Mustafa Kemal Atatürk’ün gerçek soyadı nedir

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

selennn

Evli mutlu ve çocuklu
Üyelik İptali
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2011
6.330
En iyi cevaplar
1
16.501
448
40
Bursa
Evet başlıktada belirttiğim gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün gerçek soyadı nedir arkadaşlar ?nerdeyse genel kimse bilememiş bu sorunun cevabını sokak ropörtajlarında
Cevabı gerçekten bilmeyenlere yazıklar olsun diyip sizin cahilliğiniz bizim yaşamımızı etkiliyor diyorum bilenlere ise kadının dibisiniz
(Bilmek zorunda mıyım diyenler çıkacaktır evet bilmek zorundasın cahil insan bu ülkenin başkomutanının soyadını bilmek zorundasın)başka konularda konuşmayı bilip bu konuda bilmiyorum dediğinde benim gözümde cahilsindir bu ülkede yaşıyorsan bu ülkenin kurucusuna saygılı da olmak zorundasın soyadını da bilmek zorundasın nokta

En iyi cevap
“Atatürk’ün ilk soyadı Öz’dür” şeklindeki ifade, maalesef bir yanılgıdır. İşin aslı, bu doğru bir kayda ya da resmi bir isme dayanmaz. Hadi birlikte açıklayalım:

---

"Kemal öz adlı Cumhurreisimize…" – Bu ne demek?

Aslında bu ifade, resmî kanun metnindeki bir tanımlamadır. TBMM tarafından kabul edilen 24 Kasım 1934 tarihli 2587 sayılı kanunun birinci maddesi şu şekildedir:

Madde 1: “Kemal öz adlı Cumhurreisimize ATATÜRK soyadı verilmiştir.”
Buradaki “Kemal öz” ifadesi, “öz adı Kemal olan Cumhurreisi” anlamına gelir. Yani Mustafa Kemal’in ön adı (“kemal”) kastedilmiştir; soyadı olarak bir “Öz” kullanılmamıştır.

---

Neden “Öz” zannedilmiş?

Bazı kaynaklar ve sosyal medya paylaşımları, kanun metnindeki bu “Kemal öz”...
“Atatürk’ün ilk soyadı Öz’dür” şeklindeki ifade, maalesef bir yanılgıdır. İşin aslı, bu doğru bir kayda ya da resmi bir isme dayanmaz. Hadi birlikte açıklayalım:

---

Aslında bu ifade, resmî kanun metnindeki bir tanımlamadır. TBMM tarafından kabul edilen 24 Kasım 1934 tarihli 2587 sayılı kanunun birinci maddesi şu şekildedir:

Buradaki “Kemal öz” ifadesi, “öz adı Kemal olan Cumhurreisi” anlamına gelir. Yani Mustafa Kemal’in ön adı (“kemal”) kastedilmiştir; soyadı olarak bir “Öz” kullanılmamıştır.

---

Neden “Öz” zannedilmiş?

Bazı kaynaklar ve sosyal medya paylaşımları, kanun metnindeki bu “Kemal öz” ifadesini yanlış anlayarak, Mustafa Kemal’in “Öz” soyadına sahip olduğu gibi bir bilgi yaymışlardır. Fakat bu tamamen yanlış bir anlaşılmadır.

Özetle:

Hiçbir belge veya nüfus kaydında Atatürk’ün soyadı olarak “Öz” geçmez.
Sokak röportajından iyi mi bilcen???

Tamam sokak röportajı seyrettin koşarak buraya geldin, şimdi yavaşça telefonu elinden bırak, derin derin nefes al😐
Sen bana laf sokmaya çalıştıkça ben senin gerçekten bilginin olmadığını anlıyorum biliyor musun tatlım ben küçüklükten beridir biliyorum bilmiyorsunuz ve bilmediğiniz için cahil dendiği için gelip konuya abuk subuk laflar söylüyorsunuz neyin kafasını yaşıyorsunuz?daha önce de burda başıma geldi deniz gezmiş ve diğerlerinin fotoğrafının altına kim bunlar diyenler çıkmıştı bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp öğrenin emi

