tarif bana ait değil, bir blogtan almıştım, kimsenin emeğini yemeyelim şimdi =)
4 dilim somon,
3 orta boy domates,
4 iri diş sarımsak,
2 adet patates,
1 adet kuru soğan,
bir tutam maydanoz,
1 limon,
tuz,karabiber,
zeytinyağı.
HAZIRLANIŞI:
Dilimlenmiş balıkları önce yıkıyoruz.Derin bir kapta,zeytinyağı,karabiber,2 diş ezilmiş sarımsak ile birlikte balığı marine ediyoruz.Böylece dolapta 1-2 saat bekletiyoruz.
Daha sonra fırın kabımıza patatesleri yuvarlak dilimliyoruz.Üzerine kuru soğanları halka halka doğruyoruz.Sonra dolapta beklemiş,sosa yatırlmış balıkları koyuyoruz.Üzerinbe 2-3 diş sarımsağı ince ince doğruyoruz.Domatesleri ortadan ikiye kesip bir kaba rendeliyoruz.Rendelediğimiz domatesleri balıkların üzerine döküyoruz.Tuzumu serpiyoruz.Domateslerin de üzerine maydanozları ince ince doğrayıp serpiştiriyoruz.Çok az sıvı yağ gezdiriyoruz.Öceden ısıtılmış 200 derecede pişmeye bırakıyoruz.
ben soğan koymadım, bir de balıkları 1-2 saat değil, geceden hazırlayıp ertesi gün pişirdim, daha uzun süre dinlendi. bir de benimki gibi turbo ise fırınınız, folyo ile sarın ki kurutmasın balıkları, turbo değilse gerek yok.
dil balığına gelince, aynı sosla marine ediyorum, dediğim gibi mangalda enfes oluyor. mangal yoksa, grillde de pişirebilirsiniz.
her hangi bir balığın üstüne zeytin yağı ve sarımsak karışımını döküp yiyebilirsiniz, sadece marine etmek için değil, sos olarak da leziz oluyor. gerçi ben sarımsağı çok severim, onun da etkisi var sanırım.