- 8 Ekim 2022
- 788
- 2.014
- 33
Merhabalar, Öncelikle sizin durum oldukça karışık. Sürekli yeni gelişmeler çıkıyor ve bunların düzgünce değerlendirilmesi gerekiyor.Merhaba, rahatsız ediyorum sizi ama bugün bazı gelişmeler oldu; kız kardeş eşimi aradı, eşimden kendi çocuğunun yasal vasisi olmasını talep ediyor! Çocuğun babası hayatta ancak evlilik dışı dünyaya gelen ve biyolojik baba ile doğumundan sonra hiçbir iletişimi olmayan bir çocuk. Kız kardeş (53 yaşında) bazı sağlık sorunları yaşadığını ve başına bir şey gelirse çocuğunun geleceğinden endişe duyduğunu söylüyor. Eşime “mortgage ile Londra’da 2 ev aldım, ana parayı ödeyemiyorum, ama faizini ödüyorum, işleri toparlayacağım ama başıma bir şey gelirse bu evleri biyolojik babası elinden alır.” diyor. Bu nedenle avukata danıştığını ve eşimin yasal vasi olması önünde bir engel bulunmadığını, avukatın hazırladığı dosyayı bize mail olarak gönderdiğini söyledi. Gerçek neden söylediği gibi mi yoksa babasının vasiyetini öğrendi ve bunun üzerine mi bize böyle bir taleple geliyor bilemiyoruz. Çarşamba günü için tanınmış bir avukattan randevu aldım, vasilik durumunu da soracağım, ama sizden ricam, eşimin yasal vasi olması durumunda benim çocuğumla kuzeni (çocuk 11 yaşında) arasında ilerde hukuki olarak ne gibi sıkıntılar yaşanabilir, vasi olmamız doğru olur mu? Vakit ayırıp yanıt verirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Vasilik verme isteğinin nedeni vasiye mallarının yönetim hakkının verilmesi ve bu sayede kızının haklarının korunması olabilir. Ancak evlilik dışı ilişki sonucunda almış olduğu evler neticesinde babanın herhangi bir hak iddia etmesi normalde mümkün değildir. Bu ancak evli olmasalar da o evleri birlikte almaları durumunda ve bunun mortgage sisteminde bu sekilde kayitli olmasi durumunda olabilir. Bu durumda anne ölürse çocuk ile baba karşı karşıya kalacağı için çocuğun yasal vasisi olsun ki hakları savunulsun diye düşünmüş olabilir.
Ancak şöyle bir şey var ki bunun süresi 2 seneliktir. Sonra 2 sene daha uzatılabilir. 4 yıl dolunca vasi vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir. Eğer bu sırada kullanmazsa tekrar bu süre 2 sene uzar.
Bence maddi sıkıntıdan daha büyük sıkıntı bu hanimefendinin hasta olmuş olabileceği ve sizden saklıyor olması. Bence bunu öğrenmeye ve bir sorunu varsa bunu da konuşmanızı tavsiye ederim. Çünkü bu işlem gorumcenizin hayatta olması durumunda şu anda çok önemli bir işlem değilken onun vefatı durumunda eğer ki o evler baba ile evlilik dışı da olsa ortak alınmış ise önem arz edecektir.
Zaten bir avukat ile gorusecekmissiniz benim buradan gördüğüm ayrıntıları da düşünerek ve eminim daha fazlası da vardır bu çerçevede bir değerlendirme yapabilirsiniz.
Yasal vasiligin süresi olduğu için dediğim gibi 4 sene sonunda eşiniz bu durumda çekilebilir ve sizi etkileyecek negatif bir durum olmayacaktır. Ancak tabii durum yine tekrar degerlendirilmeli bunlar uzaktan gördüklerim ile yaptığım genel yorumlar.