Merak edenler için anestezi hakkında bilgiler..

RABARBA

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
15 Eylül 2009
2.245
13
1. Hastalar nasıl uyutulur?
Hastalar ameliyathaneye geldiğinde anestezi doktoru tarafından karşılanır, sedyeden ameliyat masasına ameliyat ekibi tarafından anestezi doktorunun yardımıyla alınırlar. Bundan sonra anestezi doktoru hastaya tansiyon aletini, kalp monitörünün elektrodlarını ve puls oksimetre (kandaki oksijeni ölçer) cihazının parmak ucu kablosunu bağlar. Bunlar ameliyat boyunca hastanın yaşamsal fonksiyonlarının yakından izlenebilmesini sağlar. Gerekirse anestezi başlamadan önce 3-5 dakika süreyle maskeyle oksijen verilebilir.

Bundan sonra sırasıyla ağrılı uyaranları azaltacak, anestezi denen özel uyku halini oluşturacak ve kas gevşemesi sağlayacak ilaçları damar yoluyla hastaya uygular. Daha sonra anestezist tarafından hastanın nefes borusuna yerleştirilen bir tüp sayesinde hastaya oksijenle karıştırılmış olarak anestezik gazlar verilir. Bu gazlar verildiği sürece anestezi devam eder, kesildikten kısa bir süre sonra anestezi sonlanmış olur ve hasta uyanır. Bu süreç içerisinde anestezi doktoru sürekli hastanın başındadır ve ameliyatın seyri ile ilgili gerekli tedavileri yapar.

2. Anestezist sizi "uyuttuktan" sonra başınızdan ayrılır mı?
Anestezi verilen hastalar hiç bir şekilde ameliyathanede yalnız bırakılmaz. Hastaların bir kısmı anestezi doktorunun kendisini "uyuttuktan" sonra başka bir işi kalmadığını, ameliyathaneden ayrıldığını zannedebilir. Ancak ameliyat öncesi yapılan muayenesinde gayet sağlıklı bulunan hastalarda bile yaşamsal fonksiyonlarda beklenmedik değişiklikler olabilir. Bu nedenle anestezi doktorunuz sürekli yanınızda ve sizin tek koruyucunuzdur.

3. Uyku ve anestezi aynı şey midir?
Genel anestezi günlük konuşmalarda “uyumak” olarak isimlendirilir. Genel anestezi uygulandığı zaman şuur kaybolur, hasta uyur. Fakat bu normal bir uyku değildir. Şuur kaybolmuş ve vücudun birçok organlarının işlemesi de değişmiştir. Bu durumda, anestezist vücudun işlemesi değişen organlarını kontrol eder ve bunlar için gerekli tedavileri yapar. “Narkoz” daha eski dönemlerden gelen bir terimdir; "derin uyku" halini belirtir. Bazen anestezi kelimesinin yerine kullanılsa da anesteziyi eksik olarak tarif eder, bu nedenle anestezistlerce pek sevilmez.

4. Ameliyatın ortasında uyanmak diye bir şey var mıdır?
Modern anestezi tekniklerinin henüz yaygın kullanıma girmediği dönemlerde bazen bu durum ile karşılaşılabiliyordu. Günümüzdeki teknikler ve kontrolü kolay ilaçlar sayesinde oldukça ender olarak rastlanan bu durumdur. Ameliyat süresince daima yanınızda bulunacak olan anestezi doktorunuz modern izleme yöntemleri ile uyku derinliğinizi saptayarak böyle bir duruma izin vermeyecektir.

5. Anestezi süresi en çok ne kadardır?
Anestezi birkaç dakika veya saatlerce sürebilir. Bu ameliyatın türüne ve seyrine bağlıdır, ameliyatın ne kadar sürmesi gerekiyorsa, anestezi de kesintisiz olarak o kadar sürdürülür.

