Muhteşem Yüzyıl Star Tv

Eski Hürrem Sultan Meryem Uzerli diziden ayrılması sizi nasıl etkiledi ?

• Bir daha bu diziyi izlemem

OY: 54 23,3%
  • Gelen gideni aratacak gibi ama izlerim

OY: 45 19,4%
  • Kimse vazgeçilmez değildir. Emeğe, ekibe saygı aynı keyifle izlemeye devam

OY: 65 28,0%
  • Kararsızım ama eski tadı kalmadı. İzlesem de olur izlemesem de.

OY: 84 36,2%

• Ankete Katılan
    232
Mustafam ne kadar cesur yaa Ah ah pargalı olaydı korurdu onu sahip çıkardı
Hürremle Rüstem de tencere kapak oldular ikisi de hırs küpünden başka bişey değil

Mustafam ne kadar cesur yaa Ah ah pargalı olaydı korurdu onu sahip çıkardı
Hürremle Rüstem de tencere kapak oldular ikisi de hırs küpünden başka bişey değil

haklısın yoksa mahide haticede şahsultanda vezirlerin tamamında hatta rahmetli :) pargalıda hiiiiçççç hırs yoktuuu...mustafada hiiiçççç hırsss yoktu o yüzden sevdiği kızı önce saraya getirip sonra kaideler gereği geri yollamasının esas nedeni taht hırsı değildi dimi :)))

Pargalı hırslıydı canım ama ayrıca çok iyi bir devlet adamı ve askerdi ayrıca sadıktı ama ne Rüstem, Ayaz onu kadar iyi devlet adamı değiller zaten Rüstem rüşvetle Osmanlın çöküş temellerini atan insan yani Pargalının hırsını kendine zarar veriyordu bunların ki hem etrafındaklere hem de devlete zarar verdi... Mustafanın kızı sarayda göndermesi hırs için değildi bence babasına karşı gelmemek aynı zamanda Hürremin ekmeğine yağ sürmemek için gönderdi

Şehzade Mustafa Mersiyesi Günümüz Türkçesi – Taşlıcalı Yahya
Adaleti ile ünlü padişah Kanuni Sultan Süleyman’ın bu şekilde bir karar alması hem şaşkınlık hem de büyük üzüntü yaşatmıştır. O dönemin Divan şairlerinden Taşlıcalı Yahya Bey’in durum üzerine yazdığı mersiye ve günümüz Türkçesi ile tercimesi aşağıdaki gibidir. Mersiyeden önce Taşlıcalı Yahya Bey’i biraz tanıyalım:
Yahya Bey (Ölümü 1582)
16. yüzyılın büyük şairlerindendir. Türk mesnevi şairlerinin en tanınmışlarındandır. Aslen Arnavuttur. Taşlıca’da doğmuş, İstanbul’a gelip sipahi subayı olmuştur. Tasavvuf yoluna da girmiş, iyi bir tahsil yapmış, Doğu dillerini öğrenmiştir. Sancakbeyliğine kadar yükselmiştir.

1556′da Veliaht Şehzade Mustafa Bey haksız yere idam edildiği zaman orduda, yüksek rütbeli bir subaydı. Şiddetli Beyitlerle Sadrazam Damat Rüstem Paşa’ya, hatta Kanuni’ye çatan bir mersiye yazıp ordunun duygularını dile getirmiş, Rüstem Paşa’nın azline sebep olmuştur. Kanuni fikir hürriyeti konularında bilinen büyük müsamahasını göstermiş, Rüstem Paşa’nın büyük ısrarlarına rağmen şairi idam ettirmemiştir.

Şehzade Mustafa Mersiyesi

I. Bend

1. Meded, meded! Bu dünyanın bir tarafı yıkıldı. Çünkü ecel eşkıyaları Mustafa Han’ı yakaladılar ve boğdular.
2. Onun güneş gibi parlak yüzü battı ve düzen bozuldu. Osmanoğullarını hile ile günaha soktular.
3. Padişahın yanında o yiğidin sözü geçtikçe onu çekiştirirlerdi. Nihayet devir padişahını felek, onların yönlendirmek istedikleri tarafa döndürdü. (Kanuni’nin çevresi tarafından yönlendirilişini kasdediyor)
4. Yalancının kuru iftirası ve gizli düşmanlığı gözümüzün yaşını akıttı, gönlümüzde ayrılık ateşi yaktı.
5. Zavallı şehzade caniler gibi bir cinayet işlememişken, belâ seline düşüp boğuldu. Bütün yanında bulunan yakınları darmadağın oldu.
6. Keşke şu olayı gözüm görmemiş olsaydı. Doğrusu ya, şehzade hakkındaki hükmü doğru ve uygulanan cezayı adalete uygun görmedim.

