nasıl çare bulurum ki ???

konu sahibinin tınlamadığı mesajıma alıntı gelince şaşırdım. düşüncemizi belirtip bir nevi uyarıda bulunmaya çalışıyoruz. konu sahibi sadece işine gelenlere cevap yazıyor çok tuhaf ve saygısızlık

düşündüm de... çok zor bir durum yaa.
arkadaşım sen otur çocukla doğru düzgün konuş. bu önemli bir konu. sen de ki, ben biraz araştırdım. eğer inancın yoksa Allah katında evliliğimiz sayılmazmış . sen ne düşünüyorsun bu konuda zerre kadar da olsa inancın yok mu? diye sor. cevaba göre bir karar verirsin .

hep söylerim, "insan olmak" için dine ihtiyacımız yok.
eğer hoşgörü sahibiysen, o da öyleyse ve birbirinizin düşüncesini, inancını eleştirmeyecek iseniz gayet de anlaşırsınız.
çocuklarımıza ne öğreteceğim derseniz, bu konuda önceden anlaşmanız lazım.

eşim hiçbir dine mensup değil.
ben islamiyete inanıyorum.
ama çocuğuma en azından okul çağına kadar "Bir Yaratan'ın olduğu" dışında hiçbir dini bilgi vermeyi düşünmüyorum. Çünkü düşünüyorum da ben İngiltere'de doğsam %99 ihtimalle hristiyan olacaktım, ya da Hindistanda doğsam budist olma olasılığım oldukça yüksekti. Yani din bizim için zaten seçilmişti aslında.
O yüzden ben çocuğuma yaşı büyüdükçe gerekli kaynaklardan, gerekli açıklamaları yapacağım. gerisine ise kendi karar vermesini sağlayacağım.

Not: Müslüman olmayan biriyle evlenmenin dinimize göre mümkün olmaması konusuna hiç girmiyorum

Ben oncelikle dinine duskun insanlar iyi evlilik yapar ateistler yapamaz on yarginizi silmenizi isteyecegim bu dinle alakali bir sey degildir deger yargılariyla alakalıdır bir insan baska bir kiza yan gozle günah diye bakmamayi secmemeli karısını,sevgilisini sevdigi icin bakmamali.Cok mukemmel bir evliliginiz olur ya da cok uzulursunuz diyemez hic kimse cunku cok guzel ornekleri oldugu gibi cok uzucu örnekleride var ben sevdiğiniz adamin deger yargilarini olcun derim nasıl bir insan?iyi demişsiniz gerisi teferruat cunku siz yasiycaksiniz bu yasa kadar adam bisiler yasamis kafasında dusunmus secmis kimse öylesine ateist olmaz bence bu bir inanc meselesi yoksa var edilemez varsa da yok edilemez.Umarim coook mutlu olursunuz :))))

asla ve asla "bu msj güzel buna cevap vereyim, ay yok bunu beğenmedim cevap vermeyeyim" gibi bir düşüncem olmadı yoğunluğumdan veya hastalığımdan dolayı gözümden kaçmış olabilir yoksa "tınlamıyor" değilim yazdıklarınızı.. ya da kenardaki "mesajdan alıntı yap" kutucuğunu işaretlemeyi unutmuş olabilirim... sanırım bir yanlış anlaşılma olmuş.. :)

daha önce demiştim henüz bu konu hakkında detaylı konuşamadık... o çalışıyor ve bu ara biraz yoğun.. benim de kendime göre yoğunluğum var ama ikimizin de müsait olduğu ilk anda konuşmayı düşünüyorum ve gerçekten detayları çok merak ediyorum :)

anlaşmaya çok iyi anlaşıyoruz ve gerçekten iyi bir insan... onu yargılamak hüküm vermek benim haddim değil, bu durumuna da saygıyla yaklaşıyorum ama bu konu gerçekten benim için önemli... hele bir konuşalım bakalım durumlar ne gösterecek :)

tabi ki öyle bir önyargım yok, kendisine çok da saygım var... çevresi çok geniş olmasına rağmen bugüne kadar hiç kimseden onun hakkında kötü bir yorum duymadım, ki insanlar bizim aramızdaki bu durumu bilmiyorlar bile... diğer mesajlarımda yazmıştım gerçekten çok iyi bir insan çok vicdanlı çok ince bir dediğimi iki etmeyen bana gerçekten değer veren biri... yani benim için tek olumsuz yanı bu diyebilirim ama o da bi garip açıkçası çünkü sürekli "inşallah, maşallah, amin, hayırlısı" gibi sözleri kullanıyor veya mesela msj yazarken Allah kelimesini bu şekilde büyük harfle başlayarak yazıyor..yani bunlar önemli benim için... bana ve inancıma saygı duyduğu için de yapıyor olabilir ya da kendisi de muallakta, bilemiyorum :)

