• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Miras meselesi

birkadinbirannebirevlat

Elbet zorlukla birlikte kolaylık vardır🤲
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
3 Mart 2023
363
599
33
30
Merhaba hemen konuya giriyorum. Benim annem 8 kardeş. 3 erkek 5 kız kardeşler. Anneannem ve dedem hayattalar 100 dönüme yakın yeri annemlerin haberi olmadan sadece erkek çocuklarına vermişler. Bu dönemde böylesine bi ayrımın olması pes doğrusu. Dedemi çok müslüm ve adaletli sanırdım yanılmışım.
Hatta bazi yerlerin tapusunu erkek evlatlarının hanimlarina vermişler.
Ki bu topraklar kizlar evden gittikten sonra kazanılmış topraklar değil. Kizlar bizzat o topraklarda ter dökmüşler yıllarca.
Hepimizin çok ağırına gidiyor bu durum.
Boyle bisey başına gelip mirastan hak alan var mi ? Yoksa artik giden gitti mi?

Merhaba hemen konuya giriyorum. Benim annem 8 kardeş. 3 erkek 5 kız kardeşler. Anneannem ve dedem hayattalar 100 dönüme yakın yeri annemlerin haberi olmadan sadece erkek çocuklarına vermişler. Bu dönemde böylesine bi ayrımın olması pes doğrusu. Dedemi çok müslüm ve adaletli sanırdım yanılmışım.
Ki bu topraklar kizlar evden gittikten sonra kazanılmış topraklar değil. Kizlar bizzat o topraklarda ter dökmüşler yıllarca.
Zihniyete bak yaa. Kızlarına nasıl açıkladılar peki bu durumu. Malları sizden kaçırıp gelinlerin üzerine yaptık kusura bakmayın mı dediler?

Zihniyete bak yaa. Kızlarına nasıl açıkladılar peki bu durumu. Malları sizden kaçırıp gelinlerin üzerine yaptık kusura bakmayın mı dediler?
Bi aciklama yapma tenezzulunde dahi bulunmadılar. Kizlar zaten kendilerini geri cektiler görüşmüyorlar sadece bayramda 5 dk el öptüler o kadar

Mal kaçırma davasi açılacak. Ama dedeniz ölünce yani üst soy ölünce açılabilir. Şu an miras durumuna geçmemiş çünkü.
Alt soy anneniz olduğu için dava açabilir illa ki hakkını alır. Hatta mallar miras durumuna geçince tüm kız kardeşler dava açsa daha iyi. Doğumdan gelen hakkı ile miras bölünür. İptal olur satış veya bağış. Bağış gösterme yapmıştır dedeniz tahminen. Öyle tek çocuğa herseyi adaletsiz olarak bırakamazsın. Üst soy vefat edince mal kaçırma davası ile tüm alt soydakiler hakkını alınır. Ya satış veya bağış iptal olur ya da annenizin hakkı kadar karşılığı verilmesi gerekir. Kimse kimsenin hakkını gasp edemez. Miras hukukunda tüm çocuklar esit pay alır.

Dava açarsanız mirastan mal kaçırmaya dair, araziler başkasına satılmadıysa ailenizin kadınları hakkını alabilir. Avukata danışın lütfen, hiçbir şeyinizi o heriflere ve el kızlarına bırakmayın. Hayattayken üstüne tapu yapabilir ama öldükten sonra bozdurulabiliyor satış olmadıysa. Evlatlar arası ayrımcılık yapmış.

Kayınvalidemin erkek kardeşlerine ve eşlerine dağıtılmış herşey hatta kayınvalidemin annesinin altınları bile. Kayınvalidem ve kız kardeşleri de huzursuzluk çıkmasın diye ses çıkarmıyorlar. İnanılır gibi değil. 2-3 senede bir biraz para yatırıyorlar hesaplarına kiradaki evlerin birikmiş kiraları diye. Sus payı gibi düşünebilirsiniz yani. Ama hukuken erkek ve kız çocuk ayrımı yok, dava açılsa kayınvalidem miras zengini olur ama açmıyorlar. Eşimin kuzenleri anneleri vefat edince dava açma yetkisi onlara geçeceğini ve dava açacaklarını söylüyorlar 🤣 Allah gecinden versin diyelim. izleyip göreceğiz neler olacak ama çok sinir bozucu bir haksızlığa şahidiz ailece.

