Miras konusu...

narantikibi

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Temmuz 2013
4.691
2.426
173
Öncelikle merhaba...
Benim amcamın ilk evliliğinden iki çocuğu var eşinden boşandı ve tekrar evlendi.Evlendiği kişinin de iki çocuğu var ve onunda ikinci evliliği.Ortak çocukları yok.Yengeme(amcamın şu anki eşi) ailesi 2 daire verdi tapusu artık onun üzerine ancak yengem öldüğü takdirde amcamın ilk eşinden çocukları bu dairelere mirasçı olabilecekler mi ? Böyle bir durum söz konusu mudur ? Mirasçı olabilmesi durumunda yengem bunu istemiyor sadece kendi çocuklarına miras kalabilmesi için ne gibi bir yol izlemelidir ?
Cevap verirseniz memnun olurum şimdiden teşekkürler...
 

"evlendikten sonra edinilmiş malların ortaklığı"na göre yengenizin, amcanızla evlendikten sonra edindiği tüm malların tamamı aynı zamanda amcanızındır. tapuda kimin ismi yazarsa yazsın ortaklık değişmez. yengenizin ölümü halinde, mallar amcanıza geçer. dolayısıyla hem yengenizin hem amcanızın çocuklarının bu mallar üstünde hakkı doğar ama malların nasıl pay edileceğini bilmiyorum. sanırsam çocukların dava açması ve malların amcanızın sağlığında paylaşılması için mahkeme kararını beklemeleri gerekiyor.

bi not: yengeniz amcanızla evlenmiş ama mallarından sadece kendi çocuklarının yararlanmasını istiyor. bu nasıl bir evlilik ve aile kavramı :26: amcanız da, karşı atak olarak yengeniz vefat eder etmez, pay davası açılmadan tüm malları satabilir ve parasını kendi çocuklarına dağıtabilir öyle şey olmaz. evlendiğin adamın çocukları tarlada büyümedi ya. adamı seviyorsan çocuklarını da kendi çocuğun bileceksin dimi
 

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.Ancak çocuklar ile yengem arasında hiç bir samimiyet yok amcamın eline gelen para ilk eşinden çocuklarına gidiyor yani şu an ki evliliğine pek katkısı yok üstüne şu anki evliliklerinde maddi sıkıntı yaşatıyorlar.Bu sebepten dolayı sürekli bir huzurluk söz konusu amcamın yengeme destek olmaması üzerine ve çocuklarla baştan beri bir bağ kuramadıkları için ve zorunlu hallerde görüşmedikleri için kendi çocuklarının hakkını bölüştürmek istemiyor.Bunun öncesinde amcam kendi üzerine olan bir bahçeden yengeme pay vermeyeceğini söylemesi üzerine yengemde böyle bir şeyi doğru bulmuş olmalı.
 

anlıyorum ama ne yazıkki, evlendikten sonra elde edilen mallar eşlerin ortak malı kabul ediliyor ve çocuklar da, anne-babalarının ortak malından miras olarak pay alabiliyorlar
 
Merhaba;
Yengenizin ölümü halinde malları eşine ve kendi çocuklarına (Yengenizin önceki evliliğinden olan çocuklarına) miras olarak kalacaktır. Bu mallar doğrudan eşinin önceki evliliğinden olan çocuklarına intikal etmez. Fakat önce yengeniz ölürse tüm mallarının 1/4 eşine kalacağı için eşine intikal eden bu mallardan onun da (yengenizin eşinin) ölümü halinde çocuklarına mal intikal eder. Bunlar miras kuralıdır. Bunun edinilmiş mallara katılma rejimi ile bir alakası yoktur. Tarafların boşanması halinde ise devreye edinilmiş mal kuralları girecektir. Bu durumda yengenizin eşi edinilmiş mallara katılma rejimi gereğince malların 1/2 sinin kendisine ait olduğunu ileri sürebilecektir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus bu malların yengenize miras payı olarak intikal edip etmediğidir. Eğer mallar miras olarak yengenize intikal etmiş ise eşi(amcanız) bu mallardan edinilmiş mallara katılma rejimi kurallarına göre pay alamaz. Bu durumda ancak dairelerin getirisinden pay isteyebilir. Kısacası yengenizin eşinin önceki evliliğinden olan çocukları yengenizin mallarından doğrudan pay alamaz. Ancak eşinin üzerine intikal ettikten sonra pay alabilirler.
İyi günler dilerim.
 

Öncelikle teşekkür ediyorum yani anladığım kadarıyla yengem vefat ettiği takdirde mirasın 1/4 i amcama kalacak amcam vefat ettiğinde ise çocuklarına kalacak yani dolaylı da olsa pay alacaklar.Peki pay alamamaları için yengemin nasıl bir yol izlemesi gerekir noterde ben ölene kadar benim benden sonra şu şu isimli çocuklarımındır diye işlem yapabilirler mi bu noterde yapılan işlem sonucunda yengemin vefatından sonra amcam pay alamaz değil mi ?
 
Son düzenleme:
Merhaba;
Saklı paylara müdahale şeklinde tasarruflar iptale tabi olacaktır. Yani eşine hiç bir mal kalmayacak şekilde işlem yapması biraz zor.
Daha fazla bilgi için bir avukatla yüz yüze görüşmenizi öneririm.
İyi günler dilerim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…