6. Hangi hastalar anestezi alamaz?
Günümüzdeki geliştirilmiş anestezi ilaçları, anestezi teknikleri ve hastaların yaşamsal fonksiyonlarını izlemeye yarayan cihazlar ve ameliyat sonrası yoğun bakım üniteleri sayesinde daha önceleri anestezi verilemeyen hastaların artık güvenle her türlü ameliyatı olabilmeleri mümkündür. Kalp hastalığı, uzun süreden beri devam etmekte olan böbrek hastalığı ve ağır akciğer hastalığı olan hastaların da ameliyat geçirip iyileşme şansı var. Daha da ötesi bu hastalar mevcut bu hastalıklara yönelik ameliyatlarını rahatlıkla olabiliyorlar.

Bu tür hastalığı olan hastasını muayene eden anestezi doktoru, yapacağı tetkiklerle hastalığın derecesini saptayıp, ameliyat öncesi yapılacak tedaviyle hastalığın belirtilerinin azaltılması için çaba sarf eder, eğer gerek duyarsa ilgili bölümlerden görüş ister. Bütün bu çabanın amacı sizin için en az tehlike yaratacak uygun anestezi ilaç ve tekniğini seçmektir. Bütün bu çalışmalar sonucu uygun koşullarda her hasta güvenle anestezi alabilir.

7. Ameliyata niçin aç gelmek lazım?
Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir. Yetişkin hastalara ameliyat öncesi gece 24.00’ten itibaren katı gıda almamalıdır, ameliyat öğleden sonra ise sabah 06.00 da iki dilim ekmek veya 4 bisküvi ile istenilen sıvı ile alabilirler. Ameliyattan 2 saat öncesine kadar berrak sıvı (su, şekerli su, çay, ıhlamur, berrak meyve suları) alabilirler (süt, gazlı içecekler, çorba hariç). İlaçlar ameliyattan 1 saat öncesine kadar bir yudum su ile içilebilir. Bazı annelerin az miktar bir şeyler yemenin çocuklara zarar vermeyeceğini, onları doyurmayacağını düşünerek, doktorunun izni olmadan ameliyattan önce bebeklerini beslemeleri veya emzirmeleri sakıncalı bir durumdur.
8. Anesteziye karşı alerji olabilir mi?
Sadece anestezikler değil, bütün ilaçlar alerjiye neden olabilir. Ancak birkaçı dışında anestezi ilaçlarına alerji ender rastlanır. Alerjik reaksiyonlar ilacın verildiği bölgede, bazen damar boyunca kızarıklık, bazı hastalarda ürtiker biçiminde döküntüler, çok daha ender olarak da ani tansiyon düşmesi, nefes almada zorluk ve çarpıntı şeklinde olabilir. Anestezi öncesi yapılan alerji testlerinin bilimsel değeri yoktur. Anestezi doktorunuz her türlü alerjik reaksiyona müdahale konusunda eğitimli ve deneyimlidir ve ameliyathane koşulları böyle durumların tedavisi için en uygun ortamdır.
9. Sigara içenlerde risk nedir?
Anestezi doktoru hastanın sigara tiryakisi olmasından hoşlanmaz. Sigara içen hastalar anestezi sırasında ve özellikle anestezi sonrasında uyanma döneminde birtakım sorunlar yaşar ve anestezistlerine de yaşatırlar, ancak bu yaşananları kendileri pek hatırlamadığı için ameliyattan sonraki yaşantılarında da sigara içmeye devam ederler.

Eğer sigara içiyorsanız bir an önce bundan vazgeçmeniz en doğrusudur, çünkü sigaranın yıllardır yapmış olduğu tahribatın iyileşmesi bıraktıktan sonra uzun zaman alır. Ameliyattan birkaç gün önce sigarayı bırakmış olmanın ne size, ne de anestezistinize herhangi bir faydası yoktur. Kendinize ve anestezi doktorunuza yapacağınız en büyük kötülük ise ameliyattan birkaç saat önce sigara içip ameliyathaneye gelmektir.

10. Ameliyat sonrasında boğaz ağrısı neden olur?
Ameliyat sonunda anestetik gazlar kapatılır ve hastanın yavaş yavaş uyanması beklenir. Hastanın yaşamsal refkeksleri geri döndükten sonra, nefes yollarındaki tüp çekilir ve hastanın kendi kendine soluması sağlanır. Ameliyat sırasında büyük yararı olan bu tüp bazı hastalarda nefes borusunda bir miktar tahriş yapabilir. Ameliyattan sonra hastanın boğazında hissettiği ağrı, gıcık ve yutkunma zorluğu bunun nedeni olup geçicidir. Son yıllarda geliştirilmiş olan özel maddelerden yapılmış yumuşak tüpler bunu en az düzeye indirmiştir.