Evet cahilsiniz bunu sokak ropörtajlarında soruyorlar size yeni bilgi başka konularda genelde ablam kesenler böyle konularda bilgim yok deyip ve ya 1453 deyip geçiyorlar
Abla kendi kafanda kurmuşsun diyorum. Soyadı kanunu 1934 yılında haziran ayında çıktı. Osmanlıda soyadı yoktu. Bütün oyunu gören mükemmel insan

Evet başlıktada belirttiğim gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün gerçek soyadı nedir arkadaşlar ?nerdeyse genel kimse bilememiş bu sorunun cevabını sokak ropörtajlarında
Cevabı gerçekten bilmeyenlere yazıklar olsun diyip sizin cahilliğiniz bizim yaşamımızı etkiliyor diyorum bilenlere ise kadının dibisiniz
(Bilmek zorunda mıyım diyenler çıkacaktır evet bilmek zorundasın cahil insan bu ülkenin başkomutanının soyadını bilmek zorundasın)başka konularda konuşmayı bilip bu konuda bilmiyorum dediğinde benim gözümde cahilsindir bu ülkede yaşıyorsan bu ülkenin kurucusuna saygılı da olmak zorundasın soyadını da bilmek zorundasın nokta
“Atatürk’ün gerçek soyadı zaten Atatürk’tür, 1934’te TBMM verdi; ondan önce kimsenin soyadı yoktu, bilmeyeni cahil ilan etmek ise cahilliğin ta kendisi.”

Yalan yanlış, kaynaksız mesnetsiz bir bilgi paylaşıp, insanlara cahil diye hakaret ediyorsunuz. Soyadı kanunu 1934 yılında çıktı. Onun öncesinde “Ali Rıza oğlu, Mustafa” vs gibi kullanılıyordu zaten. Soyadı kanunundan sonra Atatürk için önerilen soyadları vardı ama kabul edilmedi. ( Türk Ata, Timurlu) gibi. Yani Mustafa Kemal’in “gerçek” soyadı Atatürk’tür.

Bu hallerini zafer bayramı sarhoşluğuna veriyorum şekerim

Abla kendi kafanda kurmuşsun diyorum. Soyadı kanunu 1934 yılında haziran ayında çıktı. Osmanlıda soyadı yoktu. Bütün oyunu gören mükemmel insan
Ya senin kafan basmıyor mu acaba ben Osmanlı’dan sonrasını diyorum soyadı kanunundan itibaren diyorum cahilsin

Sen bana laf sokmaya çalıştıkça ben senin gerçekten bilginin olmadığını anlıyorum biliyor musun tatlım ben küçüklükten beridir biliyorum bilmiyorsunuz ve bilmediğiniz için cahil dendiği için gelip konuya abuk subuk laflar söylüyorsunuz neyin kafasını yaşıyorsunuz?daha önce de burda başıma geldi deniz gezmiş ve diğerlerinin fotoğrafının altına kim bunlar diyenler çıkmıştı bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp öğrenin emi
Madrm cahil değilsin özel isimlerin baş harfi büyük yazılır, öğren bunları da Selen’im.

---

---

Neden “Öz” zannedilmiş?

Bazı kaynaklar ve sosyal medya paylaşımları, kanun metnindeki bu “Kemal öz” ifadesini yanlış anlayarak, Mustafa Kemal’in “Öz” soyadına sahip olduğu gibi bir bilgi yaymışlardır. Fakat bu tamamen yanlış bir anlaşılmadır.

Özetle:

Hiçbir belge veya nüfus kaydında Atatürk’ün soyadı olarak “Öz” geçmez.
"Öz" Kelimesini küçük harfle yazmışlar zaten.

Eklentiler

• IMG_3071.webp
    IMG_3071.webp
    45,7 KB · Görüntüleme: 63
  • IMG_3072.webp
    IMG_3072.webp
    41,9 KB · Görüntüleme: 42
  • IMG_3073.webp
    IMG_3073.webp
    52,4 KB · Görüntüleme: 34
  • IMG_3074.webp
    IMG_3074.webp