• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mütevazilik Hastalığı

Bilemeyeceğim artık. Normalde birisinden iltifat aldığımızda" Teşekkür ederim, o senin güzel bakışın" der geçeriz, çok üzerinde de durmayız. Yani o iltifatı abartmayız.
Siz acaba daha fazla iltifat duymak için böyle tepkiler veriyor olabilir misiniz?

Misal ben birisine "Çok fit görünüyorsun, fiziğin çok güzel" diye iltifat etsem, karşımdaki de sizin gibi " Ama aslında öyle değil ya şuram çok yağlı " dese vereceğim cevap "Hmm öyle mi" olmaz yani, "Yok yok çok güzel" diye iltifatımı tekrarlarım :) Bence siz duyduğunuz iltifatı abartıp tekrarlatma ihtiyacı duyuyorsunuz.
Karşı taraf iltifatı tekrarlamayıp-ki genelde tekrarlanır- "Evet gerçekten de dediğin gibi o kadar iyi görünmüyorsun" dese ters cevap verirsiniz :)

Ben de boyle dusundum.
----
Ek olarak konuyu okudukca konu sahibinin mutevazilikle alakasi olmadigini dusunmekle birlikte, kendi kendisini fazla onemsedigi sonucuna bile vardim. Herkes herkese az cok iltifat eder: kiyafetin cok yakismis, saclarin ne guzel gur, tirnaklarin cok guzel olmus, vesaire vesaire. Mutevazi insan ne yapar? "Tesekkur ederim, o sizin guzel gorusunuz" filan der, kendi memnun, karsi taraf memnun, konu kapanir. Konu sahibi ne yapiyor? "Yok canim, aslinda oyle degil boyle" diye konuyu uzatip bir seyleri pekistirmek istiyor. Ben buna ozguvensizlik veyahutta kendini asiri onemsene diyorum. Birine ufak bir iltifat etsem ve bana "yok aslinda oyle degil, boyle" gibi lafi uzatan bir cevap verse "pff napayim yani ya, amma uzatti" filan derdim icimden. Iltifat etmenin de almanin da bir usulu vardir. Sakiz gibi uzatip da bir havalara girmeye gerek yok. Tesekkur eder gecersin, bitti bu kadar.

Kısa bir süre önce aynen anlattığınız gibi davrandığımı farkettim sizinde düşündüğünüz gibi çok gereksiz bir durum ama Benim nazar gibi derin bi kaygım da var buna rağmen teşekkür ederim çok naziksiniz vb gibi sözlerle kendimi hakettiğim iltifatlarla şımartmayı yeğliyorum ve çok çok daha iyi hissettiriyor deneyin zamanla alışacaksınız.

Bence bu aileden gelen bi durum ailemde mütevazidir benim öyle görmüşüm ayıp görülür övünmek bu da yanlış bi duygu,düşünce değil bana göre ama ne yazık ki toplumumuz ölesiye cahil olduğundan 'ezikliğin' ne olduğunu Aslında nasıl bişey olduğunu 'eziğin' kim olduğunu bilmediğinden/karıştırdığından bi kenara bıraktım bu güzel duyguyu :kahve:

Ben de boyle dusundum.
----
Ek olarak konuyu okudukca konu sahibinin mutevazilikle alakasi olmadigini dusunmekle birlikte, kendi kendisini fazla onemsedigi sonucuna bile vardim. Herkes herkese az cok iltifat eder: kiyafetin cok yakismis, saclarin ne guzel gur, tirnaklarin cok guzel olmus, vesaire vesaire. Mutevazi insan ne yapar? "Tesekkur ederim, o sizin guzel gorusunuz" filan der, kendi memnun, karsi taraf memnun, konu kapanir. Konu sahibi ne yapiyor? "Yok canim, aslinda oyle degil boyle" diye konuyu uzatip bir seyleri pekistirmek istiyor. Ben buna ozguvensizlik veyahutta kendini asiri onemsene diyorum. Birine ufak bir iltifat etsem ve bana "yok aslinda oyle degil, boyle" gibi lafi uzatan bir cevap verse "pff napayim yani ya, amma uzatti" filan derdim icimden. Iltifat etmenin de almanin da bir usulu vardir. Sakiz gibi uzatip da bir havalara girmeye gerek yok. Tesekkur eder gecersin, bitti bu kadar.
İltifat almayı bilmediğim doğru ama havaya falan girmek değil bu, baştan okudugunuzu soyluyorsunuz ama derdimin hava değil, aldığım şeyleri bile belli etmemeye çalışmak olduğunu görmezden gelmişsiniz.

