Nasıl manipüle olunulmaz ?

Baskalari hakkinda konuşulduğunda:
"Ben ilgilenmiyorum/beni ilgilendirmez"
Size soru soruldugunda "baska zaman konuşuruz/şu an konuşmak istemiyorum " seklinde geçiştirici cumleler kurabilirsiniz.
Net şekilde ifade ettiğiniz zaman tepki goruyorsaniz boşverin. Insanlar kendi istedikleri olmayinca hemen trip atıp tavır alabiliyorlar.
Anlatmak zorunda degilsiniz tabii ama insanlarla iletisim kurmak, birbirlerini yakından tanimak icin bazen insanlarla detayli konulara da girebiliyoruz.
Bu anlattiginiz konular manipülasyon değil ama, onu ayirt edin derim. Biraz iletişim konusunda kendinizi esnetmeniz gerektiğini düşünüyorum.

Sanal da olsa, birbirimizi gerçek hayatta hiç görmeyecek de olsak, " saçma sapan " diyerek yıkıcı konuşmak yerine " davranışınızı doğru bulmuyorum " diyebilirdiniz .

Nezaket bunu gerektirir çünkü.

Arkadaşın yaptığı dedikodu ya da değil. Insanların özel hayati hakkında bilgi sahibi olmak istemiyorum. Rahatsız oluyorum öğrenince.
Siz her ufak seye bu kadar takılıyor musunuz?
Elbette size karşı saygi çerçevesini aşan bir üslup varsa uyarmaniz normal ama "sacma sapan" kalibina bile takılıp yazani uyarma isteğinize bakarak olaylara fazlaca anlamlar yüklediğinizi düşünüyorum.
Bu da sizin insanlarla iletisimde sorun yaşamanıza sebep olur.

Biraz cesaretimi toplayabilirsem yüzüne " iş dışında seninle görüşmek istemiyorum " diyeceğim. Biliyorum çok kırılacak bozulacak ama söyleyeceğim. Ben hep şöyle düşünüyorum insanlar hakkında. " çok zor bir hayat-ı var , o da böyle olsun istemezdi, o da çok yalniz kalmış, elinde değil, kırmayım incitmek istemiyorum " falan. Ama sonra olan bana oluyor.
Is disinda gorusmek istemiyorum diyebilmelisin. Sen kaldirabiliyorsan karsindaki de kaldirir merak etme.
Hayatini ne kadar minimalize edersen o kadar huzurlu oluyorsun. Az ama öz dostlarin olsun. Gerisi sadece dedikodu uretiyor.

Evet özel hayatımla ilgili hickimseyle konuşmak istemiyorum bu konuda netim. Ama neden en ufak bir şeyde açılıyorum. halbuki kendimi bin kere telkin ettim. Konuşmayacaksın susacaksın kimseyle samimi olmayacaksın güvenme kimseye diye. Daha ilk gün anlattım maalesef.
Insanlar kendilerine birseyi yapmayacagim dedigi anda nedense o seyi yapacak birini karsisina cikariyor hayat. Bu yuzden ben artik sunu yapmayacagim diye kesin kararlar almiyorum.
Bosanmanin ilk zamanlari henuz daha yaralar taze oldugu icin insan birilerine anlatma ihtiyaci hissedebiliyor. Bunun icin kendinize kizmayin. Bu kadar da kati olmayin. Insaniz sonucta. Hepimizin bir zayif tarafi var. Bosanmis olmak da suc degil. Eninde sonunda ogreneceklerdi. Artik kendinizi suclamayi da birakin.

Sanal da olsa, birbirimizi gerçek hayatta hiç görmeyecek de olsak, " saçma sapan " diyerek yıkıcı konuşmak yerine " davranışınızı doğru bulmuyorum " diyebilirdiniz .

Nezaket bunu gerektirir çünkü.

Arkadaşın yaptığı dedikodu ya da değil. Insanların özel hayati hakkında bilgi sahibi olmak istemiyorum. Rahatsız oluyorum öğrenince.

