Müstakil ev problemi

Biz(yani annem ve babam) de Manisa da zeytinliğimize ev yaptırmayı planlıyoruz. Henüz araştırma aşamasındayız ama eğer ruhsatlı bir ev yaptırıyorsanız yani gereken izinleri alıp devlet oraya elektrik ve suyu getirmeliymiş. Bizim köyümüzde internet alt yapısı var, elektrik çekilirken internetti de aynı hattan biz ekstra para vererek çektirmeyi planlıyoruz. Yalnız merak ettiğim neden çelik konstrüksiyon bakıyorsunuz? Maddi durumunuz yettikçe yavaş yavaş betonerme yaptırsanız? Bir de daha 2 3 ay önce fiyat aldım ben iki katlı 4+1 bir betonerme evin her şey dahil maaliyeti 400.000 civarıydı. Ayakkabılık, mutfak, banyo ve tavan spotları vs de dahildi. Manisa bölgesindeki inşaat firmalarından fiyat almıştım ama ben.
Haklısınız aslında neredeyse betonarme fiyatına geliyor bizimki de. Ancak Mersin civarı birkaç firmayla tadilat işimiz oldu ve ağzımız yandı. Aylarca bekledik, para iadesi istedik olmadı kavga dövüş hallettik birçok şeyi. Bu firma daha güvenilir geldi bize ve de Çelik konstrüksiyonun koşa sürede tamamlanması cazip geldi. Bu arada betonarme ev yaptıran birkaç tanıdıkla görüştük. Daha kaba inşaat aşamasında bile 300 bini aştıklarını söylediler. Daha mutfak dolabı, parke, ıslak zeminler, kapılar tamamı eksikti üstelik. Gözümüzü daha çok korkuttular.

Heveslendiğiniz bir şey için olumsuz yazdığımdan dolayı özür dilerim ama eldeki para ve elde olmayan mücbir sebeplerle öngörülenin üstünde masraflar çıkacağını da düşünerek yazıyorum.
Hani hiç sıkışmasanız veya çocuk olmasa karı-kocadan ibaret bir aile olsanız bazı riskler göze alınabilir ya da temelinden itibaren tüm inşaatı kendiniz üstlenseniz bir firmayla anlaşmasanız yine göze alın derim ama bir yerle bir kere sözleşme yaptınız mı bağlayıcılığı nedeniyle, sözleşmede anlaşılan fiyat dışında doğabilecek her türlü masrafı da belli bir sürede ödemek zorunda kalacaksınız.

Kendiniz yapsanız inşaata ara verebilir, elinize para geçtikçe yaparsınız bu da sizi çok zorlamaz.
Mune eşim de ben de çok yoğunuz. Kendimiz üstlensek kesin çok fena kazıklanırız çünkü işi takip etmek lazım. Bu şekilde kendileri inşaat işlerine girişen tanıdıkların ya emekli babaları ya dayıları vs vaktini ayırıp işin başında duruyor. Bizim bu işleri takip edecek ne vaktimiz ne de enerjimiz var (3 çocuktan dolayı). Biz daha ekonomik olur düşüncesiyle çelik ev firmalarına ve anahtar teslim projelere yöneldik ama senin değindiğin hususlar kafamı karıştırdı. Belki sözleşmeyi bir bilene göstermek lazım, bize düşen ödemelerin be olacağını kesinleştirmeden girmek saflık olacak.

Mune eşim de ben de çok yoğunuz. Kendimiz üstlensek kesin çok fena kazıklanırız çünkü işi takip etmek lazım. Bu şekilde kendileri inşaat işlerine girişen tanıdıkların ya emekli babaları ya dayıları vs vaktini ayırıp işin başında duruyor. Bizim bu işleri takip edecek ne vaktimiz ne de enerjimiz var (3 çocuktan dolayı). Biz daha ekonomik olur düşüncesiyle çelik ev firmalarına ve anahtar teslim projelere yöneldik ama senin değindiğin hususlar kafamı karıştırdı. Belki sözleşmeyi bir bilene göstermek lazım, bize düşen ödemelerin be olacağını kesinleştirmeden girmek saflık olacak.
Sözleşmeyi işi bilen bir avukata gösterip fikir almak iyi olur gerçekten çünkü bu konulara çok da hakim değilim ama firma sözleşmeye öyle bir madde koyar ki farkında olmadan anlaştığınız fiyat haricinde ekstra ödemeler yapmak zorunda kalırsınız, mesela sözleşme başlangıç tarihinden anahtar teslim tarihine kadar geçecek süreçte, anlaşılan fiyat imza atılan tarihteki döviz kuru üzerinden mi olacak yoksa kur farkı fiyatlara yansıtılacak mı?