II. Bend

1. Şehzade beyaz bir elbise giymiş, bu haliyle nurdan bir minareye dönmüştü. Babasını göreceği için mutluluktan parlayan yüzü gündüzü andırıyordu.(Şehzade’nin Kanuni’nin huzuruna çıkışı anlatılıyor)
2. Şehzade halka çiçek açmış bir ağaç gibi göründü, otağ ve çadırları da karlı dağlara benziyord
3. Cihan padişahı olan Kanunî Sultan Süleyman hiddetten ateşe dönmüştü, yanında yürüyen adamlar da bir lâle tarlasını andırıyordu.
4. Padişahın çadırları bedenlerle süslenmiş, akhisara dönmüştü. Şehzade ise sevincinden güneş gibi yerinde duramaz bir hale gelmiş ve el öpmek. İçin otağa doğru yürümüştü. (Beden: gövde, hile duvarı ve büyük çadırların etrafına çekilen bezden perde manasına gelir. )
5. Ay parçası gibi şehzade, babasının otağından dönüp gelmedi. Onun cenazesini görenler yağmur yağdıran bahar bulutu gibi ağladılar.
6- Bu dünya çadırı, iki başlı bir ejderhadır. Onun ağzına düşen görünmez olur.

III. Bend

1. Ayın on dördü gibi bilgili ve ilim denizinin tanışı olan o şehzade yok olup gitti. Uğursuz talih zavallıyı telef etti.
2. Gök yüzünde yıldızlar şehzadenin, hasret yarasıyla dövündü kaldı. Osmanlı ülkesi onun ayrılık gecesinde hasretle yandı tutuştu, ülkenin gözleri yaşlarla doldu.
3. Keder, hücum etti, Konya halkına karalar giydirdi. O ay yüzlü şehzadeyi, ince hesaplar, ustaca entrikalarla yok ettiler.
4. Zehirli bir yılan, yani cellâdın kemendi, şehzadenin boynuna hale gibi kuşandı. Rahmetli kaderi ne ise ona boyun eğdi.
5. Hatası görülmemiş ve günahı bilinmez işken öldü- öldürülen şehzâde, ne mübarek ve manen ne mutlu bir şehîd ve ne derece zulme uğramış bir sultândır!
6. Şehzâde yer yüzüne yığılıp kaldı ve aslı olan toprağa döndü. Mutlulukla Hazretin yakınlarına gitti.

Yahya, Rüstem paşa için yazdığı mersiyede ise üzülmekten çok sanki sevinmiş gibidi;
Rüstem için, öldüyse ne olmuş ki, geride kalanlar sağ olsun, bu dünyada yüzü gülmez idi, mahşerde de gülmesin diyerek, beddua etmektedir.

97. bölümün 2 fragmanı da yayınlanmışşşşşşş bol bol Hürrem ve Mihrimah var Mimar Sinan da Mihrimah ı görüp aşık oluyor

Ayol bu RÜSTEM Paşa halihazırda nikahlı değil mi Nigar'la

pargalının devlet adamlığına birşey diyemem çünki seneleri padişahın yanında geçti ammaa sadakatinde yanılıyosun eğer çok sadık olsaydı ""kullarım önümde diz çökücek" demezdi, diğer ülkelerle yaptığı görüşmelerde padişahı ezip kendini öne çıkarmaz ben onun terbiyecisiyim demezdi bu kesinlikle hırsı yüzünden padişaha yaptığı sadakatsizliktir öyleyse neden hürreme düşmandı çünki hürremin oğulları tahta aday ve mustafa tahta geçmezse kendinin söz hakkı olamayacaktı...hırsı dolayısıyla kaç kişiyi canından etti değinmek bile istemem...sonuçta oda isteklerine ulaşmak için herkesi herşeyi kullandı ...daha fazla yaşasaydı neler yapardı bilemedik...hazinesine daha ne kadar hazine katardı hristiyanlara daha ne kadar imtiyaz tanırdı göremedik...

he rüstemi savunmam kendisinden bende pek haz etmiyorum çünki ...

mustafaya gelince sence babasına karşı gelmemek mi derdi yoksa tahta adaylığının sarsılmasınımı önlemekti...geçen bölümde yürüyüşünü gördük hepimiz ben padişahım diyordu resmen ...zaten sözlerindede kendisinin adını kullanarak halkla konuştu sultan süleyman demedi bile...zaten sende söylemişsin hürremin ekmeğine yağ sürememk için işte tam olarak buda hırs intikam duygusu öyleyse mustafada masum değil

bence önce şunu kabul etmek gerekir daha öncede bunu söyledim iktidar hırsı herkesin gözünü boyamış..

fakat benim anlamadığım haticenin yada mahinin yada şah sultanın yada ibrahimin nasıl olurda hırslarını fark etmez sadece hürremi in hırslarını görebilirsiniz ..sürekli onun birilerine zarar verdiğini ki öldürdüğü insan sayısı en az diğerlerinin ki kadar ondan başka sarayda herkesin masum olabileceğine nasıl inanrsınız....üstelik süleyman hastayken hürremin çocuklarını öldürülmesinler diye saraydan uzaklaştırmadılarmı napıcaktı kadın sessiz sakin köşesinde bekleyip sonrada mustafa gel 5 çocuğumuda katletmi diyecekti ?

