Manipüle edildiğinizi nasıl fark ettiniz?

Rosalind Franklin

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
17 Temmuz 2018
4.192
19.405
208
Herkese merhaba, daha önce hayatımda manipülatörler olmamıştı, ilk defa dün olduğunu fark ettim ve bu konuda tecrübesi olan varsa fikir almak istedim. Çok uzun olacak şimdiden okuma sabrı olanlara teşekkür ederim.

Ben şu an yurtdışında doktora yapıyorum ve çalıştığım bir araştırma grubu var. Bunların içinden bir tanesi ile bire bir çalışıyorum, ben öğrenci ve bu alanda yeni olduğum için danışman hocam benim bu kişi ile beraber çalışmamı istedi. Bu kişi oldukça güleryüzlü ve kendini mükemmelliyetçi olarak tanımlayan ama bana da işi öğreten birisi, hakkını yiyemem. Sadece her şeyi aynı anda öğretmiyor, yavaşlatıyor bunun sebebini anlayamıyordum.

Beraber çalışmaya başladığımızdan beri benim yaptığım hiçbir şeye tam olarak iyi demedi. Gerçekten iyi olsa bile ki danışman hocam çok iyi dediği halde, kendisi hep bir bahane buldu. Yaptığım işte hiçbir sorun bulamazsa, benim empati kurmadığımı veya sert bir insan olduğumu söyledi. Yani beni eleştirmek için hep ama hep bir bahanesi vardı. Bu kişi daha önce beraber çalıştığı hiçbir kişiye iyi referans vermemiş, ben bunu sonradan öğrendim bu arada. Araştırma grubundaki bir kişi hariç kimseyi beğenmez ve sürekli eleştirir zaten.

Dediği cümleleri madde madde yazayım ilk aklıma gelenleri:
-Bu kadar aydır buradasın hala %100 değilsin öğreniyorsun ama benim istediğim hızda değil (Şu an yaptığımız her işi yapabiliyorum ama her seferinde başımda bekliyor ve bir açık aramaya çalışıyor, hiçbir şey bulamazsa neden sağ elinle tuttun ben sol elimle tutuyorum diyor, tekrar edeyim dediği şeyler işin sonucunu kesinlikle değiştirmiyor)
-Ben de sıfırdan başlamıştım buraya ama 1 haftada her şeyi çözmüştüm, ben çabuk öğreniyorum tabii ki daha iyiyim (dediği mümkün değil, eski datalara baktığımda görüyorum performansını)
-Herkes her işi iyi yapmak zorunda değil, sen daha doktoraya yeni başladın ben senin yerinde olsam yapamayacağıma inanıyorsam bırakır giderim
-Yurtdışında yaşamak zor tabii ki, ortamda senin için çok farklı anlıyorum, buraya katlanmak zorunda değilsin önünde başka seçeneklerin var
-Bu doktora alanını (masterıma yakın ama farklı bir alan) isteyerek seçmediğini düşünüyorum, sahi neden bu alanı seçtin diye ayda en az 2 defa sorar bir bahane ile (ben de buraya havadan gelmedim, oldukça iyi bir bursu kazanarak geldim)
-Ben senin de en iyi olmanı istediğim için seni sürekli eleştiriyorum çünkü ben en iyiyim benim yaptığım yöntemler en iyisi ama tabii ki herkes yeterli olmak zorunda değil
-Sen ne zaman bağımsız çalışacaksın, yeterince girişimci değilsin olsan şimdiye kadar kendi projene başlardın, tabii bazı insanlar girişimci olamaz o yüzden de bu işi yapamaz (onunla beraber çalışmak benim tercihim değil danışman hocam ilk senemi onunla beraber çalışarak geçirmemi istiyor. Defalarca proje önerisi ile gittim yanına hocam şu anki durumumdan memnun olduğunu ve böyle devam etmemi söyledi ama buna inanmıyor)
-Benim anlattığım her şeyin yalan olduğuna inanıyor sürekli çapraz sorguya çeker gibi sorular soruyor cevaplarımı karşılaştırıyor ve gidip başkalarına soruyor öyle mi diye (daha önce kesinlikle yalanımı yakalamadı ki iş harici bir diyalogumuz da yok zaten)
-Doktora bu değillll!! (En birinci lafı her konuda söyleyebilir)
-Gidip hoca ile konuş yapamayacağın endişeni bilsin bakalım ne diyecek(öyle bir endişem yoktu ama o bu şekilde dedikçe konuşmam gerektiğine inandım)

Bunlar aklıma ilk gelenler ve ben aylardır her gün bu ve bunun gibi laflar işitiyorum. Yaptığım işten, toplantıda sunacağım sunumlara, girdiğim derslerden, karakter özelliklerime kadar her konuda eleştiriliyorum. Her gün hem de! Hepsi de eleştirilmek için eleştirilen, basit konular.

