Mustafa Kemal Atatürk’ün gerçek soyadı nedir

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

selennn

Evli mutlu ve çocuklu
Üyelik İptali
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2011
6.330
En iyi cevaplar
1
16.501
448
40
Bursa
Evet başlıktada belirttiğim gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün gerçek soyadı nedir arkadaşlar ?nerdeyse genel kimse bilememiş bu sorunun cevabını sokak ropörtajlarında
Cevabı gerçekten bilmeyenlere yazıklar olsun diyip sizin cahilliğiniz bizim yaşamımızı etkiliyor diyorum bilenlere ise kadının dibisiniz
(Bilmek zorunda mıyım diyenler çıkacaktır evet bilmek zorundasın cahil insan bu ülkenin başkomutanının soyadını bilmek zorundasın)başka konularda konuşmayı bilip bu konuda bilmiyorum dediğinde benim gözümde cahilsindir bu ülkede yaşıyorsan bu ülkenin kurucusuna saygılı da olmak zorundasın soyadını da bilmek zorundasın nokta

En iyi cevap
“Atatürk’ün ilk soyadı Öz’dür” şeklindeki ifade, maalesef bir yanılgıdır. İşin aslı, bu doğru bir kayda ya da resmi bir isme dayanmaz. Hadi birlikte açıklayalım:

---

"Kemal öz adlı Cumhurreisimize…" – Bu ne demek?

Aslında bu ifade, resmî kanun metnindeki bir tanımlamadır. TBMM tarafından kabul edilen 24 Kasım 1934 tarihli 2587 sayılı kanunun birinci maddesi şu şekildedir:

Madde 1: “Kemal öz adlı Cumhurreisimize ATATÜRK soyadı verilmiştir.”
Buradaki “Kemal öz” ifadesi, “öz adı Kemal olan Cumhurreisi” anlamına gelir. Yani Mustafa Kemal’in ön adı (“kemal”) kastedilmiştir; soyadı olarak bir “Öz” kullanılmamıştır.

---

Neden “Öz” zannedilmiş?

Bazı kaynaklar ve sosyal medya paylaşımları, kanun metnindeki bu “Kemal öz”...
Gerçek soyadı Atatürk🤔
Zaten soyadı kanununu yapan kendisi, önceden soyadının ne olduğunun ne önemi var, annesinin adı Zübeyde değil Meliha olsa ne değişirdi hayatımızda mesela? Atatürkçü düşünce böyle bişey değil ya.

Sizin cahilliğiniz bizim yaşamımızı etkiliyor derken kastedilen bu değil ama yine de sen bilirsin ıfjf
Üniversite mezunu, Atatürkçü, en az iki dil bilen, ülkesini seven biri olmanın hiçbir önemi yok. Öz’ü bilmediğin için maalesef biz bundan olumsuz etkileniyoruz. Bak hayat kalitem düştü bile daha ilk dakikadan.

Yeni bı bilgi ogrenmisimdir, gidip atarlanip birilerine söyleyeyim
Yeni bilgi öğrenmedim bunu küçüklükten beri bilen biriyim bu kadar cahil bir toplumun içinde bilemeyenlerden değilde bilenler tarafında olmaktan kendimle gurur duyuyorum bence sizde öğrenin ki cahil kalmayın

Zaten soyadı kanununu yapan kendisi, önceden soyadının ne olduğunun ne önemi var, annesinin adı Zübeyde değil Meliha olsa ne değişirdi hayatımızda mesela? Atatürkçü düşünce böyle bişey değil ya.
Bide üstüne tüy dikiyorum diyorsun yani pes valla

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X