Tüp Bebek Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlere yardımcı olan yöntemlerden bir tanesidir. Kadından alınan yumurta ile erkekten alınan spermin laboratuvar ortamında bir araya getirildiği bu yöntem, birden fazla adımdan oluşan bir süreçtir.

Tüp bebek tedavisi, yardımcı üreme teknikleri arasında en etkili olanıdır. Bununla birlikte çiftlerin tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olma ihtimalleri yaş ve kısırlığın nedeni gibi pek çok faktöre bağlıdır. Tüp bebek tedavisi için başvurduğunuzda doktorunuz, tüp bebek sürecinde sizi nelerin beklediği ve bu tedavinin sizin için uygun olup olmadığı konusunda detaylı bir şekilde bilgilendirme yapacaktır.

Tüp bebek tedavisi, bebek sahibi olsa da sağlıklı bir gebelik geçirme ihtimalinizi arttırmak için sizin de yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisi öncesinde ve sırasında neler yapabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.
tup_bebek_tedavisinde_nelere_dikkat_etmeliyiz.jpg

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Neler Yapılmalı?

Tüp bebek tedavisi, yardımcı bir üreme tekniği olmakla birlikte tedavi öncesinde bazı noktalara dikkat ederek gebelik şansınızı arttırmanız mümkün olabilir. Tüp bebek tedavisi öncesi sağlıklı bir gebelik için şunlara dikkat edebilirsiniz:

Sağlığınıza dikkat edin

Sağlıklı bir gebelik, döllenme gerçekleşmeden başlamaktadır. Bu nedenle tüp bebek tedavisi öncesi hem kadının hem de erkeğin sağlığına dikkat etmesi çok önemlidir. Erkek açısından gerekli olduğu takdirde kilo verme ya da yaşam tarzında değişiklikler yapmak gibi şeyler, sperm kalitesinin olumlu yönde etkileyebilmektedir.

Tüp bebek tedavisinin başarısı açısından kadının sağlığı, erkeğin sağlığından daha önemlidir. Kadının, gebe kalmayı denemeye başlamadan en az 3 ay önce prenatal vitaminler kullanmaya başlaması gerekir. Bu sayede gebe kalındığı takdirde bebeğin ihtiyacı olan besinleri alması sağlanır.

Stresinizi kontrol altına alın
tup_bebek_tedavisi_stres.jpg

Stresin fiziksel sağlık üzerinde etkileri olduğu için tedavi öncesi ve sırasında stresinizi kontrol altına almanız önemlidir. Bu süreçte sigara ve alkol gibi şeyleri, stresinizi azaltmak için kullanamayacağınız için stres yönetimi için aşağıdaki yöntemlerden yararlanabilirsiniz:
  • Resim yapmak
  • Meditasyon ya da nefes çalışmaları yapmak
  • Egzersiz yapmak
  • Yüzmek
  • Yazmak
  • Fotoğraf çekmek
Stresinizi azaltmak için yapabilecekleriniz yukarıdakilerle sınırlı olmamakla birlikte yaratıcı aktivitelerin, stresinizi kontrol altına almanıza yardımcı olacağını unutmayın. Hoşunuza giden yaratıcı aktiviteler sayesinde ruh halinizi destekleyebilir ve tedavi sürecinizi en iyi şekilde geçirebilirsiniz.

Sağlıklı beslenin

Sağlıklı beslenmenin belli bir tanımı olmamakla birlikte besin değerleri bakımından zengin yiyecekler tüketmeniz, sağlığınız açısından faydalıdır. Bunun için sebze, kuruyemiş, balık, yumurta ve avokado gibi sağlıklı yiyecekleri beslenme düzeninize ekleyebilir ve şeker ile inflamasyon yapıcı gıdalardan uzak durabilirsiniz.
tup_bebek_tedavisi_egzersiz.jpg
Egzersiz yapın
Yoğun olmayacak şekilde egzersiz yapmaya dikkat edin. Haftada birkaç saat aerobik egzersiz, sağlıklı olmanıza yardımcı olacaktır.

Gece uykunuza dikkat edin

Sağlıklı olmak için sağlıklı beslenmenin ve egzersiz yapmanın yanı sıra kaliteli uyumak da önemlidir. Bu nedenle her gece en az 7-8 saat uyumayı hedefleyin. Bunun için her gün aynı saatte yatıp kalkmayı, yatak odanızı tamamen karartmayı ve uyku maskesi kullanmayı deneyebilirsiniz.

