Nasıl düğün yaptınız

Annen hiçbir masrafa elini sürmüyo ama herşeye burnunu sokuyo millete gösteriş yapcam diye. Eğer hevesin varsa kınayı evde yap, düğün içinde küçük bi salon tut. Hevesin yoksa nikahyap tamam işte. Çeyiz diye bi sürü seccade havlu patik dolduruyolar yine elaleme gösteriş yapmak için. Bende o kadar çokki bi ömür yeter. Hiç birinİ ben istemedim annem kvözeniyo diye oldu. Şimdilik 2-3 havlu bi seccade yeter. Zamanla alırsın. Kapalıysan çember eşarp falan zaten özel eşyaların yenisine gerek yokki, seninle gelcdk yeni eve. Anneni dinleme zaten pek aranız yok sanırım. Kaçış için evleniyorum demişsin umarım mutlu olursun

Allah yardımcınız olsun ya aileniz neden böyle yapıyor ki evlatsınız sonuçta, durumları yoksa anlarım ama yine de çabalayabilirler, zaten evlenip gitceksiniz çok üzüldüm durumunuza

Annen hiçbir masrafa elini sürmüyo ama herşeye burnunu sokuyo millete gösteriş yapcam diye. Eğer hevesin varsa kınayı evde yap, düğün içinde küçük bi salon tut. Hevesin yoksa nikahyap tamam işte. Çeyiz diye bi sürü seccade havlu patik dolduruyolar yine elaleme gösteriş yapmak için. Bende o kadar çokki bi ömür yeter. Hiç birinİ ben istemedim annem kvözeniyo diye oldu. Şimdilik 2-3 havlu bi seccade yeter. Zamanla alırsın. Kapalıysan çember eşarp falan zaten özel eşyaların yenisine gerek yokki, seninle gelcdk yeni eve. Anneni dinleme zaten pek aranız yok sanırım. Kaçış için evleniyorum demişsin umarım mutlu olursun
Aslında çok seviyorum annemi. Ama yıllardır çalışıyorum sürekli benden para istediler. Evde çalışan yok çünkü. Ama annemin tüm dünyası kanal 7 deki hint filmleri.

Simdi bakmayın bu kadar şaşalı kına yapıldığına. 5-6 sene evvel kuzenimin kinasi evde çok da güzel oldu. Siz de oyle yapabilirsiniz. Düğün için de uygun bir yer bakın. 3-5 hazır havlu alın. Yine seccade de oyle. Çeyiz sermesi yapılıyor bazı yerlerde siz yapmayın. İhtiyacınız neyse onu alın. Zaten bu devirde her şey çok pahalı..Gereksiz yere masraf yapıp yıllarca borç odemeyin

Hiç çeyiz yapmadım çok gereksiz zaten. En uygun düğün salonunu tuttum. Ev eşyalarımı kampanyalı düğün mobılyası almıştım. Daha sonra bütün esyaları yeniledim düğün üstğ o kadar borca girmeme gerek yoktu. Eşimin ailesi hiç destek olmadı bende kendi aileme dedim biz yapıcaz herseyı dıye kımseyı karıstırmadım. Millet ne der diye kendimizi zora sokmadık hiç

kına yapmadım, hiç sevmem..
nişan da yapmadık..
bohça mohça da yapmadık..
yemek takımı, su takımı, kahvaltı takımı hiç birini almadım..
evde ıvır zıvır da hiç sevmem, kullanmayacağınız eşyayı almayın da eve de sokmayın..
çeyizlik örtüdür, iğne oyası, havlu kim kullanıyor Allah aşkına, hepsi baza altı bekliyor..
sadelik güzeldir.
durumunuz yoksa yapın nikah, sadece elzem eşyaları alın tamamdır..

