Merhaba,
Ben de Eylül ayı içerisinde burada tüp bebek yaptırdım. İlk denememizdi ve başarıyla tamamlandı: Şu an 7 haftalık hamileyim, bir sorunla karşılaşmazsak ikiz bebeğimiz olacak. Gitmeden önce bu forumu ve bulabildiğimiz herşeyi dikkatle okumuş, biraz bilgi edinmeye çalışmıştık, o yüzden tecrübelerimizi paylaşıp yeni başlayacak olanlara yardımcı olmak istedim. Yaşadığım herşeyi uzun uzun anlatacağım, çok uzunsa kusura bakmayın..
İlk muayene:
Biz ilk muayenemize tedaviye başlamadan bir ay önce gittik. Nur Hanım'la yaklaşık 45 dk. görüştük, 15 dk. muayene yaptı. Nur hanım anlattığımız herşeyi not aldı, dinledi, yorumladı. Daha sonra Semra hanımla görüştük, o da yaklaşık 20 dk.sını ayırdı. Tedavinin ilerleyeceği yolu Semra hanım çiziyor. Bu ilk muayenede uzun uzun zamanınız oluyor, aklınıza gelen her soruyu önceden bir kenara yazın, bu fırsatı bulmuşken sorun.
Stimulasyon Süreci:
1. Tedaviye başladıktan sonra ilk günler iki üç günde bir, sonrasında her gün kontrole gidiyorsunuz. Kontrol şu şekilde oluyor: Önce odasına gidip kan veriyorsunuz. Daha sonra bir muayene odasına çağrılıyorsunuz. Doktor vajinal ultrasonla yumurta sayısı ve rahim kalınlığına bakıyor. Sonrasında hastaneyi terkedebiliyorsunuz. O akşamki ilaç dozunuzu ve bir sonraki randevu saatinizi aynı gün öğleden sonra arayıp haber veriyorlar.
2. Tedaviye başladıktan sonra doktorlarla uzun süreli görüşme yapamıyorsunuz. Kontroller inanın bazen 5 dk. bile sürmüyor, doktorlar çok hızla ultrasona bakıp not edip gidiyor. Sorularınız varsa o arada sözünü kesip sormanız, ya da muayene bittikten sonra görüşmek istediğinizi ve sizin giyinmenizi beklemesini rica etmeniz gerekiyor. Bu durumda da doktorun acelesi olduğu çok belli, sorulara hızla ve kısa kısa cevap verip gidiyor.
3. İlaçlarınızı hastanenin (anlaşmalı) eczanesinden alabiliyorsunuz. Burada size çok indirim yaptıklarını söyleyecekler: Bana %50 indirim yaptıklarını söylemişlerdi. Daha sonra internet üzerinden ilaç fiyatlarına baktım, aslında %20 kadar indirim yapmış olduklarını gördüm. Sizin tanıdık bir eczacınız varsa belki daha ucuza alabilirsiniz, ihtiyacınız varsa araştırın..
4. Tüp bebek bölümü inanılmaz kalabalık. Devlet hastanesi polikliniği gibi, bekleme salonunda oturacak yer zor bulunuyor. Size verilen randevu saati çoğunlukla bir anlam taşımıyor, yarım saat erken alındığınız da oluyor, bir buçuk saat beklediğiniz de. Hem kan vermede, hem muayenede, hatta zaman zaman ilaçlar için bekliyorsunuz. Kendinizi buna göre hazırlayın, işyerinden gidecekseniz hemşirelere durumunuzu söyleyin, ya da uzun süreli izin alın.
5. Yumurta büyüme süreci işte bu karmaşayla, koşuşturmacayla geçiyor. Bu süreçte tüm kararları anladığım kadarıyla doktorlar ekip olarak veriyorlar. O gün size başka bir doktor kontrole gelebilir, hiç önemli de değil canınızı sıkmayın. Kontrol sadece mekanik bir olay: Doktor ekranda gördüğünü söylüyor, gidiyor. Kontrol sırasında hiçbirşeyin kararı verilmiyor. Hatta bana son stimulasyon günümde kontrole gelen doktor "Herhalde bir iki gün daha stimulasyona devam" diye yorumladı, fakat akşama gelen telefonda çatlatma iğnesini yapmam söylendi.
6. En önemlisi, herkesin de söylediği gibi süreçte muayeneye gelen doktorun hiç bir önemi yok boş yere canınızı sıkmayın demek istiyorum. Zaten istediğiniz doktora geçebiliyorsunuz her an, telefonda ben yarın x beyle, y hanımla görüşmek istiyorum demeniz yeterli. Randevusu varsa hiç neden diye bile sormadan geçiriyorlar. Bu bağlamda yine de görüştüğüm doktorlar hakkında yorumlarım:
Nur Hanım: Benim asıl doktorumdu. İlgili, ve de bilgili gördüm. Canım, canım diye çocukmuşum gibi konuşması hoşuma gitmedi!
