Montessori Anneleri ve Minikleri

burcum merhaba öncelikle seni ve diğer tüm anneleri tebrik edyorum harikasıız imreniyorum ameliyat gecirdiğim için elifnur ile olan aktivitelerimize cok geliştiremedik ama kitap konusunda ilerledik cok sükür :)
burcum sana sorcağım sey işte olduğum için burdan yazdım aslında faceden soracktım hani su ponponlar var ya onları nerden buldun canım ben bulamadım nerden temin edebilirm canım. hepinizi öpüyorum insallh aktivitelerimiz ile bende aranızda olacağım.

bu arada gecen paylastığın tv ile ilgili yazıyı okudum elif son birkaç haftadır sadece pepe ve keloğlanı izliyor ama cok fazla değil tv ye karsıydım halada karsıyımda ama farkettimki konusmasını etkiledi ben o tv izlerken sürakli yanında konusyorum ona neler gördüğünü anlatıyorum böylelikle belkide vicdanımı rahatlatıyorum ama nesem bizden son haberler böyle öpüldünüz hepiniz

Ozlettın kendınızı ama sen ıyı olda...acıgı kapatırsın emınım bu ıstıkrarla ılgıyle sen...
Ponponları sormuşsun bız kıpadan aldık ama sonrasında bızım burda mılyoncularda da gordum freedom da yanlışım yoksa kırtasıyeden almıştı...
Tv konusuna gelince elbette ızlıycekler netıce artık herkesın evınde bırden fazla tv mevcut ve bı yere kadar sakınabılcez...bızım kontrolumuzde oldugu ve abartılmadıgı surece ızlemelerı de normal...bana kalsa evde hıc tv acılmıcak ama babamız da tv bagımlısı ızlemese bıle gelır gelmez eve tv yı acar...bu durumda tv ızlemesı Eylul ıcın de kacınılmaz.bızım şansımız sadece ılgısını cekmıyo oluşu...ızlettırdıgımız bazı seyler var ama ozellıkle bu 25. Kare teknığını oğrendıkten sonra sankı trt kanalındakı cızgı fılmler bana daha guvenlı gelıyo hepsı elbette kontrolden gecmıyodur ama dıgerlerıyle kıyasladıgımda bı denetımde oldugunu dusunerek kendımı rahatlatıyorum belkı de...bu yuzden bız sadece canım kardesımı ızlıyoruz bunun dılında yıne en guvenlısının pepee oldugunu okumuştum bı yerde.senın de dediğin gıbı yalnız bırakarak değil de onun yanında oturup ızledıgının de ne oldugunu anlatarak surelı bı şekılde musade edersek sorun gormuyorum tabı kı uzman değilim sadece accık arastıran gudulerıne kulak veren bı anneyım o kadar...senın de oyle oldugunu dusunuyorum ve yaptıgında yanlşlık oldugunu hıııç sanmıyorum.

Renkler ve şekiller neden önemli?

Renkler ve şekiller neden önemli?Okul öncesi eğitim programlarının çoğunda neden ilk olarak renklerin ve şekillerin öğretildiğini hiç merak ettiniz mi? Neden harfler ve rakamlar ya da kediler ve köpekler değil de renkler ve şekiller? Neden renkler ve şekillerin içinde yaşadığımız dünyanın en belirgin iki özelliğini oluşturmasıdır... Pencereden dışarı baktığınızda, dile getirmeseniz bile beyniniz o anda yeşil ağaçları, kırmızı üçgen çatıları, kare pencereleri ve mavi gökyüzünü fark eder ve ayırır. Renkler ve şekiller çocukların gördüklerini gözlemleme ve sınıflandırma aracıdır. Bu belirgin özellikler çocukları etraflarındaki karmaşık dünyayı tanımlamaya ve organize etmeye teşvik eder.

Okul öncesi eğitimde çocuğunuza okuma, yazma ve matematik gibi temel becerileri öğrenmeden önce bilmesi gereken temel bilgi ve beceriler kazandırılır. Renk ve şekilleri anlamak matematikten fen bilimlerine, dilden okumaya okul eğitiminin tüm alanlarında çoğu beceriyi öğrenebilmek için gereklidir. Örneğin çocuğunuz renkler ve şekiller arasındaki benzerlikleri ve farkları öğrenirken, harfler ve rakamlar arasındaki farkları anlaması için gerekli becerilerin aynısını kullanmaktadır.