Son düzenleme:
valla tam kapatacaktım saat geç oldu çoluk çocuk koca yattı ben hala ayakta diye ama bi baktım Aysegul89 forma gelmişş :))şimdi dedim bi cevap yazar bakem de yatam bu merakta çok kötü bişi yaaa

Mustafa da tahta geçmek isteği vardır elbet keşke de geçebilseymiş ama diğerleri gibi hırs küpü yada kölesi değil öyle olsaydı babasını suyuna giderdi o kızı ilk babası söylediğinde gönderirdi böyle de davranmazdı zaten Hürrem Mustafa yı kaç kere öldürtmeye kalkttı annesinin gözyaşlarıyla büyüdü bir yandan o nedenle Hürremi durdurmak derdi hırs olsa kardeşlerini de sevmez kendisi velihat şehzade ve Kanuni Sultan Süleyman tarihte de kendisinden sonra tahta geçecek olanın Mustafa olduğunu dile getirmiş Mustafa biraz fazla gözü kara ve tez canlı o da adaletli bir padişah olmak için bence yürüyüşünde falan da öyle bir şey yoktu bence...
Pargalı da Rüstem de Ayaz da Hürrem de aslında kölelikten geldikleri için ailelerinden ayrıldıkları için hep bi ezilmişlik ve bundan kaynaklı ego ve hırs problemleri var.
Hatice ve Şah Sultan da İbrahim intikamını alma derdi var daha çok
Hepsinin kendince haklı sebepleri vardır yada kötülükleri haksız yaptıkları şeyler var elbet ama Hürrem i ne kadar haklı bulsam da hırsları yüzünden çocuklarım için falan dese de onları bile gözü görmüyor...

Son düzenleme:
Valla ben Mustafa ya hayranım diziden önce de tarihte ki okuduğum kadarıyla da çok beğenmişimdir ona sebep olduğu için de Hürremi hiç bir zaman sevmeyeceğim Bir de iyi kötü herkes yaptığının cezasını ödüyor Süleyman herkesi görüyor ya öldürüyor ya gönderiyor falan ama Hürreme gelince adam kör

Son düzenleme:

açıkçası ben tarih yazanlara çok güvenmiyorum bakalım ne kadarı doğru bildiğiniz gibi harem sır dolu bir yer üstelik şeriatle yönetilen bir ülke... son osmanlılar ülkeden sürgüne gönderildiklerin de zaten bırakılan çoğu evrak yok edilmiş kalanıda kulaktan dolma sözlerle neyin ne olduğu bilinmiyor oyüzden hep diziye göre konuşuyorum...

nasıl sülo herkesi görüyor neden hürremi zehirlemek istediğinde mahiye birşey yapmadı üstelik hünkarın sofrasında oldu bu olan sinirlendi ama ceza yok yine mahi hürremi dövdü zindana attı bir önceki yazımdada vardı sülo hasta olduğunda çocukları ölümle burun buruna geldi de ne oldu sadece yatağından kovuldu arada bi kere sürgün oldu galiba eee o sürgünler hürremin hep başında en basiti düşün hürremi yakan o cadı fatma bile sonradan oğluna gelin oldu nerde ceza....hürremin çocukları da mustafaya düşman değilki mehmetim nasıl atladı mustafayı kurtarmak için canından oluyodu birkere çocuklarına abilerini kötülemedi ....mahi gibi her başlarına gelen şeyde çocuklarına mahinin yaptığı bu şöyle böyle diye karıştırmadı...he şimdi mihrimaha yapıyo ama onunda dertleşcek kimsesi yok kızlar anneler hep öle oluyo sonuçta...sonra hünkarın koynuna birçok kadın sokuldu rusyadan gelenler prenses en son cansu dere hepsiyle tehtitkar konuştu ama sonuçta hiçbirinin canını almadı ... üstelik birde herkesin engellemeye çalıştığı bir aşk var ortada bütün saray birlik oldu hünkarla hürremi ayırmaya emin ol hürremin başına gelenler bizim başımıza gelse hepimiz kaplan parçası oluruz

öyle veya böyle mihrimah rüstemle evlenecek, rüstem muradına erecek...ama sanırım şah sultan yeğenine aynı hatce sultana yaptığı gibi yapacak...hani hüsrev paşa sana sen istemeden dokunamaz gibisinden zırvalamıştı ya...işte mihriyede bunu yapacak sanırım..işin sonunda şah sultan yine karlı çıkacak gibi görünüyor...hürremin planını başına ördürecek gibi..bu şah sultan hürremden daha fena bence...
benim asıl anlamadığım, lütfü neden karısıyla ittifak oldu...oysa hürrem şah sultan hatice ile pargalı yüzünden düşman oldu dediğinde nasıl gözlerinden alev çıkmıştı, acaba onunda bi planı mı var şah sultanla birlik oluyormuş gibi gösterip sonra yapacağı şeyler mi var...
bu arada sinanın ağzının suyu aktı mihriyi görünce..:) anam ne buluyorlar bu kızda çözemedim yahu...çok itici bana göre...:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…