11. Ameliyat sonrası bulantı-kusma neden olur?
Bazı ameliyatlarda cerrahi uyaranlar ameliyat sonrası bulantı ve kusmaya yol açabilirler. Çocuklarda şaşılık ameliyatlarından sonra, yetişkinde karın ameliyatlarından sonra kusma ve bulantı diğer ameliyatlara göre daha sık olarak ortaya çıkar. Son yıllarda geliştirilmiş olan anestezi ilaçlarının bu etkileri son derece azaltılmıştır, hatta bazı anestezi ilaçlarının bulantı-kusmayı önleyici etkileri vardır.Bulantı-kusmayı önleyen pek çok ilaç bulunmaktadır, anesteziden uyanmadan önce bu ilaçlar damardan verilerek bu sorun önlenebilir.

12. Ameliyat sonrasında ağrı çekmek kader midir?
Günümüzde ameliyat sonrası aşırı ağrı çekmek artık kader değildir. Ameliyat sonrası çekilen ağrının pek çok zararlı etkilerinin olduğu artık kanıtlanmıştır. Hastaların, anestezi ilaçlarının etkilerinden tamamen kurtulup yaşamsal fonksiyonlarının dengeye kavuşması için bir süre bekletildikleri “derlenme bölümünde” ağrı kesiciler uygulanarak ağrı hafifletilmeye çalışılır. Hastanın bilinci tamamen açılınca “Hasta Kontrollü Analjezi” uygulamasına geçilir. Bu uygulama bir cihaz yardımı ile yapılır. Cihaz hastaya düşük dozda ağrı kesiciyi sürekli olarak verirken, ağrısı olduğunda hastanın bir düğmeye basarak kendisine serumun gittiği damar yolundan ilave bir miktar ağrı kesici vermesine olanak tanır. Bu miktarın sınırları da cihazın programlanması ile önceden belirlenmiştir. Burada amaç en düşük dozda ilaç kullanarak hastanın ağrısını dindirmek ve konforunu sağlamatır.


---------- ALINTIDIR ----------

Arkadaşlar ayrıca kansızlık problemi olanlarıda ameliyata almıyolar. Belli bi süre tedavi uygulayıp alıyolar ameliyata..
 
canım benim çok sağol :)

ameliyat sırasında uyanmak korkusu "Anestezi" diye bir film vardı ondan sonra başladı Allah korusun !

bi de acaba düzenli kullandığımız ve kullanmak zorunda olduğumuz bazı ilaçlar(antibiyotikler gibi) antestezi konusunda sıkıntı yaratır mı acaba bu tür ilaçları 20 gün ya da 1 ay önceden bırakmak mı lazım doktora danışmak şart tabi..
 
canım benim çok sağol :)

ameliyat sırasında uyanmak korkusu "Anestezi" diye bir film vardı ondan sonra başladı Allah korusun !

bi de acaba düzenli kullandığımız ve kullanmak zorunda olduğumuz bazı ilaçlar(antibiyotikler gibi) antestezi konusunda sıkıntı yaratır mı acaba bu tür ilaçları 20 gün ya da 1 ay önceden bırakmak mı lazım doktora danışmak şart tabi..[/QUOTE

Ameliyat olmadan önce benide o filme korkutmaya çalışıyolardı :)

Kullandığınız ilaçları ameliyat tarihinden önce doktora sormak gerekiyo tabi kesip kesmiceğinizi. Kullanabilirsin dediğinde bile ilaçların reçete fotokopisini yada isimlerini yazıp bu ilaçları kullandım demek ameliyat hazırlıkları öncesi testler yapılırken vermek en doğrusu.
Ben çok fazla ilaç kullanmıştım reçetelerimi vermiştim.
 
