Mesleğe giriş eğitimi vs gibiyse zorunlu. Eğitime gitmesi lazım. Muhtemelen 2 aylık eğitim zorunludur. Biz yıllık izin bile kullanamamıştık. Çoookk hasta olanlar 1 2 gün rapor almışlardı.
Bak bildiğim kadar yazayım. Şehir dışı görevlendirmelerde (eğitim de görevlendirmeyle oluyor) günlük harcırah verilir. Artı faturalandırmak kaydıyla konaklama ücreti verilir. Bunun memuriyet derece kademe vs ye göre belirli oranları var. Atıyorum günlük harcırah 40 tl ise bunun belirli bir oranı kadar da konaklama verilir, oranı hatırlamıyorum ama 1.5 katı diyelim 60 tl de konaklama için verilir. Ancak 60 tl ye otel olmaz, kurum anlaşma yaparak mesela 90 TL'ye kişi başı otel ayarlar. Kısaca personeli mağdur etmez. Ayrıca, eğer kv sini otele götürmek isterse, kv sinin ücretini kendisi öder ama kurum personeli için 90 tl ye anlaşmışsa aile bireyi içinde 90 tl,ödenir. Bizim arkadaş bebeği olduğu için annesini götürüyordu.
Otelde kalmadı diyelim. Günlük harcırah 40 tl ise hergün için bunu alır, artı sizde kalmış olacak. Ayrıca illa kurumun ayarladığı yerde kalmak zorunds değil. Daha uygun bir yer bulup kalabilir, harcırahını yine alır. Çok detaylı yazdım ama kurum personeline böyle haklar verirken gidip eltiye 2 ay yük olmak çok çirkin.
Bu arada ücretler ve oranlar afakidir, en güzel bilgiyi kanundan öğrenebilirsiniz. Eltiniz ise kendi çalıştığı kurumdan öğrenebilir . Ben örneklendirmek adına üstün körü yazdım.