Bazı maddeleri okumaktan sıkıldığınız dikkatinizin dağıldığı yerlere koyabiliyorlar ama imza attığınız zaman bağlayıcı oluyor, dava sürecine girseniz sıkıntı, emlak konularında epey mağduriyet oluyor, bazı şeyler gözden kaçabiliyor, hem o kadar harcama yapıp hem hayal kırıklığına uğramak kötü oluyor, üzülmenizi istemem.

Sözleşmeyi işi bilen bir avukata gösterip fikir almak iyi olur gerçekten çünkü bu konulara çok da hakim değilim ama firma sözleşmeye öyle bir madde koyar ki farkında olmadan anlaştığınız fiyat haricinde ekstra ödemeler yapmak zorunda kalırsınız, mesela sözleşme başlangıç tarihinden anahtar teslim tarihine kadar geçecek süreçte, anlaşılan fiyat imza atılan tarihteki döviz kuru üzerinden mi olacak yoksa kur farkı fiyatlara yansıtılacak mı?

Bazı maddeleri okumaktan sıkıldığınız dikkatinizin dağıldığı yerlere koyabiliyorlar ama imza attığınız zaman bağlayıcı oluyor, dava sürecine girseniz sıkıntı, emlak konularında epey mağduriyet oluyor, bazı şeyler gözden kaçabiliyor, hem o kadar harcama yapıp hem hayal kırıklığına uğramak kötü oluyor, üzülmenizi istemem.
Çok teşekkür ederim Mune, çok güzel anlatmışsın. Bu yazdıklarından sonra sözleşmeyi mutlaka bir avukata göstereceğiz ve evde sakin kafayla okumadan imza atmayacağız.

Çok teşekkür ederim Mune, çok güzel anlatmışsın. Bu yazdıklarından sonra sözleşmeyi mutlaka bir avukata göstereceğiz ve evde sakin kafayla okumadan imza atmayacağız.
Rica ederim, aklıma geldi sadece bir fikir, arsaya kalıcı konut düşünceniz yoksa ve arasıra vakit geçirmelik yer olarak düşünüyorsanız elektrik su çekebileceğiniz, çekme karavan gibi bir şeylere baktınız mı hiç? Onlar sanki nispeten daha uygun fiyatlı, kendi arsanıza koyacağınız için de sıkıntı olmuyor.

Üç sene önce ev borcuna girdik, olctuk tarttik bictik ucu ucuna yetecek şekilde ayarladık herşey normaldi. Zorlanmadan oduyorduk. Sonra pandemi çıktı eşimin maaşı yariyariya düştü neredeyse bir sene. İşten ayrıldı 10 küsur yıldır çalıştığı yerden tazminat alamadı. Biz mecburduk çünkü evimiz yoktu ve sağlam bir evde oturmak içinde bulunduğum yerde aylık 4-5 binlirayi gözden çıkarmak gerekiyor zaten. Şimdi borcumuz bitmek üzere çok şükür ama çok zorlandık. Herşey planlandığı gibi gitmeyebiliyor hele ki Türkiye'de. Eve toplam giren maaş miktarı da önemli ama ben olsam keyfi birşey için üç yılımı ipotek etmezdim üç çocukla.

Heveslendiğiniz bir şey için olumsuz yazdığımdan dolayı özür dilerim ama eldeki para ve elde olmayan mücbir sebeplerle öngörülenin üstünde masraflar çıkacağını da düşünerek yazıyorum.
Hani hiç sıkışmasanız veya çocuk olmasa karı-kocadan ibaret bir aile olsanız bazı riskler göze alınabilir ya da temelinden itibaren tüm inşaatı kendiniz üstlenseniz bir firmayla anlaşmasanız yine göze alın derim ama bir yerle bir kere sözleşme yaptınız mı bağlayıcılığı nedeniyle, sözleşmede anlaşılan fiyat dışında doğabilecek her türlü masrafı da belli bir sürede ödemek zorunda kalacaksınız.