ameliyat önlüğünü giyip sedyeye yatıp amelyathaneye doğru yola çkmak ve amlyat snrası tek odaya geri gelmekk..bu zaman zarfındaan ödüüüm kopuyooooo
 
ameliyat önlüğünü giyip sedyeye yatıp amelyathaneye doğru yola çkmak ve amlyat snrası tek odaya geri gelmekk..bu zaman zarfındaan ödüüüm kopuyooooo

Ameliyata gittiğimde, ameliyat yapılan başka bi odaya girdim yanlışlıkla yanımdaki doktor bi anda gözlerimi kapamıştı :)
 
Ameliyata gittiğimde, ameliyat yapılan başka bi odaya girdim yanlışlıkla yanımdaki doktor bi anda gözlerimi kapamıştı :)

tamda o andaa ben bi güzel bayılıverirdim olduğum yere.demekki çok kötüü şeyler var alllaah bende onun için gidiorum diee :KK70:

ya ben aslnda korkmazdm bu amlyttan flan ama 10 gn önce ablam amlyat oldu ve amlyt snrasıı sedyeyle odaya geldiği ana bttim ben resmen.o kanlarıı yuttuğu için dişleri ağzı flan kandı snra çok ttredi vee ilk bi saat çook ağrı çektiii tkrar iğne yaptılr ağrı kesici çnk geçmedi.resmen inliyodu doktoru çaırın çokkk ağrıo diieee..bnde tbi mlyt olck br olrk bunlara şaht oluncaaa çook etklendm ve şmdi gerçektn çok korkuorum.olurrsam lokalle burun ucu olurumm ötesne cesart edemem sanırııım.son 3 gndür ryalarıma giriioo malyathaneden kaçıorum ağlıorum olmıcm diorum flan..bayaa bi kötü durumdaym ben yaa keşke gtmeseydm ablamla brlktee amlyt günüü
 
bende korkuyodum ki anesteziden zor çıkan bi insanımm 3 kere genel aneztezi ile ameliyat oldum son oldugumda hiç bir sıkıntı çekmedim çok rahat ayıldım tıp bu konuda çok ilerliyormuş yaklaşık 2 yıl kadar önce burun ameliyatı oldum o zmn zor ayılmıştım ve btn gün devam eden mide bulantım vardı. 2 ay kdr önce klipsli ets ameliyatı oldum ameliyathanede ayıldıgımda doktorlara teşekkür bile ettim.. birde şöyle diyolar iyi düşünüp uykuya dalarsan öyle uyanıyormuşsn aglayarak giren aglayarak uyanırmışş:)

burun ameliyatı kanamanın mideye indigi bi ameliyat oldugu için mide bulantısı açısından brz pis bir ameliyat o kanı mide sindiremiyo kusarak çıkarıyosnz ama herkeste bu şekilde olmuyo...
 
kullandıgınız ilaçları anestezi uzmanınızla 1 hafta kdr öncesinden görüşün ama bırakmaya gerek olmuo.. antidepresan kullanıyodum doktor bırakmana gerek yok dedi ameliyat öncesi 12 saat önce içmiştim...
antibiyotik kullanırken ameliyat olma gibi bi durum olmaz sanırım çünkü hasta oldugunuzda enfeksiyon, grip vs ameliyatı erteliyorlar
 
off off ne korktm anesteziden.. kesin uyanamicam psikolojisiyle girdim ve uyandigimda narkozun etkisiyle ben yasiyormuyum diye sayiklamisim.. ayrica bir arkadas demis ablam cok kotu durumdaydi agridan duramiyordu die ama korkmayin arkadaslar oyle bir durum yok tabi zor ama benim agrim cok az oldu tamponlar cok rahatsiz etti o kadarr.. 1 hftaya kimsenin birseycigi kalmiyor:)
 
off off ne korktm anesteziden.. kesin uyanamicam psikolojisiyle girdim ve uyandigimda narkozun etkisiyle ben yasiyormuyum diye sayiklamisim.. ayrica bir arkadas demis ablam cok kotu durumdaydi agridan duramiyordu die ama korkmayin arkadaslar oyle bir durum yok tabi zor ama benim agrim cok az oldu tamponlar cok rahatsiz etti o kadarr.. 1 hftaya kimsenin birseycigi kalmiyor:)

