Mutfak sorunları

Hanımlar merhabalar,

ODTÜ endüstri ürünleri tasarımı 4.sınıf öğrencisiyim. Bitirme projem kapsamında yürüttüğüm bir araştırma ile meşgulüm bu aralar. Mutfakta, yemek yaparken hazırlık aşamasından pişirip servis etme aşamasına kadar yaşanan sorunları araştırıyorum. Bunlardan yola çıkarak bir probleme odaklanıp, o probleme çözüm getirecek bir ürün tasarlayacağım :) Uzun zamandır bu siteyi takip ediyorum ve bütün sorularımın cevabını buluyorum :) bu yüzden bununla da ilgili sizlere danışmanın çok doğru bi yol olacağını düşündüm.
Yemek yaparken, malzemeleri hazırlarken, özellikle ocağınızı, fırınınızı, buharlı pişiricinizi ( kullandığınız her türlü pişirici aleti), hatta tost makinenizi kullanırken yaşadığınız sorunları benimle paylaşırsanız bir gencin eğitim hayatına büyük katkıta bulunacaksınız .:KK73: Proje bitince sizinle de payşalırım söz :KK15:
Şimdiden teşekkürler herkese
Ay buralarda meslektaş hiç görmemiştim :KK48: Allah kolaylık versin vallahi bitirme projesi zor iş. Ama şu an aklımda canlanan pek bir şey yok malum kafa başka projelerle dolu. Aklıma gelirse yazarım :)

bide üzerinde yemek yokken kendiliğinden kapanan ocak olabilir ,tost makinesine gelince evde yapılan tostlar zahmetli ve ortalık çok batıyor ekmek kırıntısı vs

Ek olarak proje sonucunu burada paylaşmassınız üzülürüm ...

Ocakların temizliği çok zor oluyor. Sünger dağılıyor.
Davlumbaz temizliği de işkence.
Kaynayana kadar karıştırılması gereken yiyecekler için de hala pratik karıştıracak metaryaller üretilmiş değil.
Taşan sütler, unutulan ve yanan yiyecekler de hala çoğu kadının sorunu.

Düdüklü çaydanlık yapmışlar hanımlar
ben de almayı düşünüyorum çünkü sürekli çaydanlık yakıyorum.

geihgvv9ueiseubxqzqg.jpg

Yaa yapan yapiyo valla ben hic bilmiyodum sagol canim :)

merhaba. projende başarılar dilerim ki bence olacaksın araştırmacı ve meraklı insanlar işlerini yarım bırakmaz.
benim mutfak sorunum biraz değişik. mutfak dolabı diye bir kavram var. bence bu yanlış. evler yapılırken mutfak dolaplarının duvara gömülü olması gerekir,açılacak yeri bir düşünsenize...hiç bir evde bunu görmedim. normal odalarda gömülü dolap olan ev var mutfakta olan yok. tamam evyeden uzanmak zor olabilir ama diğer duvarla bu uygulanabilir.tabi bu işin m imari tarafı senin işine yaramaz muhtemelen. yine de yazayım dedim bol şans:cool:

sizin söylediğiniz eski evlerde mevcut.. teyzemin evinden biliyorum.. mutfak dolabı yok bildiğiniz duvarı oymuslar duvara kiş (yazılışını bilmiyorum ama okunusu bu şekilde sanırım ) yapmışlar ... yag,toz olmasın diye bide camlı dolap kapağı yapmışlar.. bence bu günümüzde de uygulanmalı..

bende set üstü ocakların düğmelerinin eski tip yada fırınlı ocaklardaki gibi aşağıda olmasını istiyorum.. yanda olunca çabuk tıkanıyor ve zamanla düğmeler artık dönmez hale geliyor... belki güvenlik (çocuklar için) açısından yanda duruyordur diyeceğim ama o zamanda neden fırınlı ocaklılarda yanda durmuyor diyorum..
bu konuya el atarsanız sevinirim.. projenizde başarılar dilerim..

bende set üstü ocakların düğmelerinin eski tip yada fırınlı ocaklardaki gibi aşağıda olmasını istiyorum.. yanda olunca çabuk tıkanıyor ve zamanla düğmeler artık dönmez hale geliyor... belki güvenlik (çocuklar için) açısından yanda duruyordur diyeceğim ama o zamanda neden fırınlı ocaklılarda yanda durmuyor diyorum..
Bana kalırsa düğme olması da gereksiz :)

Muhtemelen görünebilirlik açısında yapılmıştır ama bence de o çok sıkıntı. Onların temizlenmesi ayrı dert zaten. Teşekkür ederim :))

Şu ocakların çakmakları geldi aklıma ya. Çabuk bozuluyorlar. Takılıp devamlı çıt çıt ses çıkarıyorlar ama konuyla alakalı mı bilemedim :KK51:

Tencereleein dip tutması benim işimi zorlaştırıyo. İstediğim sonuca ulaşamıyorum

Bende ayni seyi yazacaktim ocak cakmaklari beni delirtiyor.cit cit valla piknik tupu aldircam ewe en sonunda kafayi bozdum:KK62:

Oncelikle basRilar cnm.umarim guzel bir sorunbulur,sonra guzelmi guzel muhtesem cozum bulursun...