Kısa bir süre önce aynen anlattığınız gibi davrandığımı farkettim sizinde düşündüğünüz gibi çok gereksiz bir durum ama Benim nazar gibi derin bi kaygım da var buna rağmen teşekkür ederim çok naziksiniz vb gibi sözlerle kendimi hakettiğim iltifatlarla şımartmayı yeğliyorum ve çok çok daha iyi hissettiriyor deneyin zamanla alışacaksınız.

Bence bu aileden gelen bi durum ailemde mütevazidir benim öyle görmüşüm ayıp görülür övünmek bu da yanlış bi duygu,düşünce değil bana göre ama ne yazık ki toplumumuz ölesiye cahil olduğundan 'ezikliğin' ne olduğunu Aslında nasıl bişey olduğunu 'eziğin' kim olduğunu bilmediğinden/karıştırdığından bi kenara bıraktım bu güzel duyguyu :kahve:
Aile konusunda çok çok haklısınız. Bize öğretilen kimsenin önünde yeme, yiyeceksen mutlaka paylaş. Gittiğin, gördüğün yerlerden bile konusu açılmadikca bahsetme. Herkesin bütçesi olmayabilir vs vs diye diye bu duruma geldik

Bende de nazar deger korkusu var, ama haklı sebeplerim var pazardan aldığım canta bile insanlara batardi hep,sanirim ondan bu hallerim insanlar biseyimi fark edip ooo yenimi aldin dediklerinde rahatsiz oldugumu fark ediyorum :110:

Ben de boyle dusundum.
----

Mütevazilik anlayışımız farklı demek ki :) Dediğiniz gibi normalde mütevazi bir karakter, aldığı iltifat karşısında tebessümle teşekkür eder, siz de öylesiniz der geçer. Uzatmaz. İltifat karşısında yok aslında öyle değil demek konunun uzamasına sebep olur. Bir taraf yok yok çok güzelsin der, diğer taraf yok aslında öyle değil, şuram şöyle kötü der, diğer taraf haksızlık ediyorsun kendine güzelsin der bu böyle uzar gider :)) Bu durum da iltifattan utanan, mütevazi kişiyi rahatsız eder aslında :)
Ama konu sahibi " Yok aslında şuram şöyle kötü" diye yanıt verince iltifat edenler uzatmayıp konuyu kapatıyorlarmış. Zaten ya uzatmayıp konuyu kapatacak ya da iltifatı tekrarlayacak "Dediğin gibi aslında çok kötüymüş" diyecek hali yok :KK70:

Aile konusunda çok çok haklısınız. Bize öğretilen kimsenin önünde yeme, yiyeceksen mutlaka paylaş. Gittiğin, gördüğün yerlerden bile konusu açılmadikca bahsetme. Herkesin bütçesi olmayabilir vs vs diye diye bu duruma geldik
Aynen öyle aynen ne bir eksik ne bir fazla aile terbiyesidir bu ama her aile bir değil işte yapacak bişey Yok :KK14:

Dediğim gibi bu güzel duyguları bi yana bırakıp kimin ne dediğiyle çokta ilgilenmeyip teşekkür edince daha normal karşılanıyor bunu yapın rahat edin :KK51:

Mütevazilik değilde sanki kendine değer vermeme, her şeyin olumsuz tarafını görme gibi geldi bana.

Bende uzun zamandır fark ettiğim ama adını yeni koyduğum bu hastalık var;
Örneklerle gideyim :
Birisi fitsin dese ''yok canım, senin görmediğin yerlerde neler var''.
Kocan iyi dese ''senin bilmediğin kötü huyları da var''
Üstündeki güzelmiş dese ''ucuza aldım, yok ya''
Saçın güzel ''kırığım çok ama''
Geçenlerde yeni araba aldık, bir şeyini çözemedim, okuldan arkadaşa sordum, sonra da dedim ki ''ben utanırım, ne olur bana soracağın şeyler varsa yalnızken sor''
Sadece teşekkür etmek yerine bir bahane bulup durumu önemsizleştirme, küçültme çabası var bende.
Kimsenin gözü kalır , nazar değer falan gibi bir düşüncem yok, nazara da inanmam, yanlış anlaşılmasın.
Ben niye böyleyim ya, benim gibi olan var mı? Bu sıkıntının adı nedir?
Bu arada bulduğum bahanelerde mutlaka az ya da çok oranda gerçeklik payı oluyor, yalan söylemiyorum yani ama mutlaka bunu belirtmek zorunda hissediyorum.
Ekleme: Bunları daha çok birebirken değil de toplumda yapıyorum, yani benden olumsuz durumda olan insanlar incinmesin diye olabilir diye düşünüyorum...
Gerçekten bende böyledir çok garip bişey aynı duyguları hissediyorum Boşver böyle olmak daha iyi :)