Allah yardımcınız olsun , kolaylığını versin
Yakın zamanda kardeşimin nişanı oldu , ortada doğru düzgün bir takı vs olmadığı halde, yol paraları, kıyafetleri , çikolatası , nişanı bir sürü masraf yapıldı
Şimdiki zamanda herkes her şeyi dört dörtlük istiyor da bu değirmenin suyu nereden geliyor diyen olmuyor
Gereksiz her türlü masraftan uzak durun
Annenize isteklerinin olağan olduğunu fakat size fazla geldiğini açıkça anlatın
Ben evlenirken eşim otuz kırk bin lira param var , istersen bunu düğüne , gelinliğe her istediğinin en güzeline harcayalım
İstersen de ev peşinatı yapalım dedi. Ben ikincisini seçtim
Kınamı annemin evinde , birkaç yakın arkadaş, samimi akraba ve komşu ile yaptım
Nikah yapıp bitirdim
şimdiki kızlar gibi ne kahve makinem ne gereksiz ıvır zıvırım, ne şaşalı ev eşyalarım oldu
Ama hiç pişman değilim
Tüm bunları , iki farklı şehirde düğünü,
22 ayar takıları borçla Harçla kocasına yaptıran bir arkadaşım, senesi dolmadan maddi kavgalar Bu borçlar yüzünden ayrıldı maalesef
Allah huzur mutluluk versin , birlikteliğinizi daim etsin
Maddi olarak zorlanacağınız hiç bir şeyi borçla harçla yapmayın
Allah mesut etsin insallah

Bende diyorum anneme. Kınasız düğün olurmu diyor. Yok ne yapayım diyorum. Allah yardım eder diyor. Zamanında abimin borçları için kredi çektirdiler ödemediler. Maaşımı elimden aldıkları için bende ödeyemedim icralık olacaktım ki arkadaşım destek çıktı. Yavaş yavaş ödedim. Ondan dolayı kredide çıkmıyor. Yoksa çeker ihtiyaçlarımı yapardım.
Evlenmeyi kaçışım olarak gördüğüm için evleniyorum yoksa bende evlenmezdim açıkcası

Yapma evlenmeyi kaçışın olarak görme nolur hayatının hatasını yaparsın..
Yaşamayan bilemez biliyorum ve seni anlıyorum.. Daha 8 ay önce ailem tarafından sömürülüyordum.. Maaşımı elimden alma yoktu da kredi çektirme, borç ödettirme, sürekli evin eksiklerini aldırma (eksik de hiç bitmezdi ) iliğim kemiğim sömürüldü... Ben de ciddi ciddi evlenmek mi çözüm yani diye düşünüyordum karşıma biri çıksa evlenirdim de ama evlenmedim çok şükür.
Şuan tayinle başka bi şehirdeyim her gün şükrediyorum. En azından kendi harcamalarım var hayat çok pahalı ucu ucuna yetiyor ama benim istediğim oldu diyorum ve gram pişman olmuyorum..

Bu düşünceyle evlenirsen pişman olursun gibi görünüyor.. Allah hayırlı kapılar açsın ve hayırlı insanlarla karşılaştırsın..
Söylediklerimi yanlış anlama nolur inan kendim için ne düşünüyorsam senin için de aynı şeyi düşünüyorum..

İki ay sonra düğünüm var. Ve hiçbirşeyim yok. Asgari ücretle çalışıyorum. Nişanlımda öyle. Benim destekcim yok herşeyi tek başıma yapıyorum. 10 lira bile katkısı olmuyor ailemin. Zamanında mutfak eşyası falan aldım yanıma onlar kar oldu sadece. Her yerde artık kredi kartı ile veriyor. Kartımında limitini ailem sıfırladı. Kınam için salon halen daha tutulmadı. Yapmayayım diyorum annem kınasız düğün yapılmaz diyor. İki kez daha maaş alacaksın diyor da onun kuaförü kına elbisesi. Damat bohçası falan hepsi duruyor. Ne havlum var ne seccadem ne namaz örtüm.2 ayda hangisini yapayım.
Sizler nasıl yaptınız fikirlerinizi bekliyorum.

Durumumuz olmasına rağmen kınasız düğün yaptık o da aileler istiyor diye.
Ben bu kadar detayı angarya bulan biriyim.
Düğün öncesi kız arkadaşlarımla eğlence yaptık biz bize çok da güzel oldu.
İkinizin de durumu yoksa bunları minimuma çekin derim.
Havlu,seccade, tabak çanak vs yeteri kadar alın çeyiz diye evi bazaların altını her yeri doldurmaya gerek yok.
Evde az ve öz eşya olması büyük rahatlık.
Nişanlınız ne diyor ona danıştınız mı?