Funda Hanım: Bana Nur Hanım'ın işi olduğu durumlarda kontrole geldi. Çok aceleci, hoyrat, dikkatsiz. Yumurtaları hiç düzgün saymadı, eksik rakam söyledi.
Semra Hanım: Herşey onun kontrolünün altında, orada ondan habersiz bir sinek uçmuyor, çok belli. Acayip bir kadın, ama işlerin bu kadar kusursuz yürümesinde, merkezin bu kadar teknolojide ileri olmasında en önemli faktör gibi görünüyor.
Müstecep Bey: Çok ilgili, sempatik. Hastanede benden önce muayene olanların hep onu seçtiğini gözlemleyi, yumurta toplama ve embriyo transfer işlemlerime onun girmesini istedim. İkisi de büyük başarıyla geçti, OPU'dan sonra ne ağrım ne kanamam, hiç bir sorunum olmadı.
Operasyonlar:
OPU:
Tüp bebek muayene katıyla işim bitince açıkçası merkez hakkındaki düşüncem çok daha pozitife yöneldi. Çünkü ameliyat ve yatan hasta ortamları hakikaten çok kaliteli, personel çok ilgili. Laboratuvarın kalitesi zaten tartışılmaz. OPU günü hastaneye varınca size ayrılan odaya yerleşiyorsunuz. Saati gelince sizi alıp götürüyorlar, bu arada eşinizin işi bitmiş oluyor, odaya yanınıza gelebiliyor. (Öncelikle spermleri alıyorlar) Ameliyat odasına götürülüyorsunuz, damar yoluyla anestezi veriliyor, yarım saat kadar sonra bekleme alanında uyanınca odaya çıkarılıyorsunuz. Orada istediğiniz kadar yatabilirsiniz, o oda zaten akşama kadar size ayrılmış. Ben hiç bir ağrı sızı, kanama yaşamadım, dolayısıyla yarım saat içinde hastaneden ayrıldık.
OPU işlemimde 9 yumurta toplandı, 6 tanesi olgun çıktı, 6sı da döllendi. Daha sonra Embriyoloji laboratuvarı 1. ve 3. günlerde arayarak bilgi veriyor normalde, fakat biz dayanamayıp onlar aramadan kendimiz aradık :) 5 embriyomuz 5. güne kadar iyi gelişti, 5. gün transfer yapılacağı kesinleşti.
Embriyo Transfer:
Embriyo transfer günü sizi arayıp gelmeniz gereken saati bildiriyorlar. Ama gittikten sonra operasyona kadar daha en azından 2 saat, operasyondan sonra da tercihen en az 1 saat bekleyeceksiniz unutmayın. Hastaneye vardığınızda çok sıkışıksanız birazını yapın. Yoksa beklemek işkence oluyor. Yine OPU'da olduğu gibi bir odaya yerleşiyorsunuz, çağrılana kadar oradasınız. Bu arada su içmenizi söylüyorlar. Sonra hazırlandıktan sonra ameliyat bekleme odasına alınıyorsunuz. Önce embriyologla görüşüyorsunuz, o size seçilen embriyoyu-embriyoları anlatıyor, seçilen embriyonun bir resmi olan bir belge veriyor. Sanırım bu durumda dondurulacak embriyolarla ilgili konuşuyorsunuz, bizim dondurulacak durumda kalmamıştı hiç. Sonra biraz daha bekledikten sonra ameliyat odasına alınıyorsunuz. Muayene pozisyonu alıyorsunuz, doktor geliyor. Bir hemşire karından ultrasonla ekranda rahmi gösteriyor, doktor bu görüntüye de bakarak içinde embriyoların olduğu kanülü yönetiyor. İstediği noktaya ulaşınca embriyoları bırakıyor, ve işlem bitiyor. Odanıza götürülüyorsunuz, orada size en az yirmi dakika hareket etmemenizi, dayanamayacak kadar sıkışıksanız gerekirse sürgü gibi birşey getirebileceklerini, hemşireyi çağırabileceğinizi söylüyorlar. Daha sonra kalkıp istediğiniz zaman gidebilirsiniz. Ben 40 dk. kadar bekledim.
Daha sonra kalktım, arabayla eve gittik. O gün biraz dinlendim. Ertesi gün öğlen uçakla evimize döndük. Havaalanında ve eve varana kadar bayağı süre yürüdük, oturduk kalktık.. Sorun olmadı.
Ve 2 haftalık bekleme sonrasında pozitif sonucu aldık :)