Mutfak Püf Noktaları Mutfakta Nostaljik - Mazide Kalan Araç Gereçler...

Eskiden ayrı, işlevi açısından bağımsız bir alet idi süzgeç. Kaşık-çatal çekmecemizde genelde, konserve, şişe mantarı açacağı ve kesme şeker maşası ile beraber yaşardı. Hürdü, bir başına idi. "Süzgeci getir, süzgeçsiz koyma, süzgeci kaldır da suyunu katayım.." gibi cümlelerin baş nesnesi idi. Sapları süslü püslü olur, bulaşık yıkarken içleri güzelce ovulurdu. sonra, gel zaman git zaman çaydanlıkların ağzına tıkılan bir araç haline geldi. Ortalıktan kalktı süzgeçler yada alet edevat çekmecesinde, kullanılmadığı için altlarda sıkışıp kaldılar.
Şimdilerde çok sık kullanılmamakla birlikte eskisi gibi süslü değillerr... :sinifsinif:

Kaşıktaki el emeğini görüyormusunuz arkadaşlar muhteşem yaaaa...
Kullanmaya kıyamam vallahi... kaydirigubbakcemile3 Kapaklı görünen de eski bir şekerlik... altta yakından resmi mevcuttur... şakkıdı

ay ne güzel bi sayfa düşünmüşsünüz kıslar yaa okuyunca bi garip oldu içimm,bu arada bizlerde yaşlanıyoyormuyuz ne:)))))nostalji takılmaya başladığımıza göreı))))))))

Eski bir fincannn....

Annemin var hala kullanıyor.
Havandan bende var, pek gerek olmuyor ama çok nadirde olsa dolapta bekliyor.
Kahve değirmeni hala aksesuar olarak duruyor bende.
Birde karabiber değirmenim var.
O kek tenceresinde pişmiş ne güzel kekler yiyerek büyüdük.Çıkar terastan kül getirirdim.
Annemin yakına kadar kullandığı narenciye sıkacağı vardı.Resmi olsa koymak isterdim.
Hala kullandığı 15-20 kg alan bir dışı simsiyah bakır kazanı var.Harika kelle-paça pişirir onda(terasta ocağı var,odun yakark pişiriyor).
Şimdilerde kullanılmayan ekmek tahtası var.
Yer sofralarında kullanılan sininin altına bırakılan altlık olurdu hala duruyor.
Çocukluğumda hatırlıyorum, mangalla ısınırlarmış.Bizimde bakır bir mangalımız vardı.
Guzine sobabımızdada nefis çörekler pişerdi.
Tel dolap hala depoda duruyor.Belki güleceksiniz ilk öğretmen olduğum yıllarda köyde kullanmıştım.
O yüzden fotoyu görünce tebessümle baktım.süprizzzzz
Bütün bu araç-gereçler hayatımızın bir bölünden geçip gittiler.
Yaşı küçük olanlar belki bilemeyebilir ama onlarında anneleri, nineleri kullanmışlardır.
Güzel bir konuydu ,teşekkürler, şöööyle gerilere doğru tebessümle düşündürdün bizleri...opuyorumnanaktan..

Süzgeçi annem hala kullanıyor.
Havandan bende var, pek gerek olmuyor ama çok nadirde olsa dolapta bekliyor.
Kahve değirmeni hala aksesuar olarak duruyor bende.
Birde karabiber değirmenim var.
O kek tenceresinde pişmiş ne güzel kekler yiyerek büyüdük.Çıkar terastan kül getirirdim.
Annemin yakına kadar kullandığı narenciye sıkacağı vardı.Resmi olsa koymak isterdim.
Hala kullandığı 15-20 kg alan bir dışı simsiyah bakır kazanı var.Harika kelle-paça pişirir onda(terasta ocağı var,odun yakark pişiriyor).
Şimdilerde kullanılmayan ekmek tahtası var.
Yer sofralarında kullanılan sininin altına bırakılan altlık olurdu hala duruyor.
Çocukluğumda hatırlıyorum, mangalla ısınırlarmış.Bizimde bakır bir mangalımız vardı.
Guzine sobabımızdada nefis çörekler pişerdi.
Tel dolap hala depoda duruyor.Belki güleceksiniz ilk öğretmen olduğum yıllarda köyde kullanmıştım.
O yüzden fotoyu görünce tebessümle baktım.süprizzzzz
Bütün bu araç-gereçler ve hatırımıza gelmeyen birçoğu hayatımızın bir bölümünden geçip gittiler.
Yaşı küçük olanlar belki bilemeyebilir ama onlarında anneleri, nineleri kullanmışlardır.
Güzel bir konuydu ,teşekkürler, şöööyle gerilere doğru tebessümle düşündürdün bizleri...opuyorumnanaktan..

bakır tavalar vardı birde ananem bi yumurta pişirirdiki hala tadı damağımda.

Ne güzel hepinizi eskiye götürebildiysemmmm... opuyorumnanaktan Güzel günlere bir an bile dönmek harika ... Heyyy gidi günler heyyy

Onların fotoğraflarını eklersen sevinirim canım... Tel dolaba bende gülümsedim çünkü yengemler köydeler (Artvin orada hâlâ duruyor) gördükçe beğenerek bakarım... nostalji kokuyorlar... a.s.

Kahve pişirmede kullanılan eski bir cezve...

Eskiden kahveyi evde kavurarak öğütürlermiş... aşağıdaki tavalar kavurma tavası....

Kavrulan kahve aşağıdaki soğutucuda soğuturlurmuş...

Kavhenin dövüldüğü dibek , havan...

Aşağıdaki resimde kahve öğütmede kullanılan el değirmeni...

El değirmeninin dışında kahve öğütmede kullanılan ahşap değirmen...

Eskiden zarflı fincanlar kullanılırmış, zarfları tombak yani bakır üzerine altın kaplıymış...

Şık kahve fincanı...

Canım ne hoş bir topick olmuş. Emeklerine sağlık. Resimler ve yazdıkların film şeridi gibi beni çocukluğuma götürdü. Çoğunu çocukluğumda gördüm .Eskiden ne zorluklarla yapılırmış herşey . Şimdi öylemi ya bir düğmeye tıklıyorsun tamam.

hayatımda bununla yapılan kadar lezzetli bir tost yemedim yerimseniben çocukken çok yapardı annem tadını çok özledim yazarken tost koktu burnuma :gitme:

Eklentiler

• $TOST-MAKINASI-MAKINESI-AYGAZ-OCAK-USTU-TOST-KEYF__19240111_0.webp
    1,3 KB · Görüntüleme: 93
Bundan bende de vaarrr alkisalkisalkis Kayınvalidemden hatıra, cam bir sıkacak var limonun posasını çıkarıyor, aklıma gelmiyor ama evimde çok eşyası vardır hatıra, Allah rahmet eylesin canım annem(kayınvalidem) 3 sene oldu vefat edeli, 80 yaşında bende eşyalarını saklıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…