Mutfak Püf Noktaları Mutfakta Nostaljik - Mazide Kalan Araç Gereçler...

terlik

İYİLİK MELEĞİ
Kayıtlı Üye
15 Ağustos 2008
2.802
15
158
Bu topikte eskiden kullandığımız şimdilerde kullanılmayan yada değişmiş olan mutfak araç gereçlerinden bahsetmek istiyorum. Teknoloji ilerledikçe ihtiyaçlarda da farklılıklar baş gösteriyor. Hızla ilerleyen zamana ayak uydurmak için gelişmek için farklılıklar gerekiyor doğal olarak. Yeniliklerden dolayıda eskilerde kullandığımız şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş araç gereçler bunlar.
Benim ilk aklıma gelen hatırlarmısınız bilmem... Yaşı 30'u geçmiş olanlar daha ziyade hatırlarlar büyük ihtimalle.
Kek tencereleri vardı. Aygaz üzerinde pişirilen bu kek kalıbından çıkan kek harika olurdu. Bu kek tenceresinin altına ayrı bir döküm aparat vardı kül konurdu. Tencere direkt ateşe maruz kalmasın diye... şimdiki kek tencerelerinin ortasındaki gibi bombeli bölümü vardı. Üzerinin kapağı vardı 2 küçük yuvarlak camdan oluşan oradan pişmesi gözlenirdi. Ağır kısık ateşte pişerdi kek. Bundanmıdır bilinmez çok lezzetli olurdu o kek vallahi canım istedi şimdi... Kek kabardığında ocaktan indirmeye yakın üstü kızarsın diye tencerenin kapağı hafif çevrilirdi. Yandaki elips biçimli deliklerden hava çıkardı ve böylece kekin üstüde nar gibi kızarırdı...
Çocukluğuma ait anılardan biridir o tencere...
Sizlerinde eskilerden bu tarz araç gereçleri bizlerle paylaşmasını temenni ediyorum. Şöyle eski anılara yolculuk edelim mutfaklarımızda ne dersiniz?...
cokacimcoooka.s.

Son düzenleme:
mısır patlatmaya yarayan aliminyumdan bir alet vardı bir tarafı telli ateşin üstüne tutup yağsız olarak patlatılırdı bu topiği görünce ilk aklıma gelen o oldu çünki kızkardeşim çok severdi

yaaaaaaa o tencere gibi pasta kalıbında annem ben küçükken yapardı inanın tadı damagımda hala..hey gidi günler..çocuklugum geldi aklıma..

Eskiden evlerimiz sobalıyken ; soba üzerine konan sıcak su hazırlamamızı sağlayan GÜĞÜM ler. Hey gidi günler heyyy: şimdilerde ketıllarda (Kettle) şohpenlerde, kombilerden geliyor sıcak sularımız... Zaman nasılda geçiyor...
Bulaşık makinalarımız yoktu ve sobanın üzerine koyardıkki güğümü, sıcak su olsunda bulaşıkları yıkayalım diye. Yada çamaşır yıkanacaksa, banyo yapılacaksa...

o kek tenceresinden benim hala var ve kek pişiriyorum. Nasılmı ? Kulplarını kırdım ve kek kalıbı gibi kullanıyorum. Fırına sürüyorum. Ve harika kabarıyor kekim.

kek tenceresinden çeyizimde vardı kül konan kısmı kayboldu bende kulplarını kırmaya gerek kalmadan fırında kullanıyorum. sonradan aldığım teflon kalıbı bile attım. eski kalıptan çok memnunum.

Bebekliğimizde annemin kardeşime ve bana elma püresi yapmada kullandığı cam eşya... Annem hâlâ saklıyordu ve oğlumada bu cam rendeyle elma püresi hazırlamıştımmm... Bazı yerlerde satılıyorda olabilir. Artık blender'lar görüyor bu işi....
Bebişlerimize afiyet olsun, şifa olsun o elmalarrr....

o kek kalıbından annemde vardı hatırladım. bir de onda biber dolmasıda pirirdi. nefis olurdu. duruyor mu bir bakmam lazım.
elma rendelemek için olan cam rende annemde var. yeğenime bile onunla püre yapmıştık.
ocak üstü mısır patlatma aparatı da var.
annem de bakır tencereler var. irmikhelvası yapar nefis olur. bazen yemek yapar.
bende bakır sahan var. haftasonu sucuklu yumurta yaparım.
eski davul fırınlar vardı. nasıl nefis olurdu herşey.

Eskiden içine kömür konulan ütüler vardı. Hatırlarmısınız yada görmüş olanınız varmıdır bilmiyorum ama görmemiş olanlar için işte eskiden ütüler bu araçla yapılıyordu... Anneannemin mutfakta kuzinesi vardı ve onun üstüne bu ütüyü koyar ütüsünü yapardı... canım benim yaaa...

Anneannemin kuzineside işte böyleydi... her yöreye göre bu isim değişebilir... biz kuzine soba diyoruz... ooohhh birde mısır ekmeği... ekmek...

Son düzenleme:
o tencereden annemde hala var.
kekını fırını ıyı pısırmedıgı ıçın hala onda yapar kendısı

teldolaplar vardı eskiden buzdolabı olmadığı için içine gerekli şeyler koyulurdu

Bu da eski gaz ocağı.... hey gidi günler heyyy ama ben bunu hayal meyal hatırlıyorum... nerelerden nerelere değilmi hanımlar....

Eski seferiye (sefertası)... bilmeyenler için. işe gidenler bu 3 kaptan oluşan tabaklara yemeklerini koyarlar ve aygazda ısıtarak yerler...

Eski kahve değirmeni....

"Kahve Yemenden gelir yolları ırak
Beş para yetmiyor beyim on para bırak." hikayeleri,
"Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır." atasözleri eskilerde kaldı.
Ne Yemen yolunu bekleyen var, ne de bir fincan kahvenin kırktan vazgeçtim bir yıl hatırını sayan. Bunlar diğerleri gibi raflarda kaldı.
Şimdi elektiriklileri çıktı.

Son düzenleme:
Şimdikiler gibi plastikten ya da camdan değilmiş eskilerin havanları. Okkalı, zor kaldırılan cinsten bir şeymiş. Artık ne döverseniz dövün hakkını verirmiş. İçine konulan nesnelerin hiç şansları yokmuş. Yine de temiz ve titiz Türk kadınları sarımsak dövdükleri havanları ayrı tutarlarmış, diğer dövülenlere kokusu sinmesin diye.

Şimdiki yaşam eskiye göre çok daha kolay ve lüks. 2000 li yılların sonlarında da bizim kullandıklarımız sergilenebilir ve o zamandaki insanlara nostalji yaşatabilirler...

ne güzel bir konuuuuuuuuuuu herkesin kendinden bişiler bulacagı eskiye dair anıları aklına getircekk..
kimbilirr bunlara bakarken neler düşündükkkkk nelerrrrr.....

Kek tenceresinden annemin vardı en ortasına iç kısmına sana yağı paketinin kağıdını (yağlı kağıt yerine ) sarardı yanmasın diye...

Komşumuzun kuzineli sobası vardı küllerin içine patates gömerdi heyecanla içinden çıkmasını beklerdik...

Pirinç havandan kayınvalidemin vardı bana verdi antika niyetine saklıyorum..

Pompalı gaz ocağı annemin vardı pompala pompala yanmazdı sinir olurdu...

Hey gidi günler....

Son düzenleme:
Artık bu fileleri kullanmaya başlayacağız anlaşılan... özlemiştik...

benim var bu havandannn kullanıyorum halaazemuszemus

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…