Miras hakkında

pillar

Guru
Kayıtlı Üye
27 Mart 2011
258
341
303
İstanbul
Merhabalar, öncelikle forumda yeniyim. Mirasla ilgili bir durum var, yardımcı olabilen olursa sevinirim çünkü bu işlerden hiç anlamıyorum.

Babam 1,5 yıl önce vefat etti. Annemle babam 20 yıl önce boşanmışlardı. Babam boşandıktan sonra evlenmedi ve başka da çocuğu yok, yani tek yasal varisi benim. Vefat ettiğinde konuyu araştırmak aklıma gelmedi çünkü bildiğim kadarıyla miras olarak kalacak bir şey yada herhangi bir borç yoktu. Babamla boşandıktan sonra hep görüştük ancak iki amcam ve onların çocukları dışında ailesindeki başka kimseden bana bahsetmedi.

Geçen hafta akrabam olduğumu söyleyen bir kadından telefon geldi. Babamın teyze kızıymış. Anneannelerinden kalma bir ev varmış. Bu evde annesi yani babamın teyzesi oturmuş yıllarca. Bu evi satacaklarmış ve evde babamın da hissesi olduğundan benim imzam gerekiyormuş. Evin çok borcu varmış.. Anneanne öldüğünden beri annesi emlak ve elektrik hiç ödememiş. (Anneanne tam olarak ne zaman ölmüş hiç bilmiyorum ama sanırım temiz bir 20 senesi vardır.) Bu evi satıp bu borçları ödeyeceklermiş. Artan parayı da iki kardeş paylaşacaklarmış. Yani benden hakkımdan feragat etmemi istiyorlar. Bana bu borç ödenmezse hepimize haciz geleceğini söyledi. Bu işin acil yapılması gerekiyormuş.

Ben babamın ailesini hiç tanımıyorum. Annemin anlattığına göre babam bu bahsi geçen teyzeyi hiç sevmezmiş. Bu insanlar yıllarca anneannesinin emekli maaşını alıp yemişler. Üçkağıtcı bir aileymiş. babam da bu insanlardan hiç bahsetmediğine göre demek ki pek görüşmüyordu diye düşünüyorum.

Benim bu durumda ne yapmamı tavsiye edersiniz? Anlattıkları ne kadar doğru bilmiyorum, belki korkutup hakkımdan vazgeçirmeye çalışıyor da olabilirler. Dediğim gibi aileyi tanımıyorum, sadece kan bağım var. Telefondaki kadın elektrik ve emlak vergisi borcunun af ile 40000tl olduğunu söyledi. Satıştan kalan 10000tl'yi de iki kardeş paylaşacaklarmış. Bu borçlardan dolayı bana haciz gelme durumu olabilir mi? Annem evin satışından benim de hakkım olduğunu düşünüyor. Şahsen benim fikrim de böyle. Ben 8 yaşımdan beri babamdan veya ailesinden maddi/manevi bir fayda görmedim, hep annem çalışıp ihtiyaçlarımı karşıladı. Hakkımdan vazgeçmek istemiyorum bu nedenle. Ne önerirsiniz?
.

canım bence sen bi avukata danış avukatın konuyu araştırsın mutlaka,belki borç olayı yoktur uyanıklık yapmaya çalısıyolardır, alacağın warsada bırakma onlara:68: ,kendin muattap olma ama bi awukat tut derim ben sana,en azından ilk başta bi danış herhangi bi avukata.

Merhabalar, öncelikle forumda yeniyim. Mirasla ilgili bir durum var, yardımcı olabilen olursa sevinirim çünkü bu işlerden hiç anlamıyorum.

Babam 1,5 yıl önce vefat etti. Annemle babam 20 yıl önce boşanmışlardı. Babam boşandıktan sonra evlenmedi ve başka da çocuğu yok, yani tek yasal varisi benim. Vefat ettiğinde konuyu araştırmak aklıma gelmedi çünkü bildiğim kadarıyla miras olarak kalacak bir şey yada herhangi bir borç yoktu. Babamla boşandıktan sonra hep görüştük ancak iki amcam ve onların çocukları dışında ailesindeki başka kimseden bana bahsetmedi.