Ancak bunları o kadar güleryüzlü, benim iyiliğimi düşünen tavırda söylüyor ve eleştiriyor ki bana işi de öğrettiği için ben sorun olarak görmüyordum ve kendimi doktoraya uygun olmayan, gerçekten başarılı olamayacak olan bir insan olduğuma inandırmıştım. O yüzden dün gidip danışman hocamla konuştum, bırakmak istediğimi söyledim. Bu kadar ay geçti %100 iyi değilim daha da iyi olacağıma inanmıyorum kaynakları da zamanınızı da daha fazla almak istemiyorum dedim. Normalde ağlayan bir insan olmadığım halde oturdum bir de ağladım ama tamamen plansız ne söyleyeceklerimi ne bunu hiç planlamamıştım.

Hocam şok oldu! Seni yeterince iyi olmadığına kim inandırdı? Hem yeterince iyi olmanın tanımı ne? X kişisi mi (beraber çalıştığımı diyor)? Sen onun standartlarında iyi olmak zorunda değilsin, istersen onunla çalışmak zorunda bile değilsin. Ben senin gelişimini görüyorum, senin grubumda olmandan memnunum, hem yavaş başlasaydın bile verimli olmayacaksın diye bir durum yok, herkes farklıdır ama ben seni hem bir öğrenci olarak hem de dünyanın öbür ucuna bana güvenerek gelmiş biri olarak iyi hissettirmek istiyorum. Seni hem bağımsız çalışabilen bir araştırmacı hem de kritik düşünmeyi bilen biri olarak mezun etmek için eğitiyorum, mükemmel olmanı beklemiyorum. Kendini kimse ile kıyaslama, sen Beren olduğun için değerlisin. Ben ve grubumdaki herkes seni sonuna kadar destekleyecek, olumsuz bir durum yaşamana izin vermeyeceğim. Psikolojinden de ben sorumluyum, kendine çok iyi bakmanı istiyorum, X' e de söyleyeceğim seninle daha iyi ilgilensin dedi. Ben seni çabuk pes eden biri olarak tanımamıştım, gitmek istersen kimse önünde duramaz ama ben gitmenin gerekli ve doğru olduğunu düşünmüyorum dedi.

Bu konuşmadan sonra ben yukarıda yazdıklarımı fark ettim. Ben buraya hevesle ve yapacağıma çok inanarak gelmiştim. Sonra sürekli olarak ne kadar yetersiz olduğum söylendikçe ben buraya uygun değilim diye düşünmeye başladım ve gerçekten düne kadar buna çok inanıyordum. Şimdi acaba bunlar gerçekten manipülasyonun sonucu mu? Aslında olaylara sağlıklı bakamıyor muyum şu an? diye düşünüyorum. Aklıma sürekli yaptıkları ve söyledikleri geliyor aslında ne kadar yanlışmış dediği çoğu şey ve ben nasıl inanmışım.
Daha önce manipüle edilmiş biri varsa nasıl fark ettiğini ve bunun manipülasyon olup olmadığını söylerse çok sevinirim.

Merhaba.
Böyle biri vardı hayatımda, yengem. Yaptığım her hareketi eleştirir, onunla ne muhabbet etsem arka planda art niyet arar, bugün söylediğim cümleyi 1 ay sonra önüme koyarak “bakk sen böyle demiştin” derdi.

Amcamla bir müddet yaşamak zorundaydım ve yengem sağolsun o kadar değersiz, beceriksiz ve işe yaramaz olduğuma inandırmıştı ki beni.. bir gün arkadaşım taşınırken evine yardıma gittik, orada temizlik yaparken herkes şok oldu ne kadar beceriklisin diye.
Şimdilerde işe başladım amirim iş arkadaşlarım hepsi, çok zeki ve becerikli olduğumu söylüyor.

Yani bu yenge hanım beni nasıl inandırmışsa, bana iltifat edenlere beni güzel bulanlara uzunca bir süre inanmadım. İçimden “tabi tabi” deyip geçtim.

Baya sağlam manipüle edildim yani.

Merhaba.
Böyle biri vardı hayatımda, yengem. Yaptığım her hareketi eleştirir, onunla ne muhabbet etsem arka planda art niyet arar, bugün söylediğim cümleyi 1 ay sonra önüme koyarak “bakk sen böyle demiştin” derdi.

Amcamla bir müddet yaşamak zorundaydım ve yengem sağolsun o kadar değersiz, beceriksiz ve işe yaramaz olduğuma inandırmıştı ki beni.. bir gün arkadaşım taşınırken evine yardıma gittik, orada temizlik yaparken herkes şok oldu ne kadar beceriklisin diye.
Şimdilerde işe başladım amirim iş arkadaşlarım hepsi, çok zeki ve becerikli olduğumu söylüyor.

Yani bu yenge hanım beni nasıl inandırmışsa, bana iltifat edenlere beni güzel bulanlara uzunca bir süre inanmadım. İçimden “tabi tabi” deyip geçtim.

Baya sağlam manipüle edildim yani.

Merhaba, cevabınız için teşekkür ederim.
Özgüveninizi geri kazanmanız ne kadar uzun sürdü?

Ben dün hocamla konuştuğumdan beri gözümden bir perde kalkmış gibi hissediyorum ama şu an ne yapmam gerektiğini kestiremiyorum.

Sanırım ilk adım farkındalık.
Toparlanmanız nasıl sürdü? Özellikle manipülatör hala hayatınızda mıydı?

Hayır, hayatımdan çıkmıştı o dönemde.
5 sene sürdü tamamen toparlanmam ama her türlü istismar ve sömürgeyi yaşamıştım.
En zoru duygusal istismarı atlatmak, gerçekten, fark ettiğiniz an izin vermeyin.

İnanın dün danışman hocam ile konuşup onun hakkımdaki düşüncelerini duyana kadar değildim.
Ciddi ciddi akademiye uygun olmadığımı, doktoraya uygun olmadığımı düşünüyordum burada da yazıyordum hatta hep.
Bakın ben ev hanımıyım lise mezunuyum ve annem çalışan bir bayandı evin bütün işlerini ben yapardım evlendim çevremde herkes yemeğimi evimi çok beğenir özellikle pilavım meşhurdur ama görümcem bize gelir yemeğe pilav yaparım ( oda biliyor çok güzel olduğunu herkes söyler ) hımm çok mu yağlı hım biraz tuzsuz hımm suyunu tam çekmemiş gibi hep kusur bulur yani genelde kıskançlıktan yaparlar kendisi de çok becerikli ama sürekli benimle bir yarış içinde

Hayır, hayatımdan çıkmıştı o dönemde.
5 sene sürdü tamamen toparlanmam ama her türlü istismar ve sömürgeyi yaşamıştım.
En zoru duygusal istismarı atlatmak, gerçekten, fark ettiğiniz an izin vermeyin.

Ben açıkçası dün danışman hocamla konuşup benden memnun olduğunu öğrenene kadar fark edememiştim bu durumumu.
Şu an bir anda oksijen almaya tekrar başlamış gibi hissediyorum.
Benim burada kaldığım sürece bu kişi ile diyalogum devam edecek o yüzden ne yapacağımı bilemiyorum şu an.
Beni anlattığı her şeye o kadar inandırmış ki...

Merhaba, cevabınız için teşekkür ederim.
Özgüveninizi geri kazanmanız ne kadar uzun sürdü?

Ben dün hocamla konuştuğumdan beri gözümden bir perde kalkmış gibi hissediyorum ama şu an ne yapmam gerektiğini kestiremiyorum.
Bence şu an yapmanız gereken o şahıs konuşurken içten içe ona acımak. Ben öyle yapıyorum. Yenge hala eleştirilerine, acıtacak sözlerine devam ediyor gördükçe. Ama içten içe acıyorum, kendi içindeki bir eksikliği, tatminsizliği gidermek için bunu yaptığına eminim çünkü.

Ben açıkçası dün danışman hocamla konuşup benden memnun olduğunu öğrenene kadar fark edememiştim bu durumumu.
Şu an bir anda oksijen almaya tekrar başlamış gibi hissediyorum.
Benim burada kaldığım sürece bu kişi ile diyalogum devam edecek o yüzden ne yapacağımı bilemiyorum şu an.
Beni anlattığı her şeye o kadar inandırmış ki...

Beren777, o kadar bariz ki bu şahsın yaptıkları.
Yani zaten manipülasyonu het höt diye yapmaz manipülatörler, kanına girerler, suratına gülerler, sinsice yaparlar ve anlamazsın.
Manipülatörle baş etmeye çalışırken, elini verip kolunu kaptırırsın.
Şimdi foyası çıktı ortaya deme, onlar öyle sinsiler ki yine bir yolunu bulur girer kafana.
O yüzden bir manipülatörle başa çıkmanın tek yolu başa çıkmamaktır.
İletişimi kesmelisin.

Son düzenleme:
Böyle insanlar hayatın her alanında var ama madem sizi o kadar etkilemeyi başarmış iki seçeneğiniz var. Ya onunla çalışmayı bırakacaksınız ki danışman hocanız bunu size sunmuş ya da beyninizin o noktasını bu kişiye kapatıcaksınız. Size işinizle ilgili öğrettikleri dışında söylediği herşeyi duymazlıktan geliceksiniz. Oraya kadar gittiyseniz akademiye uygunsunuz demektir. Yaptığınız işten mutlu olmadığınıza dair tek cümle yok, ona istinaden diyorum. Ya değiştirin ki eğer yeni birine çabuk uyum sağlama özelliğiniz varsa bence değiştirin. Zaten iyi referans da vermiyormuş. Ya da artık farkına vardığınıza göre kendinizden şüphe etmeden yola devam edin. Bu da bir tecrübe diye düşünün, çünkü böyle ayrık otları her dönemde her zaman olucak. Başarılar bu arada. İnş bilim kadını olma yolundaki taşlara takılmadan gidersiniz. Sizlere çok ihtiyaç var.

Maşallah sen burs alıp gitmişsin oralara. Bu en bastaki motivasyon kaynağın olmalı. Sen oldukça başarılısın, o yüzden oradasın. Danışman hocana çalışmak istemediğini söyle onunla. Zaten anlayışlı bir imiş çok şükür sana yardımcı olur. Kendini boş insanlarla yorma dostum, sen zaten çok iyi ve çok zekisin. Takılma elin ecnebisine. O da senin üzerinden ego tatmini yapıyor, he de geç yüzüne gül, makara moda al.

Böyle insanlar hayatın her alanında var ama madem sizi o kadar etkilemeyi başarmış iki seçeneğiniz var. Ya onunla çalışmayı bırakacaksınız ki danışman hocanız bunu size sunmuş ya da beyninizin o noktasını bu kişiye kapatıcaksınız. Size işinizle ilgili öğrettikleri dışında söylediği herşeyi duymazlıktan geliceksiniz. Oraya kadar gittiyseniz akademiye uygunsunuz demektir. Yaptığınız işten mutlu olmadığınıza dair tek cümle yok, ona istinaden diyorum. Ya değiştirin ki eğer yeni birine çabuk uyum sağlama özelliğiniz varsa bence değiştirin. Zaten iyi referans da vermiyormuş. Ya da artık farkına vardığınıza göre kendinizden şüphe etmeden yola devam edin. Bu da bir tecrübe diye düşünün, çünkü böyle ayrık otları her dönemde her zaman olucak. Başarılar bu arada. İnş bilim kadını olma yolundaki taşlara takılmadan gidersiniz. Sizlere çok ihtiyaç var.

Çok teşekkür ederim.
Alanımı seviyorum ve çok isteyerek başlamıştım. Size tam olarak nasıl anlatayım bilmiyorum ama kademe kademe bütün hevesim söndü, motivasyonum bitti. Bunun benim başarısızlığım yüzünden olduğuna inanmıştım.
Ki ben Türkiye' de araştırma görevlisiydim çok zor insanlarla çalıştım ama bunu daha önce hiç yaşamamıştım.

Maşallah sen burs alıp gitmişsin oralara. Bu en bastaki motivasyon kaynağın olmalı. Sen oldukça başarılısın, o yüzden oradasın. Danışman hocana çalışmak istemediğini söyle onunla. Zaten anlayışlı bir imiş çok şükür sana yardımcı olur. Kendini boş insanlarla yorma dostum, sen zaten çok iyi ve çok zekisin. Takılma elin ecnebisine. O da senin üzerinden ego tatmini yapıyor, he de geç yüzüne gül, makara moda al.

Çok teşekkürler, ne kadar tatlısınız.
Benim bursu nasıl aldığımı o kadar sorguladı ki, böyle havadan gelmiş; şans eseri almışım gibi konuşuyordu.
O yüzden ben de ben hak etmiyorum moduna girmiştim.
Tam olarak ifade edemiyorum hala daha tam olarak inanamıyorum zaten sorunun bende olmadığına...

Ben 5 seneden fazla Almanyanin bir üniversitesinde hem öğrenci asistanı olarak hemde asistan olarak çalıştım. Alman hükumetin projelerinde yer altmışlığım var ve ben sana kendi tecrübemden sadece şu tavsiyeleri verebilirim:
- Kimsenin sana gerçekten el vereceğine inanma! İşlerine yaradığın kadar pofpofluyorlar. İşleri bittiği an veya sen istedikleri gibi hareket etmesen iş mobinge kadar gidebiliyor.
- Akademisyenlerin 98% sende potansiyel görse yoluna yinede taş koyar, çünkü kendilerinden iyi birine tahammülleri yoktur.
- Özel hayatınla ilgili asla fazla bilgi paylaşma. Bunları sana sözleşme felan verirken sana karşı kullanırlar. Heleki nişanlılik/evlilik felan söz konusu olursa.
- herkesten fazla çalışıp bedavadan onlara iş yapma. Kendini geliştirmeye kullan o zamani.
- biri seni manipüle etmeye çalışıyorsa, bildiğini belli etme. Salak numarası yapıp bütün sistemi ilerlemek için kullan. Sen o kişiyle ama çalışmaya devam etme. Enerjini emen düdüklerle zaman kaybetme.
Kolay gelsin

Ben 5 seneden fazla Almanyanin bir üniversitesinde hem öğrenci asistanı olarak hemde asistan olarak çalıştım. Alman hükumetin projelerinde yer altmışlığım var ve ben sana kendi tecrübemden sadece şu tavsiyeleri verebilirim:
- Kimsenin sana gerçekten el vereceğine inanma! İşlerine yaradığın kadar pofpofluyorlar. İşleri bittiği an veya sen istedikleri gibi hareket etmesen iş mobinge kadar gidebiliyor.
- Akademisyenlerin 98% sende potansiyel görse yoluna yinede taş koyar, çünkü kendilerinden iyi birine tahammülleri yoktur.
- Özel hayatınla ilgili asla fazla bilgi paylaşma. Bunları sana sözleşme felan verirken sana karşı kullanırlar. Heleki nişanlılik/evlilik felan söz konusu olursa.
- herkesten fazla çalışıp bedavadan onlara iş yapma. Kendini geliştirmeye kullan o zamani.
- biri seni manipüle etmeye çalışıyorsa, bildiğini belli etme. Salak numarası yapıp bütün sistemi ilerlemek için kullan. Sen o kişiyle ama çalışmaya devam etme. Enerjini emen düdüklerle zaman kaybetme.
Kolay gelsin

Merhaba, tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
Ben Türkiye' deyken de araştırma görevlisiydim akademik ortama yabancı değilim. Çok farklı insanlarla da çalıştım. Bu derece güleryüzlü ve anlayışlı gözüküp, manipüle etmeye çalışan biri ile daha önce karşılaşmamıştım. Bu noktaya nasıl geldiğimi bile fark edemedim.

Tam anlamiyla manipulasyon degil de, psikolojik baski, biraz da ego tatmini bence. Tam manipule edememis cunku sizi yetersiz oldugunuza ikna edememis, supheyle yaklasmissiniz ve haklisiniz.
Su an tek yapmaniz gereken o kisiye sizi elestirmeye basladigi anda gereken cevabi vermeniz. Kendinizle ne kadar barisik gorunurseniz o kadar az uzerinize gelecektir.

Tam anlamiyla manipulasyon degil de, psikolojik baski, biraz da ego tatmini bence. Tam manipule edememis cunku sizi yetersiz oldugunuza ikna edememis, supheyle yaklasmissiniz ve haklisiniz.
Su an tek yapmaniz gereken o kisiye sizi elestirmeye basladigi anda gereken cevabi vermeniz. Kendinizle ne kadar barisik gorunurseniz o kadar az uzerinize gelecektir.

Ben dün hocamla konuşana kadar tamamen yetersiz olduğuma inanıyordum. Hatta hocama da bırakmak istediğimi çünkü kendi performansımdan memnun olmadığımı, onun da zamanını almak istemediğimi falan söyledim. Çok da ciddiydim bırakmakta. Hocam beni destekleyince ve çok şaşırınca (çünkü o da benden memnun değil sanıyordum ben) bu yazdıklarım bir bir aklıma geldi. Hala daha tam anlamıyla yeterli olduğuma inanamıyorum ama bir yandan da bir anda beynime oksijen gitmeye başlamış gibi fark ediyorum olanları.

Back
X