Mamografi Nedir ?

Enflation

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
24 Ağustos 2016
5
1
31
MAMOGRAFİ

Mamografi memenin 2 tabaka arasında sıkıştırılarak röntgen filminin çekilmesidir. Günümüzde en önemli meme kanseri teşhis yöntemidir. Erken teşhis amacı ile belirli bir yaştan sonra düzenli olarak çekilmesi önerilmektedir.



Mamografinin en önemli özelliği çok hassas bir teknik olmasıdır. Bu nedenle düzenli olarak kalite kontrollerinin yapılması gereklidir.Avrupu Birliği ülkeleri kalite standartlarına uymayan merkezlerde mamografi filmi çekilmesine izin vermiyor. Türkiye Meme Vakfı olarak 2006 yılında katıldığımız bir Avrupa birliği projesi kapsamında yaptığımız çalışmalar sonucu Türkiye’de ilk defa AB standartlarına uygunluk belgesi taşıyan mamografi merkezi olma özelliğini kazandık.



İyi bir mamografi filminin çekilebilmesi için bazı özelliklerin bir araya gelmesi gerekir:



1) MAMOGRAFİNİN ÇEKİLDİĞİ CİHAZ:
Günümüzde artık sadece digital cihazlar ile mamografi çekilmesi öneriliyor. Sürekli gelişen teknoloji ile dijital mamografi cihazları arasında da yenilikler yapılmaktadır. Bunlardan birisi de foton sayma tekniğidir. Foton sayma tekniği ile çalışan dijital mamografi sistemi sayesinde bilinen klasik dijital mamografi cihazlarında görüntü elde edilebilmesi için kullanılan ara süreç ve teknikler ortadan kaldırılmaktadır. Bu nedenle iyi bir görüntünün elde edilmesi için gereken ışın dozu azalmakta, yarıya düşmektedir.



NHSBSP (İngiltere Ulasal Sağlık Sistemi Meme Kanseri Tarama Programı) tarafından hazırlanan bir rapor sonucu foton sayıcı sistemi kullanan dijital mamografi sistemlerinin, diğer dijital mamografi sistemlerine göre çok daha az radyasyon ışını kullandıkları bildirilmiştir. Bu rapora göre hastalar, yarıya yakın radyasyon ışını almakta ve mükemmel görüntü ((Pixel genişliği 50 µm) ) elde edilerek erken teşhis şansları artmaktadır. Kasım 2010 tarihinden yana merkezimizde Foton sayma tekniği ile çalışan dijital mamografi sistemi ile çekim yapılmaktadır.



2) Mamografi filmini çeken radyoloji teknisyeni:
Teknisyenin tecrübesi çok önemlidir. Eğer meme tam ve doğru bir şekilde yerleştirilmez ise tüm memenin filmi çekilemez ve dışarıda kalman kısımda kanser bulgusu varsa erken teşhis şansı ortadan kalkar.
Mamografi kadınlar arasında çok ağrılı bir yöntem olarak bilinir İyi bir teknisyenin çektiği mamografi hiçbir zaman abartıldığı kadar fazla ağrılı olmaz.



3) Mamografi filmini değerlendiren Hekim:
Mamografiyi değerlendiren radyoloji hekiminin de bu konudaki bilgisi cok önemli. Yine AB ülkelerinde radyoloji hekiminin mamografi değerlendirilmesi konusunda yetkili olabilmesi için yılda en az 2000 mamografi filmini değerlendiriyor olması gerekiyor. Şişlideki erken teşhis merkezimizde her yıl 2500 mamografi filmi çekiliyor ve değerlendiriliyor. Tabii bu sayede hekim konusunda son derecede deneyimli oluyor.



4) HEKİMLER ARASI İLETİŞİM:
Mamografiyi değerlendiren radyolog ile hastayı muayene eden hekimin hastayı birlikte değerlendirmeleri de büyük önem taşıyor. Bu ikili her an doğrudan iletişim halinde olurlarsa hastanın değerlendirilmesi çok daha iyi oluyor. Bazen sayfalarca yazılan bir rapor yerine iki hekimin birkaç sözcükle konuşmaları doğru teşhis açısında büyük önem taşıyor.



5) Mamografi Kimlere Çekilir:
Memesinde sorun tespit edilen her yaştaki kadına ve herhangi bir sorunu olmayan 40 yaş ve üstü kadınlara (yaşa bağlı olarak belirli aralıklarla) çekilmelidir.


Kaynak: Türkiye Meme Vakfı
 
X