Sizin için ya da bir başkası için söylemiyorum bu söylediklerimi tamamen genel olarak yazıyorum. 'Bir ateistle inancım nedeniyle evlenemem bu nedenle değişmelisin'i karşı tarafa ültimatom olarak sunmak çok mantıksız. Yani inanç tamamen kişisel birşey. Sırf birini seviyor, ya da karşısındakinin inancı öyle gerektiriyor diye, kendi inandıklarından vazgeçmez insan, vazgeçmemeli de. Zaten öyle bir durum olsa, insanın kendi inandıklarından, bugüne kadar kendini şekillendiren doğrulardan sevdiği bir insan için vazgeçmesi sıradan bir olay olsa, siz kendi inancınızdan vazgeçip sevdiğiniz insanla beraber olmanızı kabul edecek başka bir inanç arayışına yönelmeyi bir düşünürdünüz, haksız mıyım?

Sonra şu var, ergenlik döneminde, lise yıllarında filan, kendi kimliğini bulmaya, bir birey olarak kendini kabul ettirmeye çalışırken,tüm otoriter figürlerin yanında, Allah'a da bir isyan olarak ateist kimliğine bürünebilir insan geçici olarak, bunu geçici bir moda olarak kabul edebiliriz belki. Ama bir toplumda hakim konumda olan dini sorgulayıp reddetmeyi seçmek, ne kolay olan, ne de insana puan kazandıran birşeyken, toplumda on yıllık , 20 yıllık bir ateizm modası olduğunu, insanların bu modanın peşinden sürüklendiğini idda etmek araştırıp, sorgulayıp bir şekilde kendi doğrusunu seçen insanlara haksızlıktır.

Bir de İslamiyete inanmayanların İslami söylemler,temenniler kullanma konusu var. Zamanında, bu durumun insanın ruhunun Müslüman hissetmesiyle alakalı olduğunu anlatan bir din hocam vardı. Çok şeker bir insandı kendisi, ama düşününce ruhtan çok, hepimizin uzun yıllar yoğun İslami öğelerle beslenen Türk kültürüyle yetişmesiyle alakalı bir durum sanki. Tıpkı seksist söylemlerde bulunan bir kadın olmak gibi, kullandığın gündelik dil, içinde yetiştiğin kültürden besleniyor.

Yazıp yazıp hiçbiryere bağlamamam, elle tutulabilir bir çözüm önerisi sunamamam da ayrı bir güzellik olmuş yalnız. Neyse, belki felsefe
üzerine, din üzerine birlikte okumalar yapmanız, tartışmanız yararlı olabilir. En azından birbirinizin bakış açısını görürsünüz, konular ilginizi çekiyorsa eğlenceli bile olabilir. Önyargılı ve katı bir insana benzemiyorsunuz, birlikte olduğunuz insan da öyle biri değilse ilişkiniz ya da yetiştireceğiniz çocuk açısından sorun olmaz diye düşünüyorum. Farklı bakış açılarının özgürce konuşulduğu keyifli bir evde yetişir.

Son düzenleme:

çok doğru, zaten adam tamam inandım evlenelim dese bile büyük ihtimal numara yapacak ve karakternden ödn vermiş olacaktır.
ileride inanmaya başlar mı bilinmez, ama başka insanın zoruyla olacak iş değil gibi. belki çok bilgili biri ile uzun süren tartışmalar sonucu olabilir ama bilemedim.

yazış tarzınız ve karakteriniz çok hoşuma gitti :) teşekkür ederim :) o insanla birlikte okuma ve tartışma yapabileceğimden eminim çünkü o tarz biri... birbirimize karşı çok saygılıyız elbette zaten öyle olmasa hiçbir şekilde bir arada kalamazdık.. yine de bu konuyu detaylı konuşmak lazım çünkü onun inançsız olma hikayesini öğrenmek istiyorum

öyle numaradan tamam inandım diyecek biri değil çok şükür.. ha ben çok isterim inanmasını ama benim bilgim koskoca okyanusta bir kum tanesi kadar :) o yüzden o safhaya geldiğimizde işinin ehli bilgili insanlarla konuşturmayı düşünüyorum tabi zorlamadan :)

Daha önce de yazılmış ama ben de söylemeden edemeyeceğim; inançsız olması kötü biri olduğu anlamına gelmez. Tıpkı inançlı olduğunu "iddia eden" herkesin iyi insan olmadığı gibi...