Yapma evlenmeyi kaçışın olarak görme nolur hayatının hatasını yaparsın..
Yaşamayan bilemez biliyorum ve seni anlıyorum.. Daha 8 ay önce ailem tarafından sömürülüyordum.. Maaşımı elimden alma yoktu da kredi çektirme, borç ödettirme, sürekli evin eksiklerini aldırma (eksik de hiç bitmezdi ) iliğim kemiğim sömürüldü... Ben de ciddi ciddi evlenmek mi çözüm yani diye düşünüyordum karşıma biri çıksa evlenirdim de ama evlenmedim çok şükür.
Şuan tayinle başka bi şehirdeyim her gün şükrediyorum. En azından kendi harcamalarım var hayat çok pahalı ucu ucuna yetiyor ama benim istediğim oldu diyorum ve gram pişman olmuyorum..

Bu düşünceyle evlenirsen pişman olursun gibi görünüyor.. Allah hayırlı kapılar açsın ve hayırlı insanlarla karşılaştırsın..
Söylediklerimi yanlış anlama nolur inan kendim için ne düşünüyorsam senin için de aynı şeyi düşünüyorum..
Çok teşekkür ederim Allah razı olsun. Benide sizin gibi sömürdüler. Ayrı eve çıkayım başka şehire gideyim dedim izin vermediler. Çok zorbalar çünkü. Nişanlım şükür çok iyi biri. Seviyor değer veriyor. Ne desem yapıyor. Bazen sanki oda sömürüyor gibi düşünmüyor değilim.

Durumumuz olmasına rağmen kınasız düğün yaptık o da aileler istiyor diye.
Ben bu kadar detayı angarya bulan biriyim.
Düğün öncesi kız arkadaşlarımla eğlence yaptık biz bize çok da güzel oldu.
İkinizin de durumu yoksa bunları minimuma çekin derim.
Havlu,seccade, tabak çanak vs yeteri kadar alın çeyiz diye evi bazaların altını her yeri doldurmaya gerek yok.
Evde az ve öz eşya olması büyük rahatlık.
Nişanlınız ne diyor ona danıştınız mı?
O herşey olacak elele verip borçları da ödeyeceğiz diyor. Ya çok gamsız yada ben çok takıntılıyım

O herşey olacak elele verip borçları da ödeyeceğiz diyor. Ya çok gamsız yada ben çok takıntılıyım

O kadar borcu öderken evliliğin en güzel ilk yıllarını harcamak neden?
Huzurlu olmazsınız şu da olsun bu da olsun derseniz emin olun.
Sizi sıkmayacak ölçüde yapın her şeyi, düğün sonrası yıllarca borç ödemeyin.

Çok teşekkür ederim Allah razı olsun. Benide sizin gibi sömürdüler. Ayrı eve çıkayım başka şehire gideyim dedim izin vermediler. Çok zorbalar çünkü. Nişanlım şükür çok iyi biri. Seviyor değer veriyor. Ne desem yapıyor. Bazen sanki oda sömürüyor gibi düşünmüyor değilim.
Tayin işini söylesem benimkiler de istemezdi zorunlu oldu dedim ve son dakika söyledim gram pişman değilim :)

Nişanlının iyi olmasına sevindim, evliliğin çok güzel olur inşallah.. Ama psikolojik baskılara yenilme içlerindeyken çok zor biliyorum ama dik dur laflarını esirgeme bu senin hayatın...

Bu arada yanlarındayken beni evlendirmek istemeyen annem (kazanç kapısı gitmesin diye) ben tayinle geldikten 1 ay sonra aynı şehirden kısmet buldu bayagı baskı da yaptı evleneyim diye ama ben sırf o buldu diye tanışmak bile istemedim çünkü kötü niyetliydi biliyordum.. Aynı şehre gidersem yardımlarım devam edebilirdi yine elinin altında olurdum acı ama gerçek:(

Artık kına düğün bir arada olan düğünler yapılıyor. Salonda önce kına sonra düğün yapıyorlar. Küçük şehirlerde daha önce giyilmiş bindallı ve gelinlik birlikte çok makul fiyatlara kiralanıyor. Mesela ben maddi olarak alabilcekken gelinlik ve bindallimi sonra nereye koyucam diye kiraladım. Iyi ki de öyle yapmışım. Simdi.onlara yer bulamayacaktım . Salon olarak yemekli falan yapmaz çok lüks bir yerde tutmazsaniz mahalle arasında yerlerden bi tane tutar kina ve düğünüzü aradan çıkarırsınız. Çeyiz olarak da en gerekli olanlari alın. Gerisini sonra yaparsınız. Bunlar sorun değil. Dugun sonu altinlarla da bir seyler yaparsiniz. Hatta çok zorlanacaksaniz bir iki ay daha erteleyin düğünü. Kis dugunleri sezon bittiği icin her zaman daha ucuz olur.Ancak.insallah yağmurdan kaçarken doluya tutulmaz evlilikte de çok yorulmazsiniz.yarin obur gun cocuk.olunca çalışamayacaksınız tek asgari ücretle geçinmek zor. Allah yardımcınız olsun.