Geçen hafta akrabam olduğumu söyleyen bir kadından telefon geldi. Babamın teyze kızıymış. Anneannelerinden kalma bir ev varmış. Bu evde annesi yani babamın teyzesi oturmuş yıllarca. Bu evi satacaklarmış ve evde babamın da hissesi olduğundan benim imzam gerekiyormuş. Evin çok borcu varmış.. Anneanne öldüğünden beri annesi emlak ve elektrik hiç ödememiş. (Anneanne tam olarak ne zaman ölmüş hiç bilmiyorum ama sanırım temiz bir 20 senesi vardır.) Bu evi satıp bu borçları ödeyeceklermiş. Artan parayı da iki kardeş paylaşacaklarmış. Yani benden hakkımdan feragat etmemi istiyorlar. Bana bu borç ödenmezse hepimize haciz geleceğini söyledi. Bu işin acil yapılması gerekiyormuş.

Ben babamın ailesini hiç tanımıyorum. Annemin anlattığına göre babam bu bahsi geçen teyzeyi hiç sevmezmiş. Bu insanlar yıllarca anneannesinin emekli maaşını alıp yemişler. Üçkağıtcı bir aileymiş. babam da bu insanlardan hiç bahsetmediğine göre demek ki pek görüşmüyordu diye düşünüyorum.

Benim bu durumda ne yapmamı tavsiye edersiniz? Anlattıkları ne kadar doğru bilmiyorum, belki korkutup hakkımdan vazgeçirmeye çalışıyor da olabilirler. Dediğim gibi aileyi tanımıyorum, sadece kan bağım var. Telefondaki kadın elektrik ve emlak vergisi borcunun af ile 40000tl olduğunu söyledi. Satıştan kalan 10000tl'yi de iki kardeş paylaşacaklarmış. Bu borçlardan dolayı bana haciz gelme durumu olabilir mi? Annem evin satışından benim de hakkım olduğunu düşünüyor. Şahsen benim fikrim de böyle. Ben 8 yaşımdan beri babamdan veya ailesinden maddi/manevi bir fayda görmedim, hep annem çalışıp ihtiyaçlarımı karşıladı. Hakkımdan vazgeçmek istemiyorum bu nedenle. Ne önerirsiniz?
.

canım eğer babanın mirasını kabul edersen bu tüm herşeyini içine alırr..babanın borçlarınıda mal varlıklarınıdaa..yani babamdan kalma evi kabul ediyorum ama borçlarını kabul etmiyorum diyemezsinn...
eğer kabul edersen git o evin olduğu yerdeki tapu dairesine ev kimin üstüneyse onun adını söyle..evin ada parsel numarasını alıp belediyeden ve TEK ten borç durumunu soruştur..sakın kimsenin senin işini takip etmesine izin verme bu 1..ikincisi niye sen hakkından feragat ediyosunda kalan parayı onlar bölüşüyorr...allahım ne saçma ne bencil bi düşünce bu..borçları sen karşılayacaksınn.parayı onlar yiyyecek..eğer 2 lirada düşüyosa bu kaç mürasçı varsa onlara bölüştürür..yani seni o arayanlara söyle borç durumun ben araştırırımm.eğer altından kalkılacak gibiyse üçümüz öder evi temize çıkarır satarızz de...niye borçları sana,, parayı kendilerine bölüştürüyolarr.ne kadar saçma...kesinlikle kendi işini kendin görr...kimseye bırakma işini..onların lafıylada hareket etme...avukat en son iş...tamammıı??? :34:

Çok teşekkürler. Ev kimin üstüne onu da bilmiyorum şu an.. Hatta ev nerede onu da tam bilmiyorum. Tek bildiğim babamın evde hissesinin olduğu. Sanıyorum anneannesi ve annesi öldükten sonra ev iki teyze, babam, amcam arasında pay edilmiş. Bundan yola çıkılarak bir şey bulunur mu bilemiyorum. Babamın ölüm ilanı da elimde değil. Veraset bununla alınmalıymış ama bende yok bu evrak, babamın ailesinde var. Bu evrağı ben tek başıma çıkarabilir miyim bilmiyorum. Mümkün olduğunca o aileden yardım almamaya çalışacağım. Zaten veraset çıkmadan vekalet vermemin bir anlamı da yok.