Eğer rahatsız olduğunuz bi durumu açıklarken başladığınız noktadan daha kötü bir şekilde durumu sonlandırıyorsanız, haklıyken haksız olmuş oluyorsanız kesinlikle saçma sapan davranmışsınızdır, bence sizin sorununuz bu gereksiz alıngansınız neden sizi kırmaya çalışayım ki tam tersi hakkatten yardımcı olmaya çalışıyorum, ayrıca şu dedikodu mevzusunda dedikoduyu sevmiyorum muhabbetine inanmıyorum, “Hakkımda dedikodu yapılmasını sevmiyorum” derseniz emin olun daha inandırıcı olursunuz. Sadece kadın güvenilir gelmemiş şurda bize onun dedikodusunu da yapmayın o zaman sabahtan beri kadını gömüyoruz.

Baskalari hakkinda konuşulduğunda:
"Ben ilgilenmiyorum/beni ilgilendirmez"
Size soru soruldugunda "baska zaman konuşuruz/şu an konuşmak istemiyorum " seklinde geçiştirici cumleler kurabilirsiniz.
Net şekilde ifade ettiğiniz zaman tepki goruyorsaniz boşverin. Insanlar kendi istedikleri olmayinca hemen trip atıp tavır alabiliyorlar.
Anlatmak zorunda degilsiniz tabii ama insanlarla iletisim kurmak, birbirlerini yakından tanimak icin bazen insanlarla detayli konulara da girebiliyoruz.
Bu anlattiginiz konular manipülasyon değil ama, onu ayirt edin derim. Biraz iletişim konusunda kendinizi esnetmeniz gerektiğini düşünüyorum.

Yorum için teşekkür ederim. Anladim sanırım insanlar karşı biraz güven sorunu yaşadığım için fevri bir yapıya bürünmüşüm . Dikkate alacağım söylediklerinizi.

Eğer rahatsız olduğunuz bi durumu açıklarken başladığınız noktadan daha kötü bir şekilde durumu sonlandırıyorsanız, haklıyken haksız olmuş oluyorsanız kesinlikle saçma sapan davranmışsınızdır, bence sizin sorununuz bu gereksiz alıngansınız neden sizi kırmaya çalışayım ki tam tersi hakkatten yardımcı olmaya çalışıyorum, ayrıca şu dedikodu mevzusunda dedikoduyu sevmiyorum muhabbetine inanmıyorum, “Hakkımda dedikodu yapılmasını sevmiyorum” derseniz emin olun daha inandırıcı olursunuz. Sadece kadın güvenilir gelmemiş şurda bize onun dedikodusunu da yapmayın o zaman sabahtan beri kadını gömüyoruz.

Evet başkalarının özel hayatlarını aşırı merak edip, başkalarıyla bu konuyu konuşan insanlar bana güvenilir gelmiyor. Ben bu konuyu burda paylaştım çünkü eleştiri alarak kendimdeki bir eksikliği keşfetme ve değiştirme amacındayım.

Bence siz de üslup olarak kendinizi gelistirseniz . Doğru söylüyorsunuz ama ifadeleriniz yapıcı değil yıkıcı. Neyse siz bilirsiniz.

Insanlar kendilerine birseyi yapmayacagim dedigi anda nedense o seyi yapacak birini karsisina cikariyor hayat. Bu yuzden ben artik sunu yapmayacagim diye kesin kararlar almiyorum.
Bosanmanin ilk zamanlari henuz daha yaralar taze oldugu icin insan birilerine anlatma ihtiyaci hissedebiliyor. Bunun icin kendinize kizmayin. Bu kadar da kati olmayin. Insaniz sonucta. Hepimizin bir zayif tarafi var. Bosanmis olmak da suc degil. Eninde sonunda ogreneceklerdi. Artik kendinizi suclamayi da birakin.

Teşekkür ederim. Bana, benim kendime davrandığımdan daha yakın davrandınız şuan :anne:

Siz her ufak seye bu kadar takılıyor musunuz?
Elbette size karşı saygi çerçevesini aşan bir üslup varsa uyarmaniz normal ama "sacma sapan" kalibina bile takılıp yazani uyarma isteğinize bakarak olaylara fazlaca anlamlar yüklediğinizi düşünüyorum.
Bu da sizin insanlarla iletisimde sorun yaşamanıza sebep olur.