Küçük çocuklar, nesneleri (örneğin yapraklar, çakıllar, deniz kabukları ya da anahtarlar) matematiksel olarak sınıflandırmaları istendiğinde de, bu nesneleri genellikle en belirgin özellikleri olan renk, şekil ve ebatlarına göre sınıflara ayırırlar. Çocuğunuz oyun oynarken de renk ve şekil benzerliklerini ve farklılıklarını gözlemler, kıyaslamalar yapar ve bu bilgileri kümeler halinde organize eder. Bu basit gibi gözüken (kirli çamaşırları ayırırken ya da market koridorlarında bi rşeyler ararken sürekli kullandığımız) süreç matematiksel bir dünyada yaşamanın temelidir aslında. Renk ve şekillere göre sınıflandırmak çocuğunuzu gelecekte grafikler çizerken ya da kütüphanede bir kitap ararken bu becerilerini kullanmaya hazırlar.

Renklerin önemi

Renk, okul öncesi çocukların gördükleri şeyleri birbirinden ayırmakta kullandığı yollardan ilkidir. Nesneleri tanımlarken kullandığı ilk kelimeler renkleri ifade eden kelimelerdir. Muhtemelen siz de çocuğunuz oyuncakçıdaki balonların renklerini söylediğinde ya da muz ve armudun renklerinin sarının farklı tonları olduğunu fark ettiğinde veya çorapları renklerine göre eşleştirdiğinde gurur ve mutluluk duymuşsunuzdur. Tüm bunlar çocukların dünyayı tanımlamak ve organize etmek için renklerden nasıl yararlandığını gösteren örneklerdir.

Ancak çocuğun renk anlayışının nesnelerin renklerini tanımasından öte faydaları da var. Renklerin adlarını bilmesi önemli ancak bu renk isimleriyle neler yapabileceğini de bilmesi gerekir. Renklerdeki gölgeleri, açıklı koyulu tonları, çağrışımları görmeye teşvik ederek ona yardımcı olabilirsiniz. Birlikte bu renkleri limon sarısı ya da elma kırmızısı gibi isimlendirin. Böylece renkleri yaratıcı düşünce ve dil aracı olarak kullanmasına yardım etmiş olursunuz.

Çocuğunuza keşifler yapabileceği renk örnekleri vererek onu gölgeler ve tonlar dünyasıyla tanıştırın. Verdiğiniz örnekleri renklerine göre ayırabilir, aynı renkleri eşleştirebilir ya da açıktan koyuya doğru ilerleyen bir “renk treni” oluşturabilir.

Şekillerin Gücü.

Hepimiz görsel bilgiyi tanımlamak ve organize etmek için şekillerden faydalanırız. Çocuklar çok erken dönemlerde tanıdık nesneler ile bu nesnelerin şekilleri arasında bağlantı kurmaya başlarlar. Bu nesnelerin şekilleri değiştiğinde şaşırırlar. Örneğin ilk başlarda yuvarlak gofret ya da kare kek yemek istemeyebilirler. Ancak bu yeni şekil bilgisini denedikten (ve şekli farklı olsa da lezzetli olduğunu anladıktan) sonra bu yeni şekli, şekil bilgisi dağarcığına kolaylıkla eklerler.

Çocuğunuz farklı şekilleri keşfederken temel eğitimsel süreçlerden birini kullanmaktadır: Aynı ve farklı olanı gözlemlemek. Bu kavram ona gördüğü ve karşılaştığı her şey hakkında gözlem yapma, kıyaslama ve tartışma yaparken kullanabileceği temel bir süreci kazandırır..

Basit ev eşyaları ile şekil oyunları oynayın. Çeşitli nesneleri yere yayın ve çocuğunuzdan bunları şekillerine göre gruplara ayırmasını isteyin (kare, üçgen, yuvarlak, yassı gibi). Daha sonra evde her bir gruba ilave edebileceği yeni şeyler bulmak için hazine avına çıkmasını isteyin. Böylece ondan şekillere göre sınıflandırma konusunda öğrendiklerini yaşadığı dünyaya uygulamasını istemiş olacaksınız.

Civarda bir şekil keşfetme yürüyüşüne çıkın. Her seferinde tek bir şekil üzerinde odaklanabilirsiniz. Bu çocuğunuzun şekilleri çevredeki nesnelerle eşleştirmesini; aynı ve farklı olanları farketmesini sağlayacaktır. Örneğin “daire yürüyüşüne” çıktığınızda elinde taşıması için daire şeklinde bir kutu verin. Ayrıca tüm şekilleri arayacağınız yürüyüşlere de çıkabilirsiniz. Bir kağıda tüm şekilleri çizin ve çocuğunuz yürüyüş sırasında bulduğu her bir şekil için o şeklin resminin altına işaret koysun. En fazla hangi şekilden buldu?.