Küçük amcam var, o bu evde mirasçı değil çünkü annesi ayrı.. Sanıyorum ölüm ilanını ondan alabilirim ama tapu konusunda yardımcı olamaz. Belki evin hangi semtte olduğunu öğrenebilir, ondan yola çıkarak araştırabiliriz.

Kadına güvenmiyorum. Her aradığında farklı borç rakamları söylüyor. Borcu hep arttırarak söylüyor. Vergi borcunu kabul ediyorum ama kullanmadığım elektrik borcunun da bana yüklenemeyeceğini düşünüyorum. Sonuçta sözleşmede benim adım yok, kullanan da ben değilim. Bu borç babamın teyzesi evde otururken yapılmış. Yani anneanne değil teyzenin adına yapılan bir borç.. Emlak borcu ise tapu ortak olduğuna göre hepimizin borcu. Yanlış mı düşünüyorum? Hukuk forumlarında sözleşme kendi adına olsa bile o tarihte evde oturmadığını kanıtlayanların elektrik borcundan mesul olmayacağı yönünde yorumlar okudum. Buna dayanarak sadece emlak vergisi için haciz gelebileceğini düşünüyorum. Bunda da olsa olsa evin benim payıma düşen kısmına haciz gelir. Yani korkuttukları gibi evime haciz gelmez diye düşünüyorum. Tabi uzman değilim, bir avukat arkadaş bilgi verirse sevinirim.

Yani kısaca kendi yaptıkları borcu bana ödetecekler dediğiniz gibi. Üste de hakkımı vermeyecekler. Olay bu.. İlk işim veraset çıkarmak olacak.

Verdiğiniz bilgiler gerçekten işimi yaradı Yavyum, teşekkür ederim. Ayrıca konuya başka açıdan da bakmamı sağladınız. Doğrudur, bize borçları ödetip kalan paraya konmak dertleri. Ayrıca başka bir açıdan düşününce bu insanlar diğer mirasçıların da hakkı olan evde yıllarca oturmuş ve üstelik hiç bir masrafını ödememişler. Şimdi o masrafları bize ödetip satıştan kalan paraya el koymak istiyorlar. Dün amcamla görüştüm ve kadın belli ki üçkağıtla amcamla benim hisselerimizi de alma peşinde. Bana amcamın ve sağlığında babamın kendisine vekalet verdiğini söylemişti, yalanmış.

Sanıyorum nasıl bir yol izleyeceğime karar verdim. Öncelikle amcamdan ölüm kağıdını alıp veraset çıkaracağım. Ayrıca amcamdan evin nerede olduğunu da öğrendik. Evin değerini, ne kadar borcu olduğunu, hissedar olarak bu borçların hangilerinden sorumlu olduğumu araştıracağım. Sorumlu olduğumuz borçlar ödenecek, ev satılacak, üzerine kalan para da hisseleri oranında mirasçılar arasında bölüşülecek. Aslında iş bu kadar basit..

Tekrar teşekkürler, bir gelişme olursa buraya yazarım.

.

Miras hakkınızdan karşılıksız olarak feragat etmeye kimse sizi zorlayamaz
siz feragat etmezseniz mahkemede ortaklığın giderilmesi yoluna gitmeleri gerekir (bu yola siz de başvurabilirsiniz)
evin gerçek değerini ve borçlarını araştırmanızı tavsiye ederim
şu an vergilerde önemli oranlarda af sözkonusu bu kapsama girip girmediği de araştırılmalı
Yanı sıra halen evde oturan varsa size payınız oranında kira ödemelerini de talep edebilirsiniz

Cevabınız için çok teşekkür ederim avukatistanbul. Gerçekten yardımcı oldunuz. Sanırım ev şu an boş ancak yıllarca babamın teyzesi oturmuş, oda yakınlarda vefat etmiş.