Ben sunu isterdim,yemek yaparken ocagimin bir veya iki bolumunun yuksek atesten kisik atese otomatik gecisini kendiliginden yapmasni cok isterdim.basinda bekleyip kisik atese almayi beklemekten nefretettim..birde acaba yemegin altini kistimmi demekten.

Şu koyu renk ankastrelerin çoğu temizlenmiyor, lekeler kalıyor üzerlerinde.

Sütün falan taşması sorun olabilir belki bir de.

Davlumbazların diğer dairelerde pişen bütün yemek kokularını eve taşıması.

Ocakta dogalgaz bir dakika acik kalksin o citcitlar citmayinca dogalgaz alarmi hemen otuyor dogalgaz alarmlari iki dakika sonra otsun:KK45:

yemek pişince otomatik kapanan bir ocak büyük ihtiyaç yemeğin başında beklemek işkence

Ayy benim bir kere yaşadığım ve hep yaşamaktan korktuğum bi sorunum var canım. Şimdi bu ocakların üzerinde tencereleri alevden bi miktar uzakta tutan tencereleri üzerine koyduğumuz demir bir ızgara var ya iki tane olur hatta yan yana siyah tam anlatabilmişimdir inşallah.. İşte bir gün yemek ısıttım ve tencerenin kulpları çok sıcaktır diye tutaçla tuttum ve tam kaldırdım tencereyi meğer bu tutacın ipleri sen o demirlere takıl sıcak yemek dökül ben aç kal.... Ay travma etkisi olmuştu her yer battı çıktı sulu yemekti bi de. O gün bugündür çok dikkat ederim

yemek yaparken yağ şıçrıyor bazen gözüme bile geliyor buna çare bulun anneme sorarsan tuz at diyo ama ben tuz hiç kullanmıyorum yemeklerde çaresizim :)

Bence komut verdiğimizde her türlü yemek yapma, pişirme, servis etme gibi işleri yapacak bir robot yaparsanız her türlü dertten kurtulmuş oluruz.. Çok makbule geçer.. Her tür yemek ezberinde olsun.. :KK53:

Ocak çakmaklarının çabuk bozulması :KK62:

Polinox tabanlı bulaşık makinemin kokuyor olması (bu genelmi) :KK64:

kahve makineleri daha bol köpüklü kahve yapsın bence :KK68:

şu ocaklarında fırınlar gibi zaman ayarı olsa var ya şahane olurdu var mı öyle bir şey ben çok yemek yakıyorum :KK30:

benim kullandığım bütün buzdolaplarının rafları zor çıkıyor sorun bende mi bilmiyorum. :KK8:

Şimdilik aklıma gelen bunlar daha olursa yazarım. :KK51:

Ay ne güldüm buna çözüm olmaz hehalde aynısını bende yaşıyorum

merhaba. projende başarılar dilerim ki bence olacaksın araştırmacı ve meraklı insanlar işlerini yarım bırakmaz.
benim mutfak sorunum biraz değişik. mutfak dolabı diye bir kavram var. bence bu yanlış. evler yapılırken mutfak dolaplarının duvara gömülü olması gerekir,açılacak yeri bir düşünsenize...hiç bir evde bunu görmedim. normal odalarda gömülü dolap olan ev var mutfakta olan yok. tamam evyeden uzanmak zor olabilir ama diğer duvarla bu uygulanabilir.tabi bu işin m imari tarafı senin işine yaramaz muhtemelen. yine de yazayım dedim bol şans:cool:

benim sorunum set üstü ocaklarda düğmelerin altına giren zor çıkan yağ ve yemek artıkları :KK34::KK35:
o düğmelere bi çözüm bulunsa