Tüp bebek tedavisi öncesi ve sırasında yapmanız gereken şeylerin yanı sıra yapmamanız gereken bazı şeyler de bulunmaktadır:

Alkol tüketmeyin

Alkolün gebe kalma üzerinde önemli etkileri olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin alkolü azaltmaları veya tamamen bırakmaları tavsiye edilmektedir.

Kafein tüketiminize dikkat edin

Kafein tüketmek, stresinizin artmasına ve uykunuzun kaçmasına neden olabilir. Bu nedenle tedavi sırasında arada bir kahve içmenizde sakınca olmasa da gün içerisinde kafeini ölçülü bir şekilde tüketmeniz gerekir. Kendinizi enerjik hissetmek için kafeine ihtiyaç duyuyorsanız, uyku alışkanlığınızı iyileştirerek ve egzersiz yaparak enerjinizi doğal yollarla arttırabilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisinde Neler Yenmeli?

tup_bebek_tedavisi_yapilirken.jpg
Tüp bebek tedavisi öncesinde olduğu gibi tedavi görürken de dengeli ve sağlıklı beslenmeye odaklanmanız gerekir. Bu süreçte beslenme düzeninizde büyük değişiklikler yapmak yerine her besin grubunu dengeli bir şekilde tüketmeye çalışmalısınız.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek adına genel olarak şunları yapabilirsiniz:

Çinko içeren gıdalar tüketin

Bağışıklık sistemi için vücudun belli bir miktar çinkoya ihtiyacı vardır. Çinko, hormonları düzenlemeye yardımcı olan bir mineraldir. Kuruyemiş, süt ürünleri, patates, et ürünleri ve tahıl gibi yiyecekleri beslenme düzeninize ekleyerek çinko alabilirsiniz.

Folik asit alın
Folik asit, bebeğin beyin ve omurilik gelişimi açısından çok önemlidir. Bu nedenle prenatal vitaminlerin içerisinde folik asit bulunmaktadır. Ancak takviyelerin yanı sıra fasulye, ıspanak, bezelye ve brokoli gibi folik asit içeren yiyecekler de tüketebilirsiniz.

tup_bebek_tedavisi_olurken.jpg
Protein bakımından zengin beslenin

Protein, vücudun yapı taşı olduğu için tedavi öncesi ve sırasında yeteri kadar protein tüketmeniz önemlidir. Protein için balık, yoğurt, süt, yağsız tavuk eti, brokoli ve yumurta gibi sağlıklı protein kaynaklarını tüketebilirsiniz.

Demir içeren yiyecekler tüketin

Gebelikte demir eksikliği kansızlığa yol açabilmekte ve bebeğin kilosunun düşük olmasına ya da çok erken doğmasına neden olabilmektedir. Demir tüketiminizi arttırmak için ıspanak ve kabak çekirdeği gibi demir bakımından zengin yiyeceklere yönelebilirsiniz.

Sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin

Sebzeler ve meyveler, sağlıklı bir beslenme düzeninin vazgeçilmez parçalarıdır. Bu nedenle tedaviniz sırasında beslenme düzeninizde bol sebze ve meyveye yer vermeye özen gösterin.

Tüp Bebek Tedavisinde Ne Zaman İlişkiye Girilir?


Tüp bebek tedavisi sırasında çiftler cinsel ilişkiden uzak durmaları gerekip gerekmediğini merak edebilmektedir. Tedavi sırasında kondom gibi bariyer yöntemler kullanıldığı sürece ilişkiye girilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

Tüp bebekte yumurtalıkların uyarılması sırasında yumurtalıklar büyüyeceği için bu dönemde kadınlar ilişkiye girmek istemeyebilir. Ancak kadın ilişkiye girmek istese dahi çoğul gebelik ihtimalini ortadan kaldırmak için korunmadan birliktelik yaşamamak gerekir. Ayrıca yumurta toplamadan önceki günlerde erkeğin belli bir süre boşalmaması, sperm örneği verirken faydalı olabileceği için doktorunuza bu dönemde ilişkiye girmenizin bir sakıncası olup olmadığını mutlaka sormalısınız.

Bazı uzmanlar, embriyo transferi sonrası da cinsel ilişkiden uzak durulmasını isteyebilmektedir. Embriyo transferi sonrası ilişkiye girmenizde bir sakınca olup olmadığını veya cinsel ilişkiden ne kadar süre uzak durmanız gerektiğini doktorunuza sormayı ihmal etmemelisiniz.
 
X