti. Ayrıca, Medeni Kanun gereği bu şekilde her iki tarafın da haklarının doğru bir şekilde korunduğundan, eğer herhangi bir şey olursa bile kadının nafaka, tazminat gibi haklarının olduğundan bahsetti. Ayriyeten, ben avukat arkadaşımla bu konuyu konuştuğumda eksik yok söylediklerinin fazlası bile var diyerek onayladı. Hukuk danışmanı erkek arkadaşımın bu şekilde ortak alınacak malları ortak mülkiyet altına da alınabileceğinden bahsetti.
Erkek arkadaşım kendi işyerinde de gayet sevilen, sayılan birisi ve yakın zamanda kendi şirketini de kurmayı düşünüyor iş hayatına girdiğinden beri, bahsetmişti.

Bunlardan sonra erkek arkadaşım hangi evde oturmak istersen alırız seninle istediğimiz evi almak için ayrı para ayırmıştım problem yok, zaten ortak hesap açarak oraya güzel miktarda para atacağını söyledi. Yazlık almayı düşünüyordu hep hayalini kuruyorduk, onu da ortak mülkiyet üzerine alırız ve diğer yatırımlar üzerine de ortak mülkiyet alırız diyip bahsetti birazcık. Çalışmayı bırakmanı istemiyorum ama eğer ileride çocuk sahibi olunca çalışmak istemezsem de gelir kaynağı olarak daha farklı çözümler de buluruz sorun yok bu konuda dedi.

Soruma gelirsek ailemle de bu konuyu konuşmak istiyorum ama ailemin tepkisinden korkuyorum... Ben de orta üst maddi duruma sahip bir ailenin kızıyım. Aramızda güven problemi olduğunu da düşünmüyorum partnerimle ama çevremizde bu şekilde evlilik yapan yok denecek kadar az. Onların çevresinde var birkaç örnek ve şu an iyi geçiniyorlar, Hanımlar fikirlerini belirtebilir misinizz??
Bana çok abes gelmedi yaa. Sizin de maaşınız var sonuçta. Evi de o gecindirir zaten madem o kadra zengin. Siz kendinizi kimi biriktirirsiniz. Olası bisanma durumunda kendi kazanciniz yine olur. İşi bırakmayın hiç ama o kritik nokta. Yani hoş bir durum değil elbette. Eşimin böyle bir teklif ile geldiğini düşünemedim. Ama siz kabul ediyorsaniz olmayacak şey de değil.

Azcık kendinize empati yapın hadi ailesinden geleni koruyor iyi hoş, bunca varlığın içinde ortak hesap sayıklıyor, maaşınız onun gelirinin yanında devede kulak kalacak ama yine de arıyor o üç beş kuruşu. Seven adam böyle yapmaz. Yine yapın sözleşmenizi ama maaşınızda gözü kalması çok saçma, bildiğin pinti bu adam, pinti insan sevgide de pintidir aklınızda olsun bana dedilerdi dersiniz.

Firdevs hanım buna cinnet geçirmişti

O da sizin kuzeninizin yaptığı gibi yapalım diyor zaten, ben her ay belirli miktarlarda ortak hesaba para atayım senin olsun...

Ayriyeten avukat arkadaşım varlıklı insanlar bu tarz şeyler yapıyorlar normal, imzayı attığın an nafaka, tazminat gibi hakların korunacak dedi... çok kararsız kaldım hanımlar...

Evlilik öncesi edinilen mal ve parada eşlerin hakkı ve payı yok zaten. Aileden miras yoluyla gelen mallarda da yok.

Eee o zaman sizce bu adam neyi garanti altına almak istiyor ?

Ayrılın.

Mal ayrılığı isteyen taraf siz misiniz aslında ? Ortada savunulacak bir durum olmadığını anlatıyor insanlar size. Sizse insanları tersine ikna etmeye çalışıyorsunuz. Gidin atın o zaman imzayı.

Ben diğer arkadaşlar kadar katı bakmıyorum olaylara. Bence kabul edilebilir sadece aileniz bunu bilmek zorunda değil. Mantıken sizde önceki mal varlığı zaten hukuk önünde paylaşmaya müsait değil. Adam kartlarını açık oynamış ben sevdim şahsen.

Anlam veremediğim, avukat arkadaşım paranın kaynağını tutan kişi isterse mal da kaçırır dedi. Yani istese edinilmiş maldan da çıkartır türlü türlü takla atarak ama şeffaflık göstergesi olarak eşler bunu arasında tercih edebilir dedi.

Ortak hesap olayı benim fikrimdi, bunu da söylemedim. Böyle bir şeyle gelince bunu yapabiliriz demiştim... O da senin bir şey koymana gerek yok ortaya, maaşını kendin harca demişti.

Bu yazılanlardan sonra erkek arkadaşımla tekrar konuşacağım.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X