Tost yapmayı ailecek çok seviyoruz ama makinasıni temizlemeyi hiç sevmiyorum ve düz olduğu için etrafa kırıntı dokulmesinide.bazen diyorum derin tepsi gibi olsa kırıntılar içinde kalsa ve pratik temizleme durumu olsa.bana zor geliyo işte o yağları temizlemek aparatları çıkarmakta hiç pratik değil bence

ocaklarda neden fırınlardaki gibi saat ayarı yok ki diye dusunmusumdur hep.
kısık atese aldıktan sonra sönecek diye korkuyorum, ya da bazen yaktım zannediyorum iyi cakmadıgı icin yakmamıs oluyorum, cocuk kilidi gaz sızıntısını onlemek icin yeterli degil.
hem evden cıkarken kapıyı pencereyi, ütüyü, ocagı kontrol eden benim gibilerin hayatını epey kolaylastırır : )) hatta ütülere de zamanlayıcı isterim : )

en nefret ettiğim şey ocak başında kaynaya kadar karıştır yemekler. bunun değişmesini istiyorum. EVET!!!

ocağın arkasındaki şu tezgahla dolap arasında kalan arataşlardan ( adı neydi oranın unuttum) kirler akıııp gitse ve oraya yapışmasa ...
tencere bırak dibini hiç kir tutmasa ( en çok tencere yıkamak sıkıyo beni)
ya ne bileyim böyle ocağın bi ayarı olsa sos ayarı, kızartma ayarı , sebze- et ayarı
armatürlerin leke yapmayanı çıktı mı ???

başarılar canım , benim için fırında yemek yaptığım zaman fırını temizlemek çok zor geliyor ...birde pişen yemeklerin kokusunun etrafa yayılması nı önlenebilirmi ....komşuların soğanları sarmısaklarının kokusu bize gelir tabi bizimkide onlara gidiyordur ...

Duduklu tencereler daha guvenli olabilir...

ocak düğmelerinin temizliğinin zor olması ilk sorun.
daha doğrusu tüm mutfak gereçlerinin temizliği zor.
bir de plastik kapları, teflonları, seramikleri, tahta kaşıkları makineye atamıyoruz.
bu durumda makinenin yıkadığı kadar da elde yıkıyoruz.
bunlara uygun ayarı var mıdır bu makinelerin bilmiyorum ama ben hiç atılmaması gerekiyor diye biliyorum.
fırın gibi zaman ve ısı ayarlı ocak en güzel icat olurdu.

Tenceredeki Yemeğin suyu azaldığı veya Bittiği zaman tencere daha çok ısınıyor. tencereler aşırı ısındığında yani bize Yemeğin suyunu çektiğini/ suyunun bittiğini/ Yemeğin piştiğini sinyal verecek küçük bir cihaz olabilir. Bir tencere içinde su varken kaç dereceye çıkıyor suyu kaynayıp bitince kaç dereceye çıkıyor, bunun testi yapılıp, cihaza o ısı tanımlanıp tencerenin bir yerine tutturduğumuzda ısıyı algılayıp, çok yükseldiğinde ötecek. Biz de sürekli yemek suyunu çekti mi Pişti mi noldu diye kontrol edip durmayacağız :p aynı zamanda suyu bitince dibi de tutacağı için bunun da önüne geçilmiş olur.

Benim sorunum çaydanlıklar.Alttaki suyun bittiğini bazen konuşmaya dalıp unutuyorum.Ve çaydanlığım yanıyor.
Size zahmet ocak üstündeki teller varya onların ağırlğa duyarlı olanından çıkarın.Misal çay suyu bitince ağırlık azalınca yani ocak gazı kessin.
Olmazmı ki ya:)))

ben içine yağlı kağıt koyuyorum hiç kirlenmiyor deneyebilirsin..

Öncelikle size başarılar diliyorum…
Ocağımız yemeğin pişme süresine göre kendini açıp, kıssa, pişince de otomatik kapansa çok güzel olur ya da ocağımıza yemeğimi koyduğumuz andan itibaren nerede olursak olalım, ufak bir kumanda sayesinde ya da telefonlarımız sayesinde gerek yemeğin altını kısmak, açmak, ocağı açıp kapatmak elimizde olsa süper olur. Mesela işten eve yaklaşınca, akşamdan hazırlayıp, ocağımın üstüne koyduğum yemeğimi işten çıkarken, yoldayken yemeğimin pişme süresine göre kumandayla ocağı açıp pişirmeye başlasam, eve gelince sıcacık yemeğim hazır olsa…..

Benim tost makinem de tavuk şiş yaptığımda yağ dışarı akıyor, altına büyük tepsi koymak zorunda kalıyorum. Yere akıcak yağlarıi, suları biriktiren bir haznesi olmasını isterdim. Birde ızgaranın yanında olan yerlere kırıntılar birikiyor, çok zor oluyor. Tost makinalarının içinde girinti , çıkıntı olmasın.

Mutfaktaki en önemli sorunlarım :
1 - Bulaşık makinalarının tencere ve tava temizliğinde yetersiz olması
2 - Her yanı eşit pişirmeyen fırınlar, özellikle büyük boy olanlar
3 - Bir bardak meyve suyu içeceğim diye yarım günlük bulaşık çıkaran katı meyve sıkacakları
4 - Yeni nesil bulaşık makinalarının düşük ayar parlatıcı ve ya sirke ile çalışmaması. Şu anda bulaşık makinalarının %90 ının da kurutma özelliği yok, çabuk kuruma işini yüksek dozda parlatıcı kullanarak çözmeye çalışıyorlar. Eski bulaşık makinalarında sirke kullanmak sorun olmuyordu, yenilerde sorun. Parlatıcı kullanmaktan hiç hoşlanmıyorum hiç
5 - İyi, kaliteli tencerelere ödenen servet miktarındaki paralar, bu işi biraz daha ucuza kotarabilmeli üretici firmalar, çelik, seramik ve düdüklü tencere fiyatları birer küçük servet
6 - Mutfakta kullanılan tüm sarf malzemeleri çok pahalı ; kağıt havlular, streç ve folyolar, pişirme kağıtları, peçeteler vs... hepsinin iyisi pahalı
7 - Mutfakta kullanılan deterjanlar pahalı, özellikle bulaşık makinası için olanlar
8- Buzdolaplarının temizliği zor, rafların çıkarıp takılması vs...
9 - Yeni nesil inox tüm eşyaların temizliği bin dert, leke tutmaz diye satılan tüm inoxlarda cayır cayır leke kalıyor
10 - Son dönemde inatla reklamı yapılan silikon mutfak malzemeleri ; tümü insan sağlığı için ciddi bir tehdit, egale edilen tahta kaşıklar mutfaklara geri dönmeli
11 - Bir de kesme tahtaları var, avuç içi kadar kesme tahtalarının fiyatı inanılmaz derecede uçuk, bunun sebebini çok merak ediyorum
13 - Siyah fırın tepsileri kabus gibi, ne kadar yıkarsan yıka bir yerinde bir şeyler mutlaka kalıyor, o siyah tepsileri yakından bir inceleyin asla tam temizlenmiyorlar, bunların farklı bir şekli yapılsa ne olur, mesela beyaz olsalar üzerlerinde kalanlar görülse
14 - Bir de tabi ne kadar dikkat edersen et, dışı liv tutan teflon tava ve tencereler var, ne yaparsan yap kararıyor, içi sağlam olsa da gözüm dayanmıyor, atıyorum bir süre sonra

İlk aklıma gelenler bunlar ...

Tefalin ki çıkıyor çokta kullanışlı tavsiye ederim, at makineye hop bitti :)

yeni çıkan ocak modellerinde en küçük ocak bölmesini öne koymuşlar çaydanlık vb şeyler çocuklar için arka tarafa konuluyor tedbir amaçlı çünkü çaydanlığın önde olması çok tehlikeli. sırf bu yüzden ocağımı değşitiremiyorum. büyük ocağada koyunca çaydanlık küçük sapları yanıyor

Kızartma yaparken etrafa sıçrayan yağlar ve fayansı silmekten nefret ediyorum. Mesela bir sprey falan olsa kızartmadan önce sıksak, duvarda koruyucu tabaka oluştursa kızartma bitince de çıkarıp atsak. Hoş olurdu yani.

Bayanlar bir çoğunuzun yanıtlarını alıntı yaptım elimden geldiği kadar, öncelikle hepinize çok teşşekür ediyorum, araştırmamın ilk aşaması sayenizde çok verimli geçti ve hocalarım da çok memnun kaldı :)))) eğer zamanınız olursa buraya da bir bakmanızı rica edeceğim :) şimdiden hepinize teşekkür ediyorum :*

http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?threads/pisiriciler-ve-sorunlari.798452/

arkadaşlar merhaba ;
1 ay önce SÜREL Döküm Tencere ve Tavalarından 1'er adet aldım , kesinlikle döküm ürünler sağlıktır , bulaşık makinasında yıkanabiliyor ayrıca yağlama falan yapmanızada gerek kalmıyor , eşim çocuklarım ve misafirlerim yaptığım yemekleri daha çok beğenmeye başladılar :) ayrıca piyasada satılan Granit ve Seramik ürünler alüminyum üstüne renklendirilmiş teflon kaplamadır , mantıken düşünelim bunlar gerçek seramik ve granitse metal sürdüğümüz zaman çizilmemesi gerekir ve sizlere tavsiyem çizilerek alttan metal görünen ürünleri sakın kullanmayın , tecrübemi kullanarak SÜREL döküm ürünleri aldım kesinlikle tavsiye ederim , sağlıcakla kalın...

Back
X