Mütevazilik değilde sanki kendine değer vermeme, her şeyin olumsuz tarafını görme gibi geldi bana.
Aslında ben rahatsız değilim olumsuzluklarimdan ama onları ortaya çıkarmaya çalışıyorum. Ya da bana iyi bir şey söylenecek ortamlardan uzak durmaya çalışıyorum.

Aslında ben rahatsız değilim olumsuzluklarimdan ama onları ortaya çıkarmaya çalışıyorum. Ya da bana iyi bir şey söylenecek ortamlardan uzak durmaya çalışıyorum.
Böyle mutlu olamazsınız ama. Hepimizin kusurları var sürekli onları ortaya sermek yanlış. Enerjinizi düşürür özgüveniniz zedelenir çevrenizdekilerde zamanla hakkınızda sizin düşündüğünüz gibi düşünür. Siz kendinize ne kadar değer verirseniz karşınızdakide o kadar verir.

Mütevazilik anlayışımız farklı demek ki :) Dediğiniz gibi normalde mütevazi bir karakter, aldığı iltifat karşısında tebessümle teşekkür eder, siz de öylesiniz der geçer. Uzatmaz. İltifat karşısında yok aslında öyle değil demek konunun uzamasına sebep olur. Bir taraf yok yok çok güzelsin der, diğer taraf yok aslında öyle değil, şuram şöyle kötü der, diğer taraf haksızlık ediyorsun kendine güzelsin der bu böyle uzar gider :)) Bu durum da iltifattan utanan, mütevazi kişiyi rahatsız eder aslında :)
Ama konu sahibi " Yok aslında şuram şöyle kötü" diye yanıt verince iltifat edenler uzatmayıp konuyu kapatıyorlarmış. Zaten ya uzatmayıp konuyu kapatacak ya da iltifatı tekrarlayacak "Dediğin gibi aslında çok kötüymüş" diyecek hali yok :KK70:
Mesela ev aldık borçla, oh ne güzel dediklerinde, ev bizim değil, bankanın diyorum gülüyoruz hep birlikte. Ya da beğendikleri şeyin ucuz olduğunu söylüyorum, şaşırıp gülüyorlar. Bunun gibi ornekler

Canim yasini bilmiyorum ama neyse canim diyeyim sana. Mutevazilik bir hastalik degildir. Fakat senin durum biraz asmis gibi. Araba konusunda haklisin alan var alamayan var. Kirilma incinme konusunda da haklisin sonuna kadar sana katiliyorum bende oyleyim. Siradan bir bluz icin ayni tepkiyi vermen ise "Dunya mali" 'na deger vermemek olarak yoruyorum davranislarini. Ve bu cok guzel birsey canini hic sıkma ;)

Fazla nezaket nezaketsizliktir. Senin ki alçak gönüllü ve kibirli olmamak için biraz abartma:) aldığın ilk güzel iltifata "evet öyle" diyerek bi adim atabilirsiniz :)

Aynı ben.
59.6 kg ile doğuma girdim. Herkes çok zayıfsın hiç şişmanlamamışsın diyor, yok yaaaa 9 kg aldım diyorum.
Doğumdan sonra 4 hafta geçmeden eski kiloma döndüm, görenler "waaaoww" diyor, ben "ama eskisi gibi sıkı değil göbeğim" diyorum
eviniz çok güzel diyorlar. "ama bize ait değil" diyorum.
Okulda notlarım hep yüksek olurdu, bravo diyene "zor değil düzenli çalışırsa herkes yapar" diyordum

of içim şişte ne sıkıcıyım be.
Beni mi tarif ediyosuuuun :KK54:

Böyle mutlu olamazsınız ama. Hepimizin kusurları var sürekli onları ortaya sermek yanlış. Enerjinizi düşürür özgüveniniz zedelenir çevrenizdekilerde zamanla hakkınızda sizin düşündüğünüz gibi düşünür. Siz kendinize ne kadar değer verirseniz karşınızdakide o kadar verir.
Evet, fazla mütevazi olma gerçek sanırlar diye bir söz var bunun farkındayım ama bu bile beni rahatsız etmiyor, çok ilginç.

Back
X