Ben iletişim konusunda biraz hassasım.

sevgili konu sahibi bence hem iletişim konusunda fazla alıngan hem de fazla eleştirelsiniz. birkaç kişiye daha hep öyle değil şöyle yaz şeklinde cevaplar vermişsiniz.
insanlardan bu anlamda sürekli beklenti içindeymişsiniz gibi görünüyor.
konunuzdaki örnek nispeten daha farklı olsa da bu tutumunuzun genel anlamda herkes ilişkinizi negatif etkileyeceğini düşünüyorum.
saçma sapan kelimesine takılmanız falan bana açıkçası çok aşırı geldi mesela.
nacizane kendinizi bu konuda değiştirmeye çalışın derim.

Devlet isi mi bu? Ozel sektorde boyle bosbogaz tipleri pek barindirmazlar da. Olan size olmus,terslemeden kurtulamazsiniz boylelerinden.

Ben iletişim konusunda biraz hassasım.
Iletisim konusunda bu kadar detaylara ve kelimelere takilmak doğru değil. Hassasiyetiniz aslinda kelimelere degil, insan olarak hassas ve alingan bir yapınız olduğundan.
Dilimizi doğru kullanma anlaminda tabii ki dikkatli olalim ama ufak tefek detaylara takilip bunu insanlara "şu sekilde.konusmayin " diyerek yansitmaniz karsinizdaki insanlar tarafindan itici bulunabilir.
Burada yorum yapan üyelere bile hep itiraz halindesiniz.
Maalesef herkes sizin kafanizda hayal ettiğiniz gibi degil, bazen hoşumuza gitmeyen seyler de görebiliriz/duyabiliriz. Bunlari da tolere edebilmelisiniz.

Konuya iliskin de bence iletisimdeki hatanizin, o kişiyi mesajla uyarmaniz oldugunu düşünüyorum. Yüz yüzeyken "konuşmak istemiyorum " demek zor olmasa gerek. Bu sekilde sonradan mesajla hoslanmadim diye yazmaniz konuyu kafaniza ne kadar taktiginizi gösteriyor.
Iletişimde şunu gördüm ki, bir seyi ne kadar istemiyorsak, o istemediğimiz durumu yaşatan olay ve insanlar karsimiza çıkıyor. Çünkü siz karsiniza o durumu istememe enerjisini yayiyorsunuz. Ne kadar savasirsaniz o kadar care bulmakta zorlanır ve yorulursunuz.

Evet başkalarının özel hayatlarını aşırı merak edip, başkalarıyla bu konuyu konuşan insanlar bana güvenilir gelmiyor. Ben bu konuyu burda paylaştım çünkü eleştiri alarak kendimdeki bir eksikliği keşfetme ve değiştirme amacındayım.

Bence siz de üslup olarak kendinizi gelistirseniz . Doğru söylüyorsunuz ama ifadeleriniz yapıcı değil yıkıcı. Neyse siz bilirsiniz.

Valla şimdi böyle bakınca inanılmaz yorucu bi insan olduğunuzu düşündüm hatta iliklerime kadar hissettim. O enerji tamamıyla geçti bana. O zaman yıkıcı üslubumla konuya son veriyorum ben normal hayatımda bu kadar açıklama yapmamı gerektirecek ve havadan nem kapacak insanlardan jet hızıyla kaçıyorum çünkü modumu düşürüyorlar. Ben burçak olarak sizin için önemli değilim elbette ama siz bu tavırla çok yalnız kalırsınız benden söylemesi, kimseyle ilişkiniz uzun soluklu olmaz. Ah çok üzülüyorum vah çok bedbahtım minvalinde dolaşır durursunuz.

İnsanlar çalışma arkadaşlarını tanımak isteyebilir. Medeni durum sorulur, çocuk var mı derler, bekarsan erkek arkadaşın var mı derler. Yani bunlar olağan değil mi? Tamam siz dedikoducu birine denk gelmiş olabilirsiniz başkalarının durumlarını gelmiş size anlatmış, sizin durumunuzu da gidip başkalarına anlatacak muhtemelen. Bu konularda hassassınız belliki. Aldattı demeseydiniz iyiydi tabi anlaşamadık gibisinden geçiştirseydiniz.. ama artık yapacak bir şey yok. En azından bir kişiye söylemişsiniz. Başkasından duyarsanız lafın kimden çıktığı belli olacak. O zaman haddini bildirirsiniz.

