Mutfak Püf Noktaları Mutfakta Nostaljik - Mazide Kalan Araç Gereçler...

Derya Baykalın programında gördüm ilk defa. Anadolu'nun en eski tatlısıymış,demir tatlısı.İl öce Erzurumda yapılmış,sonrada Osmanlı topraklarından, önce İtalya'ya sonra da tüm dünyaya yayılmış.Şu anda bile demir ustaları tarafından imal ediliyormuş.

Eklentiler

• $lp.gif
    87 bayt · Görüntüleme: 315
  • $demir1.webp
    5,7 KB · Görüntüleme: 475
  • $demir kalıp.webp
    4,8 KB · Görüntüleme: 527
Eskiden kalma elek ben hâlâ saklıyorum bu eleği

eski araç gerekçeler ne güzelmiş hepsi göz nuru hepsinde emek var eski zamanda yaşamak isterdim mafoldumben

ay çook eskilere gittim bunlarla ne güzeller.

eski araç gerekçeler ne güzelmiş hepsi göz nuru hepsinde emek var eski zamanda yaşamak isterdim mafoldumben

Gerçekten nostalji oluyor eski eşyaları hatırlamak tekrar onları kullanmak istiyorsunuz. Kulanmasanızda evinizin bir köşesini onunla süslüyorsunuz. Ki ben hep öyle yaparım babacığımın ve anneciğimin eski saatleri vardır mutfağımda tv üstünü süsler babacığımın iş için kullandığı bir obje takvim kartonu göreci görüp duvarımı süslüyor. Hatta onu duvara iliştirip takvimi de ona tutturunca babam geldiğinde gördü ve duygulandı... :sinifsinif:
Benim için maneviyat çok önemli eskiyi yaşanmışlıkları hatırlatması , bu sebeple bu topiği oluşturmuştum ki , sizlerden de gelecek farklı objeler vardır ve paylaşımlarda bulunuruz diye...
Hey gidi günler heyyy ... a.s.

hayatımda bununla yapılan kadar lezzetli bir tost yemedim yerimseniben çocukken çok yapardı annem tadını çok özledim yazarken tost koktu burnuma :gitme:

bu tost makinasından bende var,hala satılıyor fiyatı 8 lira.ben elektrikli tost makinası almadım hiç çünkü kullanışsız bu pratik hemen elimin altında.yerimseniben

bu tost makinasından bende var,hala satılıyor fiyatı 8 lira.ben elektrikli tost makinası almadım hiç çünkü kullanışsız bu pratik hemen elimin altında.yerimseniben
kaydirigubbakcemile5

bir de mikser görevi gören bi garip alet var adını bilmiyorum. mikser gibi ikili başlığı var bi de döndürme kolu var kolu çevirince aşağıdaki başlıklar dönüyor. ama saçma bi alet çatalla çırp daha iyi. babam almış eskiden anneme biz oynuyoduk küçükkene hala duruyodur herhalde alttan ikinci mutfak çekmecesinde. bu aleti bilen var mıkaydirigubbakcemile3

ne güzel olmuş bu topik.

bakır değirmenler hala işlevsel olarak anneannemin mutfağında yeralıyor.
aliminyum, sırlı dediğimiz yaşilli falan tencereler olurdu, o tencerede hoşaf yapardı annem ve çok çok lezzetli olurdu.
hamurişi yaparken şimdinin spatula (spatül) gibi "esiran" adı verdiği bir aparat vardır; ki annem hala kullanıyor.
hamur tekneleri vardı, ahşaptan.
şimdinin makarna süzgeçleri eskiden ayaklı falan vardı adı: ilistir
elekler-kalburlar.
bakır sahanlar ayy yumurta ne lezzetli oluyordu.
bakırdan tek saplı tavalar olurdu ve ona da "dığan" adını verirlerdi.

bu aletlerin yeri çok başka...annemde hala ocakda çevirmeli tost makinesi var ohh mis gibi olur özellikle ekmek kızartmak...eskidende davul fırınımız vardı..çok güzel pişirirdi.
rahmetli babanneminde bakır tencereleri meşhurdu..onlarda yapılan pilav ve irmik helvasının
tadı hala damağımdadır..bakır kahve, karabiber öğütme aletleri..ayaklı süzgeçler hala evinde durur.
bide kek çırpmak için bir alet vardı bende hatırklıyorum bir arkadaş da bahsetmiş...kolu var çeviriyorsun
ve kek çırpılıyor...çok ilginçti.

Ben ben ben biliyorum alkisalkisalkis
Evet benimde çocukluğumda annemin vardı.
Çevirecek yeride kırmızıydı.Biz ayran çırpacacağı diyorduk, ayranını çıkarırsak ' çırpacak ' oluyor demekki. onunla çırpmak zoruma giderdi.
Şimdi tabessümle hatırlıyorum.
Kayınvalideminde her boy bakır leğenleri vardı ,hala var, en büyük boyuna '' teşt '' diyorlar.
Bakır süzgeçler vardı,
Yufka ekmeği saçta pişirmek için kullanılan tahtaya 'evraaç 'derlerdi.
Kayınvalidemden aldığım toprak yeşil cerem var.Mutfakta köşemi süslüyor.
Buğday elenen kalburlar (halbur denirdi) vardı.
Ocakta kullanmak için demirden üç ayak -sac ayağı vardı.Üzerinede tenekeden tencere altlığı konurdu.
İnşallah kısmet olursa bayramda memlekete gidince annemde ,annennemde bulunan nostaljik objelerin fotolarını çekmeye çalışayım, umarım unutmam. lmaz:

ne güzel bir topikmiş burası okuyunca çocukluğum aklıma geldi.ne çok şey silinip gitmiş hayatımızdan farkına bile varmadan. bizim eskiden köylerde büyük küpler olurdu içine su koyarlardı suyu soğuk tutardı birde bakır maşrapası olurdu kulplu onlarla içilirdi su.küçükken nedense çok korkardım ondan içine bakınca karanlık kocaman görünürdü gözüme.

Sanırım bu küp o küplerden birisydibuyrunnnnnnnnn
Buda kayınvalidemlerin kullandığı küpmüş,şimdi mutfağımın köşesinde aksesuar olarak bulunuyor.

Eklentiler

• $Görüntü1260.webp
    1,6 KB · Görüntüleme: 108
Sanırım bu küp o küplerden birisydibuyrunnnnnnnnn
Buda kayınvalidemlerin kullandığı küpmüş,şimdi mutfağımın köşesinde aksesuar olarak bulunuyor.

evet öyle bir küptü ama baya büyüktü,yada ben küçük olduğum için gözüme çok büyük geliyordu,seninkide çok güzelmiş benimde annemin babannesinden kalma bakır ıbrık ve annemin çeyizinden kalan bakır küçük bir helkem var onu işletip salonumun bir köşesine koydum.insanın ailesinden kalan böyle şeylerin manevi değeri çok fazla.

Bu da bakır maşrapa.Su içmek için boshayallersmile

evet bu da kullandığımız maşrapadandı.köye gittiğimizde çok değişik gelirdi ondan su içmek aslında o zamanlar hiç hoşlanmazdım tadı tuhaf olurdu sanki, ama şimdi bakıyorumda ne güzelmiş o günler, hiçbirşey bu kadar bozulmamış bu kadar yapay değildi.bir gün bizim kullandıklarımızda torunlarımıza nostaljik gelecek herhalde.biz farkına bile varmadan zaman hızla akıp gidiyor herşey hızla değişiyor.

Nostaljik objelerden...

Bakır havan ,
Kahve değirmeni,
Karabiber değirmeni...

Eklentiler

• $Görüntü1247.webp
    4,4 KB · Görüntüleme: 93
  • $Görüntü1248.webp
    4,8 KB · Görüntüleme: 77
  • $Görüntü1246.webp
    4,1 KB · Görüntüleme: 70
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…