Şu an aileyle ipler kopma noktasında. Elimde eve ve babamın ölüm ilanına dair hiç bir belge yada bilgi yok. Hepsi ailesinde. Bu durumda nasıl veraset çıkarılır? Bütün aile birleşmiş hakkımdan feragat etmemi istiyorlar. Buna gerekçe olarakta babamın ve amcamın zamanında teyzesinden ev bedeli için elden aldığı parayı gösteriyorlar ancak öyle bir şey olsa zaten evi üzerlerine o zaman alırlardı. Üstelik böyle bir şey olsa amcam ilk aradığımda konuyu araştırdığını söylemez, doğrudan imza atmamı söylerdi. Yani böyle bir şey olduğunu sanmıyorum. Aynı şekilde babamın dedemden kalma hisseli bir evi daha vardı ancak sağlığında hissesini iki amcamın üzerine geçirmiş. Yani orada da bir miras kaçırma söz konusu. Sanıyorum bu konuda da dava açabiliyoruz.

Böyle bir durumda evin durumunu nasıl araştırabiliriz? Sadece semtini biliyoruz, adresini bilmiyoruz. Tapu dairesinde isimden bulunabilir mi? Bu aileyle hiç muhatap olmadan evi nasıl araştırabiliriz? Araştırma sonunda kayda değer bir şey çıkmazsa veraseti çıkarmam şart mıdır? Şahsen her durumda kesinlikle feragat etmemeye karar verdim çünkü ortada büyük sahtekarlık söz konusu.

Tekrar selam, sanıyorum konuya bayağı bir hakim olmaya başladık ama öğrenmek istediğim bir şey var. Öncelikle nüfus müdürlüğünden babamın ölüm kağıdını aldık ve dilekçeyle veraset için başvurma aşamasına geldik. Aynı zamanda karşı taraf bize ev ve borçları ile ilgili evrakları bıraktı. Şöyle bir durum var. Öncelikle ev halen evin ilk sahibi olan ve uzun süre önce ölen babamın anneannesinin üzerine. Bu ev için kardeşler tarafından veraset çıkarılmamış. Bu durumda herkes tek tek bu işlemi yapmak zorunda gibi görünüyor.

İkincisi evin konumu itibariyle bize söylenen değerden daha değerli olduğunu düşünüyoruz. Elektrik ve emalk vergisi borcuyla ilgili evrakları da teslim ettiler. Bir de elektrik borcundan dolayı teyzenin adına icra takibi yapılmış geçen sene, adrese gelinmiş ancak kimse bulunamadığından kağıt bırakılmış. Evin emlak vergisi borcu 1750TL kadar. Yani çok yüksek bir rakam değil. Elektrik borcu ise 30000TL'ye yakın görülüyor, hep kaçak kullanım yapılmış. Elektrik babamın teyzesi üzerine, elektriği de kaçak bu teyze kullanmış. Ne babam, nede ben bu kadının yasal mirasçısı değiliz. Bu durumda sırf evde hissem olduğundan elektrik borcundan sorumlu tutulabilir miyim? Bu durumda elektrik borcundan kim sorumludur? Bu teyzenin çocukları bizim de bu elektrik borcundan sorumlu olduğumuz konusunda ısrarcı..

Elektrik borcu evin satisina engel degil ki...Evi sattiginiz zaman yeni sahibi tapu gidip ile elektrigi uzerine alacak zaten.Binlerce kiraci borc birakip kaciyor, ev sahibi bu borctan kesinlikle sorumlu degil.