o bi arkaş bn miyim blmiorum ama bensem cvp veriorum :KK70:
nasıl öyle bişey yok yaa olan şeyi sölüorum ben evet çook acı çekti çook ağrısı olduu amelyat günü ama snrasnda gçti 1 hafta içinde doğruu tbikii kurl bu.kimisi çok ağrırı kmisi ağrımaz ama bu ablamn ağrısı olduğu gerçeğini değiştirmez.uydurck değilm yni dimii
 
bende korkuyodum ki anesteziden zor çıkan bi insanımm 3 kere genel aneztezi ile ameliyat oldum son oldugumda hiç bir sıkıntı çekmedim çok rahat ayıldım tıp bu konuda çok ilerliyormuş yaklaşık 2 yıl kadar önce burun ameliyatı oldum o zmn zor ayılmıştım ve btn gün devam eden mide bulantım vardı. 2 ay kdr önce klipsli ets ameliyatı oldum ameliyathanede ayıldıgımda doktorlara teşekkür bile ettim.. birde şöyle diyolar iyi düşünüp uykuya dalarsan öyle uyanıyormuşsn aglayarak giren aglayarak uyanırmışş:)

burun ameliyatı kanamanın mideye indigi bi ameliyat oldugu için mide bulantısı açısından brz pis bir ameliyat o kanı mide sindiremiyo kusarak çıkarıyosnz ama herkeste bu şekilde olmuyo...

verilen anesteziye, anestezinin süresine ve kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyo tabi. Ben ağlayarak girmiştim ondan demekki ayılırken ağladım hep :)
Çok geçmiş olsun canım..
 
o bi arkaş bn miyim blmiorum ama bensem cvp veriorum :KK70:
nasıl öyle bişey yok yaa olan şeyi sölüorum ben evet çook acı çekti çook ağrısı olduu amelyat günü ama snrasnda gçti 1 hafta içinde doğruu tbikii kurl bu.kimisi çok ağrırı kmisi ağrımaz ama bu ablamn ağrısı olduğu gerçeğini değiştirmez.uydurck değilm yni dimii

sana yalan soyluyorsun demedim farkindaysan, burda birsuru arkadas var yeni ameliyat olucak kimseyi bos yere korkutmanin anlami yok.. ablaniz cok aci cekmis olabilir , ama burun ameliyati olan 100 kisiden 99u benimle ayni fikirdedir.. agri olmuyor cok fazla sadece tampon ve sisliklerin verdigi rahatsizlik var.. kolay bir ameliyat degil kesinlikle cok zor bende agri kesici ictim ama dayanilmicak gibi bir acida degildi.. demekki ablanizin doktorundan kaynaklanan birsey =)
 
sana yalan soyluyorsun demedim farkindaysan, burda birsuru arkadas var yeni ameliyat olucak kimseyi bos yere korkutmanin anlami yok.. ablaniz cok aci cekmis olabilir , ama burun ameliyati olan 100 kisiden 99u benimle ayni fikirdedir.. agri olmuyor cok fazla sadece tampon ve sisliklerin verdigi rahatsizlik var.. kolay bir ameliyat degil kesinlikle cok zor bende agri kesici ictim ama dayanilmicak gibi bir acida degildi.. demekki ablanizin doktorundan kaynaklanan birsey =)

birincisi drla alakası yokk onun bnyesiyle ilgili.eğer drla ilgili olsaydı her drun hastasınn çektkleri aynı olurdu ama bzm drumuzun diğer hstalarınn bazılrnda ağrı olmş bazılarnda olmamaış.<
ikncisi burdaki arkdşlarıı korkutmak amacıyla denmemiş bişeyi öyle lanse ediyosun.bnde amlyat olucamm neticede:KK66: ben herkess ağrı acı çekicek mi demişiimm de herkesi boşa korkutmuşum saçmalık.çoğu kişide olmayablr ama onda oldu bu o gerçeği değiştirmez dmiiii..ben yaşadıklarmızı paylaştım en nihayetnde.abuk sabuk yerlere çekmeye grek yok.
her neyse

amlyt olucak herkese bol şans
 
X