Şekiller aynı zamanda sembollerdir. Dolayısıyla çocuğunuzun şekilleri tanıması başka sembolleri, yani harfleri okumasına da yardım eder. Büyük harfler çoğunlukla daire (veya daire parçaları) ve düz çizgilerden oluşur. Harfleri anlamada ilk adım daire veya üçgen ya da kare arasındaki farkın anlaşılmasıdır. Çocuğunuza çizgiler ve şekiller çizebilmesi için bol bol kalem ve kağıt verin. İlk başlarda şekillerin mükemmel olmaması sizi endişelendirmesin. Kağıt üzerine mükemmel bir biçimde yansıtmadan önce şekilleri eliyle hissetmesi önemlidir. Şekil çizimleri doğal olarak harf yazmaya götürecektir. Kendi isminin harflerini yazın ve bu harflerdeki şekilleri beraber bulun.

Peki ya renkler ve şekiller olmasaydı sanat dünyası nasıl olurdu? Birlikte, en sevdiğiniz resimli kitabı renklere ve şekillere dikkat ederek okuyun. Çeşitli ressamların eserlerini inceleyerek, sanatçının eserini yaratırken renkleri ve şekilleri nasıl kullandığını görmeye çalışın. Kağıt ve boyalar vererek kendi sanat eserlerini yaratmaya teşvik edin!

MERHABA ANNECİKLER
nasılsınız bakalım usb kablamu unuttuğum için foto yükleyemedim malesef birkaç aktivite resmiizipaylasacaktım ama olmadı aksam insaalh. bu arada size danısmak istediğim birsey var elifnur ile genel anlamda herseyi yapıyoruz sadece üst üste birseyi koyduramıyorum kesinlikle yapmıyor ilk önce ben yapıyorum hemen yıkıyor ona yapması için yardım ediyorum yada hadi yap diyorum yapmıyor sonra kendimce kızıyorum ona belli etmesemde sonra duruyorum zorlamk yok bir gün yapacak diyorum ama bunu yapması gerekmezmi

demekki yıkmak daha eğlenceli gelmiş ona :) bizimki 16 aylık 17 ye gidiyoruz 3 kuleyi anca koyuyor üst üste. seninki ne kadarlıktı unuttum ben ama 16 aylık bebek için 3 kule diyordu nette. bu gün kule aktivitesi yapalım bizde, bakalım neler olucak :26:

CANIM BENİM KIZIM14 mayıs 2012 doğumlu bakalım aksam bir daha deneyeceğim ne kadar basarılı olcağız

CANIM BENİM KIZIM14 mayıs 2012 doğumlu bakalım aksam bir daha deneyeceğim ne kadar basarılı olcağız

bizimkide 19 mayıs doğumlu, bir kere üç kutudan kule yaptı. diğer kutda arı resmi vardı, farkeder etmez diğer kutunun içine saklamayı tercih etti. merak ediyorum 6 kutuyu üst üste ne zaman dizecek..

akvaryum çalışması için balık sticker aldım ama bugün uygulayamam. sanırım yarın yapıcaz, o zaman resimlerini koyarım..

Birde ŞOK tan bol bol kitap aldım. bir kitapta iki kitap gibi birşey. arkasını çevirip diğer kitabı okumaya başlıyorsunuz.
ön yüzü
arka yüzü
bi hikaye bitiyor diğeri başlıyor
kısa kısa hikayeler, kızım şimdiden sevdi..
yolu ŞOK a düşenler bi baksın derim ben..

bizimkide bir kez sanırım yaptı kule bakalım suana kadar yapmaya çalısıp yapamadığımız tek çalısma kule yapma çalısmamız oldu sanırım off ya yasadığım yer cok küçük diasa ve bim dısında birde yerek marketleri sayarsak baska birsey yok onun için burda pek fazla birsey bulamıyorum kızıma balıkesir merkeze gitmem lazım oda her an mümkün değil kitapları cok beğendim stickerları nerden aldınız acaba freedoom benim adım ayşe buarada pek tanımıyoruz birbirmizi burcu dısında pek kimseyi bilmiyorum 26 yasındayım 1 kızım var çalısan bir anneyim ancak aksamları vakit bulabilyoruz aktivitelere onuda elif bir hafta öncesine kadar 7 de uyuyordu ben eve 5,30da gelyordum artık 9-9,30 uyuyorda vakit gecirebiliyoruz

slm montessori anneleri tüm sayfaları zevkle tek tek okudum. 15 aylık bi kızım var. yakın takipçinizim. uyguladıklarımı paylaşmaya calışacağım... ellerinize sağlık çok güzel fikirler verdiniz.

