Dil bilmiyorum dediğiniz için İngilizce de bilmediğinizi farzediyorum, İngilizce bilmeden Hollandaca nasıl öğreneceksiniz, bunun için türkçe kurs bulmak zor olur diye tahmin ediyorum. Ben de yurtdışında yaşıyorum, eşim buralı olduğu için burda yaşıyoruz, ben 26 yaşında geldim, çocuk da yoktu ona rağmen çok zorlandım. Hep hayalimdi yurtdışında yaşamak ama taşındıktan sonra gördüm ki ben tek başıma gelsem hayatta tutunamazmışım. İlk etapta her şeyi eşim halletti mesela, hala dil konusunda problem yaşıyorum, İngilizcem çok iyi olmasına rağmen lokal dili bilmediğim için olanaklar çok kısıtlı. Hollandanın şartlarını bilemiyorum tabii ama mesela burda denklik için öncelikle B1 dil gerekiyor, B1 e 1 yılda ulaşırsınız denmiş, dil yeteneğinize de bağlı ama benim için 1 yılda B1 çok uçuk bi hedef olarak kaldı açıkçası, başaran vardır tabii ki. Dil olmayınca denklik yok denklik olmayınca iş imkanları da sınırlanıyor.
Yalnızlık kısmına da değinilmiş, eşimin kendi ailesi burada olduğu için biz yine şanslıyız ama mesela arkadaşlarımızla çok nadir görüşürüz, herkes kendi halinde işinde gücünde. Eşimle Tr deyken dışarı bara kafeye gittiğimizde bile yan masadakilerle kaynaşıp arkadaş olduğumuz oldu, burda böyle bir şeyin olması çok zor, arkadaş grubum kendim gibi göçmenlerden oluşuyor. Bu arada başkentte yabancı oranının çok fazla olduğu bir şehirdeyim ona rağmen lokal halkla kaynaşmak zor.
Bürokrasi çok sıkıntılı, eşim olmasa hiçbir evrak işimi halledemezdim, memurlar kesinlikle İngilizce konuşmuyor ve geldiğin ilk yılda bile sular seller gibi kendi dillerini konuşmanızı bekliyorlar, üstelik yabancılar şubesinde.
Ha hiç mi güzel bir şey yok? Çok güvenli, sokağa korkmadan çıkıyorum, korna sesi asla duymuyorum trafik yok. İnsanlar saygılı ve mesafeli. Kimse kimseye karışmıyor. Doğası mükemmel, eğitim olanakları çok iyi. Gelirler arasında uçurum yok, herkesin standartı aşağı yukarı aynı, yeme içme giyinmede belli bir standartı herkes yakalayabilir.
Zorlansam da Türkiye’ye dönmeyi düşünmüyorum, ama dediğim gibi şimdi ki aklım olsa tek gelecek olsam veya burayla kökleri olmayan biriyle geliyor olsam açıkçası tutunamayacağımı düşünüyorum. Bunlar benim deneyimlerim ve düşüncelerim. Siz belki benden daha girişken bir yapıdasınızdır ve her işinizi tek başınıza halledebilirsiniz. Ya da dil yeteneğiniz çok iyidir ya da orada denklik olanakları daha kolaydır, bunların hiçbirini bilmeden yorum yaptım. Memurluğu tamamen bırakıp değil de ücretsiz izinle gidip görmeniz gerek diye düşünüyorum. Eğer tüm zorlukları aşıp tutunursanız gerçekten güzel bir hayatınız olur. Nefes aldığınızı hissedersiniz.