Kendiniz yapsanız inşaata ara verebilir, elinize para geçtikçe yaparsınız bu da sizi çok zorlamaz.

ben daha da ileri gidip kesin öyle 3 yıla sıkıştırılmış bir şekilde yapmayın diyorum.
Hevesin kursakta kalması gerçekten kötü ama inşaat, elektrik, su olayları çok zaman ve para isteyen şeyler.
Ay o bir şey değil 3e 5e hallolur denilen şeyler birikiyor çığ gibi 25 30 binleri buluyor.
Dolandırılmamak için zaten kesinlikle avukat şart.
kat mülkiyetli her yeri yapılı yazlık aldık, bu yaz şak diye önümüze 10 binlik masraf çıkardılar.
2+1 ufacık ev he bu arada. ve gerçekten 10 bin.
e biz de yok hidrofor alalım yok şunu alalım demiştik oldu mu sana 15 bin.
3 çocuk, her an biri hasta olabilir, allah korusun yani bir grip olsa bir aşı olsa 500 600 direk zaten adım atılınca verilen miktar.
e illaki de oluyor. valla benim gözüm korkardı.

ben daha da ileri gidip kesin öyle 3 yıla sıkıştırılmış bir şekilde yapmayın diyorum.
Hevesin kursakta kalması gerçekten kötü ama inşaat, elektrik, su olayları çok zaman ve para isteyen şeyler.
Ay o bir şey değil 3e 5e hallolur denilen şeyler birikiyor çığ gibi 25 30 binleri buluyor.
Dolandırılmamak için zaten kesinlikle avukat şart.
kat mülkiyetli her yeri yapılı yazlık aldık, bu yaz şak diye önümüze 10 binlik masraf çıkardılar.
2+1 ufacık ev he bu arada. ve gerçekten 10 bin.
e biz de yok hidrofor alalım yok şunu alalım demiştik oldu mu sana 15 bin.
3 çocuk, her an biri hasta olabilir, allah korusun yani bir grip olsa bir aşı olsa 500 600 direk zaten adım atılınca verilen miktar.
e illaki de oluyor. valla benim gözüm korkardı.
Korkutmak gibi olmasın ama en azından ev almak veya yaptırmak isteyenlerin kafasında fikir oluşsun ya da sözleşme imzaladıklarında neye imza attıklarını bilsinler, inşaatın öngörülemeyen zorluklarını bilsinler diye yazıyoruz yanlış anlaşılmasın :)

Alt yapı yoksa elektrik su aboneliği çok sıkıntılı, tamam belki gerekli yerlere başvuru yapınca yapıyorlar ama aylar sürüyor çünkü genel merkezden sıraya giriyorsunuz, bugün başvurdum yarın alt yapı çekiliyor diye bir şey yok, çabuk olsun istiyorsanız da masrafları siz yüklenmek zorunda kalıyorsunuz.

Güle güle oturun inşaallah, kat mülkiyetliyse yine iyi, maalesef bir kısmında iskan bile olmuyor, müteahhit yatırması gereken işçi sgk vb ödemeleri yapmayınca iskan çıkmıyor o halden satış yapabiliyorlar, evlerin elektrik ve suyu şantiye bağlantılı olduğundan da konut sahipleri yüksek faturalar ödüyor, bir sürü sorun da cabası.

İnşaat yaptırırken de öyle, yüklenici firmanın insafına kalıyorsunuz biraz, hele de inşaatın peşine düşemiyorsanız kaba inşaattan incesine kullanılacak tüm malzemelerin marka modeline kadar kalem kalem yazdırıp sözleşmeye koymanız lazım, adam gidiyor banyo mutfak fayans için çıkma malzeme kullanabiliyor, atıyorum balkon mermerleri kullanılmış deforme olmuş çıkma mermer olabiliyor, bir dış boya yapıyorlar akıllara ziyan, senesi gelmeden dökülüyor.

Şu dönemde eğer özel sektörde iseniz iki k3z düşünün. Yukardaki yorumda başlayın bitsin dedim ama herhangi bir iş kaybında bambaşka bir boyut alır süreç.
Memursaniz ayliginiz yıllığıniz belli

Şu dönemde eğer özel sektörde iseniz iki k3z düşünün. Yukardaki yorumda başlayın bitsin dedim ama herhangi bir iş kaybında bambaşka bir boyut alır süreç.
Memursaniz ayliginiz yıllığıniz belli
Ben memurum eşim özel sektörde çalışıyor. Eğer eşim işini kaybederse çok ciddi sıkıntı olur bizim için ama tazminatı bizi rahatlatır en kötü diye düşünürken yukarıda bir arkadaş eşinin tazminatını alamadığından bahsetmiş.