Teşekkürler okcu, ben de öyle düşünmüştüm. Elektrik yazdığınız gibi kaçak kullanılıyormuş. Belki akrabalık nedeniyle borç bana geçebilir diye düşünüyordum ancak ben borçlunun 1.derece mirasçısı değilim. Ancak kızıyla oğlu reddi miras yaparsa bu borç bana geçebilir. Bunu da yaparlarsa evdeki haklarından mahrum kalırlar. Evin değeri yüksek olmalı ki reddi miras yapacaklarına bütün bu dalaverelerle uğraşıyorlar.

Sanırım kafamda herşey şekillendi. Zaten evrakları bir avukata devrettik, kendisi ne gerekiyorsa yapacak. Aynı zamanda yıllardır ev diğer hak sahiplerine kira vermeden kullanılıyordu, bunun için eskiye yönelik kira alabiliyorsam bunu da yapacağım. Cevap veren herkese gerçekten çok teşekkür ediyorum

Tekrar selam, sanıyorum konuya bayağı bir hakim olmaya başladık ama öğrenmek istediğim bir şey var. Öncelikle nüfus müdürlüğünden babamın ölüm kağıdını aldık ve dilekçeyle veraset için başvurma aşamasına geldik. Aynı zamanda karşı taraf bize ev ve borçları ile ilgili evrakları bıraktı. Şöyle bir durum var. Öncelikle ev halen evin ilk sahibi olan ve uzun süre önce ölen babamın anneannesinin üzerine. Bu ev için kardeşler tarafından veraset çıkarılmamış. Bu durumda herkes tek tek bu işlemi yapmak zorunda gibi görünüyor.

İkincisi evin konumu itibariyle bize söylenen değerden daha değerli olduğunu düşünüyoruz. Elektrik ve emalk vergisi borcuyla ilgili evrakları da teslim ettiler. Bir de elektrik borcundan dolayı teyzenin adına icra takibi yapılmış geçen sene, adrese gelinmiş ancak kimse bulunamadığından kağıt bırakılmış. Evin emlak vergisi borcu 1750TL kadar. Yani çok yüksek bir rakam değil. Elektrik borcu ise 30000TL'ye yakın görülüyor, hep kaçak kullanım yapılmış. Elektrik babamın teyzesi üzerine, elektriği de kaçak bu teyze kullanmış. Ne babam, nede ben bu kadının yasal mirasçısı değiliz. Bu durumda sırf evde hissem olduğundan elektrik borcundan sorumlu tutulabilir miyim? Bu durumda elektrik borcundan kim sorumludur? Bu teyzenin çocukları bizim de bu elektrik borcundan sorumlu olduğumuz konusunda ısrarcı..

siz mahkemeye başvurup veraset ilamı çıkartacaksınız hem babanız hem de anneannesi için
bu sizin mirasçı olduğunuzu belgeleyecek
siz babanız öldükten sonr 3 ay içinde mirası red etmediğiniz için mirasçısınız
mirasçılar haklar kadar borçları da devralırlar
yani evden hissemi alayım ama borcu ödemem diyemezsiniz
evdeki hissenizden feragat etseniz bile mirası zamanında red etmediğiniz için borçlu olmaya devam edersiniz ki tavsiye etmem feragat etmenizi
evin bulunduğu tapudan araştırma yapabilirsiniz
ayrıca emlak vergisi ile ilgili belgeleri ve elektrikle ilgili belgeleri aldığınıza göre zaten bunlarda evin adresi mevcuttur
sizin yapabileceğiniz ortaklığın giderilmesi için dava açmak ve evin satışını talep etmek olacaktır
bu davada bilirkişi evin değerini belirler
mirasçılara hisseleri satıştan pay edilir
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Son düzenleyen: Moderatör:

elektrik borcundan sen sorumlu değilsin kesinlikle... ben oturduğum evi aldığımda içinde oturan bir kiracı vardı, elektrik evi bana satan kişinin ölmüş babası üzerineydi. ben evi aldıktan sonra elektrik idaresinden geldiklerinde saatle oynandığını kaçak elektrik kullanıldığını tespit etmişler ve evde oturan kiracının üzerine ceza yazmışlar. saat başkasının üzerine, evin tapusu benim üzerime, kira kontratı bile yok ama borçlu kullanandır demişler cezayı ona kesmişler. evin vergisini ödemeye gittiğimde evin eski sahibi üzerine vergi borcu çıktığında da ben evi aldıktan sonraki tarih için vergiden sorumlu tutuldum. bu nedenle o borcun sadece vergi borcundan sorumlu tutulacaksın muhtemelen. bence satıştan hakkını al ama geçmişe dönük kira istemek bence çok abartılı olur sonuçta baban yaşarken evde oturan kişilerden kira istememiş demekki durumu onaylamış. onlar bu saçma tavırlarıyla herşeyi haketmişler ama sen yinede cool olmaya çalış.. aileye olan tepkini anlıyorum ama bu duygusallığa yenilmemeni tavsiye ederim, geçmişi değiştirmek için bir şey yapamazsın ama geleceği gölgelemesine izin vermeyebilirsin pekala...

avukatistanbul, çok teşekkür ederim cevabınız için.

Ben üstüme düşen borcu ödemeye hazırım zaten, vergi borcunun bana düşen kısmını ödeyeceğim ancak elektrik anladığım kadarıyla kişiye ait bir borç. Zira icra takibi de sadece kullanan kişiye, yani babamın teyzesine yapılmış. Mahkemeden evin satışını isteyeceğiz ancak tahminimize göre bu insanlar bu kadar acele ettiklerine göre eve zaten alıcı bulmuş durumdalar. Cuma günü avukatla randevum var, daha net bilgi alabileceğim.

nnnyyy, çok teşekkürler. Gerçekten cevabın yardımcı oldu. Bizde farklı olarak elektrik borcu olan kişiyle bir akrabalık durumu var ancak sanıyorum bu borç bize değil, ilk etapta çocuklarına miras yoluyla kalıyormuş. Avukattan net bilgi alırsam yazarım. Açıkçası bu kadar kızdırmasalar cidden geçmişe yönelik kira işini düşünmezdim bile. Beni aptal yerine koymaları, binbir yalanla karşıma gelmeleri çok tepemi attırdı. Özellikle aile arasında bu tür oyunlar hiç hoş değil. Baştan gelip durumumuz yok hakkından feragat eder misin deseler tamam derdim. Neyse.. Şimdilik evin satışı yapılsın, herkes payını alsın, ortalık biraz durulsun sonra karar vereceğim.

avukatistanbul, çok teşekkür ederim cevabınız için.

Ben üstüme düşen borcu ödemeye hazırım zaten, vergi borcunun bana düşen kısmını ödeyeceğim ancak elektrik anladığım kadarıyla kişiye ait bir borç. Zira icra takibi de sadece kullanan kişiye, yani babamın teyzesine yapılmış. Mahkemeden evin satışını isteyeceğiz ancak tahminimize göre bu insanlar bu kadar acele ettiklerine göre eve zaten alıcı bulmuş durumdalar. Cuma günü avukatla randevum var, daha net bilgi alabileceğim.

nnnyyy, çok teşekkürler. Gerçekten cevabın yardımcı oldu. Bizde farklı olarak elektrik borcu olan kişiyle bir akrabalık durumu var ancak sanıyorum bu borç bize değil, ilk etapta çocuklarına miras yoluyla kalıyormuş. Avukattan net bilgi alırsam yazarım. Açıkçası bu kadar kızdırmasalar cidden geçmişe yönelik kira işini düşünmezdim bile. Beni aptal yerine koymaları, binbir yalanla karşıma gelmeleri çok tepemi attırdı. Özellikle aile arasında bu tür oyunlar hiç hoş değil. Baştan gelip durumumuz yok hakkından feragat eder misin deseler tamam derdim. Neyse.. Şimdilik evin satışı yapılsın, herkes payını alsın, ortalık biraz durulsun sonra karar vereceğim.

ben zaten avukatım
:)

Back
X