Yapsınlar yapsınlar erkeklerin üstüne tapuları, o evlerde kız çocukları da emek veriyor, ekiyor biçiyor, yemek yapıyor, paklıyor; bir ayakları çukura girince de gelinin yanına zor sığdıklarından kızlarına el açıyorlar.

Mal kaçırma davasi açılacak. Ama dedeniz ölünce yani üst soy ölünce açılabilir. Şu an miras durumuna geçmemiş çünkü.
Alt soy anneniz olduğu için illa hakkını alır. Doğumdan gelen hakkı ile miras bölünür. İptal olur satış veya bağış. Bağış gösterme yapmıştır dedeniz tahminen. Öyle tek çocuğa herseyi adaletsiz olarak bırakamazsın. Üst soy vefat edince mal kaçırma davası ile tüm alt soydakiler hakkını alınır. Ya satış veya bağış iptal olur ya da annenizin hakkı kadar karşılığı verilmesi gerekir. Kimse kimsenin hakkını gasp edemez. Miras hukukunda tüm çocuklar esit pay alır.
Böyle birsey olduğunu bilmiyordum. Çok iyiymiş. Peki anne baba ölmeden önce malları başkasına satarlarsa ne olacak?

Annemlere daha kötüsü yapıldı malesef böyle insanlar her yerde varlar hak hukuk bilmeyen şimdi annemler baba ocağına da gidemiyorlar kırıldıklarini beyan ettikleri için. Mal kacirma gibi bir dava acabilirsiniz ya da Miras sahibi öldüğünde çeşitli davalar acabilirsiniz avukata muhakkak danışın sonuçta hakkınız olan yerler. Annemler verdi seslerini çıkarmadılar kimse o hataya dusmemeli

Böyle birsey olduğunu bilmiyordum. Çok iyiymiş. Peki anne baba ölmeden önce malları başkasına satarlarsa ne olacak?
Anne baba mal sahibiyse satar hayattayken, ona bir şey yapılamaz;ama olan malı sen erkeksin hepsini senin üstüne veriyorum derse, öldükten sonra diğer çocuk/lar dava açıp hakkını alabilir.

benim dedem de hepsini bi oğlunun üzerine yapmıştı 4 erkek 7 kızkardeşler nenem de dedem de vefat etti ne yapacaklar bilmiyorum ortada henüz bi şey yok
Mal kaçırma davasi ile halledebilirsiniz. Giden gitmiş diye bir şey yok. Tapu kadastro kayıtlarından tüm kayıtlar secereler devlette. Miras hükmüne girmiş. Vakit kaybetmeden o malları karşı taraf satmadan hemen dava açılabilir. Kimse alt soyundan mal kaciramaz. Evlatlıktan red bile etsen kanuni olarak çocuğun doğumdan gelen hak ile payının bir kısmını alır.
Evlatliktan red durumunda bile hukuk mirastan pay veriyorken sizin durumda her türlü hakkı 7 kız kardeş alır. Dava açın bir avukata gidin.

Lütfen kusura bakmayın ama zihniyetlerine çok sinirlendim şuan. Keşke bayramda bile gitmeselermiş hatta selam bile verilmez böyle ayrım yapan aileye. İnşallah Allah o haksızlık yapılan arsaların daha iyilerini versin annene ve kız kardeşlerine

Dedeniz çok yaşlıysa dönebilir diye biliyorum. Yada mal kaçırma davası da var diye biliyorum Tabi avukat arkadaşlar en iyisni bilir eğer annen ve kız kardeşleri geri çevirmek istiyorsa biran önce avukata gidip danışsınlar ve davalarını açsınlar

Anne baba mal sahibiyse satar hayattayken, ona bir şey yapılamaz;ama olan malı sen erkeksin hepsini senin üstüne veriyorum derse, öldükten sonra diğer çocuk/lar dava açıp hakkını alabilir.
Soruyu yanlış sordum. Mesela baba bütün malını oğluna verdi hayattayken,oğlu da malları sattı yedi. Baba öldükten sonra kardeşler bu mallar için birşey yapabilir mi? Bu konuda mesela anne baba şuan sağ. Onlar öldükten sonra dava açılsa bile herşey yerli yerinde durmuyor olabilir.