Konu sahibi arkadaşım, ilişki kurarken elin hep açık bu şekilde devam edersen çok sıkıntı yaşarsın. "ben seninle iş dışında konuşmak istemiyorum" ya da "anlattıklarından rahatsız oluyorum" demenin 1001 türlü yolu var sen en direkt olanını yapmışsın. Bu da sana durduk yere "gıcık" olan insanlar kazandırır. Dahası bu tipler sağda solda konuşacağı için daha yüzünü bile görmediğin insanlar sana ön yargılı yaklaşır. Bence bundan sonra insan ilişkilerinde biraz nefes alarak adım atmayı dene. Sana kendi tecrübelerimden edindiklerimi söyleyeyim:

1. Ortamda konu istemediğin noktaya gelmesin diye cebinde hep joker cevaplar barındır
2. Konu kişiselleştiğinde çok genel bir cevap verip "sen olsan ne yapardın?" ya da "sende durumlar nasıl" tarzı bir cevapla muhabbeti karşı tarafın özeline çek
3. Israrla konu sana geliyorsa bahane bul uzaklaş
4. İstemediğin muhabbetler dönüyorsa karşı tarafı hiç rahatsız etmeden "ya aslında muhabbet güzel gidiyor ama benim şimdi aklıma gelen ...... ile ilgili bir işim vardı hemen gitmem lazım bir ara konuşalım ama" deyip kaç. Ay çok sıkıştım tuvalete gitmem lazım bile güzel bi bahane. Sonra da telefonum çalmıştı aklımdan çıkmış yanına geleceğim vs vs dersin. Karşı taraf ayı değilse anlar zaten bir süre sonra.
5. Kaçamıyorsan hiç onaylamadan veya reddetmeden muhabbeti dinle ve o kadar tepkisiz kal ki muhabbeti çeviren o konuyu konuşmaktan sıkılıp konuyu kendi kapatsın

Bence alıngan ve hep savunma halindesiniz. Gardınızı almış, kimden ne gelecek diye tetikte bekler haldesiniz.
İnsan iç huzuru yakalayamayınca bu davranışı oluşturuyor bana göre.
Hayal kırııklıklarınız, kırgınlıklarınız, insanlara güvenmeyişiniz buna yol açmış. Ama bir yandan da güvenmek, anlatmak, anlaşılmak ister bir tarafınız var. Manipüle olmamışsınız bu ihtiyacınız görünür olmuş sadece.
Size bir defter tutmanızı tavsiye ederim. Sonradan da yazdıklarınızı yırtıp yakmanızı.

Valla şimdi böyle bakınca inanılmaz yorucu bi insan olduğunuzu düşündüm hatta iliklerime kadar hissettim. O enerji tamamıyla geçti bana. O zaman yıkıcı üslubumla konuya son veriyorum ben normal hayatımda bu kadar açıklama yapmamı gerektirecek ve havadan nem kapacak insanlardan jet hızıyla kaçıyorum çünkü modumu düşürüyorlar. Ben burçak olarak sizin için önemli değilim elbette ama siz bu tavırla çok yalnız kalırsınız benden söylemesi, kimseyle ilişkiniz uzun soluklu olmaz. Ah çok üzülüyorum vah çok bedbahtım minvalinde dolaşır durursunuz.

Peki, hoşçakalın...

Hayır yani ben anlamıyorum, biri karşınıza geçip size " bosbogazlik yapıyorsun " ya da " saçma sapan konuşuyorsun " dese siz hicbir şey olmamış gibi o kişiyle iletişime devam mi edersiniz de bunca tepki alıyorum benn.

Hicbir sosyal ilişkimde kimse benimle bu şekilde konuşamaz. Bu üsluba sahip insanlar da mümkünse cevremde olmasin yalnız kalmayı tercih ederim.

Onun dışında savunmacı yapım hakkında çok eleştiri aldım daha önce, amirlerim tarafından. Neden böyleyim bilmiyorum ama not alıyorum defterime. Bu konuyu çözeceğim. Yorum yapan herkese teşekkür ederim.