Benim oğlumda bir oyuncakla fazla oynamaz sounda döker saçar hatta en başından sinirlenirdi.Odasını montessori ile düzenledikten sonra istediği oyuncağı istediği zamanda raftan alarak kendi oynamaya başladı.Bu şekilde daha önceleri döküp saçtığı mataryeller ile hakkını vererek zaman geçirdiğini farkettim.Yani sunum şekli çok önemliydi.Bir oyuncağın bir rafta özel bir yeri varsa çocuk içinde vardır.Ama diğer oyuncaklarla oyuncak sandığının içindeyse pekte bir şey ifade etmiyordur.Bunu çok rahat söyleyebilirim.

bende evin bir köşesinde ona yer ayırdım. artık istediği bi aktiviteyi kendisi getirip önüme koyuyor. oyuncak sepetinden de vazgeçemiyor ama bazen de bi ucundan tutup onu önüme getirmeye çalışıyor. bu arada benim oğlumda 23 mayıs doğumlu :)

burada da hayvanlar A4 kağıda fotokopi çekilip eşleştirme çalışması yapılmış.

Son düzenleme:
stickerları yine SOK ta buldum, bulur bulmazda aldım. uzun zamandır arıyordum, milyoncularada sordum kalmamıştı. şu ara aktivite yapamıycaz çünkü Ankaraya yolculuk var. yarın kızımla otobüs yolculuğu yapıcaz, bakalım bizi nasıl bir macera bekliyor. bu arada bende Hülya, memnun oldum. 32 yaşındayım, 1 kızım var :) hiç üzülme günde 1 aktivite yapsanız yeter. benim kız raftan oyuncagını alıp kendi oynuyor bu aralar. böyle bi yeri yada rafı varsa gün içinde de o kendi kendine aktivit yapar zaten. önemli olan zamanı en verimli şekilde geçirmek..

Henüz cook erken oldugunu bılmeme ragmen kendi merak ve hevesimden meraklı minik minik dergısını aldım bu ay...dergıden aldıgım ılhamla da bır buyutec aldım...;

ortada bıraktım dergıyı.bı baktım gıdıp almış bı köşeye oturmuş sayfalarını cevırıyo.kuşları gosterıp karga diyokapak resmındekı elinde buyutec olan kızı gosterdım ve elıne verdım buyutecı,kargaları yakınen ınceledı

Not dergı buyuk çocuklara hıtap ettıgı ıçın onlar ıçın guzel bı aktıvıte de yer alıyo dergıde...bırazdan onun da resmını ceker paylasırım okuyan 3 yas cıvarı cocugu olan annelere ılham olur...

Eveet bugun ay kumu yaptık ve aktıvıte masamız asıl işlevini görmüş oldu...yalnız bu aktıvıte ıçın doğru bı gun secmemişim sanırım:26: Eylul bugun çok hareketlıydı o yuzden etraf cok battı.sakın bebek sahıbı annelere onerırım ...ben işimiz bitince dolaba kaldırdım daha sakın bır gununde tekrar oynamak uzere...

Not:evde beyaz un yoktu tam bugday unu kullandım oyuzden rengı koyu...

Harf eşleştirme.. (Tekrar, eksikler vardı)

Alfabe mini kitapcık
Ölçü: 30X20

sanırım bizim minikler bunları eşleye bilir, diş dostu olanlar ve olmayanlar
Ölçü : 20X25

ben kaçar, yolcu hazırlansın artık :)

İyi yolculuklar ıyı tatıller ıyı bayramlar
Benım yolculukta c.tesıyaklasık 1 ay kalıcam istanbulda
Ordakı evımızın karsısı park guzel havalarda tek aktıvıte park olur
Onun dışında cok aktıvıtemız olacagını sanmıyorum bol bol sevılme kucaklasma
Hımm bıde guzel oyuncaklar bulabılmeyı umut edıyorum.bıde bıde vaktım olursa kece alıp kıtap yapmak gıbı bı planım var

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…