- 25 Şubat 2011
- 10.393
- 25.119
- 598
Bilemeyeceğim artık. Normalde birisinden iltifat aldığımızda" Teşekkür ederim, o senin güzel bakışın" der geçeriz, çok üzerinde de durmayız. Yani o iltifatı abartmayız.
Siz acaba daha fazla iltifat duymak için böyle tepkiler veriyor olabilir misiniz?
Misal ben birisine "Çok fit görünüyorsun, fiziğin çok güzel" diye iltifat etsem, karşımdaki de sizin gibi " Ama aslında öyle değil ya şuram çok yağlı " dese vereceğim cevap "Hmm öyle mi" olmaz yani, "Yok yok çok güzel" diye iltifatımı tekrarlarım :) Bence siz duyduğunuz iltifatı abartıp tekrarlatma ihtiyacı duyuyorsunuz.
Karşı taraf iltifatı tekrarlamayıp-ki genelde tekrarlanır- "Evet gerçekten de dediğin gibi o kadar iyi görünmüyorsun" dese ters cevap verirsiniz :)
Ben de boyle dusundum.
----
Ek olarak konuyu okudukca konu sahibinin mutevazilikle alakasi olmadigini dusunmekle birlikte, kendi kendisini fazla onemsedigi sonucuna bile vardim. Herkes herkese az cok iltifat eder: kiyafetin cok yakismis, saclarin ne guzel gur, tirnaklarin cok guzel olmus, vesaire vesaire. Mutevazi insan ne yapar? "Tesekkur ederim, o sizin guzel gorusunuz" filan der, kendi memnun, karsi taraf memnun, konu kapanir. Konu sahibi ne yapiyor? "Yok canim, aslinda oyle degil boyle" diye konuyu uzatip bir seyleri pekistirmek istiyor. Ben buna ozguvensizlik veyahutta kendini asiri onemsene diyorum. Birine ufak bir iltifat etsem ve bana "yok aslinda oyle degil, boyle" gibi lafi uzatan bir cevap verse "pff napayim yani ya, amma uzatti" filan derdim icimden. Iltifat etmenin de almanin da bir usulu vardir. Sakiz gibi uzatip da bir havalara girmeye gerek yok. Tesekkur eder gecersin, bitti bu kadar.