İnsanların her türlü inancına da inançsızlığına da saygı gösterilmesi taraftarıyım. Bir taraf inançlı olduğu için karşı tarafı da buna zorlamak hem gereksiz hem de yanlış bana göre. Evlilik söz konusu ise dua etmekten öte oturup bu konuyu detaylı olarak konuşmanız lazım.

Bir düşüncem de şudur; bazen insanın inancı zor zamanlarda belli olur. Başına bir bela-sıkıntı geldiğinde, zor bir işi olduğunda, dara düştüğünde, hayatla sınandığında ve hatta ölümle yüzleştiğinde hiç dua etmez mi acaba? Sevdiği birini kaybettiğinde iyi bir yere gitmesini dilemez mi? Düşkün ya da hasta birini gördüğünde onun için iyilik istemez mi? İnanç da inançsızlık da sadece söylemekle olmaz. İnançsız olduğunu söylese de insanın kalbini yalnızca Allah bilir.

Canım benim eşim de nişanlıyken böyleydi.Bunalıma girmiştim hatta.Ayrılmayı da düşündüm.Şimdi uzun yıllardır evliyiz.Evlendikten sonra bu tarz hiç konuşmadı ve şimdi beş vakit namaz kılmakta. Hatta Kuran-ı Kerimi bir kaç kez Türkçesinden de olsa okudu. Benden iyi valla. Sırf iş olsun diye böyle konuşuyormuş demekki.

Ateist olmanin yanlis birsey oldugunu dusunmedigim gibi, "care" bulunmasi gereken bir sorun oldugunu da dusunmuyorum. Duayla filan da degistirebileceginizi sanmiyorum. Bircok ateist zaten inanc konularini cogu kisiden daha cok sorgulayip inancsiz oluyor.
Ateistler kotu veya korkulacak insanlar diye birsey yok. Biz inanananlardan da neler gorduk...
Ona hayatinda yeterince vaaz vermeye kalkan olmustur zaten, dahasini duymak istedigini sanmiyorum.
Herkesin inancina ya da inancsizligina saygim var ve bence olmasi gereken bu. Senin dinine ibadetine mudahale etmiyorsa senin de onunkine mudahale etme ya da degistirme hakkin yok diye dusunuyorum. Ha senin icin bu kadar buyuk bir sorunsa, yollarinizi ayirmaktan baska care yok.
Bu arada, ateist degilim, sadece objektif yaklastim.

Benim bir arkaşım da durumda biriyle evlendi.Şimdi boşanıyor.İnançsızlığının zararlarını çok görmüş..Bu kadar olduğunu önceden bilseydim evlenmezdim ''dedi.Yani anlaşamazsınız.Bu düşünce farklılığı tüm hayatınızı etkiler,ciddi bir fark oluşturur aranızda..Muhakkak bu konu aranızda arada açılır bir sebeple..Keşke dersin..
Dini konulardan bahsetmemiz istenmiyor ama inançsızlık durumunda nikahınızın sahih olmama durumu da var,isterseniz araştırın..Günahkar olma başka inançsızlık başka..

Son düzenleme:

kesinlikle benim onu zorlama gibi bir durumum olamaz.. daha önce de söylediğim gibi ben ona sonuna kadar saygı duyuyorum ve elbette kalpleri yalnızca Allah bilir :)

ah canım ya çok mutlu oldum inan.. maşallah diyorum sadece :) ve gerçekten böyle şeyleri duyunca sevinip ümitleniyorum :) lütfen diğer yazan arkadaşlar yanlış anlamasın ama gerçekten Allah nasip ederse olacağına inanıyorum

teşekkür ediyorum fikrinizi paylaştığınız için :) elbette karşımdaki insan öcü değil :) benim niyetim vaaz vermek değil sadece bu durumunun nedenini anlamak ama ne yazık ki hala konuşamadık.. bugün tam konuşacakken bulunduğumuz mekana arkadaşlar geldi ve bizim masamıza oturdular ve kalkın da diyemedik.. sonuç olarak başka zamana kaldı... adam akıllı konuştuktan sonra da ne yapacağıma karar vericem artık

iyi olanları duyunca nasıl seviniyorsam kötü olanları duyunca o kadar üzülüyorum... sanırım yapılacak en iyi şey Allahtan hayırlısını dilemek...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…