Boşandığınızı söylemenizde bir sakınca yok detaya girmemissiniz zaten. En basından başlayıp anlatmamışsınız kısa net cevaplar vermissiniz.

benimde okulumda bana okul cikisi ne olur kal beni dinle diyen bir arkadas vardı. herkes gidiyor o bana iste kocamla kusum bana soyle dedi ben ona boyle cevap verdim simdi konusmuyoruz diyip sonra bana sen hic kocanla kavga etmez misin ne yani kocan sana hic kotu soz soylemedi mi diyip konuyu bana getiriyordu.

Baktım olmuyor rahatsız oluyorum. acelem var gitmem lazım diyip anlatmasına izin vermemeye basladım.

sizde bahane bulun anlattirmayın hiçbir şey. Benim mudur yardimcisiyla bir sinif hakkinda gorusmem var gitmem lazım diye bahane uydurun. Bir velim vardi gelecekti ben bir bahceye bakayim gelmis bulamamış olabilir diyip bahceye cikin. kantine inmem lazim gibi gibi bahanelerle anlatmasına fırsat vermeyin.

sonra vazgececektir zaten.

Hayır yani ben anlamıyorum, biri karşınıza geçip size " bosbogazlik yapıyorsun " ya da " saçma sapan konuşuyorsun " dese siz hicbir şey olmamış gibi o kişiyle iletişime devam mi edersiniz de bunca tepki alıyorum benn.

Hicbir sosyal ilişkimde kimse benimle bu şekilde konuşamaz. Bu üsluba sahip insanlar da mümkünse cevremde olmasin yalnız kalmayı tercih ederim.

Onun dışında savunmacı yapım hakkında çok eleştiri aldım daha önce, amirlerim tarafından. Neden böyleyim bilmiyorum ama not alıyorum defterime. Bu konuyu çözeceğim. Yorum yapan herkese teşekkür ederim.
Burasi bir forum ve her tarzdan insan var
Elbette kimsenin size hakaret etmesine ya da asagilayici bir uslupla yaklaşmasına izin vermeyin
Ama burada "sacma sapan" kalibina bile tepki gösterip yorumu yapana "iletişim konusunda kendinizi gelistirin" gibi bir karşılık vermissiniz. Öğretmen olmaniz, yetiskin insanlara da hep öğretmen edasiyla yaklaşıp onlara ne yapacağını soylemeniz anlami taşımaz.
Kotu sözlü ifadelere karsi durmaniz ve o insanları hayatınızda tutmamaniz gayet normal ama sizin fazla alingan yapida olduğunuzu gösterdi bana. Valla ben kendini bilmez bazi insanlardan ne laflar duydum. Karsilik vermek de yetmiyor o yuzden bazen duymayacaksiniz, hemen karsi ataga gecmeye gerek yok. Misal sacma sapan denmesi hoşunuza gitmediyse orada almaniz gerekeni alin o.lafi es gecin/gormeyin. Yazinin geneline bakarak o kişinin sizi yermeye mi çalışıyor yardımcı olmaya mi bunu analiz edebilirsiniz. Burada kimse sizi tanimaz etmez, herkes de kendince yazdıklarınıza bakarak yardimci olmaya çalışıyor. Buna bile tepki gosterecek kadar alingan olmak saglikli bir durum değil.
Savunmaya gecmeniz de bence özgüven sorunu yaşıyorsunuz, size söylenen şey için siz de kendinizi suclanmis ya da yetersiz görüyorsunuz. Yoksa siz kendinizden eminseniz karsidaki ne derse desin tamam/hee/iyi sen bilirsin gibi tavirlar takinabilirsiniz.
Özel hayatınız mi soruldu, boşandım dediniz eee dunyanin sonu mu da bundan cekiniyorsunuz ya da aman arkamdan konuşurlar korkusu yasiyorsunuz.
Ben de sinir olurdum tabii arkamdan konusulmasi yerine yuzume soylensin ama diger yandan da "yüzüme söyleyecek cesareti yok demek ki/ arkamdan konustuklarina gore benden cekiniyorlar" diye düşünürdüm. Rahat olun cool.takilin emin olun siz kazanirsiniz.

Back
X