Prefabrik ev için çok istemişler sizden. Neden betonarme yaptırmıyorsunuz? Şu anda pandemi yüzünden talep arttığı için prefabrik fiyatları uçmuş durumda. Üstelik kısa zamanda da kurulmuyor. Eğer ev hazırsa bir hafta gibi bir sürede kuruluyor ama evin hazırlanma aşaması yaklaşık 2 ay.

Bende müstakil ev yaptırıyorum. Uzun zaman da çelik ev mi betonarme mi diye çok araştırdım. Çelik ev diyorlar ama ben malzemeyi gördüm hiç öyle sağlam bir çelikmiş gibi değil. İskeleti bildiğimiz çelik değil hafif çelik diyorlar, aralarada betopan koyuyorlar. Uzun süreli kullanıma, her ne kadar tersini iddia etseler de, uygun olduğunu düşünmüyorum.
Üstelik bina bir yerden hasar gördüğünde paslanma tehlikesi var.

Biz yaz kış kalmak istiyoruz. Çelik ev yaptıran bir tanıdığımız kışın ilk bir kaç gün evi ısıtmakta zorlandıklarını söyledi.

Sonunda betonarmeye karar verdik. Ve çelik evden çok daha ucuza geldi. Ayrıca yapımıda çelik evin bekleme süresinide hesaba katınca, aynı süreye denk geliyor.

Size tavsiyem çelik ev yaptıracaksanız gidip malzemeyi görün, hem iskeleti hemde bitmiş evleri. Betonarme içinde fiyat alın.
Ruhsatlı yaptıracaksınız mutlaka çünkü şimdi ruhsatsız ev yapmak yasak. Ruhsat+ proje işlerine 30-40 bin ayırın. Bu miktar bağlı bulunduğunuz belediyeye göre artıp,eksilebiliyor.

Haklısınız aslında neredeyse betonarme fiyatına geliyor bizimki de. Ancak Mersin civarı birkaç firmayla tadilat işimiz oldu ve ağzımız yandı. Aylarca bekledik, para iadesi istedik olmadı kavga dövüş hallettik birçok şeyi. Bu firma daha güvenilir geldi bize ve de Çelik konstrüksiyonun koşa sürede tamamlanması cazip geldi. Bu arada betonarme ev yaptıran birkaç tanıdıkla görüştük. Daha kaba inşaat aşamasında bile 300 bini aştıklarını söylediler. Daha mutfak dolabı, parke, ıslak zeminler, kapılar tamamı eksikti üstelik. Gözümüzü daha çok korkuttular.
Çok şaşırıyorum şu verdiğiniz fiyatlara. Bize anahtar teslim 150m2 1,5 kat için 205 bindi Nisan ayında verdikleri fiyat. Hem de büyük şehirde yaşıyorum

3çocukşa maaşın yarısını ev için bağlamak çok anlamsız çocuk bunlar neticede ne zaman nasıl bir masraf olacağı belli olmuyor yinede siz bilirsiniz.

Kışın yayla evinde çok durulmaz zaten, genellikle soğuk olur. Masraflarınız da çok.. Biraz daha erteleyin ya da yavaş yavaş yayarak yapın, en azından önümüzdeki bahar ya da yaza hazır olsa yeter.

Çok şaşırıyorum şu verdiğiniz fiyatlara. Bize anahtar teslim 150m2 1,5 kat için 205 bindi Nisan ayında verdikleri fiyat. Hem de büyük şehirde yaşıyorum
Fiyatlar bu şekilde maalesef. İşini iyi tapan firmalar yüksek fiyat veriyor. Ucuz fiyat veren çok firma hakkında da net şikayet sayfaları ile dolu. Yok bir yıl dolmadan tavan çöktü, duvarlar nem aldı vs diye. O yüzden güvenilir bir yere yaptırmak istedik. Bu arada daha pahalı fiyat verenler de var.

3çocukşa maaşın yarısını ev için bağlamak çok anlamsız çocuk bunlar neticede ne zaman nasıl bir masraf olacağı belli olmuyor yinede siz bilirsiniz.
Bir miktar altın birikimim var. O tutarı kötü gün parası olarak kenara atmaya karar verdim. En azından hastalık gibi beklenmeyen durumlar için hazırlıklı oluruz.

Back
X