Merhaba canımmm:)) tabi ki yardımcı olurum. Cidden fazlasıyla bilgi kirliliği olduğunu düşünüyorum. Mekatronik konusunda çok sağlam bilgilere sahip değilim. Mantık yürütme ve çevremden, hocalarımdan duyduğum kadarıyla açıklamaya çalışacağım.
Mekatronik, elektronik+makine+bilgisayar mühendisliklerinin temel konularının birleşerek oluşturduğu bir mühendislik. Yani yeni bir şey değil aslında. Açıkçası her ne kadar geleceğin mesleği denilse de pek gerçekçi bulmuyorum. Eğer gelecekte bu mühendislik ön plana çıkacaksa bu mühendisliği oluşturan makine, bilgisayar, elektronik mühendisliklerinin önemini yitirmesi imkansız olur.
Mekatronik mühendisliği denilince her konuda uzmanlık vaat eden bir mühendislikmiş gibi düşünülür. Bir mekatronikçi, makine-elektronik-bilgisayar arası bağlantıyı kurabilme üstünlüğü vardır,ve ilgi alanı da baya geniştir, fakat bir makineci elektronikçi yada bilgisayarcıya göre çok temel düzeyde bilgiye sahiptir. Örnek vermek gerekirse bir kişi makine+bilgisayar+elektronik mühendisliklerini teker teker okusun diyelim.toplamda 12 sene bu 3 ana mühendislik dalında uzman olur. mekatronik mühendisi ise 4 senede ancak en temel şeyleri öğrenir,uzmanlaşamaz. 4 senede mi daha çok uzman olunur yoksa 12 senedemi? örnek vermeye devam edersek; makine okusun 4 senede. Yine 4 sene mekatronik mühendisliği eğitimi görmüş birine oranla kendi alanında kat kat daha bilgi sahibidir.İşveren ne yapar bu durumda peki? Eğer ciddi, üretim yapan,argeye önem veren bir firma ise alanında uzman bilgili mühendis varken neden 3 bilim dalını yarım bilen mühendis alsın ki?? Kaldı ki bir fabrikada hepsi de farklı dallardan çok sayıda mühendis çalışır. Çalışanların her birinin 3bilim dalında temel düzeyde bilgili olması mı daha avantaj sağlar yoksa her mühendisin kendi alanında uzman olması mı? Yanlış anlaşılmasın bu anlattıklarım sadece benim görüşlerimm.
Makinede yan dal olarak mekatronik seçilebilir.Çok daha mantıklı olur bana kalırsa ufku açar:)
Bana kalırsa Türkiye şartlarında son yıllarda yeni çıkan bölümlere yönelmek yerine temel bilimlere yönelmek her zaman daha doğru bir karar olacaktır.
Umarım yardımcı olabilmişimdir