İki ay sonra düğünüm var. Ve hiçbirşeyim yok. Asgari ücretle çalışıyorum. Nişanlımda öyle. Benim destekcim yok herşeyi tek başıma yapıyorum. 10 lira bile katkısı olmuyor ailemin. Zamanında mutfak eşyası falan aldım yanıma onlar kar oldu sadece. Her yerde artık kredi kartı ile veriyor. Kartımında limitini ailem sıfırladı. Kınam için salon halen daha tutulmadı. Yapmayayım diyorum annem kınasız düğün yapılmaz diyor. İki kez daha maaş alacaksın diyor da onun kuaförü kına elbisesi. Damat bohçası falan hepsi duruyor. Ne havlum var ne seccadem ne namaz örtüm.2 ayda hangisini yapayım.

Benim ailem hiç masraf yapmak istemediler,benim maaşımla da yapabileceklerim sınırlıydı. Eşimi aldım karşıma konuştum durum bu bu diye. Sonra sürecin kontrolünü ona bıraktım,onun ailesi bozuldular ama herşeyi karşıladılar. Eşim mahcup olmamam için elinden geleni yaptı. Ha bu arada eğer bunları nişanlınla konuşamıyorsan da o evliliği gözden geçir bence. Yanında olması lazım.

Durum yoksa yapmayin dügün. Nikah yapin.

Hic plan yapmadan mi girdiniz bu yola?

Ben kina sevmem ve yapmadim da. Ayrica yapcak olsam evde yapardim arkadas vs birkac kisi cagirip eglenirdim. O kadar bosa paralar harcaniyor ki insan eziliyor altinda hic gerek yok bence bi yer tutmaya falan.

Biz bohça vs yapmadık. Aile arasında isteme ve nişan bir arada oldu. Ailemin olduğu yerde kına yaptık, eşimin ailesininkindeyse düğün. Kınayı eşimle biz karşıladık, düğünü ise ailesi. Mutfak eşyası sadece tencere takımı aldım (bimden, hascevher), iş arkadaşlarım günlük yemek takımı aldı. Kayınvalidem servis kaşığı ve cevze seti aldı. O kadar. Diğer her şey (blender, çatal kaşık vb) eşimin bekarlık evinden geldi. Evlenmeden birkaç ay önce bulaşık makinesi aldık. Buzdolabını bekarlık evine almış (10-11 ay o kullandı), televizyon ve süpürge de ailesininmiş, bekar evine çıkarken almış gelmiş.

O zaman (6 yıl önce) alamaz mıydım? Alabilirdim. Ama borç ödemeye gerek duymadım. Eşimin bekarlık evinde kullandığı her şeyi nişanlıyken ona gittiğimde kullanabiliyorsam, evlenince neden kullanamayım? Ev eşyası olarak sadece yatak odası takımı, salon takımı (2 çekyat, 2 koltuk) ve yemek odası takımı (yemek masası, sandalye ve büfe) aldım. Kullanmayacağım şeyleri almaya gerek görmedim. Bana kalsa perdeleri de daha ucuza mal ederdim ama eşimin dedesi ısrar etti diye aldım. Nevresim takımı da 2 tane mi ne almıştım. Sonra sonra tamamladım. İşime yarayanları öğrendikçe aldım. İyi ki de öyle yapmışım.

Senin için önemli olan dört dörtlük evde olmak mı yoksa eksiğin olsa da mutlu ve huzurlu olmak mı? Benim için ikincisiydi, o yüzden ne kendimi ne de eşimi zora soktum.

annengil çok acımasızmış. tamam nişanlın para birikimi var gibi konuşmuş ama ailesi yinede elinden geldiğini yapıyormuş ama seninkiler maşaAllahları var. Allah yardımcınız olsun.

Annen adetleri değil seni ve mutluluğunu düşünmeli. Kendi istediği olsun diye seni strese sokması doğru değil...
Bence senin durumunda kına çok gereksiz, hatta sadece bir nikah bile olabilir.
Sizin içinize de siniyorsa, biz böyle karar verdik deyin çekilin kenara.

Back
X