Onda eğer 65 yaşından buyuklerse ve heyet raporu almadan bağış veya devir yapıldı ise iptali istenebilir. Aklı dengesi veya karar mekanizması sağlıklı değil kandırdılar vs diye iptal istenebilir. Ama onda miras veren hayatta olduğu için işler tatsız olabilir. Ama iptal istenir. Hukukta öyle tek bir alt soya her malini tek çocuk değilse bırakamazsın. Sebepsiz zenginleşmeye girer başka hak sahipleri de varsa. Hukukta iptal hakkı var. Üst soy ölmüşse tabi daha kolay. Miras hükmüne girdiği için hakkın olan için dava açıyorsun.

Mal kaçırma davasi ile halledebilirsiniz. Giden gitmiş diye bir şey yok. Tapu kadastro kayıtlarından tüm kayıtlar secereler devlette. Miras hükmüne girmiş. Vakit kaybetmeden o malları karşı taraf satmadan hemen dava açılabilir. Kimse alt soyundan mal kaciramaz. Evlatlıktan red bile etsen kanuni olarak çocuğun doğumdan gelen hak ile payının bir kısmını alır.
Evlatliktan red durumunda bile hukuk mirastan pay veriyorken sizin durumda her türlü hakkı 7 kız kardeş alır. Dava açın bir avukata gidin.
Annem hayatta açmaz vermiyorsa vermesin modunda diğer kızlardan da ses yok

Soruyu yanlış sordum. Mesela baba bütün malını oğluna verdi hayattayken,oğlu da malları sattı yedi. Baba öldükten sonra kardeşler bu mallar için birşey yapabilir mi? Bu konuda mesela anne baba şuan sağ. Onlar öldükten sonra dava açılsa bile herşey yerli yerinde durmuyor olabilir.
Hayır maalesef, ona bir şey yapılamaz. Satmış. Geç kalınmış.

Ya nefret ediyorum boyle adamlardan. bir ayağı çukurda hala hak yeme peşinde 🤬🤬
Benim malesef konu hakkında bir bilgim yok ama bence o babaya yağmurlu günde su vermesin kimse. Elden ayaktan düşünce kızlarından aman diler kesin, hep böyle devam eder bu hikaye 🤬
Bizim yaşlı komşu da Rus karısına vermiş evi. Geride kaç tane çocuğu var. Kadın adama hiç bakmıyor, adam yatalak, bir deri bir kemik. Ölmesini bekliyor.
Kızlarından da en gereksiz vicdanli olanı 'yine de babamdir, son nefesini iyi bakılarak versin' dedi, evine aldı. Ama iyi bakilinca adama can geldi 😂😂 kaç sene oldu, sanırım 5. Seneye giriyorlar adam hala ölmedi. Onca zamandır mahkemeleri devam ediyor, evi de hala alamadılar. Safi zarar yani böyle babalar

Annem hayatta açmaz vermiyorsa vermesin modunda diğer kızlardan da ses yok
O zaman maalesef anneniz vefat edene kadar siz dava açamazsiniz. Sonrasında annenizin alt soyu olduğunuz için mal kaçirma davasi açma hakkiniz var ama o mallar satilir vs olursa dava çok uzar. Miras hakkı olanlardan biri ikna edilse dava açılsa zaten herkes hakkını alır. Belki teyzeleriniz ikna edilebilir. Kuzenlerinize citlatin dava hakkı oluyor diye. İlla ki ikna eden olur. Bu hepinizin hakki.

Back
X