Kötü anne olma korkusu. Çocuğum ya beni kötü bilirse!
Eğer tüm ihtiyaçlarımızı (onaylanma vs) çocuk karşılıyorsa, sınır çizmemiz zor olabiliyor. Sağlam karakterli çocuk yetiştirmek istiyorsunuz, ama bu birden olmuyor. Bunların temeli çocukluk yıllarında atılıyor. Her şeyi kendinde hak gören çocuklar yetiştiriyoruz. Çok sert ve çok gevşek sınırlar doğru değil. Yaptığın her şey gelecekte karşına gelecek.
Anne baba olarak görevimiz çocuk zorlanırken işi onun yerine yapmak değil. Çocuk zorlanırken içim parçalanıyorsa, durumu abartılı olarak yaşıyorsam sorun var demektir.
Arkadaşlarıyla ilgili sorunlarda baş etmeyi kendi öğrensin, küçükken hep sen savunursan hakkını büyüyünce de kendi hakkını savunmayı öğrenemez.
Sınırlarım çok mu katı?
Çok katı sınırları olan ebeveynler çocukların ihtiyaçlarını göremezler. Şimdiki problem: aşırı gevşek ebeveynler.; onlara kıyamamak, elimizdeki kaynakları sonuna kadar harcamak. Çok vericiysen içinde gizliden gizliye çocuğa karşı öfke birikir (çocuk senin kadar çabalamazsa). Çocuğun haklılık şeması gelişir, kendisini her konuda haklı görür. Sanki karşı taraf onun ihtiyaçlarını karşılamak için gelmiş gibi davranır. Hep kendini düşünen, sosyal ilişkileri zayıf, mutsuz bir çocuk olacak. Çünkü sen öyle alıştırdın!
Kararında verici olmak.
Bizler onların arzularına teslim olduğumuzda onların gerçek ihtiyaçlarını göremem. Zamanımızı, enerjimizi tedbirli kullanmak lazım. Dengemiz bozuluyor sonra; dengeli, tutarlı ebeveyne ihtiyaçları var.
Anneler her şeyi sonsuza kadar yapmak istiyorlar ve bunu iyi annelik sanıyorlar. Asla öyle değil!! Sınır koyan ve belli bir disiplin sağlamaya çalışan anneler zaman zaman suçlanabilir. Çoğu çocuk neye ihtiyaç duyduğunu bilmez. Anne-baba olarak dengeli olmamız lazım. Kendimizi hiçe sayarak çok fazla kaynak aktardıysak, tükeniriz. Çünkü çocuğa yaranmaya çalışıyorsun. Ben kendi ihtiyacım için çocuğu kullanıyorum (iyi anne denilmek, övgü vs). işi ciddiye al! Aşırı empati yaptığımızda hayatın gerçekleri ile çocukların temas etmesini engellemiş oluyoruz. sürekli çocuklarınızın arzularını görmeye çalıştığınızda en büyük zararı siz verirsiniz.
"Çocugun dengeli bir anneye ihtiyacı var."Suçluluk duygusu sınır koymamızı engelliyor
Çocuklarımıza sınırları öğretmek onların karakterini oluşturmaktır
Sınırlar çizmek çocuklarımıza